ŠTÍTEK: podnebí

Ilustrační foto
Plzeň – Tomu se říká správné načasování. Doma stihli v mírném klimatu první poloviny ledna sehrát tři zápasy na přírodním trávníku, a když se počasí zhoršilo, zamířili fotbalisté Viktorie Plzeň za sluncem do Španělska.

Viktoria už trénuje ve Španělsku

Fotbal
Vodní nádrž Římov - letecký snímek.
Jižní Čechy - V České republice byla v minulém století vybudována na říční síti více než stovka víceúčelových přehradních nádrží. Za dobu své existence prošly nádrže celou řadou změn, ze kterých lze při seriózní analýze časových řad zjistit a doložit mnoho zajímavých informací nejen o lidských aktivitách v povodí, ale také o stavu znečišťování atmosféry a změnách klimatu.
5 fotografií

České vodní nádrže prozrazují, jak hospodaříme i jak se mění klima

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Rakovnicko – Na Tři krále naměřili na několika místech České republiky teplotní rekordy pro daný den. Teploty se pohybovaly přes 12 stupňů. Zemědělci si s počasím ale starosti nedělají. Pro rostliny je současné klima příznivé. Zato myslivci by tuhou zimu přivítali

Teplo vadí hlavně myslivcům, zemědělcům ne

Rakovnicko
Donald Trump na jednání o daňové reformě
Spojené státy se připravují na rekordně nízké teploty, jež mají přijít o víkendu a zasáhnou zvlášť východ USA. Americký prezident Donald Trump v této souvislosti na svém Twitteru podotkl, že Američanům by prospělo staré dobré globální oteplování, proti němuž se tolik bojuje.

Staré dobré globální oteplování by nám pomohlo, posteskl si Trump

Svět
Budova MŠ Víta Nejedlého.
Chrudim – Jen nedávno schválili chrudimští radní přerušení provozu v MŠ Víta Nejedlého v květnu až srpnu příštího roku kvůli plánované rekonstrukci budovy mateřské školy, ale už teď jim za tento projekt přistál „na stole“ certifikát ze soutěže Chytrá města pro budoucnost 2017.

Ještě se nestaví, ale projekt se líbí

Chrudimsko
Ilustrační foto
/ANKETA/ Ve Spojených státech loni narostl počet vražd motivovaných rasovou, náboženskou i další odlišností obětí. V pondělní zprávě to uvedl Federální úřad pro vyšetřování (FBI), jenž za rok 2016 zaznamenal 6063 takových zločinů, přičemž rok předtím to bylo 5818. Souvislost s vyhrocenou a populistickou volební kampaní údaje FBI nekomentují. 
7 fotografií

V USA bují zločiny z rasové i jiné nenávisti. Uvedla to FBI

Svět
Ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová převzala z rukou Hlavní hygieničky ČR ocenění „Podnik  podporující zdraví“.
Střední Čechy – Titul Podnik podporující zdraví již středočeské hygienické stanici patřil po tři roky – a právo jeho užívání se jí na další tříleté období prodlužuje. Jako první z pracovišť krajských hygien toto označení pro místo, kde se prostě dělá fajn, obhájila.

Úředně potvrzeno: na hygieně se pracuje pohodově a zdravě

Z okolí
Hotový dům, připravený k nastěhování
Stavba nového domu bývá na dlouhé lokte. Může být sebelépe naplánovaná, stejně se v jejím průběhu dříve či později vynoří nějaká prodleva či zdržení. Čas je zkrátka na stavbách nedostatkovou veličinou. A protože čas jsou také peníze, s prodlouženou dobou výstavby se zvyšují i vedlejší náklady se stavbou spojené. Pokud se chcete nastěhovat do nového domu co nejdříve, využijte výhod montované stavby, která zkracuje dobu výstavby o měsíce. Nemusí to být nutně dřevostavba. 
13 fotografií

Rychlá montovaná stavba nemusí být jen dřevěná

Stavba
jalovec
Jalovec je rostlina tak stará, že už měla čas stát se součástí mytologie. Ve starém Řecku se věřilo, že může být prostředníkem mezi životem a smrtí. Duše zesnulých zůstala po smrti zaklesnutá v jalovcovém keři, což mohlo znamenat naději na její návrat do světa živých. Ve středověku zase lidé věřili, že větve jalovce odpuzují démony.

Jalovec se provoněl až do mytologie

Za jídlem
Brno – Všudypřítomný strach, vyhazovy za názor a klima připomínající totalitní režim. Tak popisují atmosféru studenti a bývalí pedagogové Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Za problémy na fakultě podle nich může současný děkan Alois Nečas, který letos kandiduje i na rektora univerzity. V otevřeném dopisu studenti a bývalí pracovníci Fakulty veterinárního lékařství vyzývají Nečase, aby nekandidoval na post rektora univerzity. 

Studenti a bývalí pedagogové veteriny vyjdou do ulic. Proti děkanovi

Brněnsko
Trenér Zbrojovky Brno Roman Pivarník.
Brno – Od nového muže si vedení i fanoušci slibují, že Zbrojovku vytáhne z poslední příčky tabulky. Posila sice nepomůže brněnským fotbalistům přímo na hřišti, přesto na Romanu Pivarníkovi leží ještě větší tíha odpovědnosti. Slovenský odborník povede Jihomoravany k prvnímu utkání v roli trenéra v sobotu proti Slovácku.

Pivarníkova mise v Brně začíná. Poslední Zbrojovka se střetne se Slováckem

Fotbal
Stanislav Šulc.
Boj o vyšší mzdy je u konce. To však neznamená, že jsou u konce předvolební bitvy. Další se povede o to, jak moc bude zdaněna práce. Jde o boj ještě důležitější než střet o platy učitelů a úředníků, protože výsledek tohoto politikaření se dotkne všech.

Pohledem Stanislava Šulce: Češi jsou bohatí

Komentáře
Ivan Hoffman
Zdá se, že hurikánů přibývá a jsou stále ničivější v reakci na rozhodnutí USA odstoupit od Pařížské dohody o klimatu. Jako by se příroda rozhodla ujistit Donalda Trumpa, že to s oteplováním míní vážně, respektive že kvůli lidské aktivitě nemá na výběr.

Den Ivana Hoffmana: Klimatická lekce

Hoffmanův deník
Vizualizace Vybíralky.
Praha - Metropole má vzorové sídliště. Vybíralka poblíž Černého Mostu bude totiž inspirovat i další projekty. Rychleji na metro a nové stromy, slibuje budoucí podoba panelové čtvrti v Praze 14. Místní obyvatelé se mohou těšit na nová hřiště, 140 parkovacích míst a celkové větší množství zeleně. V lokalitě totiž přibude 250 nových stromů.
6 fotografií

Jak vypadá „správné“ sídliště? Jako budoucí Vybíralka

Praha
Ilustrační foto
Jižní Morava - Roman Maňák z Javorníku na Horňácku šetří vodu. Jemu a čtyřem dalším rodinám v bytovém domě, kde žije, nezbývá nic jiného. „Bereme vodu ze studny. Kvalita je dobrá, ale je jí málo. Měli jsme v ní i čtyři metry vody, teď jen něco přes metr. Kolikrát jsem dva tři dny bez kapky,“ svěřil se Maňák.

Studny na jihu Moravy vysychají. A bude hůř, říká klimatolog

Z okolí