ŠTÍTEK: OSN

Ilustrační foto.
S napouštěním domácího bazénu je potíž. V době, kdy ubývá celosvětových zásob pitné vody (podle zdrojů ze Světové zdravotnické organizace (WHO) nebo z OSN nastane nejpozději za tři až sedm let velká vodní nouze) není jednoduché otočit kohoutkem a během několika hodin naplnit tří- nebo pětikubíkový bazén. Nemluvě o těch bazénech, které mají větší rozměry a pojmou tak i několik desítek či stovek kubíků. Jak se tedy dobře postarat o svůj rodinný vodní ráj a přitom zbytečně nezatížit ani rozpočet, ani přírodu?

Voda z bazénu nezatíží čističku, když s ní pozaléváte zahradu

Udržitelnost v rodinném životě
Policie v Kolombu zasahuje proti protivládní demonstraci
Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa souhlasil, že ve středu rezignuje. Podle agentury AP to večer řekl předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena. Oznámení o rezignaci hlavy státu přišlo několik hodin poté, co tisíce rozhněvaných demonstrantů vtrhly do prezidentovy rezidence a později také do sídla premiéra, které zapálily. Předseda vlády Ranil Vikremesinghe již odpoledne informoval, že je ochoten rezignovat, jak požadují lídři parlamentních stran, aby otevřel cestu k vytvoření široké koalice.

Nepokoje na Srí Lance: Prezident rezignuje, demonstranti zapálili sídlo premiéra

Svět
Například v sousedním Německu před dvěma lety začali více než sto dvaceti lidem vyplácet měsíční rentu 1200 euro, tedy přes třicet tisíc korun. Ilustrační foto.
Patnáct tisíc korun měsíčně pro každého dospělého. Bez ohledu na to, kolik si vydělá, zda je chudý nebo bohatý. Přibližně taková je představa těch, kteří chtějí v době přicházející ekonomické krize přilepšit lidem takzvaným nepodmíněným základním příjmem. S takovou „dávkou“ už nyní experimentují některé státy světa. Zatím jde ale vyloženě o pokusy.

Až 15 tisíc měsíčně pro všechny? Odborníci debatují o nepodmíněném příjmu

Ekonomika
Hasiči prohledávají trosky nákupního střediska v ukrajinském Kremenčuku na snímku z 28. června 2022. Centrum o den dříve zasáhla ruská raketa.
Počet obětí ruského raketového úderu na ukrajinské město Kremenčuk, kde v pondělí nejméně jedna střela zasáhla obchodní centrum, stoupl na 18. Uvedl to dnes oblastní gubernátor Dmytro Lunin. Dalších šest desítek lidí je podle ukrajinských úřadů zraněných a přes tři desítky se pohřešují. Záchranáři pokračují v prohledávání trosek, poznamenala agentura AP. Ruské ministerstvo obrany dnes podle agentury TASS prohlásilo, že jeho vzdušné síly podnikly úder na hangáry s americkými a evropskými zbraněmi v Kremenčuku a detonace munice vedla k požáru v nedalekém nákupním centru.

Ruský útok na nákupní středisko v Kremenčuku: Počet obětí vzrostl na 18

Státy mimo EU
Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi s hejtmanem Janem Schillerem.
Už několik let nebyl v Ústí nad Labem žádný vysoký zástupce OSN. Změnilo se to v pondělí 27. června, kdy krajskou metropoli navštívil vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Zajímalo ho Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). To sídlí už měsíce v budově bývalého univerzitního rektorátu na Severní Terase. Tady uprchlíci řeší papíry, odpočívají a někteří i bydlí.
24 fotografií

Pomoc uprchlíkům? OSN Ústecký kraj chválí, stála ale už desítky milionů korun

Ústecko
Na fotografii z videa státní pohotovostní služby Ukrajiny zasahují hasiči u nákupního centra v Kremenčuku po raketovém útoku, 27. června 2022.
Počet obětí na životech v ukrajinském městě Kremenčuk, kde dnes nejméně jedna ruská střela zasáhla obchodní centrum, stoupl na třináct. Uvedl to podle agentury Unian gubernátor Poltavské oblasti Dmytro Lunin. Čtyři desítky dalších lidí vyvázly se zraněním. Gubernátor ale varoval, že bilance se může zhoršit. Úřady nejprve potvrdily smrt dvou lidí a zranění asi 20 dalších, později informovaly o deseti obětech. Nákupní středisko podle Lunina ruské střely úplně zničily, záchranáři na místě odstraňují trosky a pátrají po obětech a přeživších.

Raketa zasáhla nákupní centrum v Kremenčuku, řekl Zelenskyj. Zemřelo 13 lidí

Státy mimo EU
Ukrajinský voják prochází poničenou ulicí ve městě Irpiň v Kyjevské oblasti
Byla to nejjednodušší příjezdová cesta do Kyjeva. Část z ní je dnes v troskách. Hlavní most dálnice M06 vyhodily ukrajinské síly do povětří v prvních dnech války. A zachránily tím metropoli. Cesta vedoucí do centra totiž hrála hlavní roli v únorového pokusu Rusů o bleskový útok na ukrajinské hlavní město. Na místo toho se stala svědkem jejich nemilosrdného řádění.
16 fotografií

Vraky a mrtvá těla. Ukrajinská dálnice M06 je němým svědkem válečných hrůz

Státy mimo EU
Dva Britové a Maročan, kteří byli separatisty odsouzeni k trestu smrti za boj v ukrajinských řadách
Soud na Ruskem kontrolovaném východě Ukrajiny odsoudil k trestu smrti dva Brity, Aidena Aslina a Shauna Pinnera. Proces, ve kterém byli muži obžalovaní z terorismu, trval několik dní. Vnější pozorovatelé hovoří o politickém procesu. Deník přináší informace o Britech, kteří byli zajati v obléhaném městě Mariupol, kde bojovali několik týdnů.

Politický proces, tvrdí Západ. Kdo jsou Britové odsouzení k trestu smrti

Státy mimo EU
Společné cvičení ruské a běloruské armády
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje čtvrtým měsícem. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského může být na východě země drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské ocelárny Azovstal. Obvinění ruských vojáků z páchání sexuálního násilí na Ukrajině přibývá. V běloruských ozbrojených silách začal nácvik přechodu z mírového na válečné období za účasti všech jednotek a kategorií vojáků, oznámilo tamní ministerstvo obrany.
144 fotografií

ON-LINE: Běloruská armáda začala nacvičovat přechod do válečných podmínek

Státy mimo EU
Ukrajinská hlídka ve vesnici blízko frontové linie v Doněcku 2. června 2022.
Válka na Ukrajině trvá už 100 dní. Ruská invaze si vyžádala tisíce životů vojáků i civilních obyvatel, zdecimovala ukrajinská města a vyhnala z domovů miliony lidí. Přestože Rusko od začátku invaze tvrdí, že se nezaměřuje na civilní cíle, zprávy ukrajinských i zahraničních médií hovoří o opaku. Při ruských útocích na Mariupol zemřelo podle tamního starosty nejméně 21 tisíc obyvatel.
144 fotografií

Ukrajinská léčka? Obránci v Severodoněcku vlákali Rusy do pasti, tvrdí poradce

Státy mimo EU
I africké děti měly šanci okusit čaj Tektandr.
/ROZHOVOR/ Ondřej Linhart se vzdal pohodlí a výdobytků moderní civilizace a odletěl jako dobrovolník do Tanzanie, která patří podle Organizace spojených národů mezi ty nejméně rozvinuté země na světě. Přerušil tak doktorské studium na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci, aby mohl vyučovat na africké základní a střední škole. „Osobně jako křesťan jsem prostě věděl, že tohle je ten čas a místo, kde mám být a makat,“ svěřil se v rozhovoru mladý muž z Litoměřic.
13 fotografií

Život v Tanzanii je drsný! Ale pocit stresu je pryč, říká liberecký dobrovolník

Liberecko
Ocelárny Azovstal jsou 9. května 2022 poslední částí Mariupolu pod kontrolou ukrajinských obránců
Válka na Ukrajině trvá už 93 dní. Ruské útočné operace pokračují na dalších místech v Donbasu, kde ukrajinské jednotky za posledních 24 hodin odrazily dvanáct nepřátelských útoků, tvrdí ukrajinské velení. Na jihu země Rusové posilují své jednotky okupující Chersonskou oblast. V Azovském a Černém moři ruské námořnictvo nadále blokuje plavbu civilních lodí, upozornil štáb.
144 fotografií

Při odklízení trosek průmyslové budovy v Mariupolu našli 70 mrtvých, uvádí úřady

Státy mimo EU
Americký řetězec Starbucks
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje třetím měsícem. Boje, které vyhnaly z domovů miliony ukrajinských obyvatel, výrazně přispěly k dosažení hrozivého milníku - ve světě před válkami prchá poprvé v historii přes 100 milionů lidí. Ukrajina a Polsko se dohodly na společných celních kontrolách. Kyjev také schválí zákon, který v případě potřeby umožní přijímání uprchlíků z Polska.
144 fotografií

ON-LINE: Ukrajina vydala zatykač na exprezidenta Janukovyče, kvůli vlastizradě

Státy mimo EU
Téměř tři čtvrtiny čtenářů v anketě Deníku tvrdí, že již omezují nebo jsou ochotni omezit spotřebu masa
Maso z jejich jídelníčku škrtají z přesvědčení pro své zdraví, ve snaze ušetřit, ale možná i kvůli ochraně planety. Téměř tři čtvrtiny čtenářů v anketě Deníku tvrdí, že již omezují nebo jsou ochotni omezit spotřebu masa. Do poloviny týdne hlasovalo zhruba čtyři a půl tisíce lidí. Další tak mohou stále učinit ve webovém dotazníku k seriálu Udržitelnost. Vyjádřit se hlasem mohou také k otázkám kolem energií a běžného života v rodinách či zaměstnání.

Anketa Deníku: Masožroutů ubývá, Češi omezují spotřebu. Roste obliba drůbežího

Udržitelnost a já
Lebky obětí genocidy ve Rwandě.
Denně zemřelo i deset tisíc lidí. Genocida ve Rwandě v 90. letech patří k nejhrůznějším událostem minulého století. Některým pachatelům masového vraždění se přitom povedlo uniknout. Nyní vyšetřovatelé OSN jednoho z nich našli. Soudem ale dvacetileté pátrání neskončilo. Válečný zločinec Protais Mpiranya totiž již zemřel. Hon na něj se tak uzavřel u náhrobního kamene.

Rozkázal vyvraždit celé rodiny. Po letech vypátrali strůjce rwandské genocidy

Svět
Žena sklízí pšenici na předměstí Džammú v Indii, 28. dubna 2022
Indie, která je druhým největším výrobcem pšenice na světě, zakázala s okamžitou platností vývoz této komodity do zahraničí. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Důvodem jsou rychle rostoucí ceny na domácím trhu. Vláda bude ale moci udělit ze zákazu výjimky. Analytici se obávají dalšího růstu cen pšenice na mezinárodních trzích poté, co omezení vývozu hrozí kvůli válce i v případě dalších dvou velkých světových dodavatelů - Ruska a Ukrajiny.

Indie zakázala vývoz pšenice. Odborníci se obávají dopadů na světový trh

Ekonomika
Nezávislost. Válku v Bosně a Hercegovině ukončila dohoda mezi Tudjmanem a Slobodanem Miloševičem v roce 1995
První chorvatský prezident Franjo Tudjman, od jehož narození dnes uplynulo sto let, je takovou chorvatskou verzí Vladimíra Mečiara. Mužem, který se zasloužil o samostatný chorvatský stát. Ale který jeho základy narušil tak, že se z toho země dlouho vzpamatovávala.

Tudjman, otec národa i problém Chorvatska

Státy EU
Unikátní záběry z bunkru pod Azovstalem: zraněný voják
Mariupolská ocelárna Azovstal se již brzy po zahájení ruské invaze stala jakýmsi symbolem ukrajinského odporu. Zatímco ruské síly neustávají v ostřelování toho, co zbylo z rozsáhlého komplexu, pozornost světa upoutaly snímky, které uvnitř pořídil fotoreportér. Podařilo se mu tak zachytit utrpení členů kontroverzního pluku Azov v celém rozsahu. 
8 fotografií

Snímky z bunkru pod Azovstalem děsí: Vojáci přišli o končetiny, přežívají ve tmě

Státy mimo EU
V sobotu 14. května se pod heslem Přijeď jak kdo můžeš chystá Arkadie setkání rodin. á.
Vážení přátelé a těmi myslíme opravdu všechny klienty Arkadie a jejich rodiče, zaměstnance všech středisek Arkadie a jejich rodinné příslušníky, naše sponzory a přátele a samozřejmě i s rodinami, i vás, kteří ještě naši organizaci příliš neznáte, ale máte chuť nás poznat. Letos oslaví svět již podevětadvacáté Mezinárodní den rodiny, vyhlášený v roce 1994 Organizací spojených národů. Po covitové přestávce se k oslavám tohoto významného dne i letos připojíme (počtrnácté) setkáním rodin u Dubického kostelíka v Českém středohoří.

Přijeď jak kdo můžeš. Na sobotu se chystá setkání rodin

Čtenář reportér
Lidé na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu sledují televizní reportáž o raketovém testu, který 7. května 2022 provedla KLDR.
Severní Korea v sobotu směrem do Japonského moře odpálila balistickou střelu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu. Jde o patnáctou podobnou zkoušku, kterou izolovaný komunistický stát letos uskutečnil, poznamenala agentura AP. Naposledy se podobný test navzdory rezolucím OSN, které to KLDR zakazují, uskutečnil ve středu.

Severní Korea směrem do Japonského moře odpálila střelu, zřejmě balistickou

Svět
Jídlo ve veganské restauraci Loving Hut
Do menší misky drtí Lucie Růžková hnědou, vcelku slizkou kostku, která se drcením z jednolitého bloku rozpadá na větší zrna. „Tempeh jsou fermentované sojové boby. Já mám zauzenou variantu, proto je bloček hnědý. Jinak má tempeh barvu bílou,“ líčí kuchařka. Nadrolenou hmotu sype do rozpáleného rendlíku, kde už zlátne cibulka. „Krátce to zasmažím, sůl, pepř a to stačí. Až to vychladne, rozemelu to tyčovým mixérem a je hotovo,“ popisuje Růžková vznik hmoty, která poslouží jako náplň do bramborových knedlíků.
5 fotografií

Utopenec z fazolí, losos z mrkve. O alternativy masa bude zájem i kvůli cenám

Ekonomika
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje třetí měsíc. Představitelé Kyjeva a OSN ve středu pozdě večer oznámili úspěšnou evakuaci asi 300 civilistů z bojových či okupovaných zón do ukrajinského města Záporoží. Ruská armáda provedla simulované cvičení s taktickými raketami Iskander, které jsou schopné nést jaderné hlavice. Ruský prezident Putin se omluvil Izraeli za slova ministra zahraničí Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera.
144 fotografií

ON-LINE: Putin se omluvil za Lavrova a jeho slova o Hitlerově židovském původu

Státy mimo EU