ŠTÍTEK: robot

Výstava Roboti ze sběráku je k vidění v hospodě U Konvalinků na Husově náměstí v České Skalici.
/FOTOGALERIE/ Chodí tam pravidelně, personál ho dobře zná a ví, po čem jeho umělecká duše prahne. Řeč je o Jaroslavu „Palci“ Palečkovi (60) z České Skalice a jeho pravidelných výletech na zdejší sběrný dvůr. Tam totiž vyráží pro rozmanité technické součástky a už prakticky nepoužitelné díly, dráty, šroubky, matice a další podobné harampádí, kterému se vznešeně říká odpad.
11 fotografií

Když roboti, jedině z odpadu. Tím se řídí jejich tvůrce Jaroslav Paleček

Čtenář reportér
ILUSTRAČNÍ FOTO: Zimní bitva v Ořechově.
V lednu 1944 zemi u města Narva, ležícího v dnešním Estonsku, zalila krev. O strategické místo totiž svedly jednotky sovětské a německé armády jednu z největších bitev druhé světové války. Právě tuto operaci připomene letošní ročník tradiční Zimní bitvy v Army parku v Ořechově na Brněnsku. Koná se v sobotu, do areálu se návštěvníci dostanou od desáté hodiny dopoledne, hlavní ukázka je na programu ve dvě hodiny odpoledne. O víkendu ale lidi čeká například speciální program pro ženy v Avionu či zábava s roboty pro celou rodinu.

Tipy na víkend 8. a 9. února: Stovky vojáků svedou bitvu o Narvu

Cestujeme
Vrcholem roku 2020 v brněnském Technickém muzeu bude výstava věnovaná robotům. Lidé na ní uvidí i robota Josefa.
Mezi flašinety, divadelními kulisami nebo uprostřed invaze robotů se octnou příznivci umění. Brněnská muzea a galerie představují program na letošní rok, Brněnský deník Rovnost přináší přehled některých zajímavých událostí.

Brno bude čelit invazi robotů. V technickém muzeu

Brněnsko
Petr Málek, Teplický deník
Říká se, že úspěch restaurace stojí z velké části na kuchyni. Což zní i logicky. Pokud totiž zákazníkům chutná, vracejí se. Spokojený je majitel, poděkování míří ke sporáku, podnik vydělává a funguje. Ovšem sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře, který svou práci bere jako poslání a je v práci mezi hrnci spíše srdcařem než pouhým robotem s bílou čepicí, je velký problém.

Komentář: Kuchyně v restauraci potřebuje kuchaře s chutí a ne roboty za 30 tisíc

Názory z regionu
Petr Málek, Teplický deník
Říká se, že úspěch restaurace stojí z velké části na kuchyni. Což zní i logicky. Pokud totiž zákazníkům chutná, vracejí se. Spokojený je majitel, poděkování míří ke sporáku, podnik vydělává a funguje. Ovšem sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře, který svou práci bere jako poslání a je v práci mezi hrnci spíše srdcařem než pouhým robotem s bílou čepicí, je velký problém.

Komentář: Kuchyně v restauraci potřebuje kuchaře s chutí a ne roboty za 30 tisíc

Názory z regionu
Robota ovládá přednosta urologické kliniky Milan Hora joystickem.
Pacienti s urologickými a dalšími vážnými chorobami ze západních Čech už nebudou muset cestovat za robotickými operacemi do nemocnic v Praze, Ústí nad Labem nebo Českých Budějovic. Robotické pracoviště otevře i plzeňská fakultní nemocnice. Robot bude operovat zejména pacienty Urologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Její lékaři a sestry se ho už učí ovládat v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.
4 fotografie

Plzeňská nemocnice zahájí robotické operace. První proběhne již příští rok

Zdraví
Ilustrační foto.
Již potřetí se Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě zúčastní Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, největšího vědeckého festivalu u nás, který se bude konat od 11. do 17. listopadu. Jeho motto zní: „Věda, svoboda, odpovědnost“. Knihovna nabídne možnost vyzkoušení virtuální reality a práce s roboty či přednášku o kybernetické bezpečnosti.

Ve vědecké knihovně nahlédnete do virtuální reality

Volný čas
Na půdě v Poličce se procházejí roboti
Stále ještě hledáte toho pravého robota? Přijeďte tedy do Poličky na seznamovací víkend s výukovými roboty do nově otevřeného centra Půda – Centra technického vzdělávání.
8 fotografií

Roboakademie v Poličce

Svitavsko
Roboti ve výuce? Ano, ale až na druhém stupni. Mladší děti by podle Josefa Holého měly ve třídách posilovat hlavně přirozené vazby k učiteli a spolužákům, nikoli k robotům. Ilustr. foto.
Zdravotnictví se díky umělé inteligenci (AI) promění k nepoznání, bude mnohem osobnější. Tvrdí to Josef Holý, který o AI nedávno přednášel na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí. „Umělá inteligence bude shromažďovat a analyzovat data o našem zdravotním stavu,“ říká odborník, který od roku 2014 pracuje v pražském IT centru globální zdravotnické společnosti MSD. V centru s 1 500 lidmi zastává vedoucí pozici v organizaci, která vyvíjí software pro farmaceutický průmysl.

Expert Josef Holý přednášel na univerzitě o využití inteligentních strojů

Ústecko
Ilustrační foto.
Chcete zkusit překonat složité bludiště, co nejrychleji zvládnout klikatou dráhu, postavit robota, sestavit hlavolam nebo si prověřit své znalosti v robotickém kvízu? Proč ne. 

Robotický pětiboj v Galerii Breda

Volný čas
Robot už v Hradci Králové operoval přes tisícovku pacientů.
Přes tisíc robotických operací už provedli lékaři ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. První robotem daVinci asistovaná urologická operace se uskutečnila v lednu 2016, koncem ledna pak první chirurgická operace střeva a v červnu stejného roku následovala první gynekologická operace. V dubnu 2018 lékaři provedli první kardiochirurgickou operaci.

Robot už v Hradci operoval přes tisícovku pacientů

Hradecko
Na brněnském výstavišti v pondělí začal Mezinárodní strojírenský veletrh.
Brno – Na brněnském výstavišti v pondělí začal Mezinárodní strojírenský veletrh. Součástí jednašedesátiletého ročníku bylo první den i slavnostní odhalení bronzové sochy Tomáše Garrigua Masaryka. Jedná se o kopii sochy, která v areálu stála před jednadevadesáti lety. „Vracíme jí sem jako připomínku založení výstaviště a jako zdroj inspirace Masarykovy filozofie,“ sdělil ředitel výstaviště Jiří Kuliš.
41 fotografií

VIDEO: Robot, co umí kouzlit? Je k vidění na Mezinárodním strojírenském veletrhu

Brněnsko