ŠTÍTEK: robot

AI: Když robot píše hru.
Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu, hned na úvodroku pro diváky připravují světově unikátní novinku. V den stoletého výročí premiéry hry R.U.R. Karla Čapka, 25. ledna, uvedou u Švandů online unikátní inscenaci pod názvem AI: Když robot píše hru.

AI: Když robot píše hru

Čtenář reportér
Ilustrační snímek.
Moravskoslezský kraj má dlouhodobě výrazně vyšší nezaměstnanost, než činí průměr v Česku, ekonomická krize vyvolaná pandemií ji ještě prohloubila. Má se region, který je navíc v restrukturalizaci kvůli závislosti na těžebním a hutním průmyslu, obávat dalšího pádu, nebo stávající krize představuje příležitost? O této problematice hovoříme s Pavlem Prautschem, ředitelem Operačního centra Evropa technologické společnosti ABB. 

Ředitel ABB Prautsch říká: Pracujeme na věcech, o kterých se nám dříve nesnilo

Podnikání
Vědci objevili nový druh podmořského živočicha. Tvarem těla připomíná želatinový blob
Vědci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru potvrdili objev zcela nových druhů zvláštních hlubokomořských živočichů, připomínajících želatinový blob. Zaznamenali je v hloubce kolem 3900 metrů, což je zhruba stejná hloubka, v jaké se nalézá vrak Titaniku. Identifikovat nový druh podmořského tvora se jim podařilo na základě videa, pořízeném ve vysokém rozlišení robotem na dně oceánu.
8 fotografií

Jako ze sci-fi. V hloubce, v níž leží Titanic, našli vědci želatinová stvoření

Věda a technika
Brněnský učitel robotů Erik Citterberg z Born Digital.
/POSLECHNĚTE SI ROZHOVORY S ROBOTEM/ Pobývá mezi námi. Řada z nás s ní nejednou řešila své problémy. Umělá inteligence už nepatří do vědecko-fantastických filmů, ale je každodenní realitou. Blokuje ztracené či ukradené debetní karty, pátrá po zapomenutých pin kódech. A původ má na jižní Moravě. Brněnsko-pražská společnost Born Digital tyto digitální entity vytváří. Pro banky, operátory i hasiče.

"Dobrý den, mluvíte s robotem." Telefonáty s umělou inteligencí ladí v Brně

Brněnsko
Noc vědců letos on-line
Milovaná věda u počítače. Takové je tentokrát motto pro páteční Noc vědců. Ta se letos koná nejen s podtitulem Člověk a robot, ale především s dodatkem: on-line. Opatření proti šíření koronaviru nic jiného nedovolí. Fandové dobrodružství poznání tak však zase budou moci snadno „cestovat“ po celé republice. Bezbariérově. 
24 fotografií

Noc vědců ustoupila před koronavirem. Na internet

Z okolí
Na arkádách čeká anděl.
Máme před sebou první adventní neděli. Kdo se chce vánočně naladit, může se vypravit k Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi. Na Mydlářovském domě přistál anděl, který plní přání. U sousedů v Pardubicích zase brázdí ulice vánoční trolejbus a z kaváren tam voní perník. Ochutnáte?

Tipy na víkend 28. a 29. listopadu: Advent začíná

Cestujeme
Výroba nanorobotů na Vysoké škole chemicko-technologické
Exkurze do sféry neviditelna. Jinak tenhle článek uvést nelze. Řeč je o nanorobotech, jimž bude v mnoha sférách lidského života patřit budoucnost. Své o tom vědí v pražské Vysoké škole chemicko – technologické (VŠCHT), kde funguje mezinárodní tým špičkových chemiků, který se zabývá právě nanoroboty, v čele s RNDr. Martinem Pumerou, Ph.D. A velkou roli v tom hraje Evropská unie.
17 fotografií

Nanoroboti v Česku ožívají. Projekt předčil představy výzkumníků

Česko a EU
prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D.
Robotická chirurgie je trend budoucnosti. V novém robotickém centru ve FN Plzeň již několik měsíců 4ramenný přístroj robot DaVinci operuje pod taktovkou několika vyškolených odborníků. Zajímá Vás, jak taková operace probíhá, v čem je pro pacienty přínosem a zda má méně rizik, než standardní operace? Na Vaše dotazy odpovídal přednosta Urologické kliniky FN Plzeň prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D.

ON-LINE: Na dotazy o robotickém centru FN Plzeň odpovídal přednosta Milan Hora

Plzeňsko
Letní škola robotiky s DDM Astra Zlín.
Předposlední srpnový týden věnovalo bezmála dvacet nadšených borců stavění a programování robotů. Také v tomto případě se během posledního dne příměstského táboru poměřovaly síly všech zúčastněných. Bylo třeba zúročit zkušenosti a hodiny soustředění. V prostorách UTB proběhlo tzv. RoboSumo. Neskutečná podívaná pro samotné programátory, ale i pro všechny přihlížející. Který robot zůstane ve vytyčeném kruhu a který jako první skončí mimo soutěžní plochu? Je to souboj, přetlačovaná, párový robotický tanec nebo speciální robo revue, při které „strojům“ občas upadne kolo či powerbanka?
8 fotografií

Letní škola robotiky s DDM Astra Zlín. Připomeňte si ji

Čtenář reportér
Zemědělský podnik Agrodružstvo Klas Křičeň využil pro zasetí řepky na své farmě v Kocbeřích na Trutnovsku polního robota se secím strojem. Vydržel jezdit nepřetržitě více než 27 hodin.
Místo traktoru vyjel poprvé na pole v Kocbeřích na Trutnovsku robot, aby zasel řepku. Pohybuje se bez řidiče podle GPS navigace. Povede moderní trend k získání mladých lidí do zemědělství a zavedení pozic IT agronomů?  

Sci-fi v zemědělství. Roboti vtrhli na pole

Krkonoše
Účastníci příměstského tábora ve valašskomeziříčské hvězdárně si vyzkoušely programování robotů; úterý 4. srpna 2020
Na zemi chrčí několik robotů obklopených hloučky nadšených dětí, které jim „vdechly život“. Pomocí notebooku a pod vedením odborného pracovníka hvězdárny Tomáše Pečivy je naprogramovaly tak, že dokáží jezdit dopředu i couvat, uhýbat překážkám, blikat různobarevnými světly, mračit se, když na ně někdo houkne, a robotí řečí označovat barvy.

Táborníci naučili roboty zatáčet, mluvit a dokonce se i mračit

Valašsko
Marťanské vozítko Perseverance (Vytrvalost) spolu s malým robotickým vrtulníkem Ingenuity připevněným níže jsou v Kennedyho vesmírném středisku připraveny k zahájení výpravy na Mars
Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) provedl v pondělí poslední úpravy nového robotického vozítka Perseverance (Vytrvalost), určeného k výpravě na planetu Mars. Mise byla na jaře kvůli koronavirové nákaze o dva roky odložena, nyní však padlo rozhodnutí, že může přece jen proběhnout v původně plánovaném termínu. Start má proběhnout tento čtvrtek. 
16 fotografií

Odložená mise Mars nakonec bude. Robot odstartuje na rudou planetu za pár dní

Věda a technika
Roboti v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu.
Vědci z katedry kybernetiky a katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze testují v jeskynním systému Býčí skála v Moravském krasu roboty, kteří sami dokážou vyhledat zavalené jedince či jejich předměty. V akci jsou pásové či kolové roboty, také ty s nohama pavouka či drony. O dva drony ale vědci už přišli, v jeskyni se zřítily. Dnes o tom informoval Tomáš Báča z katedry kybernetiky.
10 fotografií

Kola, pásy, pavoučí nohy i drony. Vědci z ČVUT v Praze testují roboty

Z okolí
Foto: UHK
  Týmu z Fakulty informatiky a managementu UHK (FIM UHK) se jako jediným českým zástupcům podařilo kvalifikovat se do mezinárodní soutěže, jejíž cílem je vytvořit fyzický neautonomní robotický systém. Do budoucna se tak plánuje, že takový Avatar bude například schopen zprostředkovávat kvalifikované lékařské služby, nebo dokáže okamžitě reagovat na možné přírodní katastrofické scénáře.  

FIMka vyrábí robota v mezinárodní soutěži

Hradecko
Zemědělci na poli testují roboty z Dánska
Do Česka dorazil autonomní robot Agrointelli Robotti. První roboti dánského výrobce byli testování v Bohuňovicích na Olomoucku a další v Dolním Újezdu u Litomyšle. Místní zemědělské družstvo to vidí jako zajímavou příležitost.

Zemědělci na poli testují roboty z Dánska

Svitavsko
Operace. Ilustrační foto.
Na operačních sálech pražské nemocnice Na Homolce dnes otevřou šampaňské. Aspoň symbolicky. Dopoledne tu provedou jubilejní pětistou robotickou cévní operaci. Primář oddělení cévní chirurgie Petr Štádler se jako vždy posadí k ovládacímu panelu robota a jeho pomocí provede operaci výdutě břišní aorty v těle vedle ležícího pacienta.  
4 fotografie

Unikátní operace aorty. Místo skalpelu použije lékař robota

Zdraví
Robota na obraze Jaroslava Špillara ze sbírky Galerie bratří Špillarů v Domažlicích
Sedlák Jakub Levý musel zlostí skřípat zuby. Nevíme přesně, kdy se ta zpráva k němu donesla, ale v neděli 9. května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil. Takto neslavně tedy skončil první pokus zbavit selský stav nenáviděného břímě.
7 fotografií

První pokus o zrušení roboty před 230 lety nevyšel. Sedlákům nepřálo štěstí

Česko