ŠTÍTEK: příroda

Ilustrační foto
Jelen lesní je největší savec Krkonoš. Na české straně hor žije přibližně 650 jedinců. Pokud v zimě nemá ve volné přírodě dostatek potravy, působí škody v lese, především na přirozeném zmlazení. Jako prevence těchto škod v Krkonoších slouží 18 přezimovacích obůrek, kde je zvěř v zimě uzavřena. Aby měla klid, na 19 cestách vedoucích v těsné blízkosti nebo skrz tyto obůrky a krmeliště vydává Správa KRNAP každý rok zákaz vstupu. Ten platí od 1. prosince do 30. dubna.

V okolí přezimovacích obůrek zavládne klid

Čtenář reportér
Zimní táboření na Policku má 60letou historii. Tak ideální sněhové podmínky jako letos jim příroda ale nenadělila už deset let.
Svou vstřícnou tvář po dlouhých deseti letech ukázala příroda táborníkům, pro něž sníh a mráz tvoří ty správné podmínky. První tři prosincové dny budou patřit jubilejnímu 60. ročníku Zimního táboření na Hvězdě, které pořádá polický Klub přátel turistiky. Podle organizátora Petr Scholze totiž takto výborné zimní podmínky byly před deseti lety, kdy zimní táboření slavilo půl století.
16 fotografií

Dočkali se! K 60. výročí Zimního táboření na Hvězdě nadělila příroda sníh a mráz

Náchodsko
Chalupa v srdci Novohradských hor se dočkala přestavby. Nyní patří mezi kouzelná místa z projektu Amazing Places.
Původně rozestavěnou hrubou stavbu koupili v roce 2017. Zaujala je zejména lokalita v srdci Novohradských hor. Přestavba „k dokonalosti“ tak, aby objekt opisoval představy majitelky Veroniky Nemravové, trvala asi dva roky. Nyní chalupa Svébohy patří díky své jedinečnosti i do projektu Amazing Places. Podívejte s Deníkem na místo a přečtěte si příběh dřevostavby.
38 fotografií

Na chalupě Svébohy je božsky. Voní dřevem, přírodou a oplývá klidem bez lidí

Českobudějovicko
Pokud záměr dopadne, projekt za dvacet milionů korun může být během pár týdnů zahájen. Podpořily ho i známé osobnosti.
/FOTO, VIDEO/ Záchranná stanice hendikepovaných zvířat Pasíčka v Boru u Skutče na Chrudimsku je třetí největší v Česku a ročně ošetří 1800 poraněných tvorů. Na rozdíl od jiných stanic má k dispozici velkou rozletovou voliéru pro dravce, která slouží i pro "přespolní" opeřence. Ale její kapacita už nestačí, zranění ptáci do azylu Pasíček totiž míří ze všech koutů republiky. Aby mohla záchranná stanice dál bez omezení fungovat, potřebuje postavit nové rehabilitační voliéry. K realizaci projektu za 20 milionů korun jí chybí milion korun. Na konto veřejné sbírky platfotmy donio.cz však peníze přibývají pomalu.
23 fotografií

Záchranná stanice Pasíčka shání peníze na rozletovou voliéru. Ta v Česku chybí

Chrudimsko
Slunéčka nás zbavují zahradních škůdců, bydlet s nimi ale nechceme.
Se svými zářivými barvami a výraznými skvrnami jsou mezi brouky nepřehlédnutelné. V létě berušky nadšeně vítáme, protože nás zbavují otravných zahradních škůdců. Na podzim nás už ale mšice netrápí, zato berušky, které při hledání úkrytu před zimou vtrhnou do našich domovů, jsou rázem nevítaným hostem. Co dělají berušky v zimě? Jak vypadá kousnutí od berušky? A dá se zbavit slunéčka východního, které je u nás vetřelcem?
12 fotografií

Roztomilí broučci? Invazi berušek zabraňte včas, mohou se jich k vám drát stovky

Domácnost
Rybník Prádlo je po výlovu vypuštěn a jeho dno odkrylo prázdné obaly od brokových zbraní. Další leží na dřevěné lávce a plošině.
Překvapivý pohled se naskytl o víkendu příchozím k rybníku Prádlo nedaleko Boru na Tachovsku. V bahně po výlovu vypuštěného rybníka, okolo dřevěné lávky a na dřevěné plošině, kterou je lávka vedoucí doprostřed rybníka zakončena, se povalují prázdné patrony z brokovnice s nápisem Klatovské rybářství. Kdosi zde střílel a plastové obaly od brokových nábojů neodklidil, přestože na lávce stačilo se sehnout, obaly sebrat a odnést.
24 fotografií

Lovci na rybníce Prádlo stříleli kachny, patrony po nich zůstaly ležet v přírodě

Tachovsko
Dětské balanční hřiště.
Projekt Pavly Studenské s názvem Balanční hřiště pro radost se stal vítězem letošního čtvrtého ročníku participativního rozpočtu města Vsetín. Smyslem záměru je vybudování dřevěného balančně-lezecko-překážkového hřiště v přírodě, které umožní rozvíjet všestranné pohybové dovednosti dětí. Radnice nyní ve spolupráci s autorkou vítězného projektu vybírá nejvhodnější lokalitu k umístění hřiště.

Dětské balanční hřiště vítězem letošního participativního rozpočtu ve Vsetíně

Valašsko
Zrušme KRNAP!
Zrušme KRNAP! je název krátkometrážního dokumentárního filmu, který u příležitosti 60. výročí založení našeho nejstaršího národního parku natočil přírodovědec a fotograf Petr Jan Juračka se svým týmem. Slavnostní premiéra proběhla v pražském kině MAT za přítomnosti náměstka ministra životního prostředí Tomáše Tesaře, předsedy Svazku měst a obcí Jana Sobotky a dalších významných hostů.

Dokument k 60 výročí: Zrušme KRNAP!

Čtenář reportér
Mokřady Jablonné jsou rájem pro lidi i přírodu.
Z původně zanedbaného místa plného černých skládek vybudovala nezisková organizace Čmelák harmonické místo pro lidi i přírodu. Soustava osmi různě velkých tůní, zamokřené oblasti i lužní olšový les včetně dvou potoků jsou v Jablonném na Liberecku ukázkou zadržování vody na šesti hektarech krajiny tam, kde si to příroda sama žádá. Svůj nový domov zde našlo mnoho druhů vzácných a ohrožených rostlin a živočichů.
5 fotografií

FOTO: Mokřady v Jablonném na Liberecku jsou rájem pro lidi i přírodu

Z okolí
Iluminace rukopisu Historia Regum Britanniae z 15. století zobrazuje krále Britů Vortigerna a římsko-britského válečného vůdce Ambrosia Aureliana, sledující boj mezi červeným a bílým drakem
Rudě žhnoucí polární záře, která se začátkem minulého týdne objevila nad Českou republikou, připomněla některé tajemné jevy popisované v kronikách. Máme-li věřit zápiskům dávných českých kronikářů, například Kanovníka vyšehradského či Mnicha sázavského, pak naši předci vídali na obloze obludy podobné draku. Šlo o přírodní úkazy podobné tomu z minulého týdne? Nebo se mytický svět opravdu protnul s realitou?
12 fotografií

Vídali naši předci létat nad českou kotlinou draky? Kroniky svědčí o tom, že ano

Historie
Aktivisté z klimatického hnutí Letzte Generation poničili červenou barvou Braniborskou bránu
Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.
4 fotografie

ČERNÁ A BÍLÁ: Může menšina omezovat většinu?

Černá a bílá
Projekty oceněné v rámci soutěže Adapterra Awards: Green Port Strašnice.
Velmi dobře připraven na klimatickou změnu, tedy na oteplování, extrémní sucho či přívalové deště, je v Praze developerský projekt Green Port ve Strašnicích; v okolí to pak platí pro permafarmu Jagava na Mladoboleslavsku. Upozornilo na to ministerstvo životního prostředí v souvislosti s výsledky letošní soutěže Adapterra Awards. Hlavní město pak ještě oceňuje další projekt, který stojí za pozornost: hospodaření s vodou v Toulcově dvoře.
70 fotografií

Obrazem: Green Port Strašnice vyhrál soutěž ministerstva životního prostředí

Praha
Otužování mi dobíjí baterky. Důležité je poslouchat tělo, říká Petra Hromádková z Blanska.
/FOTO, VIDEO/ Blanenská přehrada Palava je v teplých měsících v obležení plavců. Na podzim tu ale narazíte už jen sem tam na rybáře zachumlaného v zimní bundě. Po hladině plave hejno kačen a přes hráz občas přejde pár lidí na procházce. Jít si zaplavat? Br, do takové ledárny, máte rozum? Petra Hromádková z Blanska to má nastavené jinak. Jak se začne voda v závěru roku ochlazovat, je ve svém živlu.
19 fotografií

Otužování mi dobíjí baterky. Poslouchám tělo, říká Petra Hromádková z Blanska

Blanensko
Záchranná stanice Bartošovice, květen 2023.
Slavnostně byla otevřena 28. října 1983 jako Stanice pro záchranu dravců a sov. Už před tím ale tehdejší personál pečoval v provizorních podmínkách o celkem 263 zvířat. Zejména dravců a sov, ale byla tu také volavka popelavá, ťuhýk obecný, havran polní, labuť a ježek. Málokdo tehdy tušil, že zařízení v Bartošovicích bude jednou nejstarším svého druhu ve střední Evropě.
18 fotografií

Záchranná stanice zvířat na Novojičínsku slaví výročí. Existuje už čtyřicet let

Novojičínsko
Stromořadí v Jeronýmově ulici v Lounech má padnout kvůli kanalizaci a vodovodu.
Není nejkrásnější ani nejdelší, zřejmě nebylo svědkem zásadních historických událostí. Přesto je lipové stromořadí v Jeronýmově ulici v Lounech pro místní občany velmi důležité. Brání ho před plánovaným vykácením peticemi a nově ho nominovali i do prestižní soutěže Alej roku. O titul usiluje také kaštanová alej v Kryrech na Podbořansku.
9 fotografií

Stromořadí v Lounech by mohla zachránit soutěž Alej roku. Titul chtějí i Kryry

Žatecko a Lounsko
Technický stav mostu Červeňák není dobrý, konstrukci doplnily bariéry proti vstupu chodců
Pardubice chtěly znovu zprovoznit most Červeňák, který je v přírodní lokalitě bývalého vojenského prostoru. Pardubičtí radní chtěli lidem usnadnit návštěvu této přírodní lokality. Cestu do divoké přírody nedaleko centra města by zájemcům zjednodušil právě most Červeňák. Místo zpřístupnění ale na mostě vyrostla bariéra a lidé na most nesmí. Podle radnice by bylo velmi nebezpečné se po mostě pohybovat. Most může kdykoliv spadnout.
5 fotografií

Zákaz vstupu a bariéra proti chodcům. Červeňák má špatnou statiku, není bezpečný

Pardubicko
Dušičkový věnec domácí výroby za pár korun.
/FOTOGALERIE/ Malý a žádná sláva na pohled za dvě stovky, velký hezky nazdobený za sedm set i více korun. Dušičkové věnce jsou na trzích i v květinářstvích v bohaté nabídce, jejich ceny ale stále stoupají. Přitom stačí v podzimní přírodě natáhnout ruku - a máte spoustu materiálu zadarmo. Co ještě potřebujete k domácí výrobě? Korpus na věnec, který stojí kolem třiceti korun, tavnou pistoli a  hodně nadšení i trošku trpělivosti. Inspirujte se.
9 fotografií

Jak ušetřit? Dušičkový věnec skoro zadarmo. Inspirace a rady pro domácí výrobu

Ekonomika
Dušičkový věnec domácí výroby za pár korun.
/FOTOGALERIE/ Malý a žádná sláva na pohled za dvě stovky, velký hezky nazdobený za sedm set i více korun. Dušičkové věnce jsou na trzích i v květinářstvích v bohaté nabídce, jejich ceny ale stále stoupají. Přitom stačí v podzimní přírodě natáhnout ruku - a máte spoustu materiálu zadarmo. Co ještě potřebujete k domácí výrobě? Korpus na věnec, který stojí kolem třiceti korun, tavnou pistoli a  hodně nadšení i trošku trpělivosti. Inspirujte se.
9 fotografií

Jak ušetřit? Dušičkový věnec skoro zadarmo. Inspirace a rady pro domácí výrobu

Hobby
Brøndby Haveby, Kodaň - kruhové zahrady navržené dánským zahradním architektem Erikem Mygindem.
Tady to vypadá jako bydliště osadníků na obydlené planetě hluboko ve vesmíru. A nebo na klínku pizzy. Něco podobného napadá mnohé poté, co spatří záběry lokality Garden City v Brøndby nedaleko dánského hlavního města Kodaň. Zvláště při pohledu shora, kdy sestava do kruhů umístěných domů vypadá jako scéna vystřižená ze sci-fi filmu.

Bydlení jako na kousku pizzy. Připomíná scénu ze sci-fi, ale je opravdové

Bydlení