ŠTÍTEK: OSN

Sídlo Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu
Rusko a Ukrajina od pondělí stanou před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ) kvůli případu, který se točí kolem tvrzení Moskvy, že její vojenská invaze na Ukrajinu měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Kyjev kvůli tomu k nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy podal žalobu - Rusko podle něj svou argumentací zneužívá mezinárodní právo.
14 fotografií

Spor o genocidu. Rusko a Ukrajina stanou před Mezinárodním soudním dvorem

Státy mimo EU
Když ještě stála...
V noci na čtvrtek se zhroutila 270 centimerů vysoká jezdecká socha bývalé německé kancléřky Angely Merkelové v kalhotovém kostýmu, od října 2021 stojící před Tempel Museem v Etsdorfu. Její autor Wilhelm Koch sdělil, že tehdy trojrozměrný betonový tisk nebyl moc trvanlivý a vhodný pro venkovní instalaci.

Od sousedů: Socha shodila exkancléřku

Z okolí
Moderní technologie, jako brýle pro virtuální realitu a 3D tisk a micro:bit, využívají při výuce děti na základní škole v Ostrožské Lhotě na Zlínsku. Ilustrační foto.
Seznam školních potřeb vypadá už desítky let obdobně a prim v něm hraje stále papír. Ve školách se ale dostávají ke slovu i moderní technologie. Podle odborníků výuku vylepšují, je ale nutné dbát na kvalitu obsahu i možnosti pedagogů. Vliv umělé inteligence zatím jen odhadují.

Na prvňáčky čekají i tablety. Technologie ve výuce jsou výzvou

Česko
Kultovní Hrádeček. U chalupy Václava Havla, kde český prezident zemřel 18. prosince 2011, lidé často zapalují svíčky a nechávají vzkazy.
„Hrádeček má obrovský potenciál, zůstává ale nevyužitý, a to je velká škoda,“ tvrdí starostka Mladých Buků Lucie Potůčková o kultovním místě, kde stojí chalupa prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Chce rozhýbat aktivitu, která si dává za cíl připomenout výraznějším způsobem lokalitu, kam za slavným obyvatelem podkrkonošské osady jezdili disidenti i ministryně zahraničí USA či generální tajemník OSN. Václav Havel zemřel na Hrádečku 18. prosince 2011.
7 fotografií

Silný potenciál Havlova Hrádečku zůstává nevyužitý. Apartmány tam nebudou

Krkonoše
Tři pětiny ukrajinských pracovníků v Česku stále vykonávají práci pod svou kvalifikací. Polovina oslovených Ukrajinců uvedla, že pracuje i o víkendech či pozdě večer. Ilustrační snímek
Sedm z deseti uprchlíků v Česku žije pod hranicí příjmové chudoby. Dvě třetiny příchozích nad 17 let přitom mají práci. Dvě třetiny ukrajinských pracovníků si ale nevydělají ani 150 korun čistého na hodinu. Bezmála tři pětiny ze zaměstnaných jsou stále na místech pod svou kvalifikací. Výsledky červnové vlny dlouhodobého výzkumu Hlas Ukrajinců poskytla ČTK agentura PAQ Research (PAQ). Výzkumníci doporučují mimo jiné posílit kurzy češtiny, asistenci při hledání odpovídající práce i kontroly. Navrhují také úpravu humanitární dávky.
14 fotografií

Většina ukrajinských uprchlíků v ČR žije v chudobě. Neuznávají jim kvalifikace

Česko
Alexej Navalnyj
Ruský soud v pátek v dalším procesu poslal na 19 let do vězení opozičního předáka Alexeje Navalného, kterého uznal vinným v případě nových obvinění mimo jiné z extremismu. Trest si má odpykat ve vězeňské kolonii se zvláštním režimem. Informovaly o tom tiskové agentury. Prokuratura pro kritika Kremlu žádala 20 let za mřížemi. Navalnyj, jenž si už odpykává dřívější tresty, obvinění z extremismu označil za absurdní.
10 fotografií

Navalnyj dostal u soudu dalších 19 let vězení. Viní jej mimo jiné z extremismu

Svět
V ruském městě Taganrog zazněl silný výbuch. Na místě zřejmě explodovala raketa.
Ruské ministerstvo obrany obvinilo Kyjev, že v pátek na město Taganrog na jihozápadě Ruska zaútočil upravenou protileteckou raketou S-200. Její výbuch si podle gubernátora Rostovské oblasti Vasilije Golubeva vyžádal nejméně 15 zraněných. Další takovou raketu ruská protivzdušná obrana v pátek sestřelila nad městem Azov, tvrdí Moskva. Kyjev se k útokům nevyjádřil. Ukrajinská města v posledních dnech čelila intenzivním ruským útokům, podnikaným za pomoci raket, řízených střel a dronů.

V ruském Taganrogu podle Moskvy vybuchla ukrajinská raketa. Zranilo se 15 lidí

Státy mimo EU
Americká fotbalistka Alex Morganová na MS 2023.
Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu trhá rekordy. O vstupenky je enormní zájem a už po prvním týdnu turnaje je jasné, že půjde o nejnavštěvovanější ženský šampionát v historii. Místní podnikavci se rozhodli nelenit a využít návalu fanoušků: ceny za občerstvení jsou podle některých návštěvníků „šokující“ a pořadatelé se stali terčem drsné kritiky.

Kuře za 650 korun, pivo za tři stovky? Fotbalové MS dojí diváky, ti jsou v šoku

Zajímavosti z fotbalu
Stanislav Žák nakonec závodil v Břeclavském boji jen ve štafetě. Kvůli zvrtnutému kotníku. Foto: se svolením Davida Kordy
V jednapadesáti letech to měla být jeho vůbec první účast v triatlonovém závodu Břeclavský boj – Construct Man. Chtěl si dokázat, že ještě, jak říká, nepatří do starého železa. Jenže plány Stanislavu Žákovi před pár dny zhatilo obyčejné jablko. „Při tréninku naší skupiny Spartan Training Group Břeclav jsem nešťastně uklouzl po malém zeleném jablíčku, které bylo tvrdé jako kámen. A zvrtl jsem si při tom kotník,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle.
13 fotografií

Kvůli jablku si zvrtl kotník. Účastník Břeclavského boje ale závod nevzdal

Břeclavsko
Ilustrační foto
Podvodníci se smyšlenými příběhy vymámili z lidí na Znojemsku statisíce korun. První se vydával ze námořníka plujícím v Indickém oceánu. Naletěla mu pětasedmdesátiletá penzistka, která se s ním seznámila na sociální síti. „Jeho loď se prý porouchala a muž potřeboval pomoci. Ve speciální krabici na kód jí měl prostřednictvím kurýra odeslat více než čtvrt miliónu euro,“ popisoval ve čtvrtek případ policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Námořník na oceánu i americký generál: lidé ze Znojemska jim poslali statisíce

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
/VIDEO/ Do nepříjemné situace se dostala osmačtyřicetiletá žena na Benešovsku. Na internetu ji oslovil muž, který tvrdil, že je ve válečném zajetí a potřebuje pomoc. Postupně žena přišla o statisíce. Když jí došlo, že se stala obětí internetového podvodu, obrátila se na benešovské policisty. Ti nyní věc vyšetřují a pachateli hrozí roky vězení. Případ bohužel není ojedinělý.

Předstíral lékaře v zajetí a okouzlil ženu na internetu. Okradl ji o statisíce

Zločiny a soudy
Ellie Goulding.
Pomyslné brány jubilejního dvacátého ročníku Colours of Ostrava se ve středu otevřely. Organizátoři jako každý rok lákali na hvězdy světového formátu a ta pro mnoho fanoušků nejzářivější nakonec nedorazí. Jedna z nejúspěšnějších britských popových zpěvaček posledního desetiletí Ellie Goulding musela zrušit své čtvrteční vystoupení kvůli zdravotním komplikacím.

Ellie Goulding zrušila koncert na Colours of Ostrava

Ostravsko
Poškozené budovy ve Lvově po ruském úroku ze začátku července 2023
Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při masivním vzdušném útoku ze středeční noci zasáhlo vojenské cíle v jihoukrajinském městě Oděsa a jeho okolí, včetně průmyslových objektů a skladů paliv a munice. Informovala o tom agentura TASS. Kyjev tvrdí, že úder cílil na přístavní zařízení pro vývoz ukrajinského obilí. Podle ukrajinského ministerstva zemědělství bylo zničeno 60 tisíc tun obilí a značná část infrastruktury pro vývoz obilí byla vyřazena z provozu.
14 fotografií

Drony i rakety. Ukrajina znovu čelila rozsáhlým vzdušným útokům ruských sil

Státy mimo EU
Řecko trápí lesní požáry. Jeden z nich severně od Atén nabral na síle a vymkl se kontrole.
Lesní požár, který již druhým dnem zuří severně od Atén, v noci nabral na intenzitě. Hasičům se naopak podařilo dostat pod kontrolu plameny jihovýchodně a západně od řecké metropole. Informovala o tom agentura Reuters. Druhá vlna veder zasáhla kromě Řecka i další země ve středomoří. S požáry hasiči bojují i ve Španělsku, ale také ve vnitrozemském Švýcarsku.

Záběry ničivých požárů v Řecku: Plameny severně od Atén nabraly na síle

Státy EU
Ilustrační snímek
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Při výchově mnozí rodiče stále používají metody spoléhající na fyzickou sílu, které mají nechtěné nebo agresivní chování dětí paradoxně potrestat. K násilí se přitom při výchově uchylují i v důsledku vlastního hněvu, frustrace nebo neznalosti. Odborníci z pražské psychiatrické kliniky nyní hledají prostřednictvím průzkumu odpověď na otázku, jak Češi používání fyzických trestů na dětech vnímají.
31 fotografií

Fyzické tresty dětem škodí. I občasné bití vede k následkům v dospělosti

Praha
Česká tanečnice, modelka a herečka Taťána Kuchařová
Přestože je česká tanečnice, modelka a herečka Taťána Kuchařová už více než rok úředně rozvedená s Ondřejem Brzobohatým, čeká je nyní ještě církevní rozvod. Poté, kdy byla v médiích zveřejněna žaloba vedoucí k anulaci jejich církevního sňatku, začala mezi nimi ostrá přestřelka. Krátce před tím jsme Taťánu Kuchařovou zpovídali. Jak se jí daří?
10 fotografií

Taťána Kuchařová: Zbavila jsem se toxických lidí. Nyní si užívám, co přichází

Společnost
Zámek Linhartovy. Ilustrační foto
Světovým dnem uprchlíků každoročně 20. června Organizace spojených národů připomíná osudy lidí, kteří kvůli konfliktům a pronásledování opustili svou rodnou zemi v naději, že jinde najdou šanci na lepší život. Zámek Linhartovy výstavou připomene osudy dětí, které kvůli občanské válce v Řecku našly nový domov v Československu.

Řecké děti vyhnala z domovů válka. Zavzpomínají na zámku v Linhratovech

Bruntálsko
Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval
Expertní skupina Českého olympijského výboru (ČOV) navrhla, aby ruští a běloruští sportovci před případným startem na olympijských hrách v Paříži výhradně pod neutrální vlajkou museli podepsat čestné prohlášení, které odsuzuje agresi na jakýkoli členský stát OSN ze strany jiné země. Prakticky by tak odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. ČOV je ale i nadále proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na hrách v Paříži, což v dubnu odhlasovalo jeho plénum. Jeho zástupci to uvedli na tiskové konferenci.
6 fotografií

ČOV je nadále proti startu Rusů. Pod neutrální vlajkou by museli odsoudit agresi

Ostatní sporty
Krnovští schodaři se setkali s mírovými běžci Peace Run na Cvilíně a pár kilometrů si zaběhli společně. Odtud štafeta s pochodní pokračovala přes Bruntál a Rýmařov směrem na rakouské hranice. Foto: Krnovští schodaři
Když se trasa nejdelšího štafetového běhu Peace Run přiblížila ke Krnovu, takzvaným "schodařům" ze Cvilína bylo jasné, že u toho nesmí chybět. Schodaři, kteří trénují běh na cvilínských schodech, se setkali se s mírovými běžci na Cvilíně. Doprovodili je při běhu Krnovem a pak s nimi ještě vyběhli směrem na Bruntál. Odtud míroví běžci pokračovali na Rýmařov. 

Krnovští schodaři podpořili mírový běh Peace Run

Bruntálsko
Voda pro protržení Kachovské přehrady zaplavuje okolní obce
V okupovaném městě Nova Kachovka na jihu Ukrajiny se po záplavách způsobených zničením Kachovské přehrady pohřešuje nejméně sedm lidí. Uvedl to Moskvou dosazený starosta města, podle kterého muselo být z Nové Kachovky evakuováno přes 900 lidí. Voda v oblasti ale začala ustupovat, píše s odvoláním na místní představitele agentura TASS. Ukrajinská správa Chersonské oblasti uvedla, že voda na pravém břehu Dněpru k středečnímu ránu zaplavila na 1850 domů. OSN informovala o tom, že naléhavou pomoc potřebuje přes 16 tisíc osob. 
24 fotografií

Voda z přehrady zaplavila stovky domů. V Nové Kachovce pohřešují sedm lidí

Státy mimo EU
Ostřelování Kyjeva. Ilustrační snímek
Tři lidé, včetně devítileté dívky a její matky, zemřeli v noci na čtvrtek při dalším ruském vzdušném útoku na ukrajinské hlavní město Kyjev, 16 osob bylo zraněno. Informují o tom ukrajinská média s odvoláním na úřady. Ukrajinské letectvo oznámilo sestřelení všech deseti při útoku použitých ruských střel Iskander. Oběti, zraněné a škody podle něj způsobily padající trosky zničených raket. Oběti ruského útoku se přitom podle médií snažily dostat do krytu, ale ten byl zavřený.
10 fotografií

Při ostřelování Kyjeva zahynuli tři lidé. Kryt byl zamčený, tvrdí manžel oběti

Státy mimo EU
Vítězi loňského ročníku ankety Dítě Česka se stali sedmnáctiletá Ester Anna Soukupová a stejně starý Matěj Strnad
Den dětí je za dveřmi a s ním přichází i ten nejlepší čas odměnit mladé lidi, kteří jsou nejen šikovní, ale mají i chuť a odvahu dělat něco pro druhé. Máte kolem sebe takové děti? Pak neváhejte a oceňte jejich mimořádnost tím, že je přihlasíte do třetího ročníku ankety Dítě Česka, kterou vyhlašuje česká pobočka UNICEF. Na vítěze tentokrát čeká nejen titul Dítě Česka, ale i finanční odměna 15 tisíc korun, která podpoří jeho veřejně prospěšnou aktivitu.  
12 fotografií

Znáte šikovné děti s odvahou a dobrým srdcem? Přihlaste je do ankety Dítě Česka

Česko