ŠTÍTEK: podnebí

Ilustrační foto
Přibyslav – Mlékárenství a trh s domácími mléčnými výrobky v Česku neohrožují jen ceny a levné dovozy ze zahraničí, ale stále častěji tlaky takzvaných ochránců klimatu, kteří šíří v médiích zavádějící informace, tvrdí agrární analytik. Tiskovou konferencí na téma trh s mlékem a jeho budoucnost v Česku začaly v Přibyslavi tradiční Mlékárenské dny.

Trh s mlékem neohrožují jen levné dovozy, ale i tlaky ochránců klimatu

Havlíčkobrodsko
Ilustrační foto.
Vysadit ještě letos nejméně 30 vzrostlejších stromů. Tak zní plány středočeských radních na alespoň drobný příspěvek ke zlepšení klimatu, který by se v příštích letech měl vyvinout v duchu úsloví „houšť a větší kapky“. Prozatím se počítá s tím, že od října do konce roku se začne s výsadbou na pozemcích příspěvkových organizací zřizovaných krajem – a to v rámci pilotního projektu, který by měl v příštím roce pokračovat v daleko větším měřítku. Chystá se také příprava „pilotního materiálu“ v předpokládané hodnotě 50 tisíc korun.

Bojovat za lepší klima začne kraj třiceti stromy

Z okolí
Ilustrační fotografie.
Zapojení do úsilí o ochranu klimatu a boje s globálním oteplováním, ale i snaha o zlepšení životního prostředí a komfortu života. To jsou cíle, s nimiž se středočeské hejtmanství pouští do sledování uhlíkové stopy kraje – tedy zjišťování, jaké ekologické dopady mají rozmanité provozované aktivity na naši planetu.

Kraj nechá určit, jak jeho organizace škodí planetě

Z okolí
Ilustrační foto.
/ROZHOVOR/ Právě odmaturoval a chystá se jít studovat fyzickou geografii na Karlovu univerzitu. Jeho vášní jsou bouřky, které pozoruje téměř od malička. Před pár lety ho oslovila organizace Lovci bouřek, jestli se nechce stát její součástí a on souhlasil. Díky tomu se devatenáctiletý Miloslav Staněk dostal do společnosti lidí se stejným zájmem a může se tak podílet na nejrůznějších výzkumech. 
7 fotografií

Jsou jeho vášní. Bouřky bychom neměli podceňovat, říká lovec

Regiony
Ilustrační foto.
ROZHOVOR/ Právě odmaturoval a chystá se jít studovat fyzickou geografii na Karlovu univerzitu. Jeho vášní jsou bouřky, které pozoruje téměř od malička. Před pár lety ho oslovila organizace Lovci bouřek, jestli se nechce stát její součástí a on souhlasil. Díky tomu se devatenáctiletý Miloslav Staněk dostal do společnosti lidí se stejným zájmem a může se tak podílet na nejrůznějších výzkumech. 

Bouřky by se neměly podceňovat, říká jejich lovec

Zlínsko
Vedra, osvěžení ve fontáně - ilustrační foto
Rok 2019 ještě zdaleka nekončí, již jsme v něm ale od Evropy po severní pól zaznamenali vlny veder a rekordní teploty, úkazy související s oteplováním klimatu způsobeným lidskou aktivitou. Opakující se vlny veder jsou jednoznačným symptomem oteplování planety, i přes častou zdráhavost vědců připisovat konkrétní extrémní meteorologické úkazy poruše klimatu, napsala agentura AFP.
23 fotografií

Globální oteplování v praxi. Teplotní rekordy padají letos po celé planetě

Svět
Les, stromy - ilustrační foto
Před osídlením Vikingy měl Island hojnost lesů, které byly ochranou proti bouřím. Obávaní válečníci ale všechno vykáceli. Ostrov dnes ve jménu biodiverzity a klimatu lesy znovu intenzivně vysazuje. Island je považován za nejméně zalesněnou zemi z celé Evropy - lesy zaujímají sotva 0,5 procenta území Islandu, uvádí se ve zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Lesy na Islandu vykáceli vikingové. Vláda je teď intenzivně vysazuje

Svět
Dramaturg Folkových prázdnin Michal Schmidt (vpravo).
Náměšť nad Oslavou /ROZHOVOR/ - Michal Schmidt není dramaturg. On je duše Folkových prázdnin, říká o něm starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka. Úspěšný organizátor a znalec hudby Michal Schmidt ovšem nemá na starosti už jen náměšťský jedinečný festival. Nedávno se stal prezidentem České asociace festivalů, která sdružuje významné festivaly v zemi.  

Schmidt: Špatné společenské klima v téhle zemi je způsobeno podfinancováním

Volný čas
Katolická mateřská škola v Berouně: nezapomíná se ani na narozeniny.
Beroun /FOTOGALERIE/ - Katolická školka v Berouně byla zřízena Arcibiskupstvím pražským v roce 1992. Svůj provoz zahájila o rok později v nově vybudovaných prostorách v areálu Římskokatolické farnosti přímo v centru města. V roce 2006 byla budova školky přestavěna a prošla celkovou rekonstrukcí. Jedná se o jediné předškolní zařízení s křesťansky orientovanou výchovou v Berouně a okolí.
3 fotografie

Katolická mateřská školka nabízí velmi přátelské klima

Berounsko
Kateřina Perknerová.
Přes turbulence kolem evropských dotací Agrofertu současné politické klima přeje něčemu velice zásadnímu, na co v dobách klidnějších překvapivě nedošlo. Mám na mysli český vzdělávací systém, který byl desetiletí otloukánkem nebo hračkou v rukou ambiciózních ministrů. Příznivý vítr do plachet mu zafoukal už před sněmovními volbami, kdy se všechny strany shodly na nutnosti zvednout učitelské platy.

Komentář Kateřiny Perknerové: Škola, základ života. Finská určitě

Komentáře
Studentská demonstrace za ochranu klimatu v Londýně.
Statisíce mladých aktivistů od Austrálie a Nového Zélandu po Německo, Francii či skandinávské země se dnes zapojily do druhé globální stávky za lepší ochranu klimatu v rámci iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Připojili se k nim i mladí lidé v České republice. Podle agentury DPA se dnes manifestace konaly na více než 1600 místech světa ve více než 120 zemích. Jenom v Německu se demonstrovalo ve 218 městech, což bylo podle DPA nejvíc na světě.

Od Austrálie po Švédsko. Svět stávkuje za ochranu klimatu

Svět
Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Když po novém roce začalo sněžit a nepřestávalo, vypadalo to, že letos nebude o vláhu nouze. Po suchém roce 2018 byly takové srážky slibným signálem, nicméně podle odborníků v roce 2019 budou padat spíše rekordy v maximálních teplotách.

Je sucho. Klima do roku 2050 už neovlivníme!

Česko
Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Když po novém roce začalo sněžit a nepřestávalo, vypadalo to, že letos nebude o vláhu nouze. Po suchém roce 2018 byly takové srážky slibným signálem, nicméně podle odborníků v roce 2019 budou padat spíše rekordy v maximálních teplotách.

Je sucho. Klima do roku 2050 už neovlivníme!

Zprávy z Česka
Rodiče budou kvůli klimatické krizi zpívat, sázet stromy i apelovat na politiky.
Liberec – Klimatické hnutí po celém světě sílí. Nová iniciativa vznikla i v Liberci. Po demonstraci, která proběhla minulý čtvrtek na náměstí Dr. E. Beneše a které se zúčastnilo na sto rodičů, prarodičů a dětí, se zformovala iniciativa Rodiče za klima. „Už teď máme více než osmdesát členů a postupně přicházíme s konkrétními kroky, jak dál upozorňovat na hrozící klimatickou krizi a nečinnost politiků v boji za její odvrácení. Nebudeme sedět doma a mlčet,“ uvádí zakladatelka iniciativy Anna Kšírová.
6 fotografií

FOTO: Rodiče v Liberci budou kvůli klimatické krizi zpívat i sázet stromy

Liberecko
Lidé potřetí demonstrovali za nezávislou justici. Na Dominikánském náměstí se podle odhadů pořadatelů sešly tři tisíce protestujících.
Brno /ANKETA/ – Kvůli politice, právům zvířat i životnímu prostředí vyráží čím dál častěji lidé do brněnských ulic. Tento týden dokonce demonstrovali zatím denně. „Jsem tu už potřetí. Má to smysl. Budu se účastnit tak dlouho, dokud se něco nezmění,“ uvedl třeba Jiří Kolomazník na poslední demonstraci za nezávislou justici v Brně.
16 fotografií

Každý den protest. Lidé plní ulice Brna kvůli politice i klimatu

Brněnsko
Premiér Andrej Babiš
Česká republika udělá maximum k ochraně klimatu, nemůže to ale být způsobem, který zničí její průmysl. Před odletem na neformální summit 27 zemí EU v rumunském Sibiu to dnes novinářům řekl premiér Andrej Babiš. Za konkrétní "krok k začátku konce automobilového průmyslu v Evropě" přitom Babiš jednoznačně považuje elektromobily. Tuzemské automobilky musely elektromobilitu přijmout za svou a podle jejich reakce ji berou jako příležitost.
5 fotografií

Babiš: Ochrana klimatu nesmí být na úkor evropského průmyslu

Evropa pro Čechy
Studenti stávkovali za klima i v Hradci Králové.
Zhruba dvě stovky středoškoláků se sešly v pátek dopoledne na hradeckém Masarykově náměstí. Studenti na náměstí vyrazili místo do školních lavic kvůli stávce za klima. Ve světě se podobné protesty spojené pod značkou Fridays for Future konají už od loňského září. V Hradci Králové šlo nyní o oficiální premiéru.

Studenti stávkovali za klima i v Hradci

Hradecko
Klima - ilustrační foto
Mnozí studenti z Královéhradeckého i Pardubického kraje se místo ve škole sejdou v pátek od 9 hodin na hradeckém Masarykově náměstí na středoškolské stávce za klima.

Středoškoláci stávkují za klima

Hradecko
Hodina Země
Česko se v sobotu mezi 20.30 a 21.30 již podesáté zapojí do celosvětové akce Hodina Země za ochranu klimatu. Zhasnutím světel v bytech, ve firmách nebo reflektorů nasvěcujících památky mohou lidé a samosprávy upozornit na to, jak spotřebitelské chování ovlivňuje životní prostředí. Letos se v Česku plánuje akce zúčastnit více než 150 měst a obcí. Praha se připojí zhasnutím osvětlení Vyšehradu, Vítkova a Petřína.
25 fotografií

Praha se připojí k Hodině Země za ochranu klimatu. Zhasne Petřín i Vyšehrad

Praha
Ilustrační foto
Havlíčkobrodsko, Vysočina – V sobotu 30. dubna se od půl deváté večer několik míst v celé republice na hodinu ponoří do úplné tmy. Koná se totiž celosvětová kampaň Hodina Země, která se snaží upozornit na měnící se klima planety. K projektu se v tuto chvíli přihlásilo i 10 obcí na Vysočině a další desítky jednotlivců a firem. Zájemci se mohou stále hlásit, a to až do sobotního podvečera.

Hodina Země: Do tmy se poněkolikáté ponoří také Pohled a Dlouhá Ves

Havlíčkobrodsko