ŠTÍTEK: OSN

Kladenští senioři oslavili svůj svátek. Zazpívaly jim hvězdy českého hudebního nebe.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V sobotu 1. října si Kladeňáci připomněli Mezinárodní den seniorů. V Domě kultury Kladno byl pro seniory připraven koncert iniciovaný kladenským primátorem Milan Volfem (VPK), který začínal ve dvě hodiny odpoledne. V programu vystoupili zpěváci Stanislav Hložek, Jitka Zelenková a Milan Drobný. Pořadem provázeli moderátoři Marie Retková a Zdeněk Vrba.
63 fotografií

Kladenští senioři oslavili svůj svátek. Zazpívaly jim hvězdy hudebního nebe

Volný čas
Následky ničivé tsunami po výbuchu soky u souostroví Tonga.
Hlavní odborník UNESCO na tsunami šokoval svět, když prohlásil, že možnost, že ničivá vlna zasáhne velká města ve Středozemním moři nebo jeho blízkosti, není otázkou „zda”, ale spíše „kdy”. Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu zdůraznila, že nebezpečí tsunami je podceňováno zejména v pobřežních oblastech, kde k nim obvykle nedochází. Riziko se totiž čím dál víc zvyšuje s tím, jak stoupá hladina oceánů.

Hrozba z moře: Vlna tsunami v budoucnu zasáhne řadu evropských měst, tvrdí vědci

Věda
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v televizním večerním projevu z 2. dubna 2022.
Ukrajina bude bránit své lidi, kteří stále žijí na Moskvou okupovaných územích, uvedl ve svém nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Učinil tak v reakci na hlasování na Moskvou okupovaných ukrajinských územích, která proruské úřady označují za referenda o připojení k Rusku. Okupační úřady tvrdí, že lidé v plebiscitech souhlasili s připojením k Rusku - výsledky se podle nich v jednotlivých regionech pohybují od 87 procent do více než 99 procent pro spojení s Ruskou federací. Hlasování kromě Kyjeva neuznávají ani západní země.

Ukrajina bude bránit své lidi žijící na okupovaných územích, prohlásil Zelenskyj

Státy mimo EU
Čínský voják sleduje dalekohledem tchajwanskou fregatu během cvičení ve vodách kolem Tchaj-wanu, 5. srpna 2022
Spojené státy vysílají ohledně Tchaj-wanu „velmi chybné, nebezpečné“ signály. Uvedla to čínská diplomacie po setkání mezi americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a jeho čínským protějškem Wang Iem. Podle Číny jsou vztahy s Tchaj-wanem její vnitřní záležitostí, do které USA nesmí zasahovat, uvedla agentura Reuters. Podle Pekingu se USA svými aktivitami na podporu Tchaj-wanu snaží narušit čínskou suverenitu a územní celistvost.

USA vysílají ohledně Tchaj-wanu velmi nebezpečné signály, varuje Peking

Svět
Hroby na pohřebišti v Izjumu
Vyšetřovací komise OSN k Ukrajině konstatovala, že na Ukrajině byly po ruské invazi páchány válečné zločiny. Byly i znásilňovány, mučeny a protizákonně zadržovány děti. Komise se bude rovněž zabývat tvrzeními o nucených transportech a adopcích dětí. Při ústním představení prvních závěrů komise o tom informoval její předseda Erik Möse.
144 fotografií

Znásilňování i mučení. Rusko na Ukrajině páchá válečné zločiny, potvrdila OSN

Státy mimo EU
Český ministr zahraničí Jan Lipavský hovoří na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku, 22. září 2022
Český ministr zahraničí Jan Lipavský v projevu na zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzval ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat ruskou agresi na Ukrajině. Zároveň i s odkazem na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 zdůraznil, že je zapotřebí jednou provždy odmítnout imperialistické touhy Ruska a jeho koloniální politiku. Jednalo se o první vystoupení zástupce České republiky v RB OSN téměř po 30 letech.
14 fotografií

Lipavský v Radě bezpečnosti OSN: Ruskou agresi má stíhat zvláštní tribunál

Svět
Německý kancléř Olaf Scholz
Západní politici odmítají referenda chystaná na východě Ukrajiny na Ruskem kontrolovaných nebo okupovaných územích. Jejich výsledky nebudou uznány, řekl na okraj zasedání Valného shromáždění OSN německý kancléř Olaf Scholz. Jake Sullivan, poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost, řekl, že Spojené státy tato území budou vždy uznávat jedině jako součást Ukrajiny. Za Ukrajinu se postavila i OSN, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), generální tajemník NATO nebo předsedkyně Evropské komise. Jejich postoj přivítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
144 fotografií

Pseudoreferenda na východě Ukrajiny neuznáme, vzkazují západní politici Rusku

Svět
Poznaň v Polsku
V Česku vyprodukujeme asi 10 tun kysličníku uhličitého na obyvatele. Některé statistiky uvádějí až 12 tun. Jelikož mezi obyvatele ČR patří i nemluvňata a babičky v roubenkách, čtenář tohoto textu patrně vypustí emisí více. Na druhou stranu nejvíce jich vyprodukují průmyslové podniky, takže vaše osobní “uhlíková stopa” nebude tak dramaticky vysoká. Vypočítat ji je nesmírně složité, ale jsou firmy, i u nás, které vám s tím pomůžou. Než začnete offsetovat, navštivte některou z nich. 

Co jsou offsety a jak si s nimi vykupujeme hříchy na atmosféře

Věda
Vozidla inspektorů  Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) při odjezdu ze Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině, 2. září 2022.
Kvůli přerušení dodávek elektřiny do Záporožské jaderné elektrárny, které zavinilo ostřelování, je situace na místě vysoce riziková a je nutné v okolí zařízení co nejrychleji ustavit ochrannou zónu. V pátek to prohlásil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Výpadky proudu a nedostatečné personální zajištění v elektrárně podle něj „podstatně zvýšily nebezpečí jaderné havárie“.
7 fotografií

V Záporožské elektrárně vypadl proud, hrozí jaderná havárie, varuje Grossi

Státy mimo EU
Oblast Sin-ťiang, kde žijí Ujgurové vyznávající islám.
Čína se v rámci svých strategií proti terorismu a extremismu dopustila v oblasti Sin-ťiangu, kde žije muslimská menšina Ujgurů, závažných porušení lidských práv. Uvádí to dlouho očekávaná zpráva vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové. Podle dokumentu vyšetřovatelé získali „věrohodné důkazy“ o mučení, které by mohlo představovat „zločiny proti lidskosti“. Peking zprávu odmítl a tvrdí, že text používá lži a dezinformace.

Mučení Ujgurů: Čína se v Sin-ťiangu dopouští zločinů proti lidskosti, tvrdí OSN

Svět
Muž se snaží zachránit část svého majetku v zaplavené oblasti v Pákistánu na snímku z 30. srpna 2022
Povodně v Pákistánu způsobené monzunovými dešti si vyžádaly už 1136 životů a podle předběžných odhadů vlády způsobily v zemi škody za nejméně deset miliard dolarů (246 miliard korun). Informoval o tom web stanice BBC. Přívalové deště, které přišly už v červnu, spláchly cesty, mosty, na milion domů i plodiny z polí. Povodně zasáhly přes 33 milionů lidí, tedy přes 15 procent populace Pákistánu.
4 fotografie

Děsivé záběry z Pákistánu obletěly svět. Třetina země je pod vodou

Svět
Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevski
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o předvolání ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského. Náměstek ministra Jaroslav Kurfürst se důrazně ohradil proti obviněním Ruska vůči Česku na Radě bezpečnosti OSN. Lipavský to uvedl na twitteru. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v úterý obvinil ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu. Vláda považuje výroky na její adresu za naprosto nepřijatelné, řekl po jednání vlády novinářům premiér Petr Fiala (ODS).
14 fotografií

Lipavský si předvolal ruského velvyslance. Má vysvětlit obvinění z terorismu

Česko
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Rusko terorizuje miliony lidí na Ukrajině, jeho velvyslanec při OSN nemá právo obvinit ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu. Novinářům to dnes při příchodu na jednání vlády řekl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ambasador Vasilij Něbenzja tak učinil v úterý na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Záminkou mu byla vyjádření Černochové po sobotním atentátu, při němž zemřela Darja Duginová, dcera ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina.
11 fotografií

Jurečka: Ruský velvyslanec nemá právo obvinit Černochovou z terorismu

Česko
Ministryně obrany Jana Černochová (na snímku z 22. června 2022).
Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v úterý na zasedání Rady bezpečnosti OSN obvinil českou ministryni obrany Janu Černochovou z podpory terorismu. Záminkou mu byla vyjádření Černochové po sobotním atentátu, při němž zemřela Darja Duginová, dcera ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Černochová v reakci pro ČTK velvyslancova obvinění odmítla.

Schvalujete terorismus, vzkázal ruský velvyslanec Černochové. Ta to odmítá

Česko
Nákladní loď Glory (uprostřed) vyplula z ukrajinského přístavu v Oděse s nákladem obilí, 7. srpna 2022
Od začátku války Ukrajina vyvezla deset milionů tun potravin, z toho dva miliony v srpnu. Loni od března do července země vyvezla 19,5 milionu tun potravin, tedy více než dvakrát tolik. S odkazem na ukrajinské ministerstvo zemědělství o tom informovala ruskojazyčná verze BBC News. Až do konce července vývozu bránila blokáda ukrajinských přístavů provázející ruskou invazi.
144 fotografií

Dopady války. Ukrajina letos vyvezla mnohem méně potravin než loni

Státy mimo EU
Perkův dvoumetrový dalekohled.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pětapadesátiny oslaví ve skvělé kondici, i když na štíhlou linii si nepotrpí: váží 83 tun. Na výroční den Perkova dalekohledu, který na observatoři v Ondřejově na Praze-východ slouží už generacím astronomů, upozornil v neděli Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. „Výročí uplyne v úterý 23. srpna,“ konstatoval. S tím, že jubilantem je největší český astronomický přístroj s průměrem zrcadlového objektivu dva metry.
30 fotografií

Perkův dalekohled v Ondřejově slaví 55 let práce. Ve skvělé kondici

Z okolí
Perkův dvoumetrový dalekohled.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pětapadesátiny oslaví ve skvělé kondici, i když na štíhlou linii si nepotrpí: váží 83 tun. Na výroční den Perkova dalekohledu, který na observatoři v Ondřejově na Praze-východ slouží už generacím astronomů, upozornil v neděli Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. „Výročí uplyne v úterý 23. srpna,“ konstatoval. S tím, že jubilantem je největší český astronomický přístroj s průměrem zrcadlového objektivu dva metry.
30 fotografií

Perkův dalekohled v Ondřejově slaví 55 let práce. Ve skvělé kondici

Z okolí
Perkův dvoumetrový dalekohled.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pětapadesátiny oslaví ve skvělé kondici, i když na štíhlou linii si nepotrpí: váží 83 tun. Na výroční den Perkova dalekohledu, který na observatoři v Ondřejově na Praze-východ slouží už generacím astronomů, upozornil v neděli Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. „Výročí uplyne v úterý 23. srpna,“ konstatoval. S tím, že jubilantem je největší český astronomický přístroj s průměrem zrcadlového objektivu dva metry.
30 fotografií

Perkův dalekohled v Ondřejově slaví 55 let práce. Ve skvělé kondici

Z okolí
Nejen válka ničí psychiku ukrajinských dětí. OSN informovala, že dochází ke zneužívání a zanedbávání v sirotčincích.
Tisíce postižených dětí v ústavech na Ukrajině čelí zneužívání a zanedbávání. Vyplývá to ze zjištění britských novinářů z BBC a odborníků z Organizace spojených národů (OSN). Problémy existovaly už dříve a válka podle zprávy OSN situaci ještě zhoršila. Experti vyzývají ukrajinskou vládu, aby začala závažné problémy v sirotčincích řešit.

Děsivá svědectví ze sirotčinců na Ukrajině. OSN varuje před zneužíváním dětí

Státy mimo EU
Gangy v Kolumbii rekrutují do svých řad děti. Dělají z nich zabijáky. Ilustrační foto
Okna dolů, jinak budeme střílet! Hrozivě vypadající nápis na zdi dává řidičům jasný příkaz. Ačkoliv Corinto na jihozápadě Kolumbie vypadá na první pohled jako obyčejné jihoamerické město, v ulicích zuří krvavé boje mezi místními gangy. Ty mají neustálé personální problémy. Logicky. Boje jsou zde kruté. I proto se zaměřily na nejzranitelnější články společnosti, které je snadné zmanipulovat: na děti. Někteří bývalí nezletilí členové těchto zločineckých skupin nyní poskytli svědectví novinářům britské BBC.

Mrazivá svědectví dětí z gangů v Kolumbii: Učí nás svazovat a zabíjet lidi

Svět
Nákladní loď Glory vyplula z ukrajinského přístavu v Oděse s nákladem obilí.
Z ukrajinských přístavů dnes vypluly další dvě lodě se zemědělskými produkty. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany. Stalo se tak na základě dohod o odblokování ukrajinských přístavů, které v červenci uzavřela Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN. Celkem od minulého týdne vyplulo z Ukrajiny deset nákladních plavidel, poznamenala agentura Reuters.
144 fotografií

Dohody platí. Z ukrajinských přístavů vypluly další lodě s obilím či sójou

Státy mimo EU
Lídr teroristické skupiny Al-Káida Ajmán Zavahrí
Jednasedmdesátiletý vůdce teroristické organizace Al-Káida Ajmán Zavahrí byl klíčovou osobou a „scénáristou“ mnoha útoků na Spojené státy americké. Podílel se také na plánování teroristických útoků z 11. září 2001. Kým byl obávaný terorista a jak se dostal k moci?

Klíčový muž 11. září: Kdo byl vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí

Svět
Ruský voják střeží vodní kanál v jihoukrajinském Chersonu, 20. května 2022
Ruské jednotky pravděpodobně postavily v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny dva provizorní mosty a spustily na řece Dněpr převoz. Snaží se tím kompenzovat ztrátu klíčových mostů, které poničila ukrajinská armáda, informovalo dnes ráno britské ministerstvo obrany. Podle něj se Rusko snaží posílit kontrolu nad okupovaným územím a ustanovit tam civilní orgány, jejichž úkolem je uspořádat referendum o připojení těchto oblastí k Rusku.
14 fotografií

Rusové staví v Chersonské oblasti provizorní mosty, tvrdí Britové

Státy mimo EU
Lidé na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu sledují 28. července 2022 v televizi projev vůdce KLDR Kim Čong-una.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že jeho země je připravena mobilizovat své jaderné odstrašující prostředky a čelit jakémukoli vojenskému střetu s USA. S odvoláním na státní média o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Kim také poprvé kritizoval nového jihokorejského prezidenta a varoval Soul, že se blíží k hranici války.

Střet s Amerikou? KLDR je připravena mobilizovat jaderné odstrašující prostředky

Svět
Demonstranti v Kongu v červenci 2022.
Při demonstracích ve městě Butembo na východě Konga v úterý zahynuli tři zaměstnanci mírové mise OSN a sedm civilistů. Podle agentury AFP to uvedl policejní velitel Paul Ngoma. Dva ze zabitých zaměstnanců OSN podle něj pocházeli z Indie, třetí byl Maročan. Konžané protestují proti mírové misi MONUSCO, protože podle nich nedokáže chránit obyvatelstvo v oblastech, kde působí místní milice.

Při dalších protestech v Kongu zahynuli tři zaměstnanci OSN a sedm civilistů

Svět
Hasiči bojují s požárem v ukrajinském přístavu Oděsa
Rusko tvrdí, že sobotní raketový úder na přístav Oděsa mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. V sobotu Moskva nechtěla útok komentovat, ale Ankaře podle tureckých zdrojů sdělila, že s ním nemá nic společného. Rakety na Oděsu dopadly necelých 24 hodin poté, co zástupci Ruska a Ukrajiny podepsali dohodu o vývozu ukrajinského obilí, které se má nakládat mimo jiné právě v Oděse.
144 fotografií

Raketový útok na Oděsu: Mířili jsme na vojenské cíle, tvrdí Rusko

Státy mimo EU
Podepsání dohody ohledně vývozu obilí. Recep Tayyip Erdogan (dole vpravo) a Antonio Guterres (dole vlevo) v paláci Dolmabahçe v pátek 22. července 2022
Zástupci Ruska a Ukrajiny se podepsali pod dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem. Umožnit to má vývoz milionů tun obilí z ukrajinských černomořských přístavů, které jsou nyní zablokované v důsledku ruského útoku proti sousední zemi. Ceremonie v Istanbulu se zúčastnili také generální tajemník OSN António Guterres a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dohoda má Ukrajině umožnit export okolo 22 milionů tun obilí, které kvůli válce uvázly v přístavech, Rusku pomůže vyvážet jeho zemědělskou produkci a hnojiva na světový trh, uvedla agentura AP.

Ukrajina a Rusko podepsaly v Turecku dohodu, která umožní vývoz obilí

Státy mimo EU