ŠTÍTEK: podnebí

UJEP.
Na Den Země, 22. dubna, si každoročně připomínáme důležitost ochrany naší planety a životního prostředí. Letos se k oslavám Dne Země připojí i ústecká univerzita. Fakulta životního prostředí a Přírodovědecká fakulta UJEP připravily bohatý program na téma „Země a klima“. Součástí budou přednášky odborníků z UJEP a předního českého klimatologa Radima Tolasze z ČHMÚ, pokusy i výstava fotografií.

Přední český klimatolog Tolasz bude hostem oslavy Dne Země na UJEP

Čtenář reportér
Mariánské Lázně jsou uznány jako lázně klimatické.
Na světě je jen jedno jediné místo, které se může prokazatelně pyšnit všemi čtyřmi léčivými zdroji a tím jsou Mariánské Lázně. Ten poslední, léčivé klima, byl oficiálně potvrzen loni. Město nyní nechalo zpracovat logo Klimatických Lázní, které mohou k propagaci používat i místní podnikatelé a pořadatelé akcí. K dispozici jim je také profesionální video.
13 fotografií

Mariánské Lázně jsou unikátem, mají všechny čtyři léčivé zdroje

Chebsko
Ilustrační foto.
Fakulta životního prostředí UJEP si ve spolupráci s ostatními součástmi UJEP a dalšími partnery připravila řadu osvětových akcí o klimatické změně a souvisejících tématech. Pomáhá jí v tom nový projekt, který podpoří debaty a workshopy, komentované procházky s odborníky i hravé aktivity pro děti. Březen zahajují hned dvěma významnými akcemi.

(Ne)děláme z toho vědu: o klimatu srozumitelně nejen na UJEP

Čtenář reportér
Vědci varují před kolapsem systému oceánských proudů.
Vědci z nizozemské Utrechtské univerzity se obávají, že se v následujících letech zvýší hladiny moří a změní globální počasí. V Evropě hrozí postupné snižování teplot, na jižní polokouli se zase budou zvyšovat. Může za to systém oceánských proudů, jenž se podle odborníků blíží ke kolapsu. Bod zlomu, po kterém změny nastanou v rámci desetiletí, může přijít už příští rok.

Atlantik může přijít o Golfský proud. Pro Evropu to bude mít vážné následky

Věda
Studentská stávka za klima.
/VIDEO, FOTO/ Desítky studentů dnes na pražském Klárově zahájily třídenní studentskou stávku za klima. Na univerzitách v pěti městech v Česku stávkují vysokoškoláci kvůli klimatické krizi, která se podle nich zhoršuje. Chtějí upozornit na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. Na zahájení přednesli zástupci hnutí Univerzity za klima, které stávku pořádá, své požadavky. Po úvodních proslovech se studenti rozešli na jednotlivé fakulty, kde se stávka koná.
21 fotografií

Univerzity za klima. Vysokoškoláci zahájili třídenní studentskou stávku

Praha
Až se kontinenty dnešní Země spojí znovu dohromady, může to podle vědců způsobit velké hromadné vymírání
Sedm současných kontinentů se podle propočtů geologů vrátí do jednoho obrovského celku zvaného Pangea Ultima. Badatelé nyní vytvořili model klimatu, které tam bude panovat. S překvapením zjistili, že v obrovské pevninské mase na rovníku zavládne doslova smrtící počasí. Horko zničí mnoho rostlin, savce i člověka, nikdo z nich se měnícím se podmínkám nestihne přizpůsobit.

Smrtící superkontinent. Lidem zbývá 250 milionů let, život vymaže extrémní horko

Věda
Univerzita Tomáš Bati ve Zlíně. Ilustrační foto
ANKETA/ Šikana, arogance, vulgarismy, nerovné zacházení a pomlouvání. To vše měli podle bývalé zaměstnankyně protrpět zaměstnanci pod ředitelkou Ústavu zdravotnických věd Fakulty humanitních studií (FHS) Pavlou Kudlovou na akademické půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vysoká škola takové praktiky odmítá. V dubnu ale univerzitní etická komise potvrdila porušení etického kodexu.

Bossing na půdě UTB ve Zlíně? Stížnost řeší i inspektorát práce

Zlínsko
Společné cestování psů a jejich majitelů zvyšuje riziko zavlečení nových nemocí
Zvyšující se teploty nedopadají jen na organismy v ohřívajících se oceánech nebo na zemědělské plodiny a hospodaření s vodou. Hrozí také výskyt nemocí, které se zatím v našem podnebném pásu vyskytovaly vzácně, nebo vůbec. A to nejen u lidí, ale také u zvířat. „Dirofilarióza je jen jeden z příkladů,“ poznamenává parazitolog z Akademie věd ČR a vysokoškolský pedagog David Modrý.

Měnící se klima nahrává příchodu nových patogenů, varuje parazitolog

Zvířecí deník a chovatelství
Klimatolog Radim Tolasz
Dívá se do budoucnosti. Radim Tolasz se svými kolegy počítá, jaké klima bude v České republice vládnout v příštích desítkách let a na co se mají její obyvatelé připravit. Už nyní se ví, že v letních měsících se za posledních třicet let zvýšila průměrná teplota skoro o dva stupně. Počasí se tedy mění před očima. „Lidé kolem padesátky už to vidí. Ten, komu je dvacet, to nevnímá. Je už zvyklý na něco jiného,“ říká klimatolog. Počasí v Česku podle něj bude stále teplejší.

Technologie mohou pomoci. Když přejdeme na jádro, bude to dobře, říká klimatolog

Česko
Studentský protest s názvem Antifosilní jaro, který organizují Univerzity za klima (UZK). Studenti druhý den před ministerstvem diskutují o problémech ekologie (3.5.2023)
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Studentští aktivisté prošli v úterý 2. dubna Prahou na protest proti energetické politice vlády, která podle nich nečiní dost v odklonu od fosilních paliv. Protestující následně přenocovali dvě noci ve stanech před budovou ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Během třetího dne jejich protestu se setkali s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou.
64 fotografií

Studenští aktivisté protestují již třetí den. Setkali se s ministrem Síkelou

Praha
Studentský protest Antifosilní jaro, který organizují Univerzity za klima (UZK).
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Centrem Prahy v úterý 2. května odpoledne prošlo pochodem několik desítek studentských aktivistů na protest proti energetické politice vlády, která podle nich nečiní dost v odklonu od fosilních paliv. Od ministerstva financí se vydali se zastávkami k budově ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kde plánují zůstat až do čtvrtka. Akci zorganizovala organizace Univerzity za klima, která loni v listopadu uspořádala studentskou stávku.
64 fotografií

Prahou prošli studentští aktivisté za klima. Přenocovali u budovy ministerstva

Praha
Z oslavy Dne Země v režii třídy 4.A Základní školy T. G. Masaryka v Kutné Hoře.
Děti ze třídy 4.A na Základní škole T. G. Masaryka v Kutné Hoře oslavily Den Země netradičně. Nejprve se zapojily do dubnové týdenní výzvy a snažily se zlepšit klima tím, že do školy a zpět domů chodily co nejvíce pěšky. Odpoledne svůj volný čas trávily maximálně venku na kole, koloběžce nebo jen tak na procházce. Zároveň si u toho měřily počty kroků. Data se zaznamenala do tabulky a následně odeslala organizátorům výzvy.
11 fotografií

Foto: Čtvrťáci se snažili vylepšit klima častější chůzí i úklidem kolem školy

Čtenář reportér
Recyklohraní.
S cílem pomoci pedagogům vyučovat o klimatické změně vytvořil školní vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět metodickou příručku EKOABECEDA pro klima a čtyři sady výukových scénářů. Celý komplet doplňuje ještě seriál deseti krátkých tematických videí namluvených hercem Petrem Vackem. Pro školy zapojené do Recyklohraní jsou veškeré tyto materiály zdarma k dispozici na webu programu. Jen v Libereckém kraji s Recyklohraním spolupracuje 188 mateřských, základních a středních škol.

Recyklohraní pomáhá školám na Liberecku učit děti o klimatické změně

Čtenář reportér
Žáci při plnění úkolu ve venkovním prostoru.
S cílem pomoci pedagogům vyučovat o klimatické změně vytvořil školní vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět metodickou příručku EKOABECEDA pro klima a čtyři sady výukových scénářů. Celý komplet doplňuje ještě seriál deseti krátkých tematických videí namluvených hercem Petrem Vackem. Pro školy zapojené do Recyklohraní jsou veškeré tyto materiály zdarma k dispozici na webu programu. Jen v Karlovarském kraji s Recyklohraním spolupracuje 102 mateřských, základních a středních škol.

Recyklohraní pomáhá mateřským, základním i středním školám v Karlovarském kraji

Čtenář reportér
Ian Fleming, autor Jamese Bonda.
Svaz německých měst a obcí ostře kritizoval dohody jednotlivých měst s klimatickými aktivisty Poslední generace (PG). "Není obvyklé vycházet vstříc politickými sliby pachatelům trestných činů," řekl ředitel svazu Gerd Landsberg.

Od sousedů: "Obchod" měst s aktivisty?!

Z okolí
Pernštejnská truhla leží již mnoho staletí ve sklepení pod kaplí. je vybavena dvěma velkými zámky s čelisťovými závorami. Restaurátorovi muzea Michalu Vojtěchovskému se podařilo vyrobit klíč, který do jednoho z mechanismů zapadá.
/FOTOGALERIE/ Po staletí nikdo netušil, že se v podzemí pardubického zámku skrývá pokladnice. Sloužila jako trezor a dimenzovaná byla na stovky kilogramů zlata a stříbra. I bez tohoto obsahu je vzácná. Odborníci bedlivě sledují klima ve sklepení a k truhle pustí jen deset návštěvníků měsíčně. Další očekávaný návštěvní den nastal dnes, v sobotu 11. února. Pokud jste si nestihli rezervovat vstupenky, máme pro vás fotogalerii. 
31 fotografií

Dolů po točitém schodišti, pak podzemními chodbami. Pod kaplí leží poklad

Pardubicko
Základní škola Amos Psáry
Základní škola Amos Psáry byla postavena doslova na zelené louce. Pomohla jí k tomu i dotace na stavbu pasivní budovy. Za tři roky své existence získala několik prestižních ocenění. Do své publikace Top 30 světových škol ji zařadil španělský nakladatel LOFT Publications. V rámci soutěže Pasivní stavba roku 2019 získala první cenu v kategorii novostavba. V roce 2020 se škola stala stavbou roku Středočeského kraje. Následně získala i titul Veřejný interiér roku 2020.
12 fotografií

VIDEO: Nová škola v Psárech díky fondům EU chrání klima. Zvonek v ní neuslyšíte

Česko a EU
Ústečtí rodiče za klima provedli průzkum programů stran kandidujících v Ústí nad Labem a zhodnotili je z hlediska snižování emisní náročnosti města a přípravy města na další oteplování.
Ústečtí rodiče za klima provedli průzkum programů stran kandidujících v Ústí nad Labem a zhodnotili je z hlediska snižování emisní náročnosti města a přípravy města na další oteplování. Všem stranám dále poslali doplňující otázky. Klimatickou změnu, a to jak příspěvek lidské společnosti k ní, tak zmírnění jejích dopadů na lidskou společnost, je nutné řešit na všech úrovních – jednotlivec, komunita, stát, nadnárodní společenství. 

Povolební ohlédnutí: Kandidáti do zastupitelstva z hlediska klimatické politiky

Čtenář reportér
Na svazích Jeseníků  navzdory letním teplotám stále leží dost sněhu. 10. května 2022
/FOTOGALERIE/ Teploty ve středu 11. května zamíří k tropické třicítce. Pokud vám vedra nedělají dobře, můžete se v Jeseníkách zchladit pravým přírodním sněhem. Pamětníci vzpomínají na doby, kdy ve Velké kotlině poslední zbytky sněhu odtávaly ještě začátkem července. Oteplování a klimatické změny sněhové radovánky v Jeseníkách bohužel už značně zkrátily.
39 fotografií

VIDEO: Květen na horách v kraji, v Jeseníkách se lze stále zchladit sněhem

Bruntálsko