ŠTÍTEK: podnebí

Fotbalový reprezentant Libor Kozák.
Kravaře, Opava /ROZHOVOR/ - Anglické klima českému útočníkovi Liboru Kozákovi zatím příliš nesvědčí. Více než se soupeři bojuje se zraněními. Skoro dva a půl roku nehrál fotbal. Sedmadvacetiletý útočník Aston Villy prodělal v lednu 2014 komplikovanou zlomeninu nohy. Aby toho nebylo málo, zlomenina se mu dobře nezhojila, a rodák z Brumovic musel podstoupit další operaci.

Kozák v Anglii více marodil, než hrál. Už je fit a říká: Zranění mě nezlomila

Fotbal
Ilustrační foto.
Znojmo – Až třikrát zajíždí v těchto horkých dnech do centra Znojma kropicí vůz. Společnost, která pro město smluvně likviduje odpad se stará také o příjemnější klima v ulicích. „Jsme schopni přibližně od jedenácti hodin dopoledne projet město asi třikrát. Vyjíždíme vždy, když teplota dosáhne třiceti stupňů Celsia," potvrdil ředitel znojemské pobočky FCC Enviroment Josef Esterka.

Boj s vedrem: ulice Znojma zvlhčuje kropicí vůz, až třikrát denně

Znojemsko
Stromovka. Ilustrační foto.
Praha - Po roce a půl skončila rekonstrukce rybníků v pražském parku Stromovka. Jejich odbahnění a obnova kamenných břehů vyšla na 9,1 milionu korun. Magistrát o začátku jejich napouštění informoval dnes v tiskové zprávě. Pracuje se na vybudování dalších vodních ploch, hotové by měly být do listopadu a napuštěné do konce roku.

Po roce a půl skončila rekonstrukce rybníků v pražské Stromovce

Praha
Miliardář Donald Trump.
Washington - Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve čtvrtek prohlásil, že je nakloněn stavbě ropovodu Keystone XL mezi Kanadou a Spojenými státy, který prezident Barack Obama zablokoval kvůli obavám o životní prostředí. Trump rovněž slíbil odstoupit od pařížské dohody o klimatu, která má udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Podle Trumpa má Obamova ekologická politika ničivé důsledky na pracovní místa ve Spojených státech.

Trump chce odstoupit od dohody o klimatu a chce nový ropovod

Svět
Po hřebeni Přimdského lesa
Přimda – Jedinečnou příležitostí byla možnost vydat se po hřebenech zalesněných kopců v okolí Přimdy. Průvodcem téměř čtyř desítek zájemců se na několik hodin stal znalec místní přírody i historie, zoolog Evžen Kůs. Na akci přijeli lidé z různých koutů Plzeňského kraje a svorně si pochvalovali pěkné slunečné počasí, které v sobotu po celý den panovalo právě i v okolí Přimdy.
16 fotografií

Znalec místní přírody vedl vycházku po hřebenech

Tachovsko
Férová snídaně, ilustrační foto.
Litoměřice – V sobotu 14. května se v Litoměřicích uskuteční piknikový happening na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů – Férová snídaně NaZemi. Proběhne od 10 hodin v Jiráskových sadech (v případě deště v zázemí dětského dopravního hřiště).

V Litoměřicích posnídají férově

Litoměřicko
Házenkáři MHK potvrzují příslušnost ke špičce soutěže i letos.
Karviná – Precizním výkonem se v dalším kole II. ligy uvedli druholigoví házenkáři MHK Karviná. V Polance vyhráli rozdílem třídy a dál se drží v závěsu za vedoucí Velkou Bystřicí.

Házenkáři MHK zametli s Polankou

Ostatní sporty
Ve vodách staroměstského Čerťáku žijí ohrožené hořavky duhové. Ilustrační fotox
Staré Město – Raci říční, pstruzi, bobři, čápy, ale i ostříž lesní, strnad rákosní nebo hořavka duhová. Fauna Starého Města se v posledních letech rozšiřuje nejenom o klasické druhy, které zde tradičně žily, ale také o vzácné exempláře živočichů, jejichž výskyt je i v jiných oblastech raritou. Slovácké léto tak bude v okolí Starého Města většině rekreantů spíše připomínat výlety do přírody, než procházky okolo téměř 7 tisícového města.

Fauna Starého Města rozkvétá, najdete zde i vzácné ryba a motýly

Slovácko
Ivančena je každoročně v dubnu cílem skautské pouti, na mohylu vždy přibývají kameny. Je jich ale tolik, že se pietní místo začalo v minulosti hroutit.
Malenovice - Skauti z tuzemska i ze zahraničí vždy v dubnu o sobotě, která je nejblíže svátku svatého Jiří, pořádají výstup na Ivančenu. Každoročně se ho účastní až několik tisíc lidí. Letos se ale u mohyly v její současné podobě sešli naposledy.

Mohylu na Ivančeně čeká rekonstrukce

Frýdecko-Místecko
Ilustrační foto
Karlovy Vary - Dusné klima mezi učiteli a vedením školy, stížnosti rodičů na hospodaření i pověst školy, nespokojenost s výukou žáků, to vše řešil na základní škole Komenského karlovarský magistrát, který je jejím zřizovatelem, ale také Česká školní inspekce. Výsledek?

Za chyby se platí. Ředitelka školy už to ví

Karlovarsko
Hudebně-divadelní festival Mezi ploty v Psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích.
Praha - Po loňském výkyvu v termínech se tradiční festival Mezi ploty vrací k osvědčenému jarnímu datu. Kulturní akce, která se po léta pojí s areálem Psychiatrické nemocnice Bohnice vypukne už na konci května. Návštěvníci se mohou těšit na více než stovku vystupujících, kteří se letos představí na čtrnácti scénách.

Květnové Mezi ploty: bohnický festival se vrací k jarnímu datu

Ostatní
O některá díla z piaristické knihovny se stará také Regionální muzeum v Litomyšli. Zde je například Langerův rukopis pojednávající o astronomii
Litomyšl – Téměř před měsícem proběhlo jednání o umístění historických knih, které piaristé darovali městu. Na Fakultě restaurování Univerzity Pardubice o různých možnostech debatovali v úterý 15. března architekt Aleš Burian, místostarosta Litomyšle Michal Kortyš, Radomír Slovik a Markéta Prokešová z Fakulty restaurování.

Knihovnu chtějí přestěhovat do nových prostor ještě letos

Svitavsko
Řada javorů horských v ulici Přemyslovců ve Znojmě ještě nezačala rašit a stromy svým vhledem spíše připomínají zimní časy. Podle aktivistů i odborníků jde o nevhodný druh pro Dolní park.
Znojmo – Za pár let může městský park ve Znojmě vypadat úplně jinak, než byli obyvatelé města zvyklí. Ještě v polovině dubna budou větvě stromů holé a jaro ve městě tak mohou lidé vnímat s velkým zpožděním. Výběr javoru horského, který plánuje znojemská radnice již na podzim vysázet do Dolního parku, označili aktivisté za fatální chybu. Vedení radnice si trvá na svém a poukazuje na situaci v olomouckém městském parku. Tam ale nakonec zvolili lípu.

Nové stromy v parku? Aktivisté místo javoru horského požadují vysázet lípu

Znojemsko
Hudebně-divadelní festival Mezi ploty v Psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích.
Praha - Po loňském výkyvu v termínech se tradiční festival Mezi ploty vrací k osvědčenému jarnímu datu. Kulturní akce, která se po léta pojí s areálem Psychiatrické nemocnice Bohnice vypukne už na konci května. Návštěvníci se mohou těšit na více než stovku vystupujících, kteří se letos představí na čtrnácti scénách.

Květnové Mezi ploty: bohnický festival se vrací k jarnímu datu

Volný čas
Radmil Drahoňovský
Rakovník – Sucho a záplavy spolu bezprostředně souvisí a jsou vlastně jeden problém, který trápí také Rakovnicko. Se vzrůstající průměrnou teplotou (za posledních třicet let o více jak 1,4 stupňů Celsia) se mění charakter a rozložení srážek v roce.

Utužená půda není schopná zadržet vodu

Rakovnicko
Ilustrační foto
Plánujete si zvelebit svůj byt nebo dům? Pokud ano, přinášíme vám několik tipů, na které rozhodně nezapomenout. Jedině tak rekonstrukce dokonale splní svůj účel, nehledě na to, že dokáže celkově zvýšit komfort vašeho nového bydlení.

Na co nezapomenout v rámci správné rekonstrukce?

Bydlení
Děti Scherrových zdobí pštrosí vejce.
Pasov - „Filcovými popisovači to jde nejlépe. Vejce jsou příliš velká, normálními pastelkami by pomalování trvalo moc dlouho," říká šestiletá Antonia, která nezvyklé kraslice zdobí se čtyřletým bratrem Johannesem.

XXL kraslice u našich sousedů

Z okolí