ŠTÍTEK: OSN

Vojáci ukrajinské armády během výcviku u Charkova
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje 29. dnem. Ruským jednotkám se však nedaří postupovat směrem na Kyjev, tvrdí ukrajinský generální štáb. Tuto zprávu potvrdilo i britské ministerstvo obrany, podle něhož se Ukrajincům daří u Kyjeva Rusy zadržovat či zatlačovat. Ukrajinská armáda také oznámila, že u přístavu Berdaňsk zničila ruskou výsadkovou loď. Ruské síly tvrdí, že dobyly Izjum. Rusové podle Ukrajiny stříleli na evakuační vlak, který vezl civilisty z obléhaného Kyjeva.
144 fotografií

Rusové stříleli na evakuační vlak, který vezl civilisty z Kyjeva, tvrdí Ukrajina

Státy mimo EU
Den poezie ve školní družině v Závodí.
Ve školní družině v Berouně v Závodí jsme si všichni připomenuli Světový den poezie. Ten byl organizací UNESCO vyhlášen v roce 1999 při příležitosti 30. zasedání této významné odborné organizace OSN v Paříži. Cílem mezinárodního svátku poezie je pozvednout upadající tradici básnictví. Jde i o podporu výuky poezie na celém světě. Světový den poezie si klade za cíl návrat k tradici ústního přednesu básní.
22 fotografií

Děti z berounské družiny v Závodí si připomněly Světový den poezie

Čtenář reportér
Benefiční setkání písničkářů v Zámeckém skleníku v Boskovicích
Zámecký skleník v Boskovicích se stal dějištěm příjemného setkání písničkářů a jejich publika. Koncert pro Ukrajinu: Open Mic vol. 42, to byl benefiční koncert, jehož celý výtěžek poputoval na pomoc Ukrajině.  Vystoupila skalická folk - punková formace Hovaduo, písničkář David Kourek z Kanic, Brněnští Ivo Cicvárek Trio a Boskovičtí Melda a spol. Děkujeme panu Frišovi za dnešní příspěvek. 
17 fotografií

Místní kapely a pořádná nálož folku. Zámecký skleník ožil koncertem pro Ukrajinu

Čtenář reportér
Poznámky kanadské delegace v ruském dopise adresovaném OSN.
Kanadská delegace při OSN si nebrala servítky, když se rozhodla vyškolit Rusko a jeho zástupce poté, co Moskva požádala o humanitární řešení situace na Ukrajině. Onu situaci, konkrétně tedy válku v sousední zemi, přitom vyvolal sám ruský prezident Vladimir Putin. Ruský dopis OSN Kanaďané okomentovali, proškrtali a upravili tak, aby odpovídal realitě. Deník přináší jeho nejbizarnější pasáže. 

Nahraďte. Vysvětlete. Kanada opoznámkovala ruský dopis OSN, odporuje prý logice

Státy mimo EU
Porodnice v Mariupolu zasažená ruským bombardováním
Začal dvaadvacátý den války na Ukrajině. I dnes ukrajinské úřady hlásí bombardování hlavního města, v Kyjevě údajně ruská raketa zasáhla vysokopodlažní dům. Střílí se také v dalších ukrajinských metropolích. Ukrajina osvobodila uneseného starostu města Melitopol Ivana Fedorova z ruského zajetí. Z válkou zmítané země už uprchly více než tři miliony lidí, oznámil generální tajemník OSN António Guterres.
144 fotografií

ON-LINE: Senát schválil zákony ulehčující pobyt Ukrajinců v Česku

Státy mimo EU
Hasiči v kyjevě hasí požár budovy po bombovém útoku ruské armády.
Prezident Volodymyr Zelenskyj i další představitelé Ukrajiny volají po zavedení bezletové zóny nad válkou sužovaným státem. Zóna by podle nich měla sloužit k ochraně civilistů před ruskými nálety a bombardováním. Jenže její zavedení nad Ukrajinou může vyvolat ještě širší a nebezpečnější konflikt, včetně možnosti jaderné války. Co bezletová zóna znamená, a co vše může způsobit?
18 fotografií

Bezletová zóna nad Ukrajinou? Šlo by o nebezpečnou a nákladnou operaci

Státy mimo EU
Dobrovolníci (vpravo) pomáhající společně s překladateli s vyplněním vstupních formulářů v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Jihlavě na snímku pořízeném 15. března 2022.
Přes 170 tisíc lidí zasažených ruskou invazí na Ukrajině již dostalo v Česku speciální víza. V úterý jich vnitro udělilo téměř 10 tisíc. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se zaregistrovalo více než 94 500 uprchlíků, v úterý jich přibylo zhruba 4300. Děti do 15 let svůj pobyt ohlašovat nemusí. Údaje ve středu zveřejnilo ministerstvo vnitra na twitteru.
76 fotografií

Útočiště před válkou. Česko již vydalo 170 tisíc speciálních víz pro Ukrajince

Česko
Od pondělí 14. března 2022 budou Češi nosit ochranu dýchacích cest jen ve veřejné dopravě či při návštěvě lékaře.
Končí „doba roušková“. Tedy aspoň částečně a možná jen dočasně. Od pondělí budou Češi nosit ochranu dýchacích cest jen ve veřejné dopravě či při návštěvě lékaře. Po dvou letech se tak lidé pořádně nadechnou v obchodech, restauracích či divadlech. Jenže z povrchu zemského roušky nezmizí, podle vědců tu s námi budou ještě další desítky či stovky let. Válí se totiž v přírodě a velmi špatně se rozkládají.
5 fotografií

Roušky končí, ale zůstávají jich plné lesy. Tlít budou i 200 let

Česko
Těhotná žena středeční bombardování porodnice v ukrajinském Mariupolu nakonec nepřežila. Lékařům se nepodařilo zachránit ani její dítě.
Žena ve vysokém stádiu těhotenství, známá z děsivých snímků bombardované nemocnice v Mariupolu, zemřela. Lékařům se bohužel nepodařilo zachránit ani její dítě, informovala agentura AP. Fotografie ženy na nosítkách, kterou mezi sutinami Mariupolské porodnice nesou záchranáři do sanitky, obletěly svět. Snímky z útoku na ty nejnevinnější se staly symbolem krutosti a hrůzy již devatenáctý den probíhající války na Ukrajině.
18 fotografií

Zabijte mě! křičela těhotná, když přišla po náletu v Mariupolu o dítě. Nepřežila

Státy mimo EU
Ukrajinci se ve Lvově loučí se svými rodinami, které míří do bezpečí do Polska. Ssmi se vrací bránit zemi před ruskou armádou.
Hrachová polévka, vařila ji sama Magda Gesslerová! vyvolává jeden z dobrovolníků, kteří rozdávají běžencům jídlo z dlouhatánské fronty ve stanu postaveném vedle autobusového nádraží Varšava západ. Kromě polévky od známé polské kuchařky a televizní celebrity, něco jako je u nás Zdeněk Pohlreich, jen v sukni, jsou v nabídce chlebíčky, káva a čaj, voda, typické polské kaše a sladkosti pro děti. Země dva týdny po zahájení ruské invaze přívaly lidí prchajících před válkou zvládá.
24 fotografií

Čtyři miliony uprchlíků z Ukrajiny zvládneme, věří si Poláci

Státy EU
Ruské síly v Doněcku, s vojenským vybavením označeným písmenem Z.
Válka na Ukrajině pokračuje už sedmnáctým dnem. I dnes v noci byla ruskými vojsky ostřelována většina ukrajinských měst, včetně Kyjeva. Rusové se podle ukrajinských úřadů snaží přiblížit k hlavnímu městu a střílí na obytné oblasti. Ukrajinští technici obnovili dodávky elektřiny v areálu odstavené jaderné elektrárny v Černobylu. Ukrajina dnes vůbec poprvé zveřejnila statistiky vlastních ztrát od počátku ruské invaze. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského zemřelo v boji s Rusy přibližně 1300 ukrajinských vojáků.
144 fotografií

ON-LINE: Na Ukrajině už zemřelo 579 civilistů, z toho 42 dětí, informuje OSN

Státy mimo EU
Nový kryt jaderné elektrárny v Černobylu na snímku z 5. dubna 2017
Ukrajinská vojenská rozvědka tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil přípravu teroristického útoku na odstavenou jadernou elektrárnu v Černobylu a chce z něj obvinit Ukrajinu. Informovala o tom ukrajinská média. Moskva zprávu zatím nekomentovala. Elektrárnu, která byla v roce 1986 dějištěm bezprecedentní jaderné katastrofy, v současné době ovládají ruské invazní jednotky. Zástupkyně šéfa OSN Izumi Nakamicuová podle agentury Reuters uvedla, že každým dnem stoupá pravděpodobnost, že v ukrajinských jaderných elektrárnách dojde k nehodě.
144 fotografií

Rusko připravuje teroristický útok na Černobyl, tvrdí ukrajinská rozvědka

Státy mimo EU
Těhotná žena utíka z porodnice v Mariupolu, kterou zasáhlo ruské bombardování.
Důkaz genocidy. Takto označil bombový útok na ukrajinskou porodnici a dětskou nemocnici v Mariupolu prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruští vojáci, kteří dle Putinových slov neútočí na civilisty, vybombardovali místo, kde se nacházeli ti nejzranitelnější. Zraněno bylo sedmnáct lidí, převážně žen a dětí. Tři lidé včetně jednoho dítěte zemřeli. Záchranáři v troskách stále hledají další přeživší. Kreml oznámil, že "nemocnice nebyla civilním objektem". Rusko už před pár dny varovalo, že ukrajinští radikálové využívají porodnici pro vojenské účely. 
18 fotografií

Genocida, barbarství, zvěrstvo. Svět je zděšen ruským útokem na porodnici

Státy mimo EU
Těla obětí ostřelování Mariupolu končí často v masových hrobech. Hřbitovy na okraji města jsou kvůli bombardování nepřístupné.
Řadu ukrajinských měst během noci opět ostřelovala ruská armáda. Letecky bombardována byla podle ukrajinských úřadů města Ochtyrka, Sumy či Mykolajiv. V Mariupolu se střílí i nyní, přestože se místní mají evakuovat. Nálet na město ve středu zasáhl porodnici s dětským oddělením, podle Ukrajinců jsou na místě mrtví. Svět mluví o nesmyslném krveprolití a vyzývá k zastavení útoků, Rusko nařčení odmítá.  Situace ve městě je podle místostarosty kritická, těla obětí, kterých jsou podle něj stovky, končí v masových hrobech. Ruská armáda se snaží postupovat dál ke Kyjevu. Ve čtvrtek se poprvé od počátku invaze na Ukrajinu sešli šéfové diplomacií obou zemí.
144 fotografií

Situace v Mariupolu je kritická. Těla obětí končí v masových hrobech

Státy mimo EU
Budova Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu.
Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v pondělí předčasně ukončil stání týkající se konfliktu na Ukrajině poté, co se na něj nedostavili zástupci Ruska. Ukrajina požaduje od nejvyšší soudní instance OSN příkaz k přerušení ruské invaze. Soud po vyslyšení argumentů Kyjeva prohlásil, že ve věci rozhodne "co nejdříve to bude možné". Předsedající soudkyně Joan Donoghuevá již na začátku dne řekla, že lituje ruského rozhodnutí nezúčastnit se jednání.
144 fotografií

Rusové nedorazili k soudu v Haagu. Jednání o válce na Ukrajině skončilo dříve

Státy EU
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ukrajina jedenáctým dnem čelí útoku Ruska, které rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Za deset dní od vypuknutí bojů na Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí, oznámila OSN. Podle běloruské nezávislé televize Nexta, která se odvolává na dokument ruské vlády, zahájilo Rusko přípravy na odpojení od globálního internetu. 
144 fotografií

ON-LINE: Rusko se chce odpojit od globálního internetu, tvrdí běloruská televize

Státy mimo EU
MDŽ
„MDŽ, to je svátek vožralejch manželů,” nebo: „Ženský celý den pracujou, dělají se s chlebíčkama a dostanou zvadlej karafiát.” To jsou známé hlášky babi ze seriálu Vyprávěj na adresu svátku Mezinárodního dne žen, jehož oslavy získaly v dobách komunistického režimu svůj specifický ráz. Retro oslavu nyní chystá na neděli 6. března kulturní komise a městys Doudleby nad Orlicí.

Svátek MDŽ stále žije. Doudleby nad Orlicí připravují retro oslavu

Rychnovsko
Lidé prchající z Ukrajiny se shromažďují v ZŠ Uble (Ubľe) kde je pro ně zajištěné ubytování, 27. února 2022. Slovensko uvedlo, že po ruské vojenské operaci na Ukrajině vpustí do země prchající Ukrajince.
/INFOGRAFIKA/ Už více než milion lidí uteklo před válkou z Ukrajiny. Ve čtvrtek to uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. „Jde o nejrychlejší takový exodus v tomto století,“ poznamenali zástupci mezinárodní organizace. Většinou jde o ženy a děti. Nejvíc jich zamířilo na západ do Polska, ale i do dalších sousedních států, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Moldávie a přes ně třeba i do České republiky.
54 fotografií

PŘEHLEDNĚ: Z Ukrajiny uprchlo už víc než milion lidí. Nejvíce do Polska

Státy EU
Žena pláe u domu zničeného ruským bombardováním v Gorence na předměstí Kyjeva.
Již týden trvá invaze ruské armády na Ukrajinu. Během této doby uprchlo ze země více než milion lidí. Při svém tažení Rusko útočí hlavně na strategická ukrajinská města. Podle posledních zpáv se jí podařilo dobýt jihoukrajinský Cherson. Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci, v níž ostře odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu a vyzývá Moskvu k okamžitému ukončení bojů a stažení svých vojáků. Mezinárodní trestní soud zahájí vyšetřování možných ruských válečných zločinů. V Bělorusku začalo druhé kolo jednání o příměří mezi zeměmi.
144 fotografií

ON-LINE: V Petrohradě Rusové protestovali proti válce. Policie zatkla 150 lidí

Státy mimo EU
Členové OSN projevují podporu Ukrajině během mimořádného zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku 2. března 2022.
Valné shromáždění OSN ve středu po více než dvoudenní rozpravě na mimořádném zasedání přijalo poměrem hlasů 141 ku pěti rezoluci, v níž ostře odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, vyzývá Moskvu k okamžitému ukončení bojů a stažení svých vojáků. Hlasování se zdrželo 35 států včetně Číny. Naprostá většina delegátů členských zemí přivítala výsledek hlasování potleskem vestoje. Podle zahraničních agentur bylo cílem rezoluce ukázat nynější diplomatickou izolaci Ruska na mezinárodní scéně.
144 fotografií

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu

Státy mimo EU
Spisovatel Leoš Kyša alias Franta Kotleta
Jules Verne o většině vynálezů, které popisoval v knihách, jen snil a jejich pozdější existence se už nedožil. Spisovatel Leoš Kyša alias Franta Kotleta, kultovní autor drsné sci-fi vidí v reálu to, o čem psal ve své trilogii Spad. Série knih ze světa zničeného atomovou válkou totiž začíná zprávami o tuhých bojích Rusů a Ukrajinců u Kyjeva v březnu 2027.
4 fotografie

Věřím, že červené tlačítko nezmáčknou, říká autor sci-fi, ve které válku věštil

Literatura
Kino v Hraničáři dnes uvede snímek Quo vadis, Aida?
Jestli mě vážně mrzí, že jsem pár nových filmů ve Veřejném sále Hraničář propásl, je to i snímek Quo vadis, Aida? Vznikl v koprodukci Bosny a Hercegoviny, Rakouska, Rumunska, Nizozemí, SRN, Polska, Francie, Norska i Turecka. Točila jej režisérka i scénáristka Jasmina Žbanič.

Quo vadis, Aida? Válečné drama je zpět v Hraničáři

Čtenář reportér
Banka VTB v Moskvě
Válka na Ukrajině pokračuje už šestým dnem. Běžní Rusové začínají pociťovat následky západních sankcí. Zástupci EU  se dohodli, že odstřihnou od platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Největší z nich - Sberbank - však mezi nimi není. Ukrajinské bezpečnostní složky zlikvidovaly elitní bojovníky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, kteří údajně plánovali vraždu prezidenta Volodymyra Zelenského. 
144 fotografií

ON-LINE: Odstřihneme od SWIFTu sedm bank, shodla se EU. Není mezi nimi Sberbank

Státy mimo EU