ŠTÍTEK: OSN

Ženy na ulici v íránské metropoli Teheránu
Íránský generální prokurátor oznámil zrušení mravnostní policie, jejíž zásah stál u zrodu současných protivládních protestů. Informovala o tom v neděli agentura AFP s odkazem na zprávu íránské agentury ISNA. Podle ní generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí mluvil o konci mravnostní policie na sobotním náboženském setkání ve městě Kom.

Írán zruší mravnostní policii. Příčiny protestů má vyjasnit vyšetřovací výbor

Svět
Alena Líbalová a tým terapeutek z Respondea.
/ROZHOVOR/ Domácí násilí patří k nehorším formám útisku. Podle statistik ho v posledních letech přibývá. Domovy, které by měly být pro každého bezpečným útočištěm, se mění v místa plná strachu, bolesti a smutku. Devadesát procent klientů Intervenčního centra organizace Respondeo, jež pomáhá obětem domácího násilí ve východní polovině středních Čech, jsou ženy. 
4 fotografie

Obyčejná facka přece není domácí násilí. Opravdu?

Nymbursko
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, 27. října 2022.
Evropská komise navrhuje zabavit majetek, který země Evropské unie zmrazily Rusku v reakci na invazi na Ukrajinu. Oznámila to předsedkyně komise Ursula von der Leyenová, podle níž by konfiskované jmění mělo sloužit pro náhradu válečných škod a poválečnou obnovu Ukrajiny. Unijní exekutiva rovněž navrhuje vytvořit zvláštní mezinárodní tribunál pro ruské válečné zločiny, řekla její šéfka. Návrh na vytvoření tribunálu posléze uvítala kancelář ukrajinského prezidenta.
144 fotografií

Oligarchové musí zaplatit. Komise chce zabavit ruské jmění a dát je Ukrajině

Státy mimo EU
Generál ve výslužbě a kandidát na prezidenta Petr Pavel.
Neúčast Andreje Babiše v předvolebních debatách vypovídá o jeho odvaze nechat se konfrontovat s prezidentskými protikandidáty, řekl ČTK v rozhovoru Petr Pavel. Babiš podle něj nemá podle aktuálních volebních průzkumů postup do druhého kola lednových prezidentských voleb jistý. Pavel očekává ve volbách celkem vyrovnaný souboj mezi třemi kandidáty. Do trojice řadí sebe, Babiše a bývalou rektorku Danuši Nerudovou.
8 fotografií

Neúčast Babiše ve volebních debatách vypovídá o jeho odvaze, prohlásil Pavel

Volební zpravodajství
Pepetua Latasi, šéfka klimatického úřadu ostrovního státu Tuvalu, na klimatickém summitu COP27
Jedenáctitisícový ostrovní stát Tuvalu, jehož 26 kilometrů čtverečních pevniny se nachází nejvýše čtyři metry nad hladinou Tichého oceánu, se prohlásil „prvním digitálním státem světa“ a stěhuje se. Na počítačové úložiště. „Ostrovy jako tyto nepřežijí rychlé oteplování a stoupající hladinu moří, takže je virtuálně zálohujeme,“ uvedl ministr zahraničí Tuvalu Simon Kofe ve videu, které zveřejnil během světové klimatické konference v Egyptě. „Jak naše země mizí, nemáme jinou možnost než se stát prvním digitálním národem na světě,“ prohlásil ministr.

Tuvalu je prvním digitálním státem. Stěhuje se do virtuálního světa

Svět
Upozorňujeme, že následující fotografie jsou drastické: Na snímku těla dvou ruských vojáků leží na trávě před domem v nedávno osvobozené vesnici Makijivka na Donbasu.
/VIDEO/ Ruské ministerstvo obrany v pátek obvinilo ukrajinské síly, že v Luhanské oblasti popravily jedenáct ruských zajatců. Odkazuje přitom na dvě neověřená videa, která od konce minulého týdne kolují na proruských serverech. Podle Moskvy jde o důkaz válečného zločinu, některá média však poukazují na možnou střelbu ze strany Rusů. Záznamy nyní zkoumají vyšetřovatelé OSN, jeho pravost ode dneška ověřuje i ukrajinská armáda.
5 fotografií

Co se stalo v Makijivce? Moskva viní Ukrajinu z popravy zajatců, video je sporné

Státy mimo EU
Stále větším celosvětovým problémem se stává rezistence bakterií na antibiotika.
Evropský antibiotický den, kteří připadá na pátek 18. listopadu, připomíná že i když byla na trh uvedena před více než půl stoletím jako téměř zázračný lék, může být jejich neuvážené užívaní spíše nebezpečné. Nekontrolované podávání a někdy zbytečné užívání vede k výraznému vzestupu odolných bakteriálních kmenů. Narůstající rezistence k antibiotikům je celosvětový problém.

Užíváte zbytečně často antibiotika? Tělo si na ně rychle zvykne

Zlínsko
Na televizních obrazovkách umístěných na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu běží reportáž o raketovém testu KLDR, 18. listopadu 2022.
Severní Korea vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. USA nejnovější raketový test KLDR tvrdě odsoudily.
5 fotografií

KLDR otestovala raketu schopnou zasáhnout USA, uvedl japonský ministr

Svět
Tradiční pietní akt u příležitosti Dne válečných veteránů se tradičně uskutečnil u pomníku válečným obětem v českokrumlovském městském parku.
Nastal čas nošení červených kvítků vlčího máku na oděvech. Pátek patřil Dni válečných veteránů a nošením kvítků lidé vyjadřují podporu válečným veteránům a vzpomínají na oběti válek. Váleční veteráni a jejich příznivci se tradičně sešli v Českém Krumlově, kde nejprve u pomníku v parku pietně uctili válečné oběti. A v sobotu své setkání završí plesem válečných veteránů v Zámecké jízdárně. Dlouhé roky usilují jihočeští váleční veteráni o to, aby získali stálé prostory pro svá setkávání a osvětovou činnost. A zdá se, že se blýská na lepší časy.
7 fotografií

Vlčí máky symbolizují podporu válečných veteránů. Jihočeští chtějí své centrum

Českokrumlovsko
Úspěšným absolvováním cvičení dosáhl mnohonárodní prapor na Slovensku plných operačních schopností.
Čtyři stovky českých vojáků, z nichž velkou většinu tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce, pomalu končí svou misi na Slovensku. Jako reakci na ruskou agresi na Ukrajině zřídilo NATO u našich východních sousedů mnohonárodní vojenské uskupení, na přelomu listopadu a prosince se v něm Češi vystřídají. Tento měsíc měla stovka žateckých vojáků odletět do Mali, kvůli změně politiky Evropské unie zůstanou doma, africká mise pro českou armádu končí.
12 fotografií

Žatečtí vojáci to mají za pár, brzy se ze Slovenska vrátí. Do Mali neletí

Žatecko a Lounsko
Úspěšným absolvováním cvičení dosáhl mnohonárodní prapor na Slovensku plných operačních schopností
Čtyři stovky českých vojáků, z nichž velkou většinu tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce, pomalu končí svou misi na Slovensku. Jako reakci na ruskou agresi na Ukrajině zřídilo NATO u našich východních sousedů mnohonárodní vojenské uskupení, na přelomu listopadu a prosince se v něm Češi vystřídají. Tento měsíc měla stovka žateckých vojáků odletět do Mali, kvůli změně politiky Evropské unie zůstanou doma, africká mise pro českou armádu končí.
12 fotografií

Žatečtí vojáci to mají za pár. Ze Slovenska se brzy vrátí, do Afriky nepoletí

Regiony
Konference Darwin’s Circle:  Zelené technologie pomohou lidstvu dosáhnout udržitelné budoucnosti
Klimatické změny a ubývající biologická rozmanitost druhů závratně rychle proměňují svět kolem nás. Jak se v současné situaci orientovat a co lze pro zvrácení tohoto procesu učinit diskutovali účastníci mezinárodní konference Darwin's Circle v rakouské Vídni. Slavný koncept Charlese Darwina mezi organizátory postupně dostává nový rozměr, a to, že otázkou přežití již není jen síla či inteligence, ale především schopnost přizpůsobení se změnám. 

Zelené technologie pomohou lidstvu dosáhnout udržitelné budoucnosti

Technologie
Výroba letadla L-410. Ilustrační foto.
Tragédií skončil v africkém Kongu let letounu L-410, vyrobeného v 80. letech minulého století v LETu Kunovice. Stroj se za špatného počasí ve čtvrtek 3. listopadu zřítil do džungle a v jeho troskách přišli o život 62letý pilot Petr Sabo ze Starého Města spolu se svým kopilotem.

Pád letounu L-410 do džungle v Kongu nepřežil pilot ze Slovácka

Nehody
Český premiér Petr Fiala,  6. října 2022.
Česko se chystá na nynější klimatické konferenci přistoupit ke globálnímu závazku snížit do roku 2030 nejméně o 30 procent emise metanu v porovnání s rokem 2020. Tímto krokem chce česká strana vyjádřit svoji podporu celosvětovému úsilí omezit emise tohoto plynu. Novinářům to v neděli řekl premiér Petr Fiala (ODS) před odletem na klimatickou konferenci OSN v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch.

Česko přistoupí k závazku snížit emise metanu nejméně o 30 procent, řekl Fiala

Česko a EU
Loď Navi-Star naložená obilím v ukrajinském přístavu Oděsa, 29. července 2022.
Rusko se ve středu vrátilo k dohodě o vývozu ukrajinského obilí z černomořských přístavů, od které odstoupilo v reakci na víkendový útok proti ruské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu. I bez ruské účasti ovšem lodě v minulých dnech zajišťovaly transport ukrajinského obilí, protože Turecko, OSN a Ukrajina trvaly na pokračování operace, klíčové zejména pro zásobování afrických a blízkovýchodních států.

Rusko se vrací k obilné dohodě poté, co fungovala i bez něj. Dostalo prý záruky

Státy mimo EU
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin opět kritizoval politiku Západu jako krvavou a špinavou, popírající svrchovanost států a národů a snažící se přivlastnit si veškeré zdroje a bohatství lidstva. Vytkl Západu mimo jiné „podněcování války na Ukrajině“, kterou ale šéf ruského státu zahájil svým rozkazem k vpádu ruských vojsk do sousední země 24. února. Rusko podle Putina pouze brání své právo na existenci. 
144 fotografií

Politika Západu je krvavá, kritizuje Putin. Dožaduje se rovnoprávnosti Ruska

Svět
Mluvčí amerického letectva Patrick Ryder na tiskové konferenci v sídle Pentagonu ve Washingtonu, 25. října 2022
Rusko uvědomilo Spojené státy Americké o svém plánu uspořádat cvičení svých jaderných sil. Novináře o tom informoval mluvčí amerického letectva Patrick Ryder. Podle agentury Reuters ale odmítl ke cvičení, které by podle očekávání mělo zahrnovat testy balistických střel, poskytnout další podrobnosti.

Rusko chystá cvičení jaderných sil. Uvědomilo o něm Spojené státy

Svět
Vizualizace tovární budovy ČKD Kolbenka.
V nový bytový dům se zhruba do dvou let promění budova bývalé továrny na stroje, dlouhá léta chátrající v Kolbenově ulici nedaleko Náměstí OSN ve Vysočanech. Továrna, založená v roce 1896, svého času získala proslulost zejména díky výrobě velkých elektráren, které dodávala do celého světa. Produkovala ale i malé stroje, vysavače či vybavení pro stomatologické ordinace. Postupem let se stala součástí chlouby tuzemského průmyslu – Českomoravská-Kolben-Daněk (ČKD).
16 fotografií

Foto: Pokračující proměna Kolbenky. Další projekt změní továrnu v byty

Podnikání
Slavnostní odevzdávání ocenění SDGs v Národním muzeu v Praze
Ve čtvrtek večer se v budově Národního muzea konalo slavnostní vyhlášení vítězů šestého ročníku Cen SDGs. Asociace společenské odpovědnosti, která ceny vyhlašuje již šest let, v nich tradičně ocenila udržitelné projekty a snahu účastníků o zdravější planetu.

Česko zná nejlepší udržitelné projekty pro letošní rok

Podnikání
Výsledek hlasování Valného shromáždění OSN o rezoluci odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských území, 12, října 2022.
Na Valném shromáždění OSN 143 ze 193 zemí odsoudilo nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea. Dalších 35 zemí, včetně tradičního ruského spojence Číny, se zdrželo hlasování; několik zemí nehlasovalo. Informovaly o tom zahraniční agentury.
144 fotografií

Valné shromáždění OSN odsoudilo anexi části Ukrajiny. Rusko podpořily čtyři země

Svět
Ze zahájení výstavy SDGS: Innovations For A Sustainable Future.
Velké problémy světa a cesta k jejich nápravě z pohledu vědy - takové je téma interaktivní výstavy, která v úterý začala v historické budově Národního muzea v Praze. Expozice v rozšířené realitě ukazuje, jak lidské myšlení hledá odpovědi na problém extrémní chudoby, hladu či klimatické hrozby. Zároveň originálním způsobem představuje činnost vědeckých pracovišť fungujících přímo v České republice.
20 fotografií

Foto: Jak na problémy světa? S vědou, ukazuje výstava v Národním muzeu

Volný čas