ŠTÍTEK: podnebí

Summit zemí G7 v sicilské Taormině
Už dlouho nezažila schůzka ekonomicky nejvyspělejší států světa takové půtky, jako ta na sicilské Taormině. Ukazuje se, že protiklady, které existují mezi Evropou a současnou Amerikou Donalda Trumpa, nejsou žádným odpoledním čajem u královny. Spíše, pokud bychom sáhli do americké historie, „Boston Tea Party", kterou se v roce 1773 začal odboj Ameriky proti mateřské Velké Británii a který skončil vznikem Spojených států amerických. Německá kancléřka Angela Mrkelová se po schůzce vyjádřila, že hlavně jednání o klimatu bylo obtížné a pro šestici států vyjma USA neuspokojivé.
10 fotografií

Státy G7 bojují o každou píď diplomatické půdy. Na Rusku se ale shodly

Svět
Václav Klaus
/VIDEO, FOTOGALERIE/- Hlas druhého českého prezidenta Václava Klause (75) byl v posledních dnech víc slyšet i na domácí scéně. Nejen kvůli vládním šarvátkám, ale i díky jeho nové knize Zničí nás klima nebo boj s klimatem. Zajímalo mě, jak vnímá současnou politickou scénu v Česku i zahraničí, co ho znepokojuje a zda očekává od letošních voleb do sněmovny nějaký fatální zlom v polistopadovém vývoji. V rozhovoru s Deníkem se Václav Klaus představil i jako pyšný otec syna, který má v ODS nakročeno ke slušné kariéře.
24 fotografií

Václav Klaus: Lidé se o politiku zajímají, nezajímají je konkrétní politici

Česko
Václav Klaus
Bývalý český prezident Václav Klaus vidí podstatu koaličních hádek v tom, že poprvé zažíváme situaci, kdy jsou ve vládě dvě stejně silné strany. Ty se musejí proti sobě vymezit, aby jim volič uvěřil, že každá chce něco jiného. „Nic hrozivého se neděje, všechny instituce normálně fungují. Nešlo o vládní krizi, ale o bouřlivé zahájení volební kampaně," hodnotí události posledních dní.
24 fotografií

Václav Klaus: Nešlo o vládní krizi, ale o zahájení volební kampaně

Česko
Velkopěstírna marihuany v Libni.
Praha – Tři muže ve věku od 35 do 61 let podezřelé z provozování velkopěstírny marihuany v Libni dopadli za pomoci zásahové jednotky kriminalisté z pražského Toxi týmu. V jejich rukou skončili nejen dva zahradníci, zajišťující samotné práce, ale i údajný organizátor. O výsledcích akce z konce března informoval ve středu Tomáš Hulan z policejního ředitelství.

V Libni našli stovky rostlin konopí a desítky kilogramů marihuany

Zločiny a soudy
Mandloňový sad v Benátkách nad Jizerou.
Benátky nad Jizerou - Filmové Benátky nad Jizerou se mohou pochlubit nejen zubry a zpětně šlechtěnými pratury, ale od letošního roku také mandloňovým sadem. Nápad na jeho založení přišel z partnerského města Hustopeče. A aby ukázali, že to myslí opravdu vážně, darovali Benátkám třicet mandloňových stromků z vlastních zdrojů.
4 fotografie

V Benátkách mají raritu, založili tu mandloňový sad

Boleslavsko
Derby pražských S. Ilustrační foto.
Praha - Ani nejskalnější slávisté si už patrně nevzpomenou, kdy naposledy šli fotbalisté Slavie do derby se Spartou v roli favoritů. Za posledních pár měsíců se ale role obrátily a právě „sešívaní" jsou favorizováni fanoušky, odborníky i sázkovými kancelářemi. V pořadí 287. derby pražských „S" hostí v neděli odpoledne vršovický Eden a otázky jsou jasné. Bude Slavia pokračovat v jízdě za mistrovským titulem? Probere se Sparta z herní mizérie?

Bitva o Prahu: Přejede rozjetá Slavia i Spartu?

Fotbal
Zdeňka Morávková
Zdeňka se přistěhovala na polosamotu Zálesí do Rychlebských hor na Javornicko před 6 lety se svým mužem a narodily se jí tu dvě dcery. I když nebyla místní a starost o dvě malé děti ji plně vytěžovaly několik let, její přítomnost a aktivita začaly ihned pozitivně ovlivňovat tento kraj poznamenaný poválečnou minulostí a současnými sociálními obtížemi.

Zdeňka Morávková, kulturní kreativec

Olomoucký kraj
Na cestě před Forest Gampa.
Linec – Před třemi roky, dvěma měsíci a čtrnácti dny se Philipp Grill (29), rodák z Rohrbachu v Mühlviertlu, rozhodl denně běhat – lhostejno kde a kolik kilometrů. V neděli to bude 1172. den, čímž vyrovná výkon filmového Forresta Gumpa.

Sousedé mají svého Forrest Gumpa

Z okolí
Hodina Země v Náchodě.
Broumov, Náchod - Celosvětové akce Hodina Země se v sobotu zúčastní desítky měst, tisíce jednotlivců i řada firem. Ti všichni zhasnou na hodinu osvětlení a dají tím najevo, že jsou připraveni se do ochrany klimatu aktivně zapojit.

Klášter i náměstí večer potemní

Náchodsko
Ilustrační foto
Vyškov – Šedesát minut, které mají přispět k ochraně klimatu. To je celosvětová akce Hodina Země, která se koná pravidelně poslední březnovou sobotu. Zapojuje se do ní nejen široká veřejnost zhasínající světla v bytech, ale také firmy, obce a města. Jedním z nich je tradičně i Vyškov.

Ochrana klimatu: ve Vyškově zhasnou na hodinu světla

Vyškovsko
Ilustrační foto
Na hodinu zhasne v sobotu 25. března veřejné osvětlení v Karlovicích a ve Světlé Hoře.

Hodina Země

Bruntálsko
Výstava DOV ukáže, jak vítkovická ocel chránila republiku.
/FOTOGALERIE/ Vernisáž výstavy Vítkovická ocel na obranu republiky se ve středu uskutečnila v areálu bývalého Dolu Hlubina v Dolních Vítkovicích. Zúčastnili se jí také zástupci krajského vojenského velitelství, kteří přítomným poskytli exkurz do historie. Výstava, která bude od této soboty zpřístupněna veřejnosti, nabízí sérii informačních pláten, ale i praktickou stránku – ve vítkovických železárnách vyrobené takzvané ježky či zátarasy s ostnatým drátem.  
20 fotografií

Výstava od soboty ukáže, jak ocel z Ostravy chránila republiku

Ostravsko
Bezpečnostní dveře
Zabezpečit domácnost nemusíte jen proto, abyste uchránili vaši novou televizi, ale i sebe. Vždyť drzost zlodějů už nezná mezí a vloupají se dovnitř klidně, i když jste doma. Bezpečnostní dveře jsou základ.

Vybíráme bezpečnostní dveře

Domácnost
Moderátor Jimmy Kimmel
Na oscarovém galavečeru byl americký prezident Donald Trump v mysli většiny zúčastněných, i když jeho jméno nezaznělo. Trump byl příčinou neúčasti jednoho z oceněných režisérů a předmětem vtipů moderátora večera Jimmyho Kimmela. Jak napsala agentura AP, málokdy byly oscarové ceremoniály tak konfliktní jako ten letošní. Večer a poznámky mnoha oceněných se nesl v reakci na Trumpovo prezidentství a v duchu hesla tolerance je účinnější než nenávist.
15 fotografií

Po rozdělení Oscarů se teď čeká na Trumpův tweet

Svět
Klášter v Broumově se po velké obnově otevírá pro kulturní a vzdělávací činnost.
Broumov - Zachránit a zpřístupnit kulturní dědictví benediktinského řádu v českých zemích je cílem projektu Brána moudrosti otevřená. Do ojedinělého plánu byly zařazeny pouhé dva kláštery Broumov na Náchodsku a Rajhrad na Brněnsku.

Klášterní knihovna sčítá své poklady

Náchodsko
Jelena Vičanová předává vojenskou lodičku řediteli muzea Václavu Houfkovi.
Ústí nad Labem - Autentický artefakt z bitvy u Stalingradu z druhé světové války darovala do sbírky ústeckého muzea Ústečanka Jelena Vičanová. Jde o čepici sovětského vojáka vykopanou desítky let po válce na někdejším nejvýznamnějším bojišti 2.světové války na východní frontě.

Ústecké muzeum získalo darem památku na bitvu u Stalingradu

Ústecko
Ilustrační foto.
Loňské extrémně suché léto s vysokými teplotami nebude podle odborníků v následujících letech v Brně nic výjimečného. Pravděpodobný vývoj klimatu ve městě popisuje nová studie, na které se podílely brněnské instituce, neziskové organizace, ale i některé odbory magistrátu. Závěry využije Brno při plánování budoucí strategie města.
21 fotografií

Brno čekají tropy i povodně, varuje studie

Česko
Ilustrační foto.
Brno - Loňské extrémně suché léto s vysokými teplotami nebude podle odborníků v následujících letech v Brně nic výjimečného. Pravděpodobný vývoj klimatu ve městě popisuje nová studie, na které se podílely brněnské instituce, neziskové organizace, ale i některé odbory magistrátu. Závěry využije Brno při plánování budoucí strategie města.

Brno čekají tropy i povodně, varuje studie

Brněnsko