ŠTÍTEK: OSN

Na rakovnickou stanici přijel vlak Lemkin, který připomíná výročí, kdy se genocida stala zločinem.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Na rakovnické vlakové nádraží přijel v pondělí Vlak Lemkin. Vypraven byl u příležitosti 75. výročí přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy. Souprava se skládá ze čtyř speciálně upravených nákladních vagonů, které nabídnou veřejnosti od pondělí do středy od 11 do 17 hodin výstavu, vzdělávací aktivity i doprovodný program.
28 fotografií

Na rakovnickém nádraží stojí Vlak Lemkin. Nabízí výstavu i doprovodný program

Rakovnicko
Včelaři v Karlovicích spojili žehnání úlů a včelstev s představením nové metody léčení a prevence varroázy. 14. května 2023
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Včely jsou život. To je poselství Světového dne včel, který připadá na 20. května. Svátek připomíná, že včely prospívají nejen lidem, ale opylováním rostlin ovlivňují ekosystém celé planety. Oslavy včel proběhnou 20. května například v Karlově u Bohušova, kde jsou od 13 hodin připravené vzdělávací přednášky a workshopy pro včelaře, zábavné hledání včelí královny pro děti nebo degustace různých typů medu.
62 fotografií

Včelaře na Brutnálsku potrápila varroáza, ale Světový den včel oslaví

Bruntálsko
Světový den telekomunikací. Letošní ročník upozorňuje na digitální propast
Začneme drobným kvízem, kolikrát jste dnes v ruce drželi telefon? Už jste otevřeli laptop nebo zapnuli počítač? A co takhle chytré hodinky, nosíte? Moderní technologie a zejména ty, které nám zajišťují okamžité spojení odkudkoliv a s kýmkoliv, se staly nedílnou součástí našich životů. Svět bez nich si již drtivá většina z nás nedovede představit. Dnešní den je zasvěcen právě jim.

Světový den telekomunikací. Letošní ročník upozorňuje na digitální propast

Podnikání
Budova Domu odborů v Oděse dne 2. května 2014
Dezinformační weby začaly v květnu připomínat 9. výročí tragédie v ukrajinské Oděse z května roku 2014, kde po nepokojích a požáru Domu odborů na Kulikově Poli zahynulo celkem 48 lidí. Je realitou, že tato věc nebyla řádně vyšetřena, což v roce 2019 konstatovala ve své zprávě monitorovací skupina OSN. Dezinformátoři však jako fakta předkládají i tvrzení, která byla prokazatelně vyvrácena.
4 fotografie

Požár Domu odborů v Oděse v roce 2014: Co víme a o čem se stále v Česku lže

Česko
Generální tajemník OSN António Guterres
Jednání o zastavení bojů a o míru mezi Ukrajinou a Ruskem nejsou nyní možná. Obě země totiž věří, že dokážou ve válce vyhrát. Řekl to generální tajemník OSN António Guterres v rozhovoru, který zveřejnil deník El País. Guterres se nechtěl vyjádřit k tomu, zda se do 18. května podaří obnovit dohodu o přepravě zemědělských komodit přes Černé moře.
144 fotografií

Jednání o míru není nyní možné. Ukrajina i Rusko věří, že vyhrají, říká Guterres

Svět
V Ústí se zastavil na cestě do Indie na kole Rens Goede.
/FOTO, VIDEO/ Na kole dorazil do Ústí v uplynulých dnech Holanďan Rens Goede. 31letý zahradník, kuchař, vegetarián a vyznavač meditace je na cestě z Anglie do Indie. V nohou má za měsíc a půl prvních pár tisíc kilometrů z celkových třiceti. Do Indie chce dorazit do dvou let. „Cítil jsem, že to, co děláme, není v souladu s přírodou. S tím, co od nás chce,“ vysvětluje Rens motiv k osvětové cestě.
7 fotografií

Na kole šlape až do Indie, zastavil se v Ústí. Zachraňme půdu, burcuje po cestě

Ústecko
Největší česká ženská věznice ve Světlé nad Sázavou zapojila do série závodů Yellow Ribbon Run.
Největší česká ženská věznice ve Světlé nad Sázavou zapojila ve čtvrtek 20. dubna do série závodů, které se konají v rámci 8. ročníku této akce. Na cestě k integraci podpořili odsouzené běžkyně také patronka dětí Yellow Ribbon Run, moderátorka ČT, Barbora Černošková a sportovec, filantrop a spoluorganizátor běhu Tomáš Slavata. Cílem běhů je od počátku úspěšná integrace lidí s trestní minulostí.
3 fotografie

Odsouzené ženy z věznice ve Světlé nad Sázavou běžely proti předsudkům

Čtenář reportér
Násilné střety v Súdánu si vyžádaly oběti
Při násilných střetech mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) přišlo v Súdánu o život už 56 lidí. Dalších téměř 600 jich utrpělo zranění, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na výbor súdánských lékařů. Předchozí bilance listu The New York Times (NYT) hovořila o 30 mrtvých a 400 zraněných. Kdo má pod kontrolou metropoli Chartúm, není jasné.

Desítky mrtvých, stovky zraněných. Násilné střety v Sudánu si vyžádaly oběti

Svět
Ruský voják v Mariupolu u vojenského auta se symbolem Z.
Kdyby se potvrdila pravost brutálního videa zachycujícího uříznutí hlavy ukrajinského vojáka, ruští vojáci by se zařadili po bok takzvaného Islámského státu (ISIS), řekl prezident Petr Pavel. Odkázal na výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby světoví lídři reagovali. Mimořádně násilné video, na němž muž v uniformě s bílou páskou na ruce - které na Ukrajině používá ruská invazní armáda - uřízl hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky, vyšetřují ukrajinské úřady. Informovala o tom světová média, která zároveň upozorňují, že nemohla potvrdit pravost nahrávky. Ukrajinská média píšou, že ruští vojáci takto zavraždili ukrajinského válečného zajatce. Pavel se k věci vyjádřil po zasedání Bezpečnostní rady státu, kterou dnes navštívil poprvé po svém zvolení.

Uříznutí hlavy ukrajinskému vojákovi? Pavel: Rusové by se zařadili po bok IS

Svět
Izraelská policie, ilustrační foto
Z jižního Libanonu bylo na severní Izrael odpáleno 34 raket, 25 z nich sestřelila izraelská protivzdušná obrana a nejméně pět jich dopadlo na izraelské území, uvedla izraelská armáda. Podle jejího mluvčího Daniela Hagariho za útokem stojí islamistické hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Zpravodajský web The Times of Israel (TOI) píše, že by se mohlo jednat o největší útok na Izrael z Libanonu od ozbrojeného konfliktu z roku 2006. Americké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a uvedlo, že Izrael má právo se bránit. Podobně reagovala Francie, která stejně jako OSN vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti.

Z Libanonu bylo na Izrael odpáleno přes 30 raket. Armáda viní Hamás

Svět
Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskvě.
Mezinárodní olympijský výbor (MOV) doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží. Na tiskové konferenci po dnešním jednání výkonné rady MOV to uvedl prezident MOV Thomas Bach. Ve všech sportech by měly být respektovány jasně dané podmínky pro neutralitu. Návrat by se neměl týkat sportovců, kteří jsou příslušníky armády nebo domácích bezpečnostních složek, ani aktivních podporovatelů války na Ukrajině.

MOV doporučil návrat sportovců z Ruska a Běloruska, o OH rozhodne později

Ostatní sporty
Zatopená silnice ve městě North Port na Floridě, kterou zasáhl hurikán Ian, 29. září 2022
Planeta Země dosáhne úrovně kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia proti hodnotám před průmyslovou revolucí už v příštím desetiletí. Tvrdí to Šestá hodnotící zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Podle jejích tvůrců jde zatím o nejrozsáhlejší zprávu o stavu globálního klimatu. Změna je podle vědců stále možná, vyžadovala by ale miliardy dolarů a mezinárodní spolupráci. Zprávu podpořily všechny členské země včetně České republiky.

Země překročí úroveň kritického oteplení v příštím desetiletí, varovala OSN

Svět
Sklad obilí na Ukrajině na snímku z 9. srpna 2022
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ohlásil pokračování dohody umožňující vývoz zemědělských produktů z ukrajinských přístavů přes Černé moře. Erdogan neupřesnil, o kolik dnů je dohoda s Ruskem a Ukrajinou prodloužena, ale podle ukrajinského ministra infrastruktury Oleksandra Kubrakova jde o 120 dnů. Prodloužení dohody mezitím potvrdil mluvčí OSN, ale ani on neupřesnil, o kolik dnů. Moskva trvá na tom, že dohoda bude platit dalších 60 dnů.
144 fotografií

Obilná dohoda byla prodloužena. Moskva a Kyjev se ale neshodnou o kolik dní

Státy mimo EU
Silnice spojující města Blantyre a Lilongwe v Malawi je poškozena po silných deštích způsobených tropickou bouří Freddy 14. března 2023
Tropická bouře Freddy už má v Malawi a Mosambiku nejméně 216 obětí na životech, informovala agentura AP s odkazem na mosambický úřad pro řešení katastrof. Ten v úterý potvrdil 17 úmrtí. V Malawi si záplavy a sesuvy půdy podle tamních představitelů vyžádaly nejméně 199 životů, pondělní bilance hovořila o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.

V Malawi řádila tropická bouře. Na svědomí už má 216 lidských životů

Svět
Ukrajinští vojáci střílí u Bachmutu ze samohybné houfnice směrem k ruským pozicím, 10. března 2023
Ruské invazní síly se nadále pokoušejí dosáhnout administrativní hranice Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny - své hlavní úsilí zaměřují na útočné akce ve směrech na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske. V pravidelném ranním operačním hlášení to uvedl ukrajinský generální štáb. Zároveň tvrdí, že ukrajinští obránci za uplynulý den odrazili v těchto regionech přes 100 nepřátelských útoků.
144 fotografií

Boje na Ukrajině: Kyjev hlásí odražení více než stovky ruských útoků

Státy mimo EU
Společná schůze obou komor Parlamentu, na které nově zvolený prezident Petr Pavel složil slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).
Česká společnost není příliš rozdělená, pouze si zvykla víc mluvit o tom, co ji rozděluje. Těmito slovy doprovodil nový český prezident Petr Pavel svou čtvrteční inauguraci. Výsledek prezidentských voleb podle něj ukázal, že lidé v Česku dávají přednost pravdě a slušnosti před nenávistnými útoky a překrucováním reality. Dal také příležitost k návratu hodnotové politiky, míní.
13 fotografií

Pavel na inauguraci: Slova o (ne)rozdělené společnosti, slušnosti i jeho plánech

Česko
Slavnostní otevření Šmoulové – Magický svět
Jedinečná šmoulí vesnice na Výstavišti v Brně je připravená na příchod návštěvníků. Ve středu se uskutečnilo představení technologiemi nabitého areálu pro pozvané hosty, mezi nimiž byl i Deník. Veřejnosti se brána otevře už v pátek 10. března. Vesnice v nadživotní velikosti vyrostla při příležitosti pětašedesátého výročí od vzniku populárního evropského komiksu. Nejen rodiny s dětmi si ji budou moci užít do neděle 3. září.
54 fotografií

VIDEO: Gargamelova past nebo šmoulí jazyk. Nahlédněte do šmoulí vesnice v Brně

Brněnsko
Slavnostní otevření Šmoulové – Magický svět
Jedinečná šmoulí vesnice na Výstavišti v Brně je připravená na příchod návštěvníků. Ve středu se uskutečnilo představení technologiemi nabitého areálu pro pozvané hosty, mezi nimiž byl i Deník. Veřejnosti se brána otevře už v pátek 10. března. Vesnice v nadživotní velikosti vyrostla při příležitosti pětašedesátého výročí od vzniku populárního evropského komiksu. Nejen rodiny s dětmi si ji budou moci užít do konce srpna.
54 fotografií

VIDEO: V Brně vyrostla unikátní Šmoulí vesnice, Gargamel připravil past

Regiony
Pozornost věnovaná ženě k MDŽ není jen láskyplným dárkem, ale i vyjádřením úcty a podpory.
Patříte k mužům, kteří mají 8. března připravený dárek pro svou ženu, maminku, sestru či kamarádku, protože je Mezinárodní den žen (MDŽ)? Řada lidí na svátek, který se ještě před několika desítkami let hlučně a okázale slavil ve všech institucích, zanevřela. Ale těch, kteří si jej připomínají, je stále dost. Podle majitelů květinářství prodej květin na MDŽ v Česku s přehledem válcuje valentýnský svátek zamilovaných. Pozorností, které ženu na MDŽ potěší, je samozřejmě mnohem víc. Přinášíme vám deset tipů na malé i větší dary, s nimiž byste mohli mít úspěch.
11 fotografií

Mezinárodní den žen: Tipy na dárky, které potěší. Karafiát už není jen retro

Ženy
Po zemětřesení v Turecku a Sýrii zůstalo plno lidí bez domova. Mají strach, spí ve stanech
Na první pohled nedělá Songul Yucesoyová nic zvláštního. Po jídle se věnuje lavoru se špinavým nádobím, které pečlivě omývá napěněnou houbičkou. V čisté vodě jar smývá a talíře s příbory odkládá na odkapávač. To vše ovšem dělá na ulici ve stínu trosek jejího domu. Vypadá to jako scéna z divadelní hry se špatnými kulisami. Zemětřesení, které před měsícem zasáhlo Turecko a Sýrii, vzalo celé její rodině domov. Nyní se mačkají ve stanu společně s dalšími lidmi sdílejícími stejný osud.
31 fotografií

Život na ulici a strach. Zemětřesení v Turecku vyvolalo bezdomoveckou krizi

Svět