ŠTÍTEK: OSN

Anastasia a rodinou ve svém novém bytě ve Zwickau
Hrdinka jedné z reportáží Luboše Palaty z Ukrajiny, které jsme v minulých dnech publikovali v Deníku, Anastasia z Chersonu, odešla z Ukrajiny s dětmi a sestřenicí ne do Česka, přes které jela, ale do Německa. Ve Spolkové republice je už dnes dvojnásobně více ukrajinských běženců, než v Česku. „Dostaneme tam k dispozici byt 4 plus jedna,“ říká Anastasia o tom, proč zamířila do východoněmeckého Zwickau v Sasku. 

Do Německa zamířil milion uprchlíků z Ukrajiny. Mají pro ně byty

Státy EU
Hlasování v OSN 23. února 2023
Valné shromáždění OSN v nové rezoluci znovu vyzvalo Rusko, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny. Text schválený vpředvečer prvního výročí invaze podpořilo 141 zemí včetně České republiky, proti bylo sedm delegací a dalších 32 se zdrželo. Společně s Ruskem se proti němu postavily také Bělorusko, Eritrea, Mali, Nikaragua, Severní Korea a Sýrie.
144 fotografií

Shromáždění OSN vyzvalo Rusy k odchodu z Ukrajiny. Rezoluci podpořilo 141 zemí

Svět
Český ministr zahraničí Jan Lipavský hovoří na zasedání Valného shromáždění OSN. Ilustrační snímek
Rusko se musí bezpodmínečně stáhnout z celé Ukrajiny, prohlásil český ministr zahraničí Jan Lipavský v projevu na Valném shromáždění OSN. Rok trvající ruská agrese podle něj vyvolává utrpení i mimo Ukrajinu. Varoval před „pokušením“ zaujímat neutrální postoj. Pokud svět nebude konat nyní, akceptuje nový mezinárodní řád založený na využívání síly a kolonialismu, varoval šéf české diplomacie.
14 fotografií

Každá země se může stát další obětí Ruska, varoval Lipavský na zasedání OSN

Svět
David Hynek a jeho čtyřnohý přítel Darren, tato jména se v posledních dnech opravdu hodně vyslovují. Důvodem je jejich nedávná mise v Turecku.
/FOTO, VIDEO/ Rozsáhlé zemětřesní zasáhlo v pondělí 6. února jih Turecka a sousední Sýrii. Na pomoc vyrazil i český USAR (Urban Search and Rescue) tým, jehož součástí se stal kynolog Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje David Hynek a jeho sedmiletý pes Darren. Tým byl nasazen v turecké oblasti od úterý 7. února, zpět do Čech se vrátil v pátek 17. února. Za celou dobu nasazení čeští hasiči z trosek vyprostili celkem 78 mrtvých a tři živé lidi.
21 fotografií

Psy cvičíme na hledání přeživších. V Turecku nacházeli hlavně oběti, říká psovod

Regiony
Turecký záchranář v jedné z budov poničených zemětřesením v turecké Antakyi 12. února 2023
Nejméně tři lidé zahynuli po silném zemětřesení na jihu Turecka, zraněných je přes 200, řekl ministr vnitra Süleyman Soylu. Zemětřesení mělo podle evropského seismologického střediska EMSC sílu 6,4 stupně a podle reportéra agentury AFP byly otřesy zřetelně cítit i v syrském Halabu (Aleppu), kde vyvolaly paniku. Zemětřesení zasáhlo jih Turecka a sever Sýrie čtrnáct dní po otřesech, které v oblasti zabily přes 47 tisíc lidí.
31 fotografií

Turecko-syrské pohraničí zasáhlo další silné zemětřesení. Tři lidé zemřeli

Svět
David Hynek a jeho čtyřnohý přítel Darren, tato jména se v posledních dnech opravdu hodně vyslovují. Důvodem je jejich nedávná mise v Turecku.
/FOTO, VIDEO/ Rozsáhlé zemětřesní zasáhlo v pondělí 6. února jih Turecka a sousední Sýrii. Na pomoc vyrazil i český USAR (Urban Search and Rescue) tým, jehož součástí se stal kynolog Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje David Hynek a jeho sedmiletý pes Darren. Tým byl nasazen v turecké oblasti od úterý 7. února, zpět do Čech se vrátil v pátek 17. února. Za celou dobu nasazení čeští hasiči z trosek vyprostili celkem 78 mrtvých a tři živé lidi.
21 fotografií

Psy cvičíme na hledání přeživších. V Turecku nacházeli hlavně oběti, říká psovod

Pardubicko
Na televizní obrazovce umístěné na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu běží reportáž o odpálení raket Severní koreou, 20. února 2023.
Severní Korea v pondělí uvedla, že její armáda brzy ráno místního času, v neděli večer SEČ, vypálila dvě taktické balistické střely. O střelách předtím informovaly jihokorejské i japonské úřady, napsala agentura Reuters. KLDR už v sobotu testovala mezikontinentální balistickou raketu. Japonsko kvůli tomu požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Jižní Korea uvalila sankce vůči čtyřem lidem a pěti subjektům.
5 fotografií

KLDR odpálila dvě taktické balistické střely. Japonsko žádá o zasedání OSN

Svět
Obyvatelé odnáší své věci z trosek domu zříceného při zemětřesení v tureckém městě Samandag
Záchranáři v Turecku ukončili pátrání po přeživších ničivého zemětřesení ve všech provinciích vyjma dvou nejvíce zasažených - Kahramanmaraş a Hatay. S odvoláním na úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) o tom v neděli informovala agentura AFP. Úřad také zveřejnil novou bilanci obětí: zemětřesení o síle 7,8 stupně z 6. února zabilo v Turecku 41 020 lidí. Obětí v sousední Sýrii je podle nejnovějších odhadů OSN zhruba 6 tisíc, celková bilance tedy činí přibližně 47 tisíc mrtvých.
31 fotografií

Zemětřesení v Turecku: Záchranáři ukončují pátrání, zemi navštívil Blinken

Svět
Ukrajinská armáda během přesunu svého oddílu. Ilustrační fotografie
Nad Ukrajinou znovu kvílí sirény varující před ruským ostřelováním, když reportér BBC James Waterhouse s kamerovým štábem vchází do vězeňského tábora. Ve strohých prostorách budovy, ve které za druhé světové války drželi sovětské a německé vězně, nyní drží stovky ruských vojáků, branců a žoldáků. Je to jedno z 50 míst stejného účelu po celé zemi. 

Jaké to je za zdmi vězeňského tábora na Ukrajině? Denní dril i povinná televize

Svět
Český tým USAR během zásahu po zemětřesení v tureckém městě Adiyaman, 10. února 2023.
Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin po zemětřesení zatím 77 mrtvých. V oblasti bylo zaznamenáno určité napětí, český tým ale problémy ani ohrožení nepocítil. Ve středu zůstávalo na místě podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) šest mezinárodních skupin, čeští záchranáři předpokládají ukončení prací dnes dopoledne. Novináře o tom informoval mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.
31 fotografií

Čeští záchranáři vyprostili v Turecku 77 mrtvých. Připravují se k návratu

Svět
Fotografie čeljabinského meteoru, pořízená očitým svědkem z Čeljabinského činoherního divadla
Nejdříve letící ohnivá koule, potom vše oslepující záblesk, hlasitý sonický třesk a sypající se rozbité sklo. Právě tak se před deseti lety ohlásil v ruském Čeljabinsku meteoroid, který ráno 15. února 2013 explodoval nad městem. Výbuch a následný dopad úlomků na zemi si vyžádal více než 1200 zraněných a způsobil značné škody. A přiživil i teorie o UFO. Dopad se také podařilo natočit na video.
14 fotografií

Čeljabinský meteorit: Ukázal, co dokáže síla větší než u atomovky v Hirošimě

Vesmír
Do Sýrie a Turecka se po zemětřesení sjely záchranné týmy z celého světa.
Od ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii uběhlo již devět dní. Záchranáři ale stále nacházejí přeživší. Na jednu takovou chvíli vzpomíná i Maďar Viktor Holczer. Počítačový expert se k hledání připojil jako dobrovolník a podle jeho slov si bude navždy pamatovat okamžik, kdy chytil za ruku 17letou Asyu, kterou se ze sutin snažili dostat více než čtyři dny.
31 fotografií

Záchranář z místa zemětřesení: Srdce vám buší. Hrabete, dokud neuvidíte ruku

Svět
Záchranáři prohledávají trosky budov zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 11. února 2023
Týden po ničivém zemětřesení, které si na jihovýchodě Turecka a severozápadě Sýrie vyžádalo už přes 36.000 obětí, se dnes záchranářům podařilo vyprostit z trosek další živé. Naděje na nalezení přeživších je ale podle expertů už velmi malá, a to i vzhledem k mrazivým teplotám, které v noci klesají i k minus šesti stupňům Celsia. Řada lidí, jimž otřesy o síle 7,8 stupně z minulého pondělí vzaly střechu nad hlavou, zůstávají stále na ulici bez přístřeší, uvedla agentura AP.
31 fotografií

Týden po zemětřesení v Turecku našli v troskách další živé. Naděje ale klesá

Svět
Záchranáři prohledávají trosky budov zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 11. února 2023
Turecko pokračuje v prošetřování příčin pádu budov po rozsáhlém pondělním zemětřesení. Úřady už v této souvislosti nařídily zatknout 113 lidí, informovala agentura Reuters. Po zemětřesení se v Turecku sesulo či bylo vážně poškozeno téměř 25 tisíc budov. Podle viceprezidenta Fuata Oktaye se předpokládá, že zadržení jsou zodpovědní za zřícení některých z tisíců budov, které spadly v deseti provinciích zasažených otřesy.
31 fotografií

Turecko prošetřuje pád budov po zemětřesení. Úřady nechaly zatknout desítky lidí

Svět
Silné zemětřesení v Turecku
Na pomoc při pátracích a záchranných operacích v zemětřesením zasaženém Turecku bylo vysláno 2660 pracovníků z 65 zemí, uvedl podle BBC turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD. Pomoc Turecku a Sýrii přichází z celého světa, do regionu ji posílá mimo jiné OSN, Evropská unie, Spojené státy, Británie, Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Irák, Írán, Austrálie, Nový Zéland nebo Pákistán.
31 fotografií

Stovky pracovníků z 65 zemí. Do Turecka a Sýrie míří pomoc z celého světa

Svět
Ničivé zemětřesení v Turecku
/VIDEO/ Turecko a Sýrii v pondělí nad ránem zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně. Podle dosavadní bilance si vyžádalo nejméně 3823 lidských životů, tisíce dalších lidí jsou zraněny. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že šlo o největší zemětřesení od roku 1939. Záchranáři i civilisté v obou zemích v chladném počasí pátrají po obětech. Desítky zemí nabízejí zasaženým oblastem pomoc, Turecko už přijalo nabídku České republiky, která vyslala 68 členů speciálního hasičského týmu pro vyhledávání v sutinách.
31 fotografií

Tragická bilance. Zemětřesení v Sýrii a Turecku má už téměř čtyři tisíce obětí

Svět
Petr Ballek při práci na operačním sále benešovské nemocnice.
Mezi sedmi desítkami osobností nominovaných na letošní Cenu hejtmanky Středočeského kraje, je také ombudsman benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie a její mluvčí Petr Ballek. Do ankety, o jejíchž výsledcích rozhodnou svým internetovým hlasováním návštěvníci webu Středočeského kraje, se benešovský adept dostal díky jeho někdejším kolegům, s nimiž jako předseda pracoval v sociálně – zdravotní komisi městské rady.

Na letošní Cenu hejtmanky je nominovaný také ombudsman Petr Ballek z Benešova

Benešovsko
Mendelův skleník v Brně.
/VIDEO/ Starobrněnští augustiniáni budou žádat o zápis Mendelova skleníku na Seznam světového dědictví UNESCO. Snaze o zápis stavby v areálu opatství na Starém Brně na seznam organizace OSN má pomoct podpora města a kraje. Město i kraj mají zájem zápis nedávno obnoveného Mendelova skleníku finančně podpořit. Neví ale, jestli na to budou mít peníze. Samotný proces vyjde na tři miliony korun ročně. Zařazení mezi nejvýznamnější světové památky je přitom během na dlouhou trať.
39 fotografií

Druhá památka UNESCO v Brně? Po bok Einsteina chtějí zapsat Mendelův skleník

Brněnsko
V centru Sokolka se konala spousta společenských akcí nejen pro uprchlíky z Ukrajiny. Na snímcích akce k Vánocům.
/FOTO/ Na Jablonecku žije v současné době podle dobrovolníků z komunitního centra zhruba dva a půl tisíce uprchlíků z Ukrajiny. „Počítáme, že naše centrum navštívilo minimálně jednou asi patnáct set z nich. Někteří přišli jen na společenské akce, třeba na Mikuláše nebo oslavy ukrajinského dne nezávislosti. Mnoha jsme pomohli a pomáháme s výukou češtiny, s hledáním práce nebo v jednání s úřady,“ přiblížila vedoucí dobrovolnického centra Sokolka Veronika Iblová.
26 fotografií

Jablonecké centrum pro uprchlíky z Ukrajiny se stěhuje a mění jméno

Jablonecko
Letoun amerického námořnictva Grumman F-14A Tomcat stíhací letky 114 Aardvarks letí nad ropným vrtem zapáleným iráckými jednotkami během války v Perském zálivu v roce 1991. K 30. dubnu 1993 byla tato letka zrušena
Během ledna 1993 došlo v Iráku, kde dva roky předtím skončila vítězstvím mezinárodních koaličních sil operace Pouštní bouře, znovu k válečné akci. Protože Saddám Husajn začal ohrožovat bezletovou zónu nad jižním Irákem, vzlétly do vzduchu opět spojenecké bojové letouny. Následovalo několik dnů leteckých úderů proti iráckým raketovým bateriím a radarům.
15 fotografií

Piloti na start. Před 30 lety začaly nálety na Irák, vzneslo se přes 100 strojů

Svět
Kamarádky z Ostravy, Michaela Kolářová (vlevo) a Kateřina Tempírová, jezdí s traktory po polích jako zkušení fachmani   obdělávají půdu, 18. srpna 2022, Ostrava.
/FOTOGALERIE/ Rok 2022 skončil. I on byl, stejně jako předchozí roky, bohatý na zajímavé události, zlomové okamžiky i nečekané momenty. A my vám nyní přinášíme oblíbený výběr nejpůsobivějších záběrů, které svým objektivem zachytil v loňském roce fotograf Deníku Lukáš Kaboň. Ten je za některé z nich znovu nominován do finálové trojice aktuálního ročníku prestižní soutěže Czech Press Photo.
26 fotografií

TOP FOTO: Přinášíme nejlepší záběry roku 2022 Lukáše Kaboně nejen z Ostravska

Ostravsko
FN Ostrava otevřela Ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Ostrava, leden 2023.
Péči o děti od narození až do dovršení devatenácti let věku zajistí nově vybudovaná Ordinace pro děti a dorost FN Ostrava. Registrace nových pacientů, včetně dětí ukrajinských uprchlíků, začala první lednový pracovní den. Otevření a provoz nového oddělení podpořil s cílem zajistit zdravotní péči i pro uprchlické děti a mládež Dětský fond OSN UNICEF, a to pomocí technické asistence a rozšíření personálních kapacit formou příspěvku tři a půl milionu korun do konce tohoto roku.
5 fotografií

Nová ordinace pro děti a dorost v Ostravě. Provozuje ji Fakultní nemocnice

Podnikání
Prezident Volodymyr Zelenskyj na mimořádném zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany v Kyjevě 30. září 2022.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodlá ve svém desetibodovém mírovém plánu pro Ukrajinu mimo jiné vyzvat k obnovení bezpečnosti v okolí Záporožské jaderné elektrárny, ale například i k ochraně ukrajinského životního prostředí. Vyplývá to z přehledu, který dnes zveřejnila agentura Reuters. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes prohlásil, že případný plán musí brát v potaz ruské územní zisky během války na Ukrajině.
16 fotografií

Jak dosáhnout míru? Plán Zelenského zahrnuje stažení Rusů i jadernou bezpečnost

Státy mimo EU
I v přírodní rezervaci Milovice jsou už plasty vážný problém.
Znečištění přírody plasty je větší, než by veřejnost čekala. Zamořené už jsou i oblasti zdánlivě dostatečně vzdálené od civilizace a možných zdrojů znečištění. Riziko představuje i postupný rozpad těchto materiálů na takzvané mikroplasty. Vědci je objevili nejenom ve vodě, v ovzduší a v půdě, ale také v lidské krvi, plicích, placentě či v mateřském mléku.

Jihočeští vědci našli plasty v trusu velkých kopytníků i v přírodní rezervaci

Českobudějovicko
Nejlepší letošní studentská práce o životním prostředí se zabývá Greenwashingem. Na snímku jsou finalistky pátého ročníku Czech Envi Thesis, vítězná absolventka Masarykovy univerzity Nela Jana Křížková je uprostřed.
Je tomu pár dní, co čtvrtý ročník soutěže Czech Envi Thesis, který vybírá největší studentské talenty zabývající se ochranou životního prostředí ze společenskovědního pohledu, poznal své letošní vítěze. A kdo finále soutěže, které se pod záštitou Ministerstva životního prostředí konalo 1. prosince v Ústí nad Labem, vyhrál?  
3 fotografie

Nejlepší letošní studentská práce o životním prostředí se zabývá Greenwashingem

Čtenář reportér