ŠTÍTEK: robot

Od roku 2019 využívají studenti Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky ve Zlíně prostory v modernizovaném třetím patře budovy. To bylo upraveno za pomoci evropské dotace
Gymnázium a Jazykovou školu s právem státní jazykové zkoušky Zlín (GJŠ) najdete v budově někdejšího Baťova Studijního ústavu na jižním okraji Zlína, přímo v sousedství Památníku Tomáše Bati. V budově, která připomíná nejlepší léta Zlína, již třetím rokem slouží studentům modernizované třetí patro, které vzniklo za podpory z evropských fondů v rámci projektu vybudování Přírodovědně-technického a jazykového centra školy. Ten fondy EU podpořily 14 miliony korun.
32 fotografií

Učebna s roboty, rozkvetlá zahrada. Gymnázium se proměnilo i díky fondům EU

Česko a EU
Robot v zahradě Památníku Karla Čapka ve virtuální aplikaci.
Robot dětem. Tak se jmenuje nová interaktivní aplikace pro děti s digitální postavičkou v podobě robota, která přivítá nejmladší návštěvníky areálu Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Originální a zábavnou formou se tak dozvědí třeba zajímavosti o dětských knihách, o půvabných ilustracích Karla Čapka i jeho bratra Josefa nebo o životě ve Staré Huti.
11 fotografií

Robot dětem, divadlo i výstava v Bruselu. Památník Karla Čapka má co nabídnout

Čtenář reportér
Soutěž Jedobot 2022.
V úterý 10. května se na jedovnické průmyslovce ve sportovní hale konal osmý ročník tradiční robotické soutěže Jedobot. Letos se jí zúčastnilo rekordních 143 účastníků s 123 roboty. Nejvzdálenější účastníci přijeli až z Polska. Součástí soutěže byl také seminář pro učitele. Děkujeme za text Martinu Živnému z 3.B a za foto Patriku Štefkoi z 1.B.
8 fotografií

Studenti jedovnické průmyslovky získali pohár na robotické soutěži Jedobot

Čtenář reportér
Národní zemědělské muzeum Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice.
/FOTOGALERIE/ Svahová sekačka naváděná GPS, multifunkční polní robot, plně autonomní stroj Farmbot nebo třeba 3D čokotiskárna – nejen tyto technologické unikáty najdou návštěvníci Národního zemědělského muzea v Ostravě na výstavě Zemědělství 4.0, která je nově k vidění v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. K vidění zde bude do konce února 2023.  
36 fotografií

Drony i tisk z čokolády. V Ostravě jsou nyní k vidění hity moderního farmaření

Ostravsko
Bakterie v písecké nemocnici likviduje robot.
Omezit šíření infekčních onemocnění, bakterií a dalších druhů škodlivých mikroorganismů v Nemocnici Písek pomáhá od letošního února robot. Během deseti minut vydezinfikuje místnost o velikosti 25 metrů čtverečních i s toaletou a významně tak ušetří čas zdravotnického personálu. Nemocnice jej využívá na Ortopedicko-traumatologickém oddělení a na jednotce intenzívní péče.
6 fotografií

Bakterie a viry v písecké nemocnici likviduje robot

Písecko
Zoologická zahrada v Brně.
Třetí březnový víkend už konečně předznamenává konec zimy a návrat jara. Alespoň podle kalendáře. Proto pořadatelé na víkend připravili řadu akcí, kterými chtějí nadějnější, pestřejší a teplejší část roku přivítat. Program chystá brněnská zoo i základna v Mokré-Horákově. Brněnský vědecký a zábavní park VIDA! bude patřit robotům. Tančit na plesech budou lidé v Charvátské Nové Vsi nebo Hrušovanech nad Jevišovkou.
30 fotografií

Brno obsadí roboti. Jaro přivítá zoo i základna. Lidé si užijí plesy a karnevaly

Cestujeme
V pátek 18. a v sobotu 19. března obsadí zábavní vědecký park VIDA! roboti. V pátek se bude konat Robotiáda. Sobota bude ve znamení přehlídky robotů.
/VIDEO/ - Největšího robotického klání v České republice Robotiády se už v pátek 18. března zúčastní stovky žáků a studentů v brněnském VIDA! science centru. na čtyři sta padesát soutěžících nejen ze střední Evropy se po loňském online soutěžení utká opět naživo. Děkujeme VIDA! science centrum za pěknou pozvánku na zajímavou akci.
35 fotografií

Jako z filmu Číslo pět žije. Roboti v Brně. Mluví, skládají básně a hrají šprtec

Čtenář reportér
Z vědecké konference Já, robot v kolínském Ceropu.
Roboti, věda, technika a hlavně spousta skvělých nápadů a výtvorů všech soutěžích. To vše obnášela v jednom dni vědecké konferenci Já, robot, kterou v kolínském Ceropu uspořádala Střední průmyslová škola strojírenská Kolín pod záštitou starosty města Michaela Kašpara. Všichni návštěvníci a soutěžící se mohli přesvědčit o tom, že současné strojírenství je opravdu úžasná zábava, která se neobejde bez počítačů a robotů.
48 fotografií

Obrazem: Vědecká konference v Kolíně. Cerop zaplnili roboti, děti a mládež

Kolínsko
Harmonogram vědecké konference v kolínském Ceropu.
Konferenci s názvem Já, robot uspořádá ve středu 9. února od 10 hodin v prostorách Ceropu Střední průmyslová škola strojírenská v Kolíně. Konference je určena široké veřejnosti, zejména žákům základních a středních škol, rodičům i zástupcům firem a škol. Cílem je popularizace vědy a techniky a její přiblížení nejen dětem.

V Ceropu se sejdou roboti. Jejich tvůrci si v rámci konference zahrají o odměnu

Kolínsko
Ilustrační snímek
Policie spustila koncem minulého roku projekt, který má pomoci seniorům rozpoznat hovory od podvodníků. Hlasový robot po zvednutí sluchátka řekne volanému důležité rady, jak podvodný telefonát rozpoznat a jak se při něm a následně po něm zachovat. V tiskové zprávě to uvedl Martin Šemík, mediální zástupce společnosti Conectart, která projekt technologicky zastřešila.
5 fotografií

Senioři jsou častým terčem podvodníků. Pomoci by jim mohl hlasový robot

Krimi
Mladý pár v posteli, sex - ilustrační foto.
Sex s robotem by se podobal masturbaci a nešlo by o nevěru, mohl by však u lidí vytvářet nerealistické představy o sexu, domnívá se podle výzkumu většina oslovených Čechů. Za dotazníkovým průzkumem stojí Centrum Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice, jeho výsledky byly prezentovány na konferenci Intimně s roboty: Sociální, psychologické a etické aspekty v pražském sídle Akademie věd ČR.

Sex s robotem by nebyl nevěrou, myslí si podle výzkumu většina Čechů

Chytrá domácnost
Roboti by mohli v rozvážkových službách zcela nahradit lidské pracovníky. Je to jen otázka času
Stovky malých robotů vysokých po kolena a schopných pojmout asi čtyři velké pizzy se v těchto dnech hemží po univerzitních kampusech a chodnících v USA, Spojeném království i jinde na světě. Zatímco před útokem koronaviru byli roboti testováni ve veřejném prostranství jen v omezených počtech, dnes jejich výrobci tvrdí, že postpandemický nedostatek pracovních sil a rostoucí zájem o bezkontaktní doručování umožnily jejich současný boom.

Do ulic měst vyrážejí stovky robotů. Zájem o lidské kurýry kvůli pandemii opadá

Věda a technika
Strojírenský veletrh na brněnském výstavišti.
Nový stroj pro 2D laserové řezání uvidí vůbec poprvé v České republice návštěvníci Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná příští týden na brněnském výstavišti. Představí jej firma Prima Power, která je jedním z 1016 vystavovatelů z pětatřiceti zemí světa. „Nejvíce zahraničních firem je z Německa. Poprvé se evidujeme také účast z Indonésie," zmínil ředitel veletrhu Michalis Busios.
19 fotografií

Strojírenský veletrh po pauze opět v Brně: 2D řezání i nejmenší průmyslový robot

Brněnsko
Autonomní zbraň americké armády Gladiator
Autonomní zbraňové systémy, známé spíše jako roboti zabijáci, podle všeho loni poprvé zastřelili člověka. Takové závěry lze vyvodit z nedávné zprávy Rady bezpečnosti OSN o libyjské občanské válce. Historie tento okamžik tak bude moci brát jako počáteční bod nových závodů ve zbrojení, které podle odborníků mají potenciál stát se poslední velkým zbrojením lidstva.

Robot je nebezpečnější zbraň než atomová bomba. Už zřejmě i zabíjel

Věda a technika
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/7. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. Čtvrtý díl seriálu se věnuje otázce: Budou moct mít roboti v krátké budoucnosti pocity?

Budou moct mít roboti pocity, stejně jako lidé?

Věda
Rozsudky a rozhodnutí mají nově vydávat roboti
Angličan Joshua Browder (24) je na počátku oslnivé kariéry. Když mu bylo osmnáct, měl jako student v Londýně velké problémy s pokutami za špatné parkování. Vymyslel proto aplikaci DoNotPay (Neplať), která pokuty vyřizovala za něj: zjišťovala jejich oprávněnost, podávala odvolání, žádala o snížení příslušné částky apod. „Nemohl jsem si ty drahé pokuty dovolit. Tak jsem na ně nasadil robota,“ vysvětluje.
12 fotografií

Spravedliví roboti. Umělá inteligence řeší pokuty za parkování i soudní spory

Věda a technika