ŠTÍTEK: robot

Robota pohání program s celou škálou cviků. Vláček se ovládá pohybem ruky.
Luže – V Hamzově léčebně na Košumberku již delší čas pomáhá zejména malým pacientům při cvičení robot nebo vláček. Tyto zdánlivé hračky jsou však prošpikované senzory a malými motorky, takže s nimi může dítě manipulovat na dálku pouze pohybem končetin. Například rychlost plastového vlaku reguluje pomocí paže. Malý pacient se většinou zabere do hry a ani si neuvědomuje, že zároveň vykonává taková cvičení, která mu pomáhají s rehabilitací.

Pacientům pomáhá se cvičením robot. Chybí mu ale jméno

Chrudimsko
Jaroslav Róna.
Praha - Velkou inspirací je Jaroslavu Rónovi umění dávných civilizací i oblast mýtů nebo rytířských legend. Zatímco debaty nad jeho jezdeckou sochou Jošta Lucemburského sotva utichly, v ateliéru stojí další rytíř na koni. „Je to trochu sci-fi jezdecká socha. Na koni sedí robotický rytíř, který se pohybuje mezi galaxiemi na svém vesmírném oři," popisuje známý český malíř a sochař v rozhovoru svého Slunečního rytíře. Inspirují ho ale také nové technologie a obrací se nejen do minulosti, ale i do budoucnosti - dokončuje sochu Vítězství robotů. Ve čtvrtek Jaroslav Róna oslaví šedesátiny.
5 fotografií

Baví mě malba i sochy, které jsou stále větší, říká Jaroslav Róna

Volný čas
Výstava Roberta Vana přilákala rekordní návštěvu
Kolín /FOTOGALERIE/ – Už dlouho nebyla tak zaplněna výstavní síň v Galerii V Zahradě Základní umělecké školy Františka Kmocha v Kolíně jako třetí dubnovou středu, kdy zde své fotografie poprvé při vernisáži představil přední československý fotograf žijící nějaký čas v Americe, Francii i Itálii Robert Vano.
24 fotografií

Výstava Roberta Vana přilákala rekordní návštěvu

Volný čas
Ilustrační foto.
Loni v Bruntále vnutili seniorům pod sliby výhry hrnec, kuchyňský robot a parní čistič za téměř 100 tisíc. Policie již zná jejich jména. Jsou obviněni z podvodu.

Policie dopadla šmejdy

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Jesenice - Dostat se do objektu Základní školy v Jesenici na vozíku už by v budoucnu neměl být problém. Jeseničtí totiž plánují udělat svoji školu bezbariérovou, což by byla šance pro handicapované žáky. Překonat schodiště by žákům na vozíku pomáhaly plošiny.

Do školy se teď dostanou i děti na vozíčku

Rakovnicko
Tým z Gymnázia Vysoké Mýto vyhrál robotickou soutěž v USA.
Vysoké Mýto - Vysokomýtští gymnazisté se znovu podívají do Ameriky! V termínu 9. - 14. května budou reprezentovat republiku v prestižní mezinárodní robotické soutěži RoboRAVE International, která se letos bude konat v americkém Medelinu.

S robotem znovu letí do Ameriky

Orlicko
Čeští i zahraniční žáci se na karvinské Střední průmyslové škole zúčastnili mezinárodního projektu Erasmus+ Learning Beauty.
Fyzikální pokusy, programování lego robotů a stavba 3D tiskáren v režii studentů. Tak vypadal předposlední březnový týden na Střední průmyslové škole (SPŠ) v Karviné, kde se čeští i zahraniční žáci účastnili mezinárodního projektu Erasmus+ Learning Beauty.
8 fotografií

Studenti sestavili roboty i 3D tiskárny

Karvinsko
Nordic Walking není jen o tom vzít hole a vyrazit. Důležitý je správný postoj
Až zítra, až za týden. Také to znáte? Chcete začít sportovat a ne a ne se do toho nakonec pustit. Sama jsem to měla obdobné. Již od počátku roku říkám, že začnu chodit s holemi.

Severská chůze není pouze o chození

Kolínsko
Kopřiva
S nástupem jara ze země vyrostou první květiny. Mezi nimi bude hromada malých výhonků kopřiv. Je to strašný plevel, který ale je dobré neopomíjet, protože je to úžasná léčivka.

Kopřivy léčí

Zahrada
Kuchyňský robot
Kuchyňský robot je pomocníkem v kuchyni vpravdě nedoceněným. Přitom uspoří tolik namáhavé práce, jako málokterý jiný spotřebič. Vybrat ten správný je proto více než důležité.

Jak vybrat kuchyňského robota (I.)

Domácnost
Robot na veletrhu Amper v Brně.
Brno - Robotika už dospěla do fáze, kdy robot může pracovat ve stejném prostoru s člověkem, ne jen za ochranným plotem. Dá se tak nahradit fyzicky nebo psychicky namáhavá práce. Podobného robota na brněnském veletrhu Amper představuje společnost Pilz Czech, která se zabývá bezpečností strojních zařízení.

Firmy: automatizace pokračuje, roboti spolupracují s člověkem

Ekonomika
Ivan Hoffman
Jsou dva důvody, proč nasloucháme Billu Gatesovi. Je veleúspěšný a nepředstavitelně bohatý. Když se tedy Gates obává automatizace a vyzývá vlády, aby bránily sociálním krizím zdaněním robotů, zaručeně nastražíme uši. Spíše bychom sice od něj čekali chválu pokroku a inovací, jež zvyšují produktivitu, ale Gates zkrátka řekl, co řekl: Pozor na roboty!

Den Ivana Hoffmana: Práce bude

Hoffmanův deník
Pátrání po dnu Hranické propasti
Robot, který se loni v září zasloužil o zaznamenání světového rekordu hloubky Hranické propasti, je stále uvězněn v jejích útrobách. Potápěčům se jej dosud nepodařilo vytáhnout, vylovení nyní plánují na březen nebo duben. Sonda rekordní hloubku 404 metrů změřila během zkoušení robota, průzkum byl poté ukončen kvůli dosažení konce vodícího kabelu. Speleologové doufají, že několikaměsíční nechtěný pobyt pod vodou robotovi neuškodí, řekl předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.
19 fotografií

Robot z rekordního ponoru je stále uvězněn v Hranické propasti

Česko
V brněnském Vida! Science centru.
Brno – Mimořádnou příležitost vyzkoušet si roboty vyrobené z lega měli v sobotu návštěvníci brněnského Vida! Science centra. Už v pátek se zde konalo klání soutěžních týmů ze základních a středních škol, ve kterém roboti autorských skupin soupeřili v několika soutěžích. „Nejnáročnější byla disciplína automatický medvěd. Spočívá ve vyslání robota do labyrintu, kde musí najít plyšového medvěda, toho uchopit a odvézt pryč. Když jsme disciplínu na soutěži před třemi lety uvedli poprvé, nezvládl to nikdo. Nyní uspěly dva týmy," vysvětlil Ivo Hopp z Jihomoravského centra mobility mládeže, které soutěž uspořádalo.
11 fotografií

OBRAZEM: Ve Vida! centru obdivovali roboty. Mohli si i postavit vlastní

Brněnsko
Smečař Michal Hrazdira.
Brno – Málokdy se stane, že opustí elitní trojku bodování soutěže. Smečař Michal Hrazdira z Brna a univerzálka Vendula Měrková z Králova Pole patří dlouhodobě k elitním ofenzivním esům volejbalových extralig. „Vždycky ale tvrdím, že hráč, který vyhraje bodování, nedosáhne výsledku s týmem," bere svá čísla s nadhledem Hrazdira.

Utočná esa? Jen jedno brněnským volejbalovým týmům nestačí

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Nejdříve na čas překonají trasu vyznačenou čárou, pak se zúčastní sprintu proti soupeři a nakonec zkusí najít cestu labyrintem a zachrání plyšového medvěda. Brněnské Vida! science centrum v pátek hostí soutěž Robotiáda, kde se stroje sestavené žáky a studenty základních a středních škol utkají v popsaných disciplínách. Roboti mohou předvést své schopnosti také ve freestylové přehlídce. Každý si pak může roboty prohlédnout v sobotu od desíti dopoledne do šesti večer.

Roboti zachrání plyšové medvědy z bludiště

Z okolí
Ilustrační foto.
Bučovice – Armáda plánuje modernizovat kasárna a cvičiště za miliardy korun. Do projektu Základny 21. století vybrala také sídlo 74. lehkého motorizovaného praporu plukovníka Bohuslava Malečka v Bučovicích na Vyškovsku.Potvrdil to mluvčí ministerstva obrany Jiří Caletka. „Aktuálně je projekt ve fázi, kdy budeme zpracovávat studii obnovy vybraných areálů. Hotová má být do konce letošního roku," informoval Caletka.

Modernizace za miliardy. Plán ministerstva počítá i s posádkou v Bučovicích

Vyškovsko