ŠTÍTEK: podnebí

Café Evropa: Fakta a mýty o zelené dohodě
Zvyšující se ceny energií se staly jedním z důležitých témat každodenního života v Česku i v celé Evropě. Mnohdy zaznívá, že hlavní podíl na extrémně vysokých cenách má Zelená dohoda EU a to přesto, že ještě nevstoupila v platnost. Mýtům a faktům kolem Zelené dohody se věnoval nový díl Café Evropa.

VIDEO: Kdo může za vysoké ceny energií? Putin, nebo Zelená dohoda?

Česko a EU
Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto.
Tak dlouho jsme bojovali za to, abychom nebyli závislí na energii z jádra. A teď chceme udělat krok zpět? Rakušané se bouří. Nelíbí se jim návrh Evropské komise, která chce právě energii z jádra a zemního plynu zařadit za určitých podmínek mezi klimaticky šetrnou. Na odpor se staví především tamní lidovci a zelení. Ministryně pro klima a energetiku Leonore Gewessler dokonce hrozí zapojením právníků a žalobou.
10 fotografií

Naštvaní Rakušané: Vy Češi jste zapomněli na Černobyl?

Státy EU
Delegáti z různých zemí na klimatické konferenci COP26 v Glasgow.
Představitelé téměř 200 zemí světa se v sobotu na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie. Formulace závazku byla pod tlakem Číny a Indie ale na poslední chvíli oslabena a namísto původně navrhovaného postupného zavržení uhlí hovoří jen o postupném omezení jeho používání. Mnoho delegátů vyjádřilo z ústupku těmto dvěma zemím zklamání, ale kvůli "vyššímu dobru" pro text nakonec hlasovalo.

Kompromis i zklamání. Státy světa odhlasovaly v Glasgow znění klimatické dohody

Svět
Anna Kšírová.
/ROZHOVOR/ Anna Kšírová je lékařka, aktivistka, zakládající členka organizace Rodiče za klima v Liberci a působí také v Doctors for future a Straně zelených. U příležitosti právě probíhajícího klimatického summitu OSN ve skotském Glasgow se v rozhovoru pro Deník rozpovídala o klimatické krizi a o tom, co můžeme udělat, abychom nezanechali dalším generacím zpustošenou planetu.

Utěšujeme se, že to nějak dopadne, říká o klimatické krizi lékařka Anna Kšírová

Liberecko
Klimatičtí aktivisté v Glasgow.
Skupina aktivistů převlečená za světové lídry hrála v Glasgow hry ze seriálu Hra na oliheň (Squid Game). Na vše dohlíželi růžově oblečení dozorci a do světa přitom posílali zprávu reálným hlavám států. „Přestaňte hrát hru s klimatem,“ stálo za jejich zády na obrovském billboardu, zatím co křičeli hesla o klimatické spravedlnosti.

Hra na oliheň se dostala i na summit o klimatu. Přestaňte si hrát, znělo ulicemi

Svět
Plastové částice unášené v nižší atmosféře mají vliv na klima planety. Znečištění přírodního prostředí plastem je jedním ze znaků antropocénu.
Oficiálně žije lidstvo stále ve čtvrtohorách v epoše holocénu. Od nového tisíciletí se ale stále častěji mezi vědci používá název antropocén, epocha lidí, pro nové období, které na holocén navazuje. Jedná se o poměrně čerstvý termín z oblasti geochronologie. Vznik nového názvu byl motivován snahou nějak označit období, kdy lidstvo svou činností evidentně a globálně ovlivňuje zemský ekosystém. A aby to bylo ještě přesnější, někteří odborníci o počátku antropocénu hovoří jako o plastozoiku, tedy věků plastů.  
7 fotografií

Nastal antropocén. Vědci popsali, jaký vliv mají plastové částice na klima

Věda a technika
Silnice do Křišťanovic se hlavně na podzim ztrácí v mlze, která by se dala krájet.
/FOTOGALERIE/ Řidiči, kteří v těchto dnech přijížděli (či budou přijíždět) do Křišťanovic, toho pravděpodobně moc neuvidí. Mlhy jsou zde totiž na dením pořádku. A to doslova takové, že by se daly krájet. Málokde narazíte na tak husté mlhy, jako v malé obci na Bruntálsku. Pamětníci jsou přesvědčeni, že se místní klima změnilo po napuštění přehrady Slezská Harta v roce 1997.
17 fotografií

Bruntálská blata. Obec mizí na půl roku v husté mlze, klima prý změnila přehrada

Regiony
Silnice do Křišťanovic se hlavně na podzim ztrácí v mlze, která by se dala krájet.
/FOTOGALERIE/ Řidiči, kteří v těchto dnech přijížděli (či budou přijíždět) do Křišťanovic, toho pravděpodobně moc neuvidí. Mlhy jsou zde totiž na dením pořádku. A to doslova takové, že by se daly krájet. Málokde narazíte na tak husté mlhy, jako v malé obci na Bruntálsku. Pamětníci jsou přesvědčeni, že se místní klima změnilo po napuštění přehrady Slezská Harta v roce 1997.
17 fotografií

Bruntálská blata: Obec mizí na půl roku v husté mlze, klima prý změnila přehrada

Bruntálsko
Držitelé Nobelovy ceny za fyziku
Nobelovu cenu za fyziku v letošním roce získali Američan japonského původu Syukuro Manabe, Němec Klaus Hasselmann a Ital Giorgio Parisi. První dva vědci byli vyznamenáni za svou práci na vytváření fyzikálních modelů zemského klimatu a za to, že spolehlivě předpověděli globální oteplování. Třetí z vědců prestižní cenu dostal za svůj příspěvek k teorii náhodných fyzikálních procesů. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd.

Klimatická změna a náhodné procesy. Nobelovu ceny za fyziku získali tři vědci

Věda a technika
Americký středozápad v současnosti a v roce 2500. Tedy v případě, že se lidstvu nepodaří zpomalit globální oteplování. Ilustrace je součástí vědecké studie, publikované v časopisu Global Change Biology.
Vše bude úplně jinak, než je teď. Do roku 2500 se naše Země promění takovým způsobem, že by se na ní současní lidé cítili jako mimozemšťané. Tvrdí to vědci v nově zveřejněné studií v časopisu Global Change Biology. V článku mimo jiné upozorňují na rizika globálního oteplování a zdůrazňují, že pokud brzy nezačneme konat, jejich předpovědi se stanou realitou.
3 fotografie

Palmy místo obilí. Vědci ukázali, jak bude vypadat svět v roce 2500

Věda a technika
Tady je už pět let dálniční konečná silnice S10, která má napojit rakouskou dálnici z Lince na českou D3.
Dokončení rychlostní silnice S10, která má vést z Horních Rakous do Čech a dnes končí u Freistadtu, dostalo od rakouské vlády zelenou. Rakušané tak dobudují i posledních zhruba 16 kilometrů, které zbývají k českým hranicím. Novinkou je důraz Rakušanů na lepší trať z Lince do Čech. Cílem je cestovní doba na trase Linec - Praha 2,5 hodiny.

Rakušané dali zelenou dálnici S10 k hranicím, chtějí i lepší trať z Lince

Z okolí
Takto se sucho odráží na české krajině
Odborníci už nepochybují, že za změnami klimatu, které stále častěji přinášejí vedra či záplavy, stojí člověk. Potvrdila to v Ženevě zveřejněná zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC). Planeta Země se tak jistě ohřeje o dalšího 1,5 stupně Celsia, možná i více, pokud lidstvo nepřestane vypouštět emise oxidu uhličitého. Přesto ještě nemusí být vše ztraceno. 
17 fotografií

Experti varují: Česko se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr

Věda a technika
Historický klimatolog Lukáš Dolák působí na Masarykově univerzitě a Akademii věd.
Tornádo na Moravě, záplavy v Německu. Po těchto katastrofách se ozývají hlasy, že si lidstvo v souvislosti se současnou změnou klimatu musí na extrémní výkyvy počasí zvyknout. Co si o problematice myslí, řekl v rozhovoru reportérce Deníku historický klimatolog Lukáš Dolák, který zároveň popsal, jak deště, sucho či třeba výbuchy sopek ovlivňovaly společnost dříve.
25 fotografií

Lukáš Dolák: Se změnou klimatu je stále čas něco udělat

Česko
Velký bariérový útes
Přijmout zrychlená opatření v oblasti globálního oteplování a nechat zapsat Velký bariérový útes na seznam ohrožených památek světového dědictví. Takové kroky by podle mezivládní Organizace spojených národů (OSN) měla podniknout australská vláda v souvislosti s největším komplexem korálových útvarů na světě. Austrálie se proti doporučení výboru UNESCO důrazně ohradila a zařazení útesu mezi ohrožené hodlá zabránit.
9 fotografií

Velký bariérový útes ohroženou památkou? UNESCO doporučuje, Austrálie odmítá

Svět
Oceán je nejen krásný na pohled. Mořské proudy ve světových oceánech ovlivňují klima na celé planetě. Zpomalení jejich cirkulace je tak vážným problémem pro celé lidstvo.
Mořské proudy se zastavily a nastala nová doba ledová. Zdá se, že scénář z filmu Den poté měl v něčem pravdu. O tom, jak globální oteplování ovlivňuje oceánské proudy, se mluví dlouhodobě. Nyní ale vědci v časopise Nature Geoscience publikovali novou studií ve které tvrdí, že předpovědi o zpomalování mořských proudů se v posledních letech už začaly naplňovat.
8 fotografií

Mořské proudy už zpomalily, varují vědci. Svět musí počítat s extrémy v počasí

Věda a technika
Bílý lanýž.
Jsou vyhledávaní gurmány pro svou chuť i aroma. V tradičních pěstitelských oblastech lanýže přinášejí ročně desítky milionů eur. Z průzkumu vědců, na němž se podíleli i odborníci z brněnské Mendelovy univerzity vyplývá, že v budoucnu budou díky změně klimatu pro pěstování lanýžů vhodné i podmínky v České republice, především na jihu Moravy.  
5 fotografií

Lanýže z jihu Moravy? Oteplování nahrává jejich pěstování, tvrdí brněnští vědci

Brněnsko
Speleoterapie využívá klima v přírodních jeskyních, kde vznikají dětské léčebny respiračních onemocnění.
V pravěkých dobách lidé nejspíš netrpěli problémy s dýcháním jako my. Naší „jeskyní“ se stal panelák a „ohněm“ ústřední topení, které sice vyhřeje místnost, ale odebírá vzduchu správnou vlhkost. To je jeden z důvodů, proč navštěvujeme místa, kde se nám lépe dýchá, například solné jeskyně. Mohou být uměle vytvořené, jedinečné jsou ty přírodní.
8 fotografií

Zázračné tajemství solných jeskyní: jedna návštěva vydá za tři dny na břehu moře

Zdraví
Nejmodernější stadion na Kypru - tady hrají kluby z Nikósie (APOEL i Omonia)
V pověsti se praví, že právě tady, na jedné oblázkové pláži, se zrodila bohyně krásy Afrodita. Třeba i proto sem rok co rok míří davy turistů. Chtějí nasát atmosféru dávných časů, být na sluníčku, v pohodě. Kdo byl na Kypru, zřejmě pokývá hlavou. Ale na třetím největším ostrově ve Středozemním moři najdete i něco, co mnohé z vás překvapí. Fotbal, stadiony a spoustu ambiciózních klubů, jejichž majitelé platí jednoho cizince za druhým.

Ráj pro české fotbalisty? Kypr jde nahoru díky klimatu i štědrým bossům

Zajímavosti z fotbalu
Nejmodernější stadion na Kypru - tady hrají kluby z Nikósie (APOEL i Omonia)
V pověsti se praví, že právě tady, na jedné oblázkové pláži, se zrodila bohyně krásy Afrodita. Třeba i proto sem rok co rok míří davy turistů. Chtějí nasát atmosféru dávných časů, být na sluníčku, v pohodě. Kdo byl na Kypru, zřejmě pokývá hlavou. Ale na třetím největším ostrově ve Středozemním moři najdete i něco, co mnohé z vás překvapí. Fotbal, stadiony a spoustu ambiciózních klubů, jejichž majitelé platí jednoho cizince za druhým.

Ráj pro české fotbalisty? Kypr jde nahoru díky klimatu i štědrým bossům

Zajímavosti z fotbalu
Táborská radnice. Ilustrační foto.
Signatáři Paktu starostů a primátorů pro klima a energii, mezi něž patří i Tábor, se zavazují ke splnění cíle EU snížit do roku 2030 emise CO2 o 40 procent a zvýšit odolnost vůči dopadům klimatických změn prostřednictvím úspor energie, zvyšování energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů, zejména v oblasti budov, dopravy a veřejného osvětlení.

Město Tábor zve veřejnost na workshop o klimatu a energii

Táborsko
Životní prostředí - Ilustrační foto
Lucie Smolková je koordinátorka Fridays For Future Česká republika, Týden pro klima v Brně a studentka, která byla jednou ze 100 mladých osobností z celého světa, které obdržely takzvanou zelenou jízdenku na první mládežnický klimatický summit OSN v New Yorku.

Hlavním tématem bude klima

Volný čas
Martin Komárek.
Končící rok byl rokem klimatu. A boje za záchranu Země, který zachvátil celý Západ. Od studentů, kteří jej vyměnili za nudné páteční vyučování, po hlavy evropských států. Ty vyhlásily takzvanou uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Málokdo se pozastavil nad tím, jak je toto sousloví bizarní. Příští generace studentů patrně budou raději stávkovat, než aby se to učily.

Glosa Martina Komárka: Blouznivci na obou stranách klimatu

Komentáře
Příprava prezidenta Miloše Zemana na natáčení vánočního poselství
Dnešní vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana se dočkalo pochvalných reakcí od vládní ČSSD, opoziční SPD či komunistů, kteří tolerují kabinet. Vyplynulo to z ankety ČTK. Vystoupení naopak ostře kritizují opoziční strany, podle lidovců a TOP 09 nepřineslo nic nového a Zeman prokázal, že už nemá co říct. Šéf Pirátů Ivan Bartoš ČTK řekl, že Zeman žije v minulosti. Správně sice podle něj poukázal na některé problémy jako pomalost soudů či stavebního řízení, s realitou se ale míjí jím navrhovaná řešení.
12 fotografií

Opozice kritizuje projev prezidenta Zemana. Ukázal prý, že už nemá co říct

Česko
Aktivista Makichyan Arshak byl poslán na 6 dní do vězení.
Ruskému aktivistovi Makichyanu Arshakovi je 25 let a vystudoval hru na housle. Bydlí s rodinou, která ho podporuje a přivydělává si jako lektor na housle. Už více než čtyřicet týdnů stávkoval každý pátek za klima po vzoru Švédky Grety Thunberg. V pátek 20.12. byl ale zatčen a poslán na šest dní do vězení za nepovolený protest v Moskvě. Deník s ním udělal rozhovor před několika týdny na klimatickém summitu v Madridu.
3 fotografie

Stávkuje v Rusku za klima. Mám kvůli tomu problémy, řekl Deníku. Teď byl zatčen

Svět
Demonstrace za klima v Madridu
/FOTOGALERIE/ Podle aktuálních odhadů dnes vyrazilo demonstrovat za klima do ulic Madridu kolem půl milionů lidí. Švédská aktivistka Greta Thunberg musela být z bezpečnostních důvodů z průvodu eskortována. Protest se koná (nejen) v souvislosti právě probíhajícího klimatického summitu COP25, na kterém státníci rozhodují o budoucích opatřeních, které mají následky klimatické změny zmírnit.
29 fotografií

Demonstrace za klima v Madridu. Půl milionu lidí v čele s Gretou Thunberg

Svět