ŠTÍTEK: robot

VIZUALIZACE možného umístění sochy koně v Litomyšli na kruhovém objezdu.
Litomyšl – V polovině srpna skončila v zámecké jízdárně výstava „V rozpuku“ autorů Aleše Hvízdala a Dmitrije Nikitina, jejímž středobodem byla čtyřmetrová socha koně. Jeden a půl tuny vážící dílo vzniklo unikátní technologií. Autoři k jejímu vytvoření použili průmyslového robota.

Hledají místo pro koně, kterého stvořil robot

Svitavsko
ČVUT.
Praha - Základnu pro zkušební výrobní linky, na kterých zadané úkoly vykonávají roboti, spustili dnes na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Takzvaný Testbed pro Průmysl 4.0 budou moci využít firmy, aby si otestovaly výrobu v chytrých továrnách předtím, než ji spustí naostro. V Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který je součástí ČVUT, za tímto účelem vzniklo také nové centrum. V pondělí zahájilo provoz.
6 fotografií

Na ČVUT spustili zkušebnu pro výrobní linky v chytrých továrnách

Praha
Ilustrační foto.
Novoměstsko – Zvýšená cena másla vede k tomu, že se lidé na Novoměstsku pokouší začít s jeho výrobou v domácích podmínkách. Tak, jak tomu bývalo kdysi.

Výroba másla je i není věda

Žďársko
Jakub Bakeš, nadějný jablonecký kick boxer, se chystá na Mistrovství Evropy do Makedonie.
Jablonec n. N. – „Chci pomáhat lidem. Studuji Střední zdravotní školu v Liberci obor zdravotní asistent. Pak bych chtěl ještě udělat vysokou školu, obor zdravotní záchranář. Chci pracovat u záchranky a v tomto školním roce mě čeká maturita,“ prozradil svůj jasný životní cíl jablonecký Jakub Bakeš.

Sport učí Jakuba pokoře, ví, co chce

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Pardubice – Na Univerzitu Pardubice (UPCE) včera nastoupili žáci základních a středních škol. Začal totiž týden, kdy mají jako studenti „dětské univerzity“ možnost si vyzkoušet pro ně netraditní aktivity na pěti fakultách univerzity. 

Na Univerzitu Pardubice nastoupily děti

Pardubicko
Ivan Hoffman
Kromě toho, že se Elon Musk rozešel s Amber Heardovou, překvapil svět i tweetem, že umělá inteligence je nebezpečnější než Severní Korea. Určitě není na škodu udělat si občas inventuru hrozeb, kterým čelíme. V případě umělé inteligence už varovně zvedá prst kdekdo, včetně fyzika Hawkinga a Billa Gatese.
7 fotografií

Den Ivana Hoffmana: Umělá inteligence

Hoffmanův deník
Lahodná krémová zmrzlina je báječným osvěžením v parných dnech a neodolá jí dítě ani dospělý. Když si ji připravíte doma, vyhnete se chemickým přísadám a můžete přitom zužitkovat zdravé ovoce ze zahrádky.
6 fotografií

Jak vyrobit domácí zmrzlinu

Domácnost
VLASTA. Takto pojmenovali autoři sochu  koně, kterou vytvořili za pomoci robota.
Litomyšl – Mladí sochaři Aleš Hvízdal a Dmitrij Nikitin, žáci významného umělce Federica Díaze, vytvořili pro zámeckou jízdárnu sochu koně. Připomíná původní zámeckou jízdárnu a pozdější muzeum antiky, autoři do ní ale vtiskli i hlubší smysl. Socha, kterou lze rozebrat, váží jeden a půl tuny a měří čtyři metry. Vystavená v Litomyšli bude do 13. srpna. 
12 fotografií

Unikátní socha koně vznikla pro jízdárnu

Svitavsko
Potápěči vylovili polského robota z Hranické propasti.
/REPORTÁŽ/ Výstup do kopce k Hranické propasti se zdál ještě den před pokusem potápěčů o vylovení uvízlého robota jako skvělá procházka k nejhlubší zatopené propasti světa. V úterý 11. července se ale počasí rozhodlo, že cestu znepříjemní šíleným lijákem. Nicméně jsem i tak oblékl pláštěnku a vydal se za speleology zjistit, jak jejich ponor probíhá.
24 fotografií

Vylovit robota z Hranické propasti dá opravdu zabrat

Hranicko
Potápěči vylovili polského robota z Hranické propasti.
Robot polské výroby Granmarine, který před osmi měsíci uvízl v Hranické propasti při dosažení rekordní hloubky, je úspěšně vytažen. V úterý před polednem ho vyprostili z téměř dvou set metrové hloubky speleologové ze skupiny 7-02 Hranický kras. Při pondělním nácviku ponoru se jej potápěčům podařilo vytáhnout už do šedesáti metrů a jejich úterní operace tak byla o něco lehčí.
24 fotografií

VIDEO: Po osmi měsících vydala Hranická propast uvízlého robota

Hranicko
Ivan Hoffman
Nacházíme se v zajímavé fázi vývoje trhu práce, kdy máme k disposici nejvíce pracovních míst za posledních dvacet let. Rovněž ale nasloucháme prognóze, že v budoucnu kvůli digitalizaci a robotizaci polovina dnešních pracovních míst zanikne. Můžeme si tedy vybrat, zda slavit, že práci máme už, nebo že ji máme ještě, neboť pokud jde o dostupnost práce, hůř už bylo, ale také teprve bude.

Den Ivana Hoffmana: Máme práci

Hoffmanův deník
Roboti Denver Dynamics
/VIDEO/ Původně vojenský projekt USA vypadá jako ze scény sci-fi, roboti napodobují zvířata i lidi. Japonská nadnárodní korporace SoftBank kupuje dvě firmy, které vyvíjejí chytré roboty. Jde o technologického lídra Boston Dynamics, kterého koupí od Alphabetu, dceřiné firmy Googlu a start-up Schaft, založený při Tokijské univerzitě. Nejbohatší muž Japonska výrobu robotů označil za zlatý důl.
7 fotografií

Sci-fi roboti míří do Japonska, SoftBank kupuje dvě firmy

Ekonomika