ŠTÍTEK: robot

Svařovací robot
  Továrny plné robotů, ve kterých je vše automatizováno a lidé pouze dohlížejí na to, že vše funguje tak, jak má. To je zjednodušeně cíl, ke kterému směřuje řada firem a současně jde o trend silně podporovaný vládami řady vyspělých zemí včetně České republiky.

Chytrá výroba je trend, stroje ale lidi hned tak nenahradí

Podnikání
Robot složí kuchyňskou židli pod devět minut
/VIDEO/ Švédský nábytkářský řetězec je pověstný tím, že svůj nábytek dodává v rozloženém stavu v plochých krabicích. Správně ho složit však někdy může být skutečný technický oříšek. Robot vyvinutý na Nanyang Technological University v Singapuru si však poradí i s tímto úkolem. 

Nebaví vás skládat nábytek z Ikey? Robot to zvládne lépe a rychleji

Ekonomika
Gymnázium Jana Keplera.
Deník ve spolupráci s magistrátem nabízí seriál Praha očima studentů. Žáci středních škol v něm vyjadřují názor na studium i na život v metropoli. Tento týden odpovídali studenti Gymnázia Jana Keplera. Hovořili jsme o robotice a roli techniky ve výuce na středních školách. 
11 fotografií

Středoškoláci: Sestavit robota je skvělý pocit

Praha
Rektorka Mendelovy unvierzity v Brně Danuše Nerudová.
Brno /ROZHOVOR NA KONCI TÝDNE/ – Nejmladší profesorka, prorektorka a nyní i rektorka. Devětatřicetiletá Danuše Nerudová se před měsícem stala první ženou v čele brněnské Mendelovy univerzity. Vysoké školy podle ní ve společnosti sehrávají zásadní roli. „Musí se podílet na veřejném dění. Je třeba také lidem vysvětlovat, že stavět nás do role nějakých elit je hloupost. Nejsme elity, jsme naopak těmi, kteří by se měli společnost snažit spojovat, když už to nepřichází z vedení státu,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Nová rektorka Mendelovy univerzity: Vnímat vysokoškoláky jako elity je hloupost

Brněnsko
Studenti Střední průmyslové školy Jedovnice Jan Kratochvíl (na snímku) a jeho bratranec Jiří Kalvoda sestrojili z kostek stavebnice Lego robota Akio. Ten uspěl v letošní Robotiádě.
Jedovnice - Kostky Lego, naprogramovaná kamera a několik drátků. Kdo by řekl, že z hračky pro děti může vzniknout inteligentní robot? Podařilo se to studentovi průmyslovky v Jedovnicích na Blanensku Janu Kratochvílovi a jeho bratranci Jiřímu Kalvodovi. Sestrojili robota Akio, který uspěl v letošní Robotiádě.

Studenti z Jedovnic postavili robota z Lega. Umí mluvit i počítat

Blanensko
lepenice
„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

Za jídlem
Ilustrační foto
Mochov /VIDEO/ – Vyhlášení nejprve II. stupně požárního poplachu a nakonec i toho nejvyššího (který se pro svou výjimečnost ani neoznačuje slovem „čtvrtý,“ ale „zvláštní“) si v pátek dopoledne vyžádal rozsáhlý požár v areálu bývalých mrazíren v Mochově na Praze-východ. Hasičům byl ohlášen v 9.51. Oheň, na jehož řádění po celý den upozorňoval mohutný tmavý kouř, zachvátil plechovou halu využívanou pro skladování brambor. 

Ke zdolání požáru haly v Mochově nestačil ani celý den

Z okolí
Soutěž robotů na šumperské průmyslovce
/FOTOGALERIE/ Postavit robota z kostiček lega, naprogramovat ho a pak se pustit na závodní dráhu. To je princip soutěže, která se v úterý 6. února konala na Vyšší odborné a střední průmyslové škole v Šumperku. Letos se zapojilo jednačtyřicet žáků ze základních škol z celého šumperského okresu.
16 fotografií

Na průmyslovce se proháněli roboti z lega

Šumpersko
Ilustrační foto.
Pardubice – V pátek školní děti čekají pololetní prázdniny. Trvají sice pouhý den, ale přidáme-li k tomu ještě dva dni víkendové, jsou z toho tři dni volna. A během nich se konají zajímavé akce.

O pololetních prázdninách třeba za koňmi

Pardubicko
Ilustrační snímek
Lysá nad Labem – Nejenom důkladný úklid, který po návštěvě hygieniků ve stravovacích provozech nebývá výjimkou, ale dokonce i malování a natěračské práce. Takovou podobu měla nápravná opatření následující po kontrole, na niž se v rámci státního zdravotního dozoru vypravili hygienici z územního pracoviště v Nymburce do Lysé nad Labem. 

V závodní kuchyni našli hygienici špínu. Na vybavení i na zdech

Nymbursko
Robotická labuť
/VIDEO/ Singapurská vodní nádrž Pandan se může chlubit unikátem. Její hladinu totiž brázdí pět zvláštních labutí. Kdo by je však chtěl ve volné chvíli krmit, bude pravděpodobně zklamán. Nejedná se totiž o živá zvířata, nýbrž o robo-labutě, které testují a kontrolují kvalitu vody. Informoval o tom web Channel NewsAsia.
3 fotografie

V Singapuru stvořili robotické labutě. Kontrolují kvalitu vody

Svět
Originální kvásková vánočka.
Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.

Upečte si originální kváskovou vánočku

Domažlicko
Vesmírné dobrodružství a muzika. Páteční večer se v kavárně jičínské Valdštejnské lodžii nesl v režii Jakuba Čermáka.
Jičín – Vesmírné dobrodružství a muzika. Páteční večer se v kavárně jičínské Valdštejnské lodžii nesl v režii Jakuba Čermáka, básníka, písničkáře a režiséra vystupujícího pod pseudonymem Cermaque.
6 fotografií

Vesmírná pouť v Lodžii

Jičínsko