ŠTÍTEK: podnebí

Kadaňští hokejisté si doma poradili s Třebíčí těsně 4:3.
Kadaň - Po nepovedeném derby s ústeckým Sloven se kadaňští hokejisté mobilizovali a doma si v dalším kole druhé nejvyšší soutěže poradili s celkem Třebíče. I když domácí vedli i rozdílem tří branek, nakonec zápas ovládli těsně 4:3. Hosté totiž v poslední periodě dramatizovali, ale k bodovému zisku už se nadechnout nedokázali.

Kadaňští hokejisté si doma poradili s týmem Třebíče

Hokej
Slovan ovládl derby, Kadaň si odvezla bůra
Ústí n. L. - Hokejisté ústeckého Slovanu slaví šestou výhru v letošní sezóně. Ve 26. kole smetli na domácím ledě kadaňské Trhače 5:1, a vrátili jim tak porážku 1:2 z prvního vzájemného duelu. Dvěma brankami zařídil výhru Martin Tůma, po gólu přidali Volf, Mert a Melka. Slovan se díky této výhře vrátil na předposlední pozici, na poslední příčku spadla Kadaň.
17 fotografií

Slovan ovládl derby, Kadaň si odvezla bůra

Hokej
Tomáš Jirsa
Mezinárodní panel OSN pro změnu klimatu dospěl nedávno k závěru, že na zastavení globálního oteplování zbývá přesně 12 let. Vědci, tedy panelisté -alarmisté, říkají, že je do roku 2030 nutné snížit emise oxidu uhličitého o 45 procent.

Glosa Tomáše Jirsy: Trvalý spor o klima

Komentáře
Klima - ilustrační foto
Po Uherském Brodu, Velkém Meziříčí a Kopřivnici zamíří také do Krnova originální putovní výstava nazvaná Klima se mění. Změň se i ty!, která srozumitelnou formou seznamuje s fakty o dopadech globální změny klimatu, jejich příčinách a zejména možnostech, jak na ně mohou lidé reagovat.

Unikátní výstava poukáže na změny klimatu

Volný čas
Rozhovor s hydrometeorologem Petrem Dvořákem.
Horko, kterému v uplynulých dnech neunikl nikdo v Čechách, znovu vneslo do hospodských debat věčně zelené téma: Proč jde v posledních letech počasí do stále větších extrémů? Co způsobuje nepříjemná vedra? Letecký meteorolog a mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák Deníku vysvětlil, co se v atmosféře vlastně děje a jaké změny se dají očekávat v budoucnosti. 
11 fotografií

Meteorolog Petr Dvořák: Středomořské klima čeká nejdřív tak naše vnoučata

Magazín
Rozhovor s hydrometeorologem Petrem Dvořákem.
Horko, kterému v uplynulých dnech neunikl nikdo v Čechách, znovu vneslo do hospodských debat věčně zelené téma: Proč jde v posledních letech počasí do stále větších extrémů? Co způsobuje nepříjemná vedra? Letecký meteorolog a mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák Deníku vysvětlil, co se v atmosféře vlastně děje a jaké změny se dají očekávat v budoucnosti. 
11 fotografií

Petr Dvořák: Středomořské klima čeká nejdřív tak naše vnoučata

Česko
Národní galerie.
Větší náklady na udržení stálého klimatu nutného pro přechovávání vzácných uměleckých děl bude mít po současných teplých dnech Národní galerie v Praze. Uvedla to mluvčí instituce Tereza Ježková. Národní galerie má mezi stovkami tisíc exponátů vzácná historická díla, která musejí mít stálé klima. Přehřívají se i depozitáře Národní knihovny, ta využívá ke chlazení vodu z Vltavy.
8 fotografií

Galerie i Národní knihovna musejí víc chladit vzácné exponáty

Volný čas
Vladimír Coufal v dresu Liberce
Měl se hlásit na Spartě. Ale pak otočil. Změnil plány. Obránce Vladimír Coufal přestupuje z Liberce, ovšem nikoliv na Letnou, nýbrž do Slavie. „Červenobílý dres je blíž,“ přiznal člen reprezentace na soustředění v Rakousku.

Rozhodlo klima, ne peníze. Coufal upřednostnil Slavii

Fotbal
TVÁŘÍ V TVÁŘ ŠELMĚ. Takhle rysa ostrovida překvapila fotopast.
Tachov - /POZVÁNKA DO MUZEA/ Ve všech oborech lidské činnosti se stále více prosazuje moderní technika. Platí to i pro přírodovědný výzkum, kde nám moderní technika pomáhá zjistit o životě živočichů i to, co nám dříve zůstávalo skryto.

Fotopasti v Českém lese, co zachytily?

Tachovsko
Hodina Země 2018
Pražská Petřínská rozhledna, brněnský hrad Špilberk, radniční věž v Ostravě a stovky dalších objektů se v sobotu večer na hodinu ponoří do tmy. Veřejné osvětlení vypnou desítky obcí. Česko se tak zapojí do celosvětové akce Hodina Země, která má upozornit na nutnost společného postupu proti změně klimatu. Akce se v tuzemsku uskuteční podeváté.
7 fotografií

Při Hodině Země na ochranu klimatu zhasne i Petřínská rozhledna

Praha
Ilustrační foto.
Brno – Ve čtvrtfinále extraligového play-off vedou volejbalistky Králova Pole nad Libercem 2:0 na zápasy. V Liberci nedovolily domácímu týmu uhrát ani jeden set a totéž zopakovaly na vlastní palubovce. „Po sobotní výhře to byl dnes pro nás těžší zápas. Věděli jsme, že bude důležitý úvod, který se povedl. Ve druhém a třetím setu jsme měli trošku problémy na přihrávce, ale zase jsme splnili všechna témata z přípravy. Jsem moc rád, že náš tým potvrdil, že si na Liberec v této sérii věří," usmíval se po úterním zápase trenér Brňanek Marek Rojko.

Volejbalistky Králova Pole smetly Liberec i doma. Do semifinále jim stačí bod

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Začátek roku vypadal pro zemědělce příznivě. Díky mírné zimě se rostlinám lépe utvářel kořenový systém a byly tak připraveny i na to, kdyby přišlo suché jaro. Jenže konec února sebou přinesl holomrazy, které růst plodin výrazně zpomalily.

Únorové mrazy negativně ovlivní letošní úrodu

Rakovnicko
Podoba kaple z doby před rokem 1840 a ta současná.
Kateřinská kaple sv. Kříže, zvaná Švédská, pamatuje knížete Přemka I. Opavského, který ji nechal roku 1394 založit jako zádušní svatyni. Stojí na výjimečně užívaném půdorysu oktogonu a je zařazená v seznamu národních kulturních památek.

Jedinečná ukázka cihlové gotické stavby

Volný čas
Zápas Mladé Boleslavi v Liberci doprovázel třeskutý mráz.
Mladá Boleslav – Fotbal v mrazu nebude. Po utkání mezi Hradcem Králové a Zlínem fotbalový svaz odložil i druhé čtvrtfinále domácího poháru, plánované na tuto středu. Také v Mladé Boleslavi, kde se měl přestavit Baník Ostrava, se kvůli panujícímu arktickému klimatu bude hrát v náhradním termínu.

Odloženo! Boleslav si na čtvrtfinále s Baníkem počká

Fotbal
Mirka Nováková, ředitelka MŠ Doubek.
Debata, která měla přinést odpovědi na další dění ve svítkovské Mateřské škole Doubek. Místo toho však téměř tříhodinový kotel, který většinou ovládaly emoce.  Setkání, které na úterní odpoledne svolala radnice, mělo nabídnout urovnání sporů po sérii stížností na přístup ředitelky k rodičům a zaměstnancům. Zjitřená atmosféra ve školce ale byla znát.

Místo vysvětlení emoce i lži. Dusno ve školce Doubek trvá

Regiony
Petr Štěpánek.
Česká Třebová - Strana zelených volila na svém sjezdu v České Třebové nové předsednictvo. Jejím předsedou byl až do parlamentních voleb Matěj Stropnický, po neúspěchu Zelených však odstoupil z funkce.

Zelení volili nové vedení

Orlicko
Předseda Strany zelených Petr Štěpánek.
Novým předsedou strany Zelených se včera stal starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Na sjezdu strany v České Třebové  získal většinu už v prvním kole. Jeho protikandidáty byl radní Prahy 7 František Vosecký a horolezec a učitel Jan Šlechta. Štěpánek je členem strany od roku 2003.

Novým předsedou Zelených je starosta Prahy 4 Petr Štěpánek

Praha