ŠTÍTEK: robot

Robotické operace v KNTB ve Zlíně pomáhají také v gynekologii.
Operatéři v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně čím dál více využívají u operací robotický operační systém DaVinci. Ten pořídila nemocnice v loňském roce za více než 65 milionů korun. Nejčastěji s robotem pracují urologové, koncem loňského podzimu se k nim přidali také gynekologové. Dominují operace onkologických pacientek.
2 fotografie

Robot ve Zlíně operuje nádory. Lékaři ho ovládají joystickem

Zlínsko
Areál TechTower v Plzni hostí jednu z největších technologických přehlídek v Česku. Festival Inovujeme Plzeň láká na pestrý program.
Areál Tech Tower na Světovaru ožil na dva dny festivalem Inovujeme Plzeň. Tématem jedné z největších technologických přehlídek v Česku je letos spojení inovací a moderních technologií s medicínou, zdravým životním stylem a sportem. K velkým lákadlům patří drony, které využívají filmaři v Hollywoodu, roboti, umělá inteligence i možnost vyzkoušet si virtuální realitu.
30 fotografií

Umělá inteligence, roboti, simulátory. Začal festival Inovujeme Plzeň

Plzeňsko
Snímek jámy u sopky Arsia Mons.
Dvě marťanské jámy s nejistým původem vrtají vědcům v hlavě již dvě desítky let. Ti se stále snaží zjistit, čím doopravdy jsou. Ačkoliv se domnívají, že by se mohlo jednat o pozůstatky aktivity sopek, s jistotou to dokáží určit až po bližším průzkumu. Pro tento účel chtějí nově využít roboty. Jenže se jedná o složitý úkol, který je nutné nejprve pořádně promyslet.

Dvě obří díry na Marsu vypadají až hrozivě. Vědci do nich chtějí vyslat roboty

Vesmír
Střední průmyslovou školu v Jedovnicích na Blanensku ovládla v pátek tradiční robotická soutěž JedoBot.
/FOTO, VIDEO/ Skvělá práce. Klobouk dolů. Průmyslovku v Jedovnicích na Blanensku ovládla v pátek robotická soutěž JedoBot. Už po desáté. Mezi sebou soupeřily dvě stovky robotů, které sestavili a naprogramovali žáci nebo studenti z celé republiky. Na paty jim pak šlapaly také školní týmy ze sousedního Slovenska a Polska. A za řadů strojů by se nemuseli popravdě stydět ani špičkoví odborníci.
33 fotografií

Sumo a bludiště v Jedovnicích. Průmyslovku obsadily dvě stovky robotů

Blanensko
Zdicí robot.
O robotickém zdění už se mluví i v mezinárodním měřítku. Zdicí robot od Wienerbergeru, nově pojmenovaný WLTR, získal uznání během Evropského fóra robotiky (ERF). Odnesl si druhé místo v soutěži euRobotics Technology Transfer za svůj přínos a uplatnění technologií mezi akademickou a průmyslovou sférou. Wienerberger má s WLTRem velké plány. Již letos na stavby přibudou další roboti z první sériové výroby.
4 fotografie

Zdicí robot WLTR bodoval. Z evropské robotické soutěže přivezl 2. místo

Českobudějovicko
Břeclavské Kino Koruna obsadili roboti. Stříleli z děla a dokonce promluvili
První březnovou neděli mohli zájemci v Kině Koruna v Břeclavi vidět jedinečnou show gigantických robotů. Děti i dospělí spatřili tváří v tvář realistické roboty Transformers jako z filmového plátna. Jejich velikost je pro někoho jistě neuvěřitelných 2,9 metrů. Roboti navíc uměli mluvit a při show dokonce stříleli z obřího kouřového kanonu. S každým dítětem se pak osobně setkali a na památku se vyfotili.
2 fotografie

Břeclavské Kino Koruna obsadili roboti. Stříleli z děla a dokonce promluvili

Čtenář reportér
Konstrukce zametače je jednoduchá: má úklidovou hlavici a rukojeť
Podlaha bývá místem, kde se shromažďuje nejvíce nečistot. Pokud jsou mezi členy domácnosti i malé děti a domácí mazlíčci, množství drobků, chlupů a dalšího nepořádku se násobí a vyžaduje častější úklid. Jenže s obyčejným smetákem se musíme hodně sklánět a ohýbat záda, abychom nečistoty nametli na lopatku. A vytahovat několikrát denně vysavač a tahat kabel nikoho moc nebaví. Automatické robotické vysavače jsou zase docela drahé. Kompromisem může být elektrický zametač podlah a koberců. Co umí elektrický zametač? A podle čeho vybrat elektrický zametač, aby byl dobrým pomocníkem?

Bolí vás záda? Speciální smeták pomůže s denním úklidem, není drahý jako robot

Domácnost
Střední škola AGC pořídila pro robotiky již třetího robota
Dalšího, v pořadí již třetího robota pro výuku svých žáků nově pořídila Střední škola AGC v Teplicích. Nový robot je určen primárně pro obor Mechanik elektrotechnik se zaměřením na robotiku a automatizaci, který škola otevřela v roce 2021. Investici v řádu téměř milionu korun škola pořídila částečně z vlastních prostředků, částečně z prostředků čerpaných v dikci národního plánu obnovy. Robotické pracoviště Fanuc dnes škola představila veřejnosti.

Střední škola AGC v Teplicích pořídila pro robotiky již třetího robota

Čtenář reportér
Přesný, šetrný a schopný operovat i na hůře dostupných místech. To jsou hlavní výhody nového robotického operačního systému da Vinci Xi, kterým nově disponuje Pardubická nemocnice.
/VIDEO/ Lékaři pardubické nemocnice brzy začnou využívat nejmodernější robotický chirurgický operační systém da Vinci. Robot najde využití u operací nádorů na chirurgii, urologii, ale také při operacích tlustého střeva či v gynekologii. Pro pacienty je zákrok mnohem méně invazivní a urychluje se i jejich zotavení. Robot s hodnotou skoro 65 milionů korun je nejdražší technologií Nemocnice Pardubického kraje.
33 fotografií

V Pardubické nemocnici operuje supermoderní robot. Lékaře ale nahradit neumí

Pardubicko
Nemocnice Vršovice slavnostně převzala robota ROSA specializovaného na operace s výměnou kolenního kloubu.
/VIDEO, FOTO/ Špičkového robota speciálně vyvinutého pro operace spojené s náhradou kolenního kloubu převzala v úterý 12. prosince ortopedie Nemocnice Vršovice. Technologie, kterou se u nás zatím mohou pochlubit pouze dvě nemocnice, zde začne pacientům sloužit od počátku příštího roku. Společně se zkušenostmi zdejších operatérů jim zaručuje především bezpečnost při zákroku a přesnost jeho provedení.
48 fotografií

Ve vršovické nemocnici bude od ledna pomáhat nový robot operující kolena

Praha