ŠTÍTEK: orchestr

Notování Zábřehem 2024.
I letos Notování Zábřehem přilákalo na náměstí několik tisíc diváků. Ti si tak 8. června pod taktovkou pořadatele akce Dechového orchestru Zábřeh, měli možnost užít sedmnáct zbrusu nových originálních aranží z českých i zahraničních velkofilmů. Hudba byla doplněná o poutavou filmovou videoprojekci a světelné či pyrotechnické efekty. Sedmý ročník úspěšné akce tak symbolicky přispěl další sedmičkou k oslavám výročí 770 let města Zábřeh.
15 fotografií

Filmové melodie přilákaly tisíce lidí. Přispěly k velkolepým oslavám města

Čtenář reportér
Ze sobotního programu Kmochova Kolína.
Druhým dnem pokračoval v sobotu program devětapadesátého ročníku mezinárodního hudebního festivalu Kmochův Kolín. Ten otevřel již patnáct minut po deváté hodině ranní Dechový orchestr ZUŠ Horní Počernice a po dalších dvou mládežnických kapelách patřil polední koncert Kapele pětatřicátého plzeňského pěšího pluku – Foligno a před příchodem průvodu muzikantů a mažoretek městem na Karlovo náměstí koncertovali ještě mladí muzikanti z Chlumce nad Cidlinou a Uničova.
115 fotografií

Druhý festivalový den otevřel další koncertní prostory a přivítal Ewu Farnou

Volný čas
Ilustrační snímek
Dne 15. 6. 2024 se na Mlýnské kolonádě a v Císařských lázních uskuteční Krajská přehlídka základních uměleckých škol Karlovarského kraje v rámci celostátního festivalu ZUŠ OPEN, který zastřešuje Nadační fond Magdaleny Kožené, a v rámci kterého se konají vystoupení mladých umělců „základních uměleckých škol povinných“ po celé České republice. Hned od druhého ročníku se každoročně organizace krajské přehlídky ujal Karlovarský symfonický orchestr.

Mladí ladí na ZUŠ OPEN, zastřešený Nadačním fondem Magdaleny Kožené

Čtenář reportér
Junior orchestr působící při Základní umělecké škole Bedřicha Smetany v Plzni věnoval svůj jarní koncert Bedřichu Smetanovi, jehož 200. výročí narození si letos připomínáme.
Junior orchestr působící při Základní umělecké škole Bedřicha Smetany v Plzni věnoval svůj jarní koncert Bedřichu Smetanovi, jehož 200. výročí narození si letos připomínáme. V mimořádně zdařilé produkci nazvané Co ty na to, Bedřichu přinesl v koncertním sále v Plzni – Skvrňanech melodie Smetanovy, ale i hudbu současnou, filmovou a muzikál. Na koncertu zněly nejen Smetanovy melodie, ale byl zde i jubilant sám!
7 fotografií

Junior orchestr věnoval svůj koncert Bedřichu Smetanovi

Čtenář reportér
Česká i světová interpretační, pěvecká a baletní špička se představí letos od 30. května do 3. července na Mezinárodním hudebním festivalu (MHF) Leoše Janáčka, který je považován za jeden z nejvýznamnějších festivalů klasické hudby v České republice.
Česká i světová interpretační, pěvecká a baletní špička se představí letos od 30. května do 3. července na Mezinárodním hudebním festivalu (MHF) Leoše Janáčka, který je považován za jeden z nejvýznamnějších festivalů klasické hudby v České republice. Slavit se bude také výjimečný Rok české hudby s připomínkou dalších velikánů: Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.
4 fotografie

Festival Leoše Janáčka bude také poctou Smetanovi a Dvořákovi

Podnikání
Pětadvacetiletý Matyáš Novák vystoupí při několika příležitostech v jižních Čechách, v Písku i Českých Budějovicích. Je jedním z účinkujících na festivalu Hvězdy nad Vltavou.
/ROZHOVOR/ Klavírista Matyáš Novák (25) patří díky mimořádnému harmonickému cítění, širokému repertoáru a vynikající úhozové technice k nejperspektivnějším pianistům své generace. V deseti letech vystoupil poprvé s orchestrem, v devatenácti debutoval v Carnegie Hall v New Yorku, ve dvaceti se představil samostatným recitálem na festivalu Pražské jaro.
32 fotografií

Na jih Čech míří nadějný klavírista. Miluje vlaky, drůbež a zahradničení

Zprávy
Na tradičních dobříšských slavnostech si děti i dospělí užili v minulých letech mimo jiné i spanilou jízdu motorkářů.
/FOTO, VIDEO/ Nabídka dalšího májového víkendu je opět pestrá. Na Příbramsku budou vyhrávat dechovky, Banjo band Ivana Mládka i České srdce. A ze Svaté Hory vyrazí na dobrodružnou cestu s cílem v Příbrami cyklisté. Také u sousedů ve středních Čechách je kam zajet, třeba na festival, jehož hvězdami jsou Jablkoň a Buty, na výstavu psů, otevírání studánek nebo košíkářský workshop. 
20 fotografií

Kam o víkendu: na májové slavnosti i festival dechovek s mažoretkami

Volný čas
Vystoupení Culinky.
Na Rokycansku je naplánováno spousta zajímavých akcí a i počasí jim bude přát. Zveme vás na Slavnostní koncert k 50. výročí založení Dechového orchestru ZUŠ Rokycany, Tradiční Férovou snídani na podporu pěstitelů ve Zbiroze, okruh Karla IV. tamtéž, bleší trh ve Skomelně, divadelní přehlídku Radnický dráček, vystoupení Culinky Na Střelnici, Setkání nejen seniorů v Příkosicích, sportovní akci Atlet Rokycan a Pěvecký koncert nejen pro maminky v kostele sv. Vavřince ve Stupně.

Kam o víkendu? Radnický dráček i koncert nejen pro maminky ve Stupně

Volný čas
Devadesátičlenný orchestr malých velkých filharmoniků vystoupí v sobotu ve Zlíně.
Orchestr s unikátním zvukem, který se podaří dát dohromady jen jednou za pár let. Ve Zlíně se blíží do finále orchestrální projekt Malí velcí filharmonici. Zkušení členové orchestru Filharmonie Bohuslava Martinů (FBM) se opět ocitli v rolích mentorů a nejtalentovanější žáci veřejných ZUŠ Zlínského kraje si mohli vyzkoušet dráhu profesionálního hudebníka.
5 fotografií

Devadesátičlenný orchestr malých velkých filharmoniků vystoupí v sobotu ve Zlíně

Zlínsko