ŠTÍTEK: OSN

Izraelský voják sedí na tanku během příprav na pozemní manévry v Pásmu Gazy, 28. října 2023
Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci jako první společnou reakci Organizace spojených národů na aktuální konflikt v Izraeli a Pásmu Gazy. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí. Izrael, USA a dalších 12 členů včetně Česka hlasovalo proti. Podle české ministryně obrany Jany Černochové přijetím rezoluce v této podobě OSN „fandí teroristům“ a Česko by z organizace mělo vystoupit. Co přesně říkají jednotlivé body dokumentu?
8 fotografií

Opustí Česko OSN kvůli sporné rezoluci? Přečtěte si, co říkají jednotlivé body

Svět
Izraelští vojáci hlídkují na ulici ve Sderotu, poblíž hranic s Gazou, v Izraeli, 28. října 2023
Izraelská armáda v noci na sobotu zahájila dlouho očekávanou pozemní operaci v Pásmu Gazy, jejímž cílem je zničit palestinské hnutí Hamás. Potvrdil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle něhož válka uvnitř Pásma Gazy bude dlouhá a obtížná. Noční pozemní vpád na sever Gazy a patrně i bombardování oblasti je dosud nejrozsáhlejší, jaký armáda provedla od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Podle ministra obrany Joava Galanta potrvá do odvolání.
8 fotografií

Izraelci zahájili pozemní operaci v Gaze. Začala nová fáze války, tvrdí armáda

Svět
Ilustrační foto
Keňa… Nigérie… a další africké státy. Jedná se o země, kde se dá koupit úplně všechno. A bohužel i děti. Právě do těchto dvou zemí zasadila Hana Hindráková hlavní děj své nové knihy Obchodníci s dětmi, která poodhaluje šokující zákulisí afrických adopcí. Kniha vypráví příběh Izabely, která pracuje jako novinářka v Keni. Když se jí nepodaří otěhotnět, rozhodne se dítě adoptovat. Brzy si však začne uvědomovat podivné okolnosti možné adopce a pustí se proto do nebezpečného pátrání, které předčí i její nejhorší obavy

Šokující zákulisí afrických adopcí

Čtenář reportér
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Skupině ozbrojenců z palestinského hnutí Hamás se z Pásma Gazy podařilo proniknout do jižního Izraele, kde je ale zlikvidovalo izraelské námořnictvo. S odvoláním na armádu o tom informuje server televize CNN. Podle vojáků se radikálové do Izraele dostali po moři s využitím tunelu. V noci na dnešek Izrael pokračoval v náletech na Pásmo Gazy, kde podle místních úřadů zahynulo 80 lidí. Zaútočil také na okupovaném Západním břehu, kde zemřeli tři Palestinci. Izraelská armáda útočila i na cíle v Sýrii.
43 fotografií

Ozbrojenci Hamásu pronikli na jih Izraele. Zlikvidovala je armáda

Svět
Týden turistických informačních center ve Frýdku-Místku.
Také frýdeckomístecké „íčko“ se přidává k celorepublikovým oslavám pod názvem Týden turistických informačních center. V rámci posledního říjnového týdne (23.- 29. 10. 2023) si pro vás zdejší íčkaři připravili další zábavnou stezku v sadech Bedřicha Smetany, která vám dá tipy, kam vyrazit s dětmi na výlet ve Frýdku-Místku.

Oslavte Týden turistických informačních center ve Frýdku-Místku

Čtenář reportér
Konvoj s humanitární pomocí mířící z Egypta do Pásma Gazy
Do palestinského Pásma Gazy vjelo přes hraniční přechod Rafáh z Egypta 14 nákladních vozů s humanitární pomocí. Agentuře Reuters to řekla Juliette Toumaová z Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Jednalo se o druhý konvoj s pomocí, který se v posledních dnech do enklávy dostal. První konvoj 20 nákladních vozů byl do Gazy vpuštěn v sobotu. 
43 fotografií

Z Egypta do Pásma Gazy vjel druhý konvoj s pomocí. Tvořilo jej 14 vozů

Svět
Klecový chov slepic považují ochránci za týrání zvířat. I takto to v něm vypadá. Ilustrační snímek
Evropská komise se před dvěma lety zavázala, že do konce letošního roku předloží návrh na celounijní zákaz klecových chovů zvířat do roku 2027. Aktivisté ale mají obavy, že se tak nestane. Komise dosud žádné kroky nepodnikla, její představitelé skloňují složitost problematiky. Zahraniční média s odkazem na zdroje uvnitř Evropské unie informují, že politici zvažují odložení zákazu. Jejich postup kritizují i známé osobnosti.
7 fotografií

Obětuje Evropská komise pohodlí zvířat? Zrada milionů lidí, kritizují aktivisté

Zvířecí deník a chovatelství
Fešák "z márnice"...
Do sběrného místa uhynulých zvířat v dolnorakouském Schollachu byl dodán kohout Schurli, o němž majitelka uvedla, že byl odborně utracen. Po noci v chladicí komoře se ale ukázal "rtuťovitě" živý, píší OÖN a doprovázejí zprávu sdělením svazu na ochranu přírody GVU.

Od sousedů: Kohoutí zmrtvýchvstání

Českobudějovicko
Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby. Češi se tak začali vyhýbat třeba čokoládě. Ilustrační snímek
Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby, které jsou podle nich plné chemikálií, jedovatého hmyzu a geneticky modifikovaných přísad. Logo je přitom znakem téměř čtyřicet let působící organizace, která bojuje za udržitelné zemědělství a rovné podmínky farmářů. 

Žáby nesou smrt. Češi naletěli dezinformacím, vyhýbají se čokoládě i banánům

Česko
Izrael pokračuje v ostřelování Pásma Gazy
Izraelská armáda už týden bojuje s islamistickým hnutím Hamás, které minulou sobotu podniklo na Izrael bezprecedentní útok z Pásma Gazy. Počet obětí podle posledních bilancí úřadů vzrostl na 2269 mrtvých Palestinců a nejméně 1300 Izraelců, z toho převážná část civilistů. Izrael opět vyzval obyvatele Pásma Gazy, aby odešli ze severu na jih oblasti, a to do sobotních 15:00 SELČ; podle médií jde o přípravu na rozsáhlou pozemní operaci izraelské armády v Pásmu Gazy. Izraelská armáda uvedla, že zabila dva představitele Hamásu, kteří se podíleli na sobotních útocích.
43 fotografií

Útoky na Pásmo Gazy si vyžádaly přes 2200 obětí. Zahynuly i stovky dětí

Svět
Rakety odpálené z Pásma Gazy mířící na Izrael, říjen 2023
Izraelská armáda uvedla, že její pozemní jednotky s tanky v posledních 24 hodinách provádí lokální operace za hranicí Pásma Gazy, napsal server The Times of Israel. Cílem je vyčistit pohraniční oblast od bojovníků palestinského hnutí Hamás, informují izraelská média. Podle deníku Haarec vojáci také hledají osoby, které členové Hamásu unesli při sobotním útoku na Izrael.
43 fotografií

Izraelská armáda zahájila operace na okraji Gazy. Chce ji vyčistit od Hamásu

Svět
Domy v Pásmu Gazy zničené izraelským ostřelováním
Izraelská armáda ve čtvrtek pozdě večer informovala OSN, že 1,1 milionu Palestinců v Pásmu Gazy by se mělo v příštích 24 hodinách přesunout do jižní části tohoto úzkého pobřežního pásu, uvedl mluvčí OSN. Tento krok by podle agentury Reuters mohl být předzvěstí izraelské pozemní ofenzivy. V pátek ráno izraelská armáda vyzvala k evakuaci civilních obyvatel města Gaza na jih. Hamás naopak podle agentury AP na civilisty apeluje, aby zůstali ve svých domovech a nepodlehli „psychologické válce“.
43 fotografií

Předzvěst ofenzivy: Izraelská armáda vyzvala Palestince v Gaze k přesunu na jih

Svět
Izrael odpověděl na útoky Hamásu ostřelováním Pásma Gazy
Izraelská bilance obětí útoku palestinské skupiny Hamás vzrostla na nejméně 1300 mrtvých, uvedla izraelská veřejnoprávní stanice Kan. Podle armády je mezi oběťmi 222 izraelských vojáků. Zraněných je podle webu The Times of Israel (TOI) zhruba 3300, z nichž 350 je ve vážném stavu a stav 28 osob je kritický. Hamás v sobotu zahájil z Pásma Gazy rozsáhlý útok na Izrael. Značnou část obětí tvoří obyvatelé příhraničních izraelských obcí.
43 fotografií

Útoky Hamásu na Izrael už mají přes 1300 obětí. Zraněných jsou tisíce

Svět
V Trutnově zastaví Vlak Lemkin. Multimediální výstava upozorní na 75. výročí, kdy se genocida stala za zločinem
V neděli 15. října zastaví na hlavním nádraží v Trutnově speciální vlak. Čtyři speciálně upravené vagóny nabídnou informace a zajímavosti k 75. výročí od přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy Valným shromážděním Organizace spojených národů a představí Rafaela Lemkina, polského právníka, který se o přijetí zasadil.
4 fotografie

V Trutnově zastaví Lemkin. Upozorní na výročí, kdy se genocida stala zločinem

Čtenář reportér
Izraelské útoky na Pásmo Gazy pokračovaly i v noci na středu 11. října 2023
Počet obětí víkendového útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael stoupl už na 1200, uvedla v noci na dnešek izraelská veřejnoprávní televize Kan. Zraněných je kolem 2900. Izraelská armáda v noci na středu opět bombardovala Pásmo Gazy. Uvádí, že zasáhla přes 200 cílů, představitel Hamásu ráno oznámil nejméně 30 mrtvých za poslední noc. Izraelský ministr obrany Joav Galant předtím uvedl, že Izrael se přibližuje k plnohodnotnému útoku na Gazu.
43 fotografií

Obětí útoku Hamásu na Izrael přibývá. Pásmo Gazy zasáhly další odvetné útoky

Svět
Izraelští vojáci. Ilustrační snímek
Izraelská armáda informovala 50 rodin, že jejich blízcí jsou drženi v Pásmu Gazy jako rukojmí. Radikální islamistická skupina Hamás z Pásma Gazy na Izrael zaútočila v sobotu brzy ráno a podle poslední bilance zabila na 900 Izraelců a 2741 jich zranila. Její mluvčí pohrozil, že pokud budou pokračovat izraelské odvetné útoky v Gaze, při nichž umírají i civilisté, hnutí začne rukojmí zabíjet.
43 fotografií

Hamás hrozí rukojmím: Za každý vybombardovaný dům někoho zabijeme

Svět
Z blokovaného pásma Gazy byly 7. října 2023 odpáleny desítky raket směrem k Izraeli
Bombardování Pásma Gazy, kterým Izrael odpovídá na útok radikálního palestinského hnutí Hamás, zasáhlo i rezidenční budovy, školy a budovy OSN a neobešlo se bez civilních obětí. Podle agentury Reuters to uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk s odvoláním na informace shromážděné jeho úřadem. Zároveň varoval, že ohlášené přitvrzení izraelské blokády Pásma Gazy je v rozporu s mezinárodním právem. Zástupce Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) řekl, že Izrael odmítl žádost o umožnění dodávek jídla a léků do Pásma Gazy.
43 fotografií

Bombardování Gazy? Izrael zasáhl obytné domy i školy, domnívá se OSN

Svět
Bombardování Pásma Gazy, říjen 2023
Na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy čtvrtým dnem pokračovaly prudké boje. Izraelská armáda na sobotní útok radikálního hnutí Hamás na izraelské území odpověděla intenzivním bombardováním Pásma Gazy. Údery podle OSN zasáhly i rezidenční budovy či školy a neobešly se bez civilních obětí. Celkový počet mrtvých v Izraeli a Gaze přesáhl 3400.
43 fotografií

Izraelská odveta: Pásmo Gazy znovu čelí bombardování ze vzduchu

Svět
Následky bojů v Izraeli, říjen 2023
Izraelská armáda v noci na pondělí pokračovala v útocích na cíle spojené s radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy, odkud o víkendu palestinští ozbrojenci napadli Izrael. S bojovníky Hamásu se také stále potýká v sedmi nebo osmi oblastech, do kterých příslušníci hnutí pronikli při sobotním bezprecedentním útoku na izraelské území, kde zabíjeli vojáky i civilisty, uvedl podle agentury Reuters mluvčí izraelské armády. 
43 fotografií

Boje pokračují. Izraelská armáda i nadále útočí na cíle Hamásu v Pásmu Gazy

Svět
Zemětřesení na západě Afghánistánu, 7. října 2023
Počet obětí silného zemětřesení na západě Afghánistánu vzrostl na 320, uvedla v sobotu agentura AP s odvoláním na OSN. Později však OSN uvedla, že šlo o předběžný údaj a počet obětí se stále ověřuje. Místní úřady zatím podle agentury AFP potvrdily přibližně 120 mrtvých a tisícovku zraněných. První bilance hovořila o nejméně 14 mrtvých a téměř osmi desítkách zraněných, úřady ale připouštěly, že počet obětí se může zvýšit, protože pod troskami domů mohou být další těla. Agentura DPA napsala, že úřady se obávají stovek mrtvých v postižených obcích, z nichž některé byly zcela zničeny.

Západ Afghánistánu zasáhlo zemětřesení. Počet obětí překročil 300, míní OSN

Svět
Český prezident Petr Pavel
Petr Pavel byl zvolen před osmi měsíci, ačkoli jemu to připadá, že to bylo teprve před pár dny, jak uvedl v nejnovějším díle pravidelných debat Deníku. Co zatím považuje za nejdůležitější úspěch? „Na jedné straně je to naplnění snahy o otevření úřadu a Pražského hradu jak fyzicky, tak informačně, dále navázání vnitropolitického dialogu s ústavními činiteli a opozicí. V neposlední řadě bych zmínil aktivní zahraniční politiku nejenom ve vztahu k našim sousedů, organizacím, jejichž jsme členy, ale i dalším zemím, se kterými chceme rozvíjet dobré vztahy,“ řekl prezident.

Pavel nového velvyslance v Moskvě nechce. Vydali bychom se Rusku na milost, řekl

Česko
Mateusz Morawiecki
Polský premiér Mateusz Morawiecki vzkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, aby „už nikdy více neurážel Poláky“. Během předvolebního mítinku ve městě Świdnik na východě země tak podle polských médií reagoval na Zelenského slova v OSN, kde ukrajinský prezident před několika dny vyčetl v souvislosti s dovozem obilí některým evropským zemím předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Moskvě. Sice žádnou zemi nejmenoval, ale politici z polského vládnoucího tábora i opozice vyhodnotili, že má na mysli Polsko, poznamenal deník Rzeczpospolita.
4 fotografie

Morawiecki zareagoval na slova Zelenského. Už nikdy neurážejte Poláky, vzkázal

Státy EU
Český prezident Petr Pavel během svého projevu v OSN
Český prezident Petr Pavel ve středu ve svém projevu před Radou bezpečnosti OSN znovu ostře odsoudil Rusko, které od loňska vede útočnou válku proti sousední Ukrajině. Její porážka by podle něj byla vítězstvím brutality a bezpráví, a proto by žádná země neměla vůči tomuto konfliktu zůstat neutrální. Obdobné poselství hlava českého státu v úterý (v noci na středu SELČ) adresovala i státníkům na zasedání Valného shromáždění.
17 fotografií

Pavel v OSN znovu odsoudil Rusko. Vládci Kremlu patří před soud, prohlásil

Svět