ŠTÍTEK: podnebí

Záložník Viktorie Plzeň Jan Kopic (vlevo) se snaží přejít přes jabloneckého obránce Matěje Hanouska.
Larnaka (od zvláštního zpravodaje Deníku) – Teplota přesahující třicítku a velké dusno. Záložník Viktorie Plzeň Jan Kopic si uvědomuje, že kromě soupeře a bouřlivého prostředí na stadionu AEK Arena se musí mužstvo na Kypru vypořádat i s nepříjemným klimatem.

Kopic: S vedrem se musíme vypořádat

Fotbal
Úroda na polích v roce 2017. Ilustrační foto.
Jižní Morava – Hospodařím už dvacet let a takové horko nepamatuji. Tak si posteskl soukromý zemědělec Ladislav Hájek z Chvalovic na Znojemsku. „Za letošek jsem sklidil osmnáct metráků pšenice a jedenáct metráků ječmene. V normálním počasí sklízím i sedmdesát metráků pšenice a pětačtyřicet ječmene. Právě ten dopadl ze všech plodin nejhůř, ale očekávám problémy i s kukuřicí a slunečnicí,“ předpověděl muž.

Nejhorší úroda od roku 2012. Obilí zaschlo, řepku někde raději zaorali

Z okolí
Ilustrační foto.
Teplice - Již od dob kmenových válek budila vesnice za kopcem v každém hrdém patriotovi alespoň lehkou dávku nervozity. Když se jednou za čas napětí naakumulovalo, bylo možné si frustraci odreagovat nějakou účinnou zlomyslností. 

Teplice – Šanov: Svatba věčných rivalů

Teplicko
Summit skupiny G20
Setkání představitelů nejvyspělejších ekonomik dnes dospělo ke konci, ale navzdory diplomatickým prohlášením rozdíly mezi některými názory stále přetrvávají. Donald Trump však vyzdvihl dobře zvládnutou organizaci celé akce, a to navzdory bouřlivým nepokojům. Merkelová zase ocenila schopnost států spolupracovat na klíčových otázkách.
6 fotografií

Summit G20 skončil, potvrdil vyvázání USA z Pařížské dohody

Svět
Summit skupiny G20
Dnes končí v Hamburku dvoudenní summit G20, který od začátku provázejí rozsáhlé demonstrace. Násilné střety ve městě pokračují. Počet zraněných policistů se vyšplhal na 213 a zadrženo bylo 143 osob. Na pozadí toho dnes čeká hlavní představitele států další fáze složitých rozhovorů. Shodli se však na závěrečné deklaraci.
15 fotografií

Summit G20 dnes vrcholí. Hamburkem stále bouří protesty

Svět
Angela Merkelová a Donald Trump.
Německá kancléřka Angela Merkelová řekla dnes v projevu před poslanci Bundestagu, že „kdo si myslí, že problémy dnešního světa vyřeší izolacionismem a protekcionismem, ten se hluboce mýlí". Narážela tak na záměry amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně omezení vzájemného volného obchodu mezi Amerikou a Evropou a také jeho odpor k pařížské klimatické dohodě.
6 fotografií

Merkelová kritizovala izolacionismus. Nepřímo mířila na Trumpa

Svět
Lithium na Cínovci - průzkumné vrty. Stejná souprava bude vrtat i v Tisové
Na Mostecku letos poprvé v historii České republiky probíhá klimatický tábor. Severočeští Zelení se ho účastní pod heslem „Uhlí ne, lithium ano!". Jejich experti totiž zhodnotili těžbu lithia pod Cínovcem jako vhodnou alternativu pro budoucnost tohoto tradičně průmyslového regionu. Těžba by také měla přinést nová pracovní místa pro zaměstnance zavřených hnědouhelných dolů.  
11 fotografií

Lithium je surovina budoucnosti: Zelení podpořili těžbu na Cínovci

Ekonomika
Setkání Angely Merkelové s papežem Františkem
Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes sešla s papežem Františkem ve Vatikánu. Papež požádal Německo, aby bojovalo za Pařížskou klimatickou dohodu a „rozbití zdí," které brání mezinárodní spolupráci, komentovala kancléřka své setkání se svatým otcem.
4 fotografie

Papež ocenil Merkelovou, posílil ji v boji za mír

Svět
Střecha
/VIDEO/ Střecha zatížená sněhem – ano, to není zrovna letní téma, ale kdy jindy než na jaře nebo v létě bychom měli střechu zkontrolovat, případně upravit a vylepšit pro čas, kdy lze očekávat sněhovou peřinu? ropadlé a poškozené střechy, zničené okapy a římsy překvapí každou zimu řadu majitelů rodinného domku, kteří podcenili váhu sněhu…
4 fotografie

Je pod vaší střechou bezpečno?

Stavba
Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Ministra životního prostředí Richarda Brabce nepřekvapilo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské dohody o klimatu. Je přesvědčen, že dohoda se tím nezhroutí. Brabec to řekl v České televizi. Podle českých ekologických organizací je Trumpovo rozhodnutí špatným signálem pro mezinárodní spolupráci na ochraně klimatu.

Brabec: Klimatická dohoda se odstoupením USA nezhroutí

Česko
Ivan Hoffman
Zatímco přírodu má každý rád, ekologické aktivisty si hodně lidí oškliví. Otázka je, do jaké míry si za kritiku a posměch mohou sami. Určitě je rozdíl mezi milovníky přírody, kteří o to, co kolem nás žije a roste, ve volném čase pečují, a mezi aktivisty, kteří přírodu brání před člověkem – nepřítelem.

Den Ivana Hoffmana: Aktivisté a klima

Komentáře