ŠTÍTEK: robot

Robotiáda v brněnském VIDA centru.
Brno - Souboj robotů v ringu, stroj nahrazující zahrádkáře nebo robot luštící sudoku. To je jen malý výčet modelů, se kterými dnes mladí nadšenci kybernetiky soutěžili na Robotiádě. Na šestý ročník největší robotické soutěže pro děti v Česku se přihlásilo přes šest set účastníků. Kromě domácích týmů se klání ve vědeckém centru VIDA! zúčastnily i týmy z Ukrajiny, Maďarska, Slovenska a Polska.
22 fotografií

VIDEO: Vědecké centrum VIDA! ovládli roboti

Brněnsko
V Brně o víkendu odstartuje největší robotická soutěž
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Vyrobit si vlastního svítícího robota nebo porazit stroj ve stolním fotbálku mohou v sobotu návštěvníci brněnského VIDA! science centra. Dvoudenní akci zahájí už v pátek Robotiáda. Do největšího robotického klání pro děti v České republice se letos přihlásilo rekordních 650 účastníků. Dorazí i týmy ze zahraničí.
5 fotografií

V Brně o víkendu odstartuje největší robotická soutěž

Volný čas
Ilustrační foto
Plzeň - Podpora technického vzdělávání a rozvoj podnikavosti u žáků základních škol, to jsou hlavní cíle projektového dne Naše firmy, za jehož realizací stojí město Plzeň ve spolupráci se společností nvias.

Projekt rozvíjí znalosti žáků

Plzeňsko
Robot v planetáriu Ostrava předával studentovi Tomášovi pamětní list.
„Dnes tady máme dvě třídy ze ZŠ Dětská, to je celkem čtyřiačtyřicet prvňáčků. Engie každého vyvolává ze svého místa v kinosále, a než si k ní dítě dojde na pódium pro vysvědčení, řekne o něm pár vět. Jak si vedlo v učení, v čem by mělo přidat, jaké má kroužky…“ popisuje Kamila Truparová.  

Připravit robota pro jednu třídu znamená i týdny programování

Ostravsko
Vozítko Opportunity
Americká vesmírná agentura NASA se naposledy pokusí navázat spojení s robotickým vozítkem Opportunity na Marsu. Inženýři totiž začali vysílat novou sadu povelů ve snaze zjistit, co mohlo roveru kontakt se Zemí znemožnit. NASA kontakt s Opportunity ztratila loni na začátku června, kdy se zde prohnala velmi silná prachová bouře, která pokryla téměř čtvrtinu povrchu Marsu. Vesmírná agentura o tom informovala na svých stránkách.       
4 fotografie

NASA znovu zkusí kontaktovat robotické vozítko na Marsu. Nezbývá moc času

Věda a technika
Robot vytvořený podle fosílie prehistorického tvora Orobates pabsti
/VIDEO/ Jak asi vypadal pohyb prvních živočichů, kteří v období prvohor přešli z vody na souš? Ke zodpovězení této otázky využil mezinárodní tým vědců archeologické nálezy i počítačovou simulaci. Díky tomu dokázali stvořit unikátního robota, který věrně napodobuje chůzi tvora s latinským označením Orobates pabsti. Po zemském povrchu se tento obojživelník pohyboval před více než 280 miliony let.
5 fotografií

Vědci oživili 280 milionů let starou fosílii. Vytvořili podle ní robota

Věda a technika
Nymburské parkovací karty mají novou grafickou podobu.
Nymburk – Novinku pro místní řidiče přichystala hned na začátku roku radnice. Abonentní i rezidentní parkovací karty už nově nebudou muset motoristé objednávat výhradně osobně na městském úřadu, ale mohou si je elektronicky objednat pomocí speciálního odkazu na stránkách radnice.

Parkovací karty lze nově objednat elektronicky

Nymbursko
Průmysloví roboti mohou najít uplatnění i v pekárnách při ukládání výrobků na palety.
Do čtyř let se počet Čechů v produktivním věku sníží o 1,5 procenta, ekonomika ale v následujících letech přesto poroste. Do jisté míry mohou část pracovní síly nahradit pokročilé technologie. Ve využívání robotů v průmyslu se však v Česku postupuje příliš pomalu, zaostáváme i za sousedním Slovenskem. Ukazuje to nejnovější studie společnosti HSBC „Svět v roce 2030“, která pro příštích 11 let předpovídá ekonomický vývoj v 75 zemích světa.
3 fotografie

Roboty v průmyslu budeme potřebovat stále více. Dnes zaostáváme i za Slovenskem

Ekonomika
Lidé a roboti - ilustrační foto
Ačkoliv je Japonsko jednou z nejrozvinutějších zemí, co se týče procesu robotizace, i zde existují odvětví, kde zůstávají lidé nenahraditelní. Alespoň tedy prozatím. Díky pozměněným zákonům se farmářům ze země vycházejícího slunce daleko více vyplatí najmout levnou pracovní sílu ze zahraničí než investovat do moderních zautomatizovaných pomocníků.

Člověk versus robot. Japonští farmáři nedají na lidskou pracovní sílu dopustit

Ekonomika
Robot Matylda.
Jmenuje se Matylda a je to malá roztomilá robotka, kterou si oblíbily tisíce Čechů. Sledovaly, jak se vydala na cestu autostopem z Jablonce nad Nisou do pelhřimovského Muzea kuriozit a rekordů. Tato nevšední slečna dokázala něco neobvyklého. V době, kdy je společnost rozhádaná a rozdělená, její příběh lidi nadchl a spojoval. Hvězdou není jen na internetu, září také v pelhřimovském muzeu, kam za ní přijíždí celé výpravy.
6 fotografií

Robotka na stopu. Matylda se stala celebritou, její příběh nadchl a spojoval

Česko
ŠKODA AUTO zahajuje výstavu o historii závodu Vrchlabí
Dnes byla otevřena výstava „Od milimetru k mikrometru“, mapující historii i současnost závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. Tradice výroby na místě dnešního závodu sahá až do roku 1864. V současnosti je vrchlabský závod díky zavádění digitalizace a technologií Průmyslu 4.0 jedním z nejmodernějších provozů v Evropě. Výstava s interaktivními prvky se nachází v prostorách Krkonošského muzea ve Vrchlabí a je přístupná do 31. ledna 2019.
7 fotografií

Ve Vrchlabí se otevírá výstava Škodovky o místním závodě

Česko
Budova Informačního centra TUL. Ilustrační foto
Liberec – Už 12. ročník kreativní soutěže malých výukových robotů „KyberRobot 2019“ vyhlašuje Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci. Soutěž proběhne v sobotu 26. ledna 2019. „Určena je pro žáky základních a středních škol. Účast v soutěži je bezplatná, termín uzávěrky přihlášek je neděle 20. ledna 2019,“ upozorňuje proděkan fakulty Miloš Hernych.

TUL vyhlašuje další ročník soutěže pro děti. Jmenuje se KyberRobot

Liberecko
Planetární sonda InSight bude zkoumat povrch Marsu.
Americká sonda InSight na začátku týdne úspěšně přistála na povrchu Marsu. V následujících letech by ji mohla doplnit hned tři další podobná zařízení. Vyslání dalšího přístroje plánuje americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), vlastní sondy však chystá i Čína a v rámci společného projektu také Evropská unie a Rusko. Na oběžnou dráhu rudé planety by se měly podívat čínská a arabská družice.
17 fotografií

Mars obsadí roboti. Na rudou planetu vyrazí další tři sondy

Věda a technika