ŠTÍTEK: robot

Ilustrační foto.
Tři sta dva miliony na výměnu starých kotlů za ekologičtější začal Jihočeský kraj zpřístupňovat občanům před devíti dny, kdy spustil třetí kolo kotlíkových dotací z Ministerstva životního prostředí. Jak jsme informovali, server kraje 23. září od 6 hodin atakovaly tisíce Jihočechů, takže se kvůli přehlcení velmi zpomalil, fungoval v omezeném režimu. Žadatelé, kteří se nemohli připojit a žádost vyplnit, byli velmi rozhořčeni.

Kotlíkové dotace prý nerozebrali roboti

Českobudějovicko
Ilustrační foto
Měsíčně míří do chvaletické elektrárny tisíce tun uhlí. Jejich vykládku však nemá na starost početná četa dělníku s lopatami, ale důmyslný robotický systém.

VIDEO: Elektrárnu krmí robot

Pardubicko
Zažít město jinak
/FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ Zhruba na osmdesáti místech v metropoli vypuknou v sobotu 21. září sousedské slavnosti Zažít město jinak. Program vytvořily jednotlivé party přátel a známých. Pikniky, bazary, soutěže, slizová dílna, mazlící koutek, letní kino, tetovací i kadeřnický salon budou v ulicích Prahy místo zaparkovaných i projíždějících automobilů.
30 fotografií

Tip Deníku: Na sousedských slavnostech v Praze nebudou chybět roboti ani sliz

Z okolí
Čtvrťákům na ústecké základní škole pomáhá s výukou humanoidní robot.
Nová učitelka na základní škole v ústeckých Neštěmicích je 120 centimetrů vysoká a váží necelých 30 kilogramů. Pokud si myslíte, že pedagog takové konstituce si nedokáže u rozjívených čtvrťáků vydobýt respekt, mýlíte se. Žáci svou novou učitelku milují od prvního okamžiku. Jde totiž o humanoidní robotku Ruby, která bude svým lidským kolegům vypomáhat například při výuce matematiky nebo angličtiny.
14 fotografií

Digitální revoluce v Česku. Na základní škole vyučuje robotí slečna

Věda a technika
Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto.
Nervy napnuté jako struny mají muži, kteří figurují v případu rozsáhlých úvěrových podvodů, na jejichž počátku byly krádeže identity či vytváření falešných identit. V pondělí se u Krajského soudu v Ostravě dozvěděli, že byli uznáni vinnými, netuší však, jaké tresty dostali. V nejistotě zřejmě zůstanou až do druhé poloviny týdne. A to kvůli rozsáhlosti rozsudku, jehož vyhlašování je plánováno až do čtvrtka.

Soudní sci-fi: robot předčítá rozsudek

Zločiny a soudy
Ondřej Doule
Vědec a architekt Ondřej Doule má hodně neobvyklé povolání: navrhuje příbytky pro první lidské posádky na Měsíci a Marsu anebo třeba hotely na oběžné dráze. A taky je v rámci vědeckých projektů zkouší. I jeho zásluhou spatřil světlo světa jedinečný film Mars, ve kterém si příznačně zahrál robota. Nejen o něm mluví v rozhovoru pro týdeník Vlasta.
6 fotografií

Český vědec Ondřej Doule: Byl jsem robot na Marsu

Česko
Robota Pepína vytvořili studenti SPŠ a SOU Pelhřimov.
Pelhřimov – Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově má nový přírůstek. A Matylda, humanoidní robotka autorů Michala Seidla a Radky Benešové, která se dokázala pouze s využitím autostopu přepravit z Jablonce nad Nisou do Pelhřimova, má nového kamaráda.

Robot Pepíno: Muzeum rekordů má nový přírůstek

Pelhřimovsko
Robotická sekačka, kterou pořizuje město Jeseník. Snímek z dubnové prezentace v Jeseníku. Takový stroj pořídilo i město Zábřeh místním technickým službám.
Zvláštní žluté vozítko mohou na travnatých plochách ve městě potkávat obyvatelé Zábřehu a brzy také Jeseníku. Jedná se o robotickou sekačku, kterou si technické služby v obou městech pořídily. Nahradí práci lidí s křovinořezy, které měly firmy pečující o městskou zeleň problém sehnat.
9 fotografií

Konec sekáčů trávy? V kurzu jsou teď roboti

Šumpersko
Britská skupina Jamiroquai
A je to tady. Zítra večer hraje v pražské O2 areně kultovní britská skupina Jamiroquai. Charismatický kloboučník Jay Kay už šteluje svou skládací svítící čapku a roboti z budoucna rozjíždějí indiánský funk.

Jamiroquai: člověk versus stroj

Volný čas
Brněnské gymnázium Elgartova slaví stoleté výročí. V hlavní den oslav, v sobotu, ukázali studenti příchozím třeba chemickou show nebo zajímavosti z informatiky.
Brno /VIDEO/ - V Rákosníčkovi byla mlha tak hustá, že se dala krájet. V učebně chemie na brněnském gymnáziu Elgartova jedna dívka doslova krájela páru, která se dostávala ven z misky, až vytvořila na jejím povrchu obrovskou bublinu. Studenti nabídli v sobotu absolventům a i dalším příchozím také další pokusy. K vidění byl oheň, proměna barev či pěnové bubliny. Chemická show byla součástí dne oslav sta let brněnské školy.
24 fotografií

Oslavy 100 let Elgartky: studenti vytvořili oheň i slušně vychovaného robota

Brněnsko
Vítězný návrh obydlí na Marsu.
Myšlenka dlouhodobého bydlení na Marsu dostává stále reálnější obrysy. Americká vesmírná agentura NASA totiž v minulých dnech oznámila tři vítězné návrhy na vesmírná obydlí, které vybírala v rámci soutěže 3D-Printed Habitat Challenge. Je jasné, že nepůjde o jen tak ledajaké stavby, bude totiž možné je vytvořit pomocí 3D tisku. Informoval o tom server TechTimes.    
7 fotografií

Bydlení na Marsu? Budovy by měly odolat i nárazu meteoritů, postaví je roboti

Věda a technika
Soutěže s malým pojízdným robotem zaujaly i dívky.
Domažlice - Po tři dopoledne zaplnili nově vybavenou multimediální učebnu pro výuku cizích jazyků a robotiky v Gymnáziu J. Š. Baara žáci z pěti základních škol z Domažlicka, kteří mají zájem o gymnaziální studium, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli moderní vyučovací metody, které tato učebna umožňuje.

V moderní učebně žáky čekalo poučení i soupeření

Domažlicko
Torkretování mezipánví probíhá v TŽ nově pomocí robota.
Náročnou lidskou práci nahradil robot v procesu nanášení žáruvzdorné hmoty na stěny mezipánví. Ty jsou na zařízení plynulého odlévání oceli využívány k distribuci tekuté oceli do jednotlivých licích proudů. Kompletní systém řízení takzvaného torkretovacího pracoviště včetně řízení vlastního robota vyvinuli zaměstnanci Třineckých železáren.

Nástřik žáruvzdorné hmoty už v huti zajišťuje robot

Frýdecko-Místecko
Sonda "Beresheet" izraelské společnosti SpaceIL
Izraelská nezisková organizace SpaceIL oznámila, že se chystá vyslat na Měsíc vlastní robotickou sondu. Pokud to počasí dovolí, k zahájení mise dojde již tento čtvrtek 21. února. Do vesmíru ji z floridského mysu Canaveral vynese raketa Falcon 9 společnosti Space X, kterou založil miliardář a vizionář Elon Musk. V případě úspěchu se Izrael stane historicky teprve čtvrtou zemí, která na tomto přirozeném satelitu Země provede takzvané „hladké přistání“.
14 fotografií

Měsíc přivítá nového robota. Je z Izraele a má pořídit i detailní fotky povrchu

Věda a technika