ŠTÍTEK: podnebí

Peter Sagan obhájil titul mistra světa.
Dauhá - Cyklista Peter Sagan si na světovém šampionátu v Dauhá poradil nejlépe s nesmlouvavým katarským klimatem a opět po roce rozjásal Slovensko. Jako šestý v historii obhájil titul v silničním závodě s hromadným startem. Naposledy se takový kousek povedl italskému jezdci Paolovi Bettinimu, který uspěl v roce 2006 v Salcburku i rok poté ve Stuttgartu. Sagan připustil, že měl v pravou chvíli o porci štěstí.

Je legendou. Jsem v šoku, zářil po obhajobě světového zlata Sagan

Ostatní sporty
Zájem turistů o nejvyšší vrchol Žďárských vrchů Devět skal (836 m) neopadá ani na podzim.
Žďárské vrchy - V současnosti se návštěvníci k přírodě ve Žďárských vrších chovají ohleduplněji než v minulosti. Potvrdila to Jana Hejtmánková ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy. Lidé podle ní už v lesích například tolik nekřičí ani nepouštějí psy na volno. To ale neznamená, že je současný stav ideální.

Lidé po sobě v přírodě stále nechávají odhozené odpadky

Žďársko
Házenkáři MHK pokračují ve skvělé jízdě letošní sezonou.
Karviná – Další kolo druholigové soutěže házenkářů se stalo snadnou kořistí hráčů MHK Karviná, kteří v týdnu vyřadili z domácího poháru extraligovou Kopřivnici.

Čtyřicet gólů MHK venku!

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Štrasburk - Evropský parlament dnes schválil klimatickou dohodu, která byla pod záštitou OSN přijata loni v Paříži. Celkem 610 europoslanců bylo pro, 38 proti. Jde o historické hlasování, uvedl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Před europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku v této souvislosti promluvil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který ocenil vůdčí roli EU v boji proti klimatickým změnám.

EP schválil dohodu o klimatu, šéf OSN ocenil vůdčí roli EU

Svět
Pouze třicetikilometrovou rychlostí smějí projíždět řidiči opravenou ulicí U Zastávky a částí ulice Za Továrnou.
Prachatice – Před jedenácti lety nabízela prachatická Klima prodej pozemku 
v lokalitě ulic Za Továrnou a Dělnická. Šlo o silnici, která je v současné době využívaná jako účelová komunikace. Město nemělo zájem.

Sousedům vjezd povolen!

Prachaticko
Mohyla na Ivančeně.
Malenovice – Kamenná mohyla Ivančena pod vrcholem Lysé hory se změnila k nepoznání. Skauti dokončili přeměnu pietního místa do kaskádovitého amfiteátru. Nová podoba bude slavnostně představena v sobotu 
8. října.

Mohyla oslaví výročí v novém

Frýdecko-Místecko
Druholigovou domácí premiéru šumperských Draků ukončila mlha
Šumperk – Fiaskem skončilo slavnostní otevření rekonstruovaného zimního stadionu, které se v sobotu konalo při příležitosti prvního domácího utkání hokejových Draků v nové sezoně. Hra byla kvůli husté mlze ukončena po několika minutách, takže nedošlo ani na stříhání pásky.

Mlhu na šumperském zimáku vyřeší až další opravy

Šumpersko
Hostětín. Ilustrační foto.
Hostětín - Jablka na všechny způsoby, všemi smysly a v té nejvyšší kvalitě. Jablečná slavnost v Hostětíně v neděli 25. září už popatnácté potěší každého milovníka jablek, ale i zájemce o bioprodukty či ekologické zemědělství.

Hostětín bude hostit Jablečnou slavnost

Slovácko
Ilustrační foto
Berlín (Německo) - Většina Němců si přeje, aby země kvůli ochraně klimatu ukončila provoz svých uhelných elektráren. Ukázal to průzkum společnosti YouGov, o jehož výsledcích dnes informovala agentura DPA. Spalování černého a hnědého uhlí v současnosti zajišťuje přes 40 % německé výroby elektřiny.

Většina Němců si přeje zastavení provozu uhelných elektráren

Ekonomika
Tomáš Smola (u míče)
Nerad to o sobě slyší, ale znovu byl mužem zápasu. Před týdnem vyhrál Slezskému FC zápas v Pardubicích, nyní zařídil penaltu a v poslední minutě rozhodl o domácím vítězství Opavy nad Vlašimí. Seznamte se, Tomáš Smola.

Tomáš Smola v poslední minutě srazil Vlašim

Fotbal
Polní den v Senomatech
Senomaty - I sportovní disciplíny, jako byl hod celou rostlinou kukuřice na cíl (na snímku) nebo srážení plechovek klasy kukuřice, patřily k polnímu dnu 
v Zemědělském družstvu Senomaty. I když se vše odehrávalo ve velkém vedru, na rozdíl od předešlých polních dní, kdy lilo a přítomné přemáhala zima, hosté bojovali s velkou chutí.
33 fotografií

Seznámili se s novými hybridy kukuřice i sportovali

Podnikání
Ilustrační foto.
Brno - Vědci se snaží ve čtyřletém projektu vyšlechtit linie pšenice, které umožní dále pěstovat odrůdy s lepší tolerancí především vůči suchu. Jednou z cest, kterou se vydali, je snaha zvětšit kořenový systém rostlin, díky kterému budou schopné více využít vodu a živiny v půdě. Řekl to Tomáš Středa z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity, která na projektu spolupracuje s Univerzitou Palackého v Olomouci a Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Cílem projektu je přizpůsobit obilniny oteplujícímu se klimatu a častějším a delším obdobím sucha.

Vědci chtějí odolnější obilí vůči suchu, rozvíjí kořenový systém

Česko
Ilustrační foto
Peking, Washington, Paříž - Čínský parlament dnes ratifikoval mezinárodní dohodu o klimatu, která byla koncem loňského roku sjednána v Paříži a která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Informovala o tom státní tisková agentura Nová Čína. Dokument o globální ochraně klimatu dnes oficiálně přijala i americká administrativa, uvedla o něco později agentura Reuters. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun následně ohlásil, že v New Yorku za účasti světových představitelů uspořádá slavnostní ratifikační ceremoniál.

Čína a USA ratifikovaly pařížskou dohodu o klimatu

Svět
V rámci zájmového kroužku Chovatel se děti mohou věnovat péči o zvířata v přírodovědné stanici.
Sokolovsko - Široká nabídka zájmových kroužků a klubů pro děti i pro dospělé, již osvědčené projekty i nové programy, kurzy s různým zaměřením, účast na mnoha akcích nebo třeba příměstské tábory v době jarních i letních prázdnin. Na nový školní rok jsou připraveny i domy dětí a mládeže v regionu a snaží se zaujmout všechny věkové kategorie.

Zájmové kroužky? V domech dětí je určitě z čeho vybírat

Sokolovsko
První školní den si ve čtvrtek užila i šestiletá Klára Kupsová.
Brno /FOTOGALERIE/ - Nablýskané aktovky, stohy obrázkových učebnic a barevně popsané tabule. Do brněnských školních lavic ve čtvrtek poprvé zasedlo přes čtyři tisíce dětí. „Počet prvňáků, kteří letos nastoupili do prvních tříd, odhadujeme na 4124. Oficiální číslo nicméně bude k dispozici až na konci září," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. V loňském roce brněnské školy přijaly prvňáků téměř o dvě stovky méně.
6 fotografií

Brněnští prvňáci poprvé v lavicích. Bylo jich přes čtyři tisíce

Brněnsko
Ilustrační foto.
Brno - K sedmi nehodám motorkářů vyjížděli o víkendu na jižní Moravě záchranáři. Z toho ve čtyřech případech šlo o vážná zranění, včetně poranění páteře. Motorkáře, který nezvládl zatáčku u Černé Hory na Blanensku, musel stejně jako jeho kolegu, který havaroval na Boskovicku, přepravit do nemocnice vrtulník, řekl mluvčí jihomoravské záchranné služby Pavel Klim.

O víkendu se na jižní Moravě zranilo sedm motorkářů

Česko
Ilustrační foto.
Brno – K sedmi nehodám motorkářů vyjížděli o víkendu na jižní Moravě záchranáři. Z toho ve čtyřech případech šlo o vážná zranění, včetně poranění páteře. Motorkáře, který nezvládl zatáčku u Černé Hory na Blanensku, musel stejně jako jeho kolegu, který havaroval na Boskovicku, přepravit do nemocnice vrtulník, řekl mluvčí jihomoravské záchranné služby Pavel Klim.

O víkendu se na jižní Moravě zranilo sedm motorkářů

Nehody
Ilustrační foto
Růst počtu obyvatel chce malá obec Svojšín na Tachovsku podpořit 40 parcelami, které připravuje poblíž nádraží. Od roku 1989 je to poprvé, co bude mít ucelenou lokalitu k bydlení v územním plánu, kde budou ulice a veškeré doprovodné sítě. Řekl to Karel Petráň, starosta obce se 440 obyvateli, kterých poslední dva roky přibývá.

Vesnička Svojšín na Tachovsku připravuje 40 parcel pro domky

Bydlení
Městský úřad ve Znojmě. Ilustrační foto.
Znojmo – Co dělat s půdou, jak si poradit se závlahami a bránit se erozi nebo suchu má starostům a zastupitelům stovky obcí Znojemska napovědět studie, kterou ke zpracování chystá znojemská radnice. Na ojedinělý projekt nyní žádá evropskou dotaci.

Znojmo chystá plán pro stovku obcí. Kvůli krajině

Znojemsko
Ilustrační foto.
Praha - Praha zaplatí průzkum s názvem Bezpečná pražská škola, který se uskuteční ve 150 školách. Zaměří se na vztahy mezi učiteli a žáky, komunikaci uvnitř třídních kolektivů a na vztahy mezi vedoucími pracovníky a zaměstnanci. V rozhovoru s ČTK to řekla radní pro školství Irena Ropková (ČSSD). Město tak reaguje mimo jiné na nedávný případ šikany na Střední průmyslové škole Na Třebešíně, který skončil smrtí učitelky.

Šikana ve školách? Praha zaplatí průzkum

Česko
Šikana ve škole. Ilustrační foto.
Praha - Hlavní město zaplatí průzkum s názvem Bezpečná pražská škola, který se uskuteční ve 150 školách. Zaměří se na vztahy mezi učiteli a žáky, komunikaci uvnitř třídních kolektivů a na vztahy mezi vedoucími pracovníky a zaměstnanci. V rozhovoru to řekla radní pro školství Irena Ropková (ČSSD). Město tak reaguje mimo jiné na nedávný případ šikany na Střední průmyslové škole Na Třebešíně, který skončil smrtí učitelky.

Praha zaplatí průzkum ve školách, jde o reakci na případ šikany

Praha
Ilustrační foto.
Washington - Celosvětová teplota roste, oceány musejí absorbovat rekordní množství tepla a zásoby podzemní vody jsou na historicky nejnižší úrovni. Tyto změny mimo jiné negativně ovlivňují populace zvířat a přispívají k šíření toxických mořských řas. Takové jsou závěry dnes zveřejněné výroční zprávy amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) o stavu klimatu na planetě za loňský rok.

Klimatická zpráva: Země láme teplotní rekordy, vody je málo

Svět
Ilustrační foto
Londýn - Jedna z posledních známých skupin mamutů vymřela kvůli nedostatku pitné vody. Myslí si to vědci, o jejichž zjištěních dnes informoval zpravodajský server BBC. Mamuti jako zvířata doby ledové žili na odlehlém ostrově u pobřeží Aljašky. Vědci jejich zánik datují do doby před 5600 lety. Podle nich vedlo oteplování klimatu k tomu, že jezera byla mělčí, a mamuti tak nedokázali uhasit žízeň.

Vědci: Poslední mamuti zahynuli žízní

Svět
Ilustrační foto
Washington/Praha - Až 23 procent konfliktů, které vznikly v letech 1980 až 2010 v etnicky roztříštěných zemích, je vázáno také na klimatické změny. Vyplývá to ze studie zveřejněné v americkém vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Hnutí DUHA a Greenpeace dnes na vědeckou studii reagovaly společným tiskovým prohlášením, podle kterého by tyto skutečnosti měla česká vláda vzít v úvahu.

Ozbrojené konflikty podle vědců mohou souviset i s klimatem

Svět
Sára a Ondřej
Nové Strašecí – Nově vzniklý spolek Čirůvka funguje sice v Novém Strašecí jen půl roku, ale oba jeho hlavní protagonisté, Sára Šimáčková a Ondřej Kinkal, už pro kulturu a pořádání volnočasových aktivit na Novostrašecku udělali v minulosti moc.

Čirůvka chce lidi spojovat

Rakovnicko
Rekonstrukce parku Stromovka
Praha /FOTOGALERIE/ - Není to tak dávno, kdy byl stav vodních ploch ve Stromovce zoufalý. Opevnění břehů chybělo, mostky přes rybníky byly poškozené. Praha proto koncem roku 2014 začala s opravou všech vodních ploch a se stavbou několika nových. V první fázi město stávající rybníky odbahnilo a jejich břehy opevnilo. Poté přibyla nová stavidla. Mosty a strouhy se opravily a obložily kamenem. Rekonstrukcí prošla i historická secesní zábradlí, která zdobí jednotlivé vyhlídky.
18 fotografií

Stromovka láká na opravené rybníky

Praha
Ilustrační foto
Rio de Janeiro – Brazilští vědci odhalili virus zika v běžněji se vyskytujících tropických a subtropických komárech, nikoli jen v moskytech původně považovaných za výhradní nositele nákazy. Podle agentury Reuters nicméně varovali, že k potvrzení nálezu viru v těle komárů Culex quinquefasciatus jsou zapotřebí další testy.

Vědci: Virus zika možná přenášejí i běžní tropičtí komáři

Svět
FEI
Brno - Výrobci elektronových mikroskopů FEI Czech Republic loni vzrostly tržby o více než miliardu na 8,3 miliardy korun. Firmě ale klesl zisk, vydělala po zdanění 257 milionů korun, což je zhruba o třetinu méně než v roce 2014.

Výrobci mikroskopů FEI loni vzrostly tržby

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
Řím - Je povoleno spát na veřejnosti? V Japonsku je to možné, zdřímnutí je tu považováno za symbol síly. Podle výzkumu Michiganské univerzity je Japonsko jedinou zemí na světě, kde je spánek na veřejnosti společensky přijatelný. "Odpočinek" na veřejnosti je tu jakousi institucí a Japonci mu říkají inemuri, píše italský deník Corriere della Sera.

V Japonsku je spánek na veřejnosti povolen

Svět
Ilustrační foto.
Linec – „Zemědělské školy v Horních Rakousích zaznamenaly v uplynulém školním roce rekordní počet 1176 absolventů," konstatuje zemský rada pro zemědělství Max Hiegelsberger v lineckém deníku Volksblatt.

Zemědělské školy u sousedů táhnou

Z okolí