ŠTÍTEK: OSN

Ukrajinští vojáci nedaleko Kramatorsku na východě země
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již třetí měsíc. Během prvního dne příměří v Mariupolu se podařilo evakuovat zhruba sto lidí, pokračovat má podle Ukrajinců v pondělí. Ukrajinská vláda nařídila uzavření některých námořních přístavů v oblastech okupovaných Rusy. Jedním z garantů ukrajinské bezpečnosti by po skončení války měla být i Čína.
14 fotografií

ON-LINE: Mariupol opustila stovka civilistů. Evakuace má pokračovat v pondělí

Státy mimo EU
Ukrajinský voják u mrtvého civilisty.
Ukrajinská generální prokuratura dnes zveřejnila jména deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z účasti na zvěrstvech ve městě Buča u Kyjeva, kde ruské jednotky během krátké okupace podle místních úřadů zavraždily stovky civilistů. Generální tajemník OSN António Guterres při dnešní návštěvě tohoto místa podle agentury AFP vyzval Rusko, aby spolupracovalo s Mezinárodním trestním soudem (ICC) při vyšetřování možných válečných zločinů spáchaných během ruské invaze na Ukrajinu.
14 fotografií

Zvěrstva v Buče: Kyjev zveřejnil jména a snímky deseti podezřelých Rusů

Státy mimo EU
Severokorejský vůdce Kim Čong-un na snímku z 23. března 2021
KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu. Na pondělní vojenské přehlídce v centru Pchjongjangu to prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Jihokorejská média informovala o přehlídce již v pondělí večer, dnes její konání potvrdila i severokorejská státní agentura KCNA. Podle agentury AP mezi analytiky rostou obavy, že KLDR uskuteční nový jaderný test.
5 fotografií

KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu, řekl Kim Čong-un

Svět
Snímek zničeného Charkova po ruském útoku.
Ruská invaze na Ukrajině pokračuje třetí měsíc. Na Ukrajině je hlášeno více než 16 tisíc lidí jako pohřešovaných, uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Ruský Gazprom ukončí od středy dodávky plynu do Polska. To za ně odmítalo platit v rublech. Německo poskytne Ukrajině samohybný protiletadlový systém Gepard, oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová.
144 fotografií

ON-LINE: Na Ukrajině je pohřešováno přes 16 tisíc lidí, uvedla ombudsmanka

Státy mimo EU
Na setkání Modrých baretů v Českém Krumlově nechyběli ani kladenští zástupci.
UNPROFOR, Tato mírová mise začala před 30 lety v Českém Krumlově. Příprava příslušníků Armády ČR pro potřeby mírových misí probíhala na Výcvikové základně mírových sil OSN právě v Českém Krumlově. Proto zde bylo první setkání Modrých baretů zorganizováno už v roce 2003. Zájem o setkání bývalých příslušníků mírových sil OSN byl velký. Ve zdejších bývalých kasárnách se připravovali na jednotlivé mise, mají společné zážitky i vzpomínky a navíc mnohé z nich spojuje dlouholeté přátelství. Jednotlivá setkání se organizovala vždy koncem dubna, protože první jednotky odjížděly 25. dubna 1992. Oficiálně byla tato mise ukončena 15. ledna 1996. Průběh mise byl prezentován výstavou s názvem Češi a Slováci v misi UNPROFOR 1992 – 1995.
12 fotografií

Kladenští legionáři se zúčastnili setkání Modrých baretů v Českém Krumlově

Čtenář reportér
Valné shromáždění OSN odhlasovalo 7. dubna 2022 vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva.
Česko chce nahradit vyloučené Rusko v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Ministerstvo zahraničí dnes oznámilo na twitteru, že už byla podána kandidatura. UNHRC je orgán OSN sdružující 47 států, jehož cílem je prosazování a ochrana lidských práv po celém světě, a zabývá se případy porušování těchto práv. Valné shromáždění OSN schválilo 7. dubna přerušení ruského členství v UNHRC ve světle zpráv o vraždění civilistů na Ukrajině ruskými vojáky.

Česko chce nahradit vyloučené Rusko v Radě OSN pro lidská práva

Česko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ruská invaze na sousední Ukrajinu trvá už druhý měsíc. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci Rusko označil za stát podporující terorismus. Ruská armáda podle něj musí být označena za teroristickou organizaci. Estonsko jako první stát oficiálně uznalo činy Ruské federace na Ukrajině za genocidu. Rusové podle BBC chystají na 27. dubna referendum o vzniku takzvané Chersonské lidové republiky. 
10 fotografií

ON-LINE: Estonsko jako první země uznalo činy Ruska na Ukrajině za genocidu

Státy mimo EU
Den Země
Projekt Den Země vznikl v Americe v roce 1969 a první ročník se uskutečnil hned o rok později tamtéž. Datum bylo stanoveno na 22. dubna. Od roku 1971 se Dny Země konaly již pod záštitou OSN a zemí každý rok přibývá. Státy bývalého východního bloku včetně Československa se oslav Dne Země začaly účastnit až po roce 1990. Je ale co oslavovat? Matičku Zemi huntujeme, jak se dá, takřka každý z nás. Tak jakápak oslava.
5 fotografií

Oslavy přírody. Chaloupecké Dny Země jsou každý jiný

Čtenář reportér
Jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku 5. dubna 2022.
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již druhý měsíc. Americký prezident Joe Biden v příštích dnech pravděpodobně oznámí další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě přibližně 800 milionů dolarů (asi 18 miliard korun), tvrdí agentura Reuters s odvoláním na několik zdrojů. Do Kyjeva ve středu jako další z evropských politiků dorazil předseda Evropské rady Charles Michel. 
144 fotografií

ON-LINE: Generální tajemník OSN žádá o setkání s Putinem. Chce ukončit válku

Státy mimo EU
Německý kancléř Olaf Scholz
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje už druhý měsíc. Podle OSN nelze v blízké době očekávat ukončení bojů. Začala válka o Donbas, do útoků na jihovýchodě země je podle ukrajinského prezidenta zapojena velká část ruské armády. USA chystají další sankce vůči Rusku, Japonsko dodá Ukrajině ochranné masky a obleky pro případ jaderného či chemického útoku. České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo ministerstvo obrany.
144 fotografií

ON-LINE: Cítíme vztek, vzkázal Scholz Putinovi. Vyzval jej k ukončení války

Státy mimo EU
Britská vláda oznámila dohodu se Rwandou, na jejímž základě má africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království
Britská vláda oznámila dohodu se Rwandou, na jejímž základě má africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království. Plán ohlášený v čase, kdy k britským břehům míří čím dál víc běženců, pomůže podle kabinetu premiéra Borise Johnsona v boji proti převaděčům. Opozice i organizace hájící práva uprchlíků mechanismus odsuzují jako pomýlený a krutý, vzhledem k historii porušování lidských práv v malé africké zemi.

Britská vláda hodlá posílat některé žadatele o azyl do Rwandy, sklízí kritiku

Státy mimo EU
Kongresové centrum Praha, metropolitní asistenční centrum na pomoc Ukrajině, 15. 3. 2022.
Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) bude od čtvrteční 8. hodiny fungovat ve Vysočanech na náměstí OSN v někdejší budově Komerční banky. Na dosavadní adrese v Kongresovém centru Praha bude KACPU v provozu do středečního podvečera. Příjem zájemců o registraci na cizinecké policii, vízum, pojištění a další služby se zastaví v 17 hodin a následně se započaté procedury dokončí.
37 fotografií

Centrum pro uprchlíky v Praze se stěhuje do Vysočan. Otevře se tam ve čtvrtek

Praha
Váleční uprchlíci z Irpině.
Hromadná znásilňování, zakrvácené peřiny a čerstvé hroby na vlastních dvorcích. Ukrajinské ženy z okupovaných měst každý den přinášejí další a další svědectví o zvěrstvech spáchaných ruskými vojáky. Mezi znásilněné se už údajně zařadily i děti, náctileté dívky či ženy v důchodovém věku. Podle úřadů jsou už teď podobných případů stovky či tisíce. Kreml zprávy o násilí na ukrajinských ženách popírá a označuje je za lži. Ruští vojáci podle něj civilisty neterorizují, ale naopak jim pomáhají.
144 fotografií

Šokující svědectví žen znásilněných vojáky: výhrůžky smrtí, brutalita i vraždy

Státy mimo EU
Pietní shromáždění u pomníku Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze 5 k uctění památky obětí genocidy spáchané ruskou armádou v ukrajinské Buči.
Několik desítek lidí v sobotu 9. dubna u pomníku básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze 5 mlčky uctilo památku obětí v Buči a dalších ukrajinských městech. Pietní shromáždění se uskutečnilo bez oficiálních proslovů. Přítomní tímto způsobem protestovali proti ruské invazi. Mnozí z nich měli v rukách malé transparenty s nápisem "Pláčeme společně s tebou Ukrajino".
30 fotografií

FOTO: U pomníku Tarase Ševčenka v Praze uctili památku obětí v ukrajinských měst

Praha
Před ruskou ambasádou v Praze ležela těla na připomínku masakru civilistů v Buči.
Skupina lidí si v sobotu 9. dubna před ruským velvyslanectvím v Praze připomněla civilní oběti masakru v ukrajinské Buči a v dalších městech, která obsadila ruská armáda. Účastníci happeningu sugestivně ztvárnili záběry z fotografií, které před týdnem obletěly svět. Přímo na vozovce před ambasádou nehybně leželi staří i mladí figuranti polití umělou krví, někteří s rukama svázanýma za zády.
13 fotografií

Před ruskou ambasádou v Praze ležela těla na připomínku masakru civilistů v Buči

Praha
Ukrajinští vojáci při osvobozování oblastí u Kyjeva.
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje už šest týdnů. Armáda Vladimira Putina se přesouvá na východ země, kde zesiluje útoky. Státy OSN odhlasovaly vyloučení Ruska z Úřadu OSN pro lidská práva. Maďarský premiér Putina vyzval k okamžitému příměří. Z Luhanské a Doněcké oblasti dnes vyrazí čtyři vlaky pro evakuaci civilistů. Země EU se večer dohodly na dalším balíku sanckí vůči Rusku, mimo jiné zastaví odběr ruského uhlí.
144 fotografií

ON-LINE: Státy EU schválily další sankce. Zastaví odběr ruského uhlí

Státy mimo EU
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve městě Buča 4. dubna 2022.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že neexistuje zločin, kterého by se ruské jednotky ve městě Buča na předměstí Kyjeva nedopustily. Dodal, že svět je nyní svědkem toho, co se stalo v Buče, ale teprve uvidí, co se dělo v jiných městech, v jiných částech Ukrajiny. V jeho zemi se podle něj odehrávají ty nejhorší válečné zločiny od druhé světové války a Rusko chce z Ukrajinců udělat tiché otroky.
144 fotografií

Neexistuje zločin, kterého by se Rusové v Buče nedopustili, uvedl Zelenskyj

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci ve městě Buča nedaleko Kyjeva
Válka na Ukrajině už trvá více než pět týdnů. Rusové se nyní soustředí především na jižní a východní část Ukrajiny. Hlavním cílem je nyní podle britské rozvědky přístav Mariupol. Bombardování čelí také Oděsa. Černihiv na severu země nechali podle starosty města ruští vojáci v troskách, drtivá většina města je zničena. Ruské jednotky se stahují také ze Sumské oblasti.
144 fotografií

Rusko se soustředí na jih Ukrajiny. Hlavním cílem je teď Mariupol, tvrdí Britové

Státy mimo EU
Ruský raketový systém Iskander-K
Válka na Ukrajině pokračuje už více než měsíc. Město Irpiň v blízkosti Kyjeva čelí navzdory ruskému příslibu uklidnit napětí dalšímu bombardování. Ruská armáda se podle britských zpravodajských služeb potýká s nízkou morálkou, někteří vojáci údajně odmítají plnit rozkazy. Rusko nadále přesouvá do Běloruska žoldnéře i raketové komplexy, uvedl ve čtvrtek večer Kyjev. 
144 fotografií

Rusko přesouvá do Běloruska raketové komplexy i žoldnéře, tvrdí Ukrajina

Státy mimo EU
Pohled na moskevský Kreml. Ilustrační snímek
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již 36. dnem. Na Ukrajinu dorazilo prvních šest dodávek americké pomoci. Ruští hackeři se v uplynulých dnech pokusili nabourat do sítě NATO. Ruští vojáci podle ukrajinských úřadů kopali v uzavřené Černobylské oblasti zákopy a nyní trpí nemocí z ozáření. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Spojené státy oznámily další balík sankcí směřujících na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. 
144 fotografií

ON-LINE: USA uvalily na Rusko další sankce. Balík míří na technologický sektor

Státy mimo EU
Znak OSN na sídle organizace v New Yorku
Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) dnes jmenovala tři členy komise, která vyšetří možné porušování lidských práv ze strany ruských sil při invazi na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajina a její západní stoupenci obviňují ruské jednotky ze zabíjení civilistů a ostřelování měst, zejména jihoukrajinského přístavu Mariupol. Moskva obvinění popírá.

OSN jmenovala tři experty, kteří vyšetří možné válečné zločiny na Ukrajině

Státy mimo EU
Civilisté ve válkou zničených ulicích Mariupolu
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již 35. dnem. Z Ukrajiny uprchly již více než čtyři miliony civilistů. Potravinová krize hrozí nejen Ukrajině, ale i zemím závislým na jejích dodávkách pšenice. Rusko má podle Ukrajinců potíže s nedostatkem vojáků. Spojené státy varovaly před cestami do Ruska. Mluvčí Kremlu Dmïtryj Peskov uvedl, že Krym patří Rusku.
144 fotografií

ON-LINE: Po téměř pěti týdnech války z Ukrajiny uprchly přes čtyři miliony lidí

Státy mimo EU