ŠTÍTEK: podnebí

Protestující v centru Paříže dnes předem odmítli poslední kompromisní návrh vznikající klimatické dohody jako příliš slabý a nedostatečný.
Paříž - Země světa chtějí do konce století udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období a co nejvíce se přiblížit hodnotě ještě o půl stupně nižší. Dohoda, která má po ratifikaci od roku 2020 nahradit kjótský protokol, je výsledkem jednání pařížské konference OSN o ochraně klimatu. Zástupci 196 zemí po odkladech schválili dnes večer text, který předpokládá, že ve druhé polovině století bude dosaženo rovnováhy mezi emisí skleníkových plynů a jejich absorpcí přírodou.

Dohoda o klimatu: Oteplování udržet výrazně pod dvěma stupni Celsia

Svět
Návrh konečné dohody na konferenci OSN o klimatických změnách v Paříži bude předložen až v sobotu.
Paříž - Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius oznámil, že návrh nové dohody o klimatu předloží účastníkům pařížské konference OSN o klimatických změnách v sobotu ráno. Řekl to dnes novinářům na společném tiskové konferenci s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-Munem. Do víkendu se tak protahuje jednání, které mělo podle původního plánu skončit dnes. 

Návrh dohody o klimatických změhách bude předložen až v sobotu

Svět
Ilustrační foto
Paříž - Jen hrstka zemí nepředložila na konferenci OSN o klimatických změnách v Paříži žádné závazky pro plánovanou dohodu o snižování emisí skleníkových plynů. Některé z těchto zemí sužuje vleklý válečný konflikt, jiné se vzpamatovávají z přírodních katastrof a další jednoduše s dohodou ideologicky nesouhlasí, napsala dnes agentura AP.

KLDR, Sýrie či Libye. Závazky pro dohodu o klimatu nepředložilo jen pár zemí

Svět
Úvodní den pařížského summitu.
Praha, Paříž, Peking – „Ovzduší je kupodivu pro vaše plíčky příznivé. Snad to vydrží," psala mi na uvítanou koncem minulého týdne při příjezdu do Pekingu Češka, která v čínské metropoli už delší čas studuje. Výjimečně slunečné počasí a relativně čistý vzduch vydržely skutečně jen do odletu české vládní delegace. Včera, v den zahájení klíčové klimatické konference v Paříži, už byl ale Peking podle tamních zpráv zahalený neprostupnou smogovou mlhou páchnoucí po uhlí, čínské úřady doporučily obyvatelům velkých měst vůbec nevycházet z domovů.

Začátek konference o klimatu? 
Na Čínu padla rekordní deka smogu

Svět
Ivan Hoffman
Pozornost upřená na pařížskou konferenci o klimatických změnách je jistým příslibem, že se politici doberou nějakých výsledků. Na rozdíl od atmosféry, která provázela vyjednávání Kjótského protokolu, totiž dnes panuje výrazně silnější shoda v tom, že se klima skutečně mění, a že se na této změně svou činností výrazně podílí člověk. Uvěřit vědcům, že si pod sebou lidstvo řeže větev ovšem nestačí. Aby byl o boj s klimatickými hrozbami zajímavý, nemůže se jednat o pouhou sebezáchovu, ale také musí jít o zajímavý byznys.
0 fotografií

Klimatická šance

Hoffmanův deník
Ilustrační foto
Krkonoše - S koncem letní sezony a blížící se zimou měli strážci národního parku napilno. V krátkém čase museli z terénu odmontovat všechno dřevěné terénní vybavení, které by sníh mohl poničit. Celkem 860 kusů dřevěných piktogramů, panoramatických a informačních panelů a herních prvků.

Dřevěné vybavení bude do jara pod střechou

Krkonoše
Ilustrační foto
Paříž - Fotbalové zápasy ve Francii se uskuteční až do poloviny prosince bez fanoušků hostujících týmů. Nařízení ministerstva vnitra v reakci na teroristické útoky předminulý týden v Paříži a kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením pro chystanou konferenci o klimatu se týkají dvou nejvyšších soutěží, Francouzského poháru, Ligy mistrů i Evropské ligy.

Fotbal ve Francii bude až do půlky prosince bez fanoušků hostů

Fotbal
Ilustrační fotografie.
Praha – Postoj české vlády k ochraně klimatu je před nadcházejícím summitem v Paříži schizofrenní a stále velmi nejasný. Na jedné straně se Česká republika snaží snižovat emise oxidu uhličitého, na druhé straně ale podporuje fosilní průmysl nákladnými dotacemi, řekl v rozhovoru s ČTK klimatolog Jozef Pecho. Česko přistupuje podle něj k řešení tohoto problému kontroverzně, přitom globální změny, jako jsou sucho a povodně, ohrožují stát už v současnosti.

Vědec: Vláda se chová k ochraně klimatu jako schizofrenik

Česko
Ilustrační foto
Ženeva – Přírodní katastrofy připravily v posledních dvaceti letech o život na 600.000 lidí. Uvedla to OSN, přičemž zdůraznila, že je nezbytně nutné, aby účastníci blížícího se klimatického summitu v Paříži dospěli k dohodě. Cílem konference Organizace spojených národů o klimatu, která se bude konat od 30. listopadu do 11. prosince, je omezit globální oteplování planety.

OSN: Přírodní katastrofy za 20 let usmrtily na 600.000 lidí

Svět
 Švédský král Carl XVI. Gustaf vyzval k zákazu van. Koupání je podle něj plýtváním vody a energiemi.
Stockholm – Švédský král Carl XVI. Gustaf vyzval k zákazu van. Koupání je podle něj plýtváním vody a energiemi. Za svou výzvu sklidil posměch na Twitteru, i když vysvětloval, že ji nemyslel zcela vážně. Devětašedesátiletý monarcha v rozhovoru s deníkem Svenska Dagbladet vyzval k ochraně životního prostředí prostřednictvím sprchování.

Švédský král vyzval k zákazu van, plýtvají prý vodou a energií

Svět
Arcibiskupský zámek v Kroměříži.
Kroměříž – Šestatřicet obrazů z kroměřížského zámku zamířilo tento týden do několika restaurátorských dílen v Praze a okolí. „Restaurátoři na nich budou pracovat do května příštího roku, řekl kurátor sbírek Miroslav Kindl. Projekt téměř za 19 milionů korun zahrnuje i obnovu osmadvaceti kusů historického nábytku, které zámek také opustily v tomto týdnu.

Obrazy i nábytek z kroměřížského zámku míří k restaurátorům

Kroměřížsko
Ilustrační foto
Brno - Kdy zasévat nebo zavlažovat. Každoroční otázky zemědělců, kteří po nesprávném rozhodnutí můžou přijít o úrodu a tím pádem i o zisk. Nicméně od listopadu jim pomáhá ve zvolení ideálního data nový portál Intersucho. Ten předpovídá sucho na deset dní. Aktuální stav půdy a vegetace propojili brněnští vědci se zahraničními kolegy totiž s předpovědí počasí.

Kdy zavlažovat? Zemědělců poradí Intersucho. Předpovídá sucho na 10 dní dopředu

Podnikání
Ředitel Nemocnice Prachatice a. s. Michal Čarvaš
Prachatice – Minimálně dva měsíce bude trvat, než prachatický ČEVAK vyčistí zdroj pitné vody poblíž prachatické Klimy, který minulý týden znečistila odpadní voda po havárii kanalizace ve vlastnictví Nemocnice Prachatice. Prachatickému deníku to včera potvrdil František Tomčány, vedoucí prachatického střediska ČEVAK.

Nemocnice chce vodu jen od města

Prachaticko
ONDŘEJ MACHUČA. V juniorce Slovanu Liberec podává stabilně slušné výkony.
Liberec - Klima pod Ještědem Ondřeji Machučovi svědčí. Devatenáctiletý záložník, který první fotbalové krůčky udělal ve Velkých Heralticích a následně se učil fotbalu ve Slezském FC, momentálně už rok zařezává v Liberci. A daří se mu, pravidelně hraje Juniorskou ligu a za sebou má už i několik tréninků s prvoligovým áčkem. Cíl má jasný, zahrát si ligu.

Ondřej Machuča se ve Slovanu zabydlel a touží po první lize Liberec Klima pod J

Fotbal
ŠANCE - přehlídka středních škol
Duchcov - Podzim je pro každou školu náročné období. Po návratu z prázdnin se řeší nové rozvrhy, rozdělení učeben a žáků, vznikají větší či menší problémy a organizační zádrhele. K tomu je na středních školách nutné připočíst i šílenství podzimních maturitních termínů určených skupině studentů, kterou snad lze označit jako „pozdní sběr". Množina studujících žáku začíná být velmi proměnná; někteří studenti nečekaně odcházejí, jiní se naopak překvapivě vynořují, provádějí rozmanité manévry a přesuny a než se počty ve třídách ustálí, připomíná jejich rozpis záznamy nějakého podivného seismografu v době značné vulkanické aktivity.

V Duchcově bude Šance 2016

Teplicko
Ondřej Machuča
Klima pod Ještědem Ondřeji Machučovi svědčí. Devatenáctiletý záložník, který první fotbalové krůčky udělal ve Velkých Heralticích a následně se učil fotbalu ve Slezském FC, momentálně už rok zařezává v Liberci. A daří se mu, pravidelně hraje Juniorskou ligu a za sebou má už i několik tréninků s prvoligovým áčkem. Cíl má jasný, zahrát si ligu.

Ondřej Machuča se v Liberci zabydlel a touží po první lize

Fotbal
Václav Cílek.
Praha - Česko vstupuje do nového klimatického období, v němž bude čím dál větší roli hrát minimální spotřeba energie, úspory ve vodohospodářství a nové způsoby hospodaření s vodou ve městech a krajině. Země, které to nezvládnou, se budou propadat do chaosu, řekl ve středu geolog a klimatolog Václav Cílek z Geologického ústavu Akademie věd ČR na konferenci Zelené bydlení. Česká republika bude podle něj více ohrožena nejen vlnami veder, ale i přívalovými srážkami, stále s nimi ale nepočítá a neumí ani dešťovou vodu dostatečně využít.

Václav Cílek: Česko se musí naučit s vodou zcela nově hospodařit

Česko
Ilustrační foto
České Budějovice - Vědci na mezinárodní konferenci v Českých Budějovicích řeší otázku navýšení počtu mokřad a podmáčených ploch. Tvrdí, že z nich odpařená voda může ochlazovat klima, což je prý přínos zejména s ohledem na globální oteplování, které zasahuje střední a jižní Evropu zejména v letních měsících. Na konferenci prezentuje své poznatky 160 odborníků nebo zástupců ochrany přírody z Evropy, z Austrálie, Izraele, Alžíru nebo Iráku.

Vědci usilují o navýšení mokřad a podmáčených ploch v krajině

Česko
Severní Terasa.
Ústí nad Labem - Kolik stromů přibude v ulicích? Podaří se kvalitní soužití s řekou? Jak vypadá průmyslová čtvrť v době postindustriální? Na tyto otázky se pokusí odpovědět letošní ročník celorepublikového festivalu Den architektury.

Co bude za pět let? ptá se Den architektury

Ústecko
Ilustrační foto
Praha -  Čeští paleontologové poprvé představili vědecké rekonstrukce vybraných křídových a třetihorních ekosystémů Antarktidy. Obrazy ukazují, jak kontinent vypadal v době extrémně teplého klimatu. Namaloval je výtvarník Petr Modlitba. Veřejnost si je může prohlédnout v Chlupáčově muzeu historie Země na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jsou součástí výstavy Pravěká Antarktida, která nabízí především rozsáhlou sbírku fosilií z Antarktidy včetně dobře zachované části kostry druhohorního mořského ještěra – plesiosaura.

Výstava Pravěká Antarktida ukazuje i nové vědecké rekonstrukce

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Česká školní inspekce bude zjišťovat, v jakém rozsahu a formě se na základních školách a víceletých gymnáziích učí etická výchova. Zaměří se také na to, jaký vliv to má na klima ve škole, tedy na její celkovou atmosféru. Nyní se tento volitelný předmět učí na více než pěti stovkách vzdělávacích institucí, bylo proškoleno přes 3000 pedagogů. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo školství.

Školní inspekce se zaměří na etickou výchovu a její vliv na školu

Česko
Jiří Svoboda je uměleckým kovářem už jen pro radost ve svém volném čase.
Karlovarsko - Vyučil se pekařem, dlouho byl vojákem, měl vlastně spoustu profesí. Nyní jezdí s náklaďákem. Jeho rodina několik generací zpět měla svůj život v kovárně, Jiří Svoboda se tam našel také. Srdcem je totiž umělecký kovář.

Pekař nebo kamioňák? Srdcem kovář!

Karlovarsko
Házenkáři MHK si přivezli bod z Holešova.
Karviná – Pozitiva sčítají na startu nové sezony v házenkářském MHK Karviná. Druholigový klub, který před dvěma lety zvítězil v celé soutěži, vstoupil do nové sezony pohárovým postupem do 3. kola, v němž vyzve extraligový tým Hranic.

Bod a navrch Kružík

Ostatní sporty
Moderátorka České televize Taťána Míková.
Praha /ROZHOVOR/ - S meteoroložkou a moderátorkou počasí Taťánou Míkovou jsme se sešly v době, kdy už přibližně měsíc nepršelo a teplota měla právě ten den kulminovat na 38 stupních Celsia, poté co už dlouho výrazně překračovala tropickou třicítku. A tak moje první otázka ještě mimo záznam logicky musela znít: opravdu bude osmatřicet? Až 39, zněla nesmlouvavá odpověď. Řeč nakonec přišla nejen na extrémní počasí, ale i na to, jaká nás čeká zima nebo na moderátorské noční můry. A ještě jedna věc – pokud jste se někdy ptali, zda televizní moderátoři vypadají ve skutečnosti stejně dobře jako na obrazovce, tak alespoň Taťána Míková ano.

Taťána Míková: Moje první živé vysílání? To bylo pět minut hrůzy

Česko