ŠTÍTEK: podnebí

Hodina Země v Bruselu.
Praha – V Asii, Evropě a nakonec i na americkém kontinentě se v sobotu vždy ve 20:30 místního času nořily postupně do tmy, většinou na jednu hodinu, proslulé památky a budovy v různých městech v rámci celosvětové ekologické akce Hodina Země. Miliony osob ve 170 zemích se zúčastnily akce, jejímž cílem už podesáté bylo apelovat na politiky i veřejnost, aby věnovali větší pozornost ochraně životního prostředí a klimatu.

Světové památky se nořily do tmy v rámci akce Hodina Země

Svět
Ilustrační foto.
Vyškovsko – Tma, která umožní pozorovat hvězdy. Černá hodina, jež nastane v několika městech, obcích i domácnostech na celém světě, nevyjímaje Vyškovsko. Sobota, čas mezi půl devátou a půl desátou večer. To je Hodina Země, symbolická podpora boje proti změnám klimatu a za odvrácení jeho nejhorších dopadů.

Při Hodině Země poznají hvězdy. Zapojí se třeba Podomští

Vyškovsko
Horní náměstí v Olomouci s Arionovou kašnou a Sloupem Nejsvětější Trojice.
Olomoucko – Vypnout televizi, počítač, osvětlení a být hodinu s rodinou po tmě, může být nakonec velmi příjemné. V Olomouci v sobotu ve 20.30 potemní centrum, včetně Sloupu Nejsvětější Trojice, zhasne i Velký Týnec či několik hospod v okrese. Celoplanetární akce má symbolicky spojit všechny, kteří chtějí dát najevo, že jim změna klimatu není lhostejná.

V Olomouci zhasne Trojice i kašny. Můžete se přidat

Olomoucko
Ilustrační foto.
Čáslav - Projekt revitalizace městské zeleně chystá v těchto dnech město Čáslav. V pondělí byl záměr detailně představen veřejnosti. Obnova zeleně by se týkala dvanácti lokalit, sportovního areálu Vodranty, Lesoparku Vodranty, parku na Novém městě u zemědělské školy, parku na Valech, Komenského náměstí, městského hřbitovu, sídliště Žitenická, Třešňovky, Jeníkovské ulice a stromořadí v Tyršově a Filipovské ulici a Náměstí Jana Žižky z Trocnova

Obnova zeleně v Čáslavi se dotkne lesoparku i náměstí

Kutnohorsko
Zdeňka Morávková.
Zdeňka se přistěhovala na polosamotu Zálesí do Rychlebských hor na Javornicko před 5 lety se svým mužem a narodily se jí tu dvě dcery. I když nebyla místní a starost o dvě malé děti ji plně vytěžovaly několik let, její přítomnost a aktivita začaly ihned pozitivně ovlivňovat tento kraj poznamenaný poválečnou minulostí a současnými sociálními obtížemi.

Zdeňka Morávková, kulturní kreativec

Olomoucký kraj
Kareta obrovská
Marathon - Mladý pacient se zmítá na operačním stole. Lékařský tým ho obrací břišní stranou vzhůru. Ta je plná nádorů, z nichž některé mají velikost tenisových míčků. Nemocnice na Floridě ve Spojených státech se snaží čelit prudkému nárůstu počtu nemocných mořských želv, píše agentura AFP.

Mořské želvy s nádory léčí nemocnice na Floridě

Svět
Základní škola v Českém Dubu. Ilustrační foto.
Liberec - Odbor školství libereckého magistrátu reaguje na sílící debatu o kvalitě základních škol ve městě. Toto téma se poslední dobou objevuje v souvislosti se spádovou turistikou při zápisu dětí to prvních tříd.

Jak kvalitní jsou ZŠ, ukáže přehled škol

Liberecko
Středověký obraz Madona z Veveří.
Praha/Brno – Národní galerie v Praze nepředala farnosti Veverská Bítýška gotický obraz Madona z Veveří ve lhůtě, která vypršela dnes v 17:00. Vyzval ji k tomu na základě pravomocného rozsudku právník farnosti František Severin. V pátek se obrátí na exekutora. Galerie je podle mluvčí Terezy Ježkové připravena dílo předat. Nadále si ale klade podmínky.

Madona z Veveří zatím zůstává v NG, do Brna dnes nedorazí

Česko
Sucho - ilustrační snímek
Mladoboleslavsko - Globální klima se má v příštích letech podle zpráv Mezinárodního panelu pro změny klimatu měnit rychleji, než tomu bylo doposud a samozřejmě pouze ti připravení budou schopní adekvátně reagovat. To je jeden z důvodů, proč Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj (TIMUR) pořádá ve spolupráci s místními samosprávami ve třech českých městech semináře Změna klimatu Jak se na ni připravit?

Starostové, víte, jak se připravit na extrémní sucha?

Boleslavsko
Praha – Když v polovině loňského prosince skončila v Paříži klimatická konference, řada státníků a odborníků nad dosaženou dohodou málem padala z euforie do mdlob. Veškeré úmluvy o snižování emisí skleníkových plynů a tím i zvyšování teploty ovzduší by ale byly k ničemu, kdyby zůstaly jen na papíře a nikdo nic nedělal. Nutno podotknout, že některá města, obce nebo firmy se ochraně klimatu aktivně věnují, a to i v Česku a delší dobu. Paříž nepaříž.

Není na co čekat. Obce už řeší klimatické změny

Ekonomika
Prašná brána.
Praha - Obnova pláště Prašné brány v Praze vyjde na 25 až 30 milionů korun, začít by mohla za tři roky. Možná zmizí i nepůvodní černá barva. Letos budou dokončené průzkumy věže včetně fasády a podlah za více než dva miliony korun. Vyplývá to z dokumentů pro jednání výboru zastupitelstva pro kulturu. Novogotická věž je národní kulturní památkou.

Obnova pláště Prašné brány vyjde na 25 až 30 milionů korun

Praha
Bohuslav Sobotka
Praha - Prezident Miloš Zeman nesmyslně rozděluje společnost, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman si podle něj vytváří nejvhodnější společenské klima pro příští prezidentskou volbu. Sobotka poznamenal, že Zemanův výrok o tom, jak se zbavit premiéra použitím kalašnikova, zapadá do kontextu útoků webu White Media a fašistů. Sobotka to řekl v rozhovoru s týdeníkem Respekt. Poznamenal v něm také, že Zeman, možná i tím, jak stárne, se posouvá od levicových ke konzervativním názorům.

Zeman využívá strach lidí a nesmyslně rozděluje společnost, myslí si Sobotka

Česko
Ilustrační foto
Vídeň – Bezmála 60 procent rakouských dovolenkářů se obává hrozby terorismu. Vyplývá to z průzkumu institutu Marketagent.com, který si zadala pojišťovna Allianz Global Assistance (AGA). Další příčky v žebříčku obav obsadily krádeže, nemoci a přepadení.

Většina rakouských rekreantů se obává terorismu

Svět
Návštěvníci v ZOO Lešná. Ilustrační foto
Zlín – Při příležitosti pololetního vysvědčení nabízí zlínská zoo oblíbenou akci. Každý žák základní nebo střední školy, který předloží letošní pololetní vysvědčení nebo jeho kopii v pokladně zoo, bude mít ve dnech 29. až 31. ledna 2016 (tzn. v pátek, v sobotu a v neděli) zajištěn volný vstup do zoo. Navíc na každého školáka čeká malý dárek.

Do zoo ve Zlíně jako vstupenka postačí vysvědčení

Zlínsko
Volejbal Fatra Zlín. Ilustrační foto
Zlín – Zdolali šestnáctihodinovou cestu, přesun přes čtyři časová pásma a přežívají i při teplotě –23 stupňů Celsia. Volejbalisté Zlína před dnešní osmifinálovou odvetou Challenge Cupu poznávají v Novém Urengoji ruskou Sibiř v plné kráse.

Zatím nikdo nezmrzl, hlásí Fatra ze Sibiře

Ostatní sporty
Student stavební fakulty brněnského Vysokého učení technického Ladislav Čišecký.
Brno, Mulbekh - Pouze kolem nuly se pohybují teploty ve škole v buddhistické vesnici Mulbekh v Himálaji. Je taková zima, že děti se nemohou učit a zůstávají doma. Změnit to chce student stavební fakulty brněnského Vysokého učení technického Ladislav Čišecký, který pracuje na zefektivnění vytápění.

Ve škole mrzne. Student chce pomoct

Brněnsko
Matúš Kozáčik
Belek, Plzeň - Chtějí zapomenout. Fotbalisté Plzně nezačali přípravu v Turecku oslnivě. A ještě prohráli. Teď je čeká Razgrad a Matúš Kozáčik doufá, že úřadující český šampion už využije příznivého klimatu. Zatímco v Česku sněžilo a teploty padají hluboko pod nulu, u Středozemního moře je více než deset stupňů.

Plzeň zatím v Turecku neoslnila. Kozáčik varuje: Musíme se zlepšit

Fotbal
Jičínská 4. ZŠ v Železnické ulici.
Jičín – Základní škola v Železnické ulici otevře příští čtvrtek 21. ledna od 8 do 16 hodin své dveře pro veřejnost. Návštěvníci se budou moci podívat do výuky, prohlédnout si vybavení tříd a odborných učeben a položit případné dotazy zaměstnancům.

Den otevřených dveří na jičínské „čtyřce“

Jičínsko
Ilustrační foto.
Liberec - Rodiče bydlí ve Vesci, jejich dítě u cizích lidí v Lidových sadech. V lepším případě u příbuzných nebo známých. Nejkřiklavějším případem je pak přihlášení dítěte do hotelu nebo na sídlo firmy. I takový způsob volí někteří rodiče, kteří chtějí dostat svého potomka na základní školu, do které podle vyhlášky nespadají. Pro zápis do první třídy je totiž rozhodující místo trvalého bydliště budoucího prvňáčka.  Ředitelé ZŠ v Liberci dostali dopis, ve kterém je město vyzývá k prověřování bydliště dětí, sporné má řešit sociálka.

Za podvody u zápisu sociálka? Školy na Liberecku jsou z toho v rozpacích

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Letošní listopad byl podle amerického Národního úřadu pro ovzduší a oceány (NOAA) nejteplejším jedenáctým měsícem roku od počátku měření v roce 1880. Průměrná teplota povrchu pevniny a oceánů byla o 0,97 stupně Celsia vyšší než průměr 20. století, který byl 12,9 stupně. Listopad byl v pořadí už sedmý měsíc v řadě, který překonal globální rekord pro daný měsíc.

Letošní listopad byl podle vědců z USA nejteplejším od roku 1880

Česko
Prezident Miloš Zeman
Praha - Prezident Miloš Zeman podepíše pařížskou dohodu o klimatu. K dokumentu je však na rozdíl od jiných politiků skeptický. Podle Zemana nejde o závazný dokument, ale spíše o deklaraci dobrých úmyslů. Řekl to dnes na dotaz redakce.

Zeman podepíše pařížskou dohodu o klimatu

Česko
Václav Klaus.
Praha - Pařížská konference o klimatu byla podle bývalého prezidenta Václava Klause zbytečná a mířila na falešné cíle. Její závěry považuje za evidentní hloupost a má hrůzu z toho, že budou skutečně naplňovány. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. Účastníci klimatické konference OSN našli po dlouhých jednáních shodu na udržení globálního oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Míru oteplování chtějí udržet co nejblíže k 1,5 stupni Celsia na konci století.

Klaus: Konference o klimatu byla zbytečná, závěry jsou hloupé

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Zatímco některé velké tuzemské firmy, které patří mezi největší znečišťovatele ovzduší, závěry pařížské konference OSN o ochraně klimatu vítají, podle Teplárenského sdružení ČR se v praxi nic nezmění. Vyplývá to z odpovědí firem na dotaz ČTK. Podle schválené klimatické dohody se má lidstvo v tomto století zbavit závislosti na fosilních palivech, směřovat k zastavení růstu globální teploty optimálně na hranici 1,5 stupně Celsia a nepřekročit hranici dvou stupňů.

ČEZ dohodu o ovzduší vítá, podle tepláren se v praxi nic nezmění

Ekonomika
Šéfka MMF Christine Lagardeová
Paříž - Světoví vůdci uzavření pařížské dohody o klimatu označují za klíčový krok ve snaze o zachování udržitelného životního prostředí. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ujednání považuje za zlom; nyní je podle ní důležité stanovit cenu za uhlík, který je součástí skleníkových plynů.

Klimatická dohoda je podle šéfky MMF zlomem

Svět
Barack Obama
Washington -  Americký prezident Barack Obama ocenil jako přesvědčivou a historickou dohodu o omezování emisí skleníkových plynů, která byla přijata v sobotu na pařížské konferenci OSN o ochraně klimatu. Podle něj tato dohoda není dokonalá, ale je nejlepší šancí, jak uchránit planetu od dopadů globálních klimatických změn.

Obama považuje novou dohodu o klimatu za silnou a historickou

Svět