ŠTÍTEK: Royal Air Force

Letec Otmar Kučera.
Generálmajor Otmar Kučera. Významného rodáka z Brna si dnes připomínáme jako hrdinu druhé světové války, ale i oběť poválečných perzekucí. Narodil se 13. července 1914 v Juliánově, dnes části Brna, v rodině klempíře. Po vyučení zámečníkem vstoupil do Vojenské letecké školy v Prostějově a roku 1935 nastoupil k Leteckému pluku 2 "Edvarda Beneše" v Olomouci.

Vzpomínka na Otmara Kučeru: Hrdina z Brna, který bojoval v RAF

Čtenář reportér
Sir Peregrine Henniker-Heaton, bývalý agent MI6. V roce 1971 se vydal na procházku a zmizel. O tři roky později, 23. června 1974, se jeho kosterní pozůstatky našly v křesle v jeho domě
Před 50 lety, v neděli 23. června 1974, došlo v Británii k děsivé a záhadné události. Necelé tři roky předtím se po krátké vycházce ztratil bývalý šéf špionáže britské zpravodajské služby MI6 Peregrine Henniker-Heaton. A onu neděli se našla jeho kostra. Ležela na pohovce za zamčenými dveřmi jeho „kuřáckého doupěte“ neboli domácí pracovny, kterou ani policie, ani rodina až do té doby nikdy neprohlédla.
8 fotografií

Záhada špiona MI6: Henniker-Heaton zmizel, po letech se na pohovce našla kostra

Historie
Lidická pieta v sobotu 15.června 2024
Lidé si v Lidicích na Kladensku pietní vzpomínkou připomněli 82. výročí vyhlazení obce nacisty. Program začal tradičně mší na základech kostela svatého Martina. Sloužil ji kardinál Dominik Duka. Připomněl utrpení i bolest dětí, a to nejen v souvislosti s lidickou tragédii, ale též v současném kontextu. Květinové dary ke společnému hrobu lidických mužů položily desítky představitelů nejen státních institucí a organizací.
183 fotografií

V Lidicích se konala pietní vzpomínka. Od vyhlazení obce uplynulo 82 let

Regiony
Z pietní vzpomínky k 82. výročí vyhlazení Lidic.
/VIDEO, FOTO/ V Lidicích se v sobotu uskutečnila pietní vzpomínka u příležitosti 82. výročí vyhlazení obce nacisty. Za účasti představitelů státu, spolků, dalších vážených hostů a veřejnosti byl program zahájen tradičně mší na základech kostela svatého Martina, kterou celebroval kardinál Dominik Duka. Poté se hosté odebrali ke hrobu zavražděných lidických mužů, kde položili květinové dary.
183 fotografií

V Lidicích se konala pietní vzpomínka u příležitosti 82. výročí vyhlazení obce

Kladensko
Noc kostelů. Ilustrační foto.
Také letos se Čáslav připojila k oblíbené Noci kostelů. Zájemci mohou v pátek 7. června zavítat do husitského a evangelického kostela, kde pro ně bude připraven bohatý program. Dveře otevře také synagoga. „Těšíme se na vaši návštěvu a věříme, že setkání bude pro všechny zúčastněné nezapomenutelným zážitkem plným duchovní inspirace a kulturního obohacení,“ uvedla evangelická farářka Drahomíra Dušková Havlíčková.

Noc kostelů nabídne jedinečnou atmosféru večerních prohlídek a kulturní program

Čtenář reportér
Mezinárodní slet šlapacích letadel v Aeroklubu Kunovice
Zlín 226, Čmelák, JAK, SU 26, Spitfire, Boeing Stearman nebo Extra 300 - závodní akrobatický letoun mistra Evropy a vicemistra světa Martina Šonky. Celkem 24 zmenšených maket těchto a dalších typů letadel se v sobotu 11. května účastnilo Mezinárodního sletu šlapacích letadel v Aeroklubu Kunovice. Akce určená především pro nejmenší na ně působila jako magnet. Celkem si na slet našlo cestu více než tisíc dětí s rodiči či prarodiči.
38 fotografií

Šlapací letadla kam se podíváš. Jejich slet do Kunovic lákal děti jako magnet

Slovácko
Průvod a pietní akt ke Dni vítězství ve Slaném.
/VIDEO, FOTO/ Oslavy státního svátku a s ním i středeční Den vítězství si ve Slaném tradičně připomněli již 7. května. Vedení města uspořádalo pro členy spolků a veřejnost tradiční setkání v 9.30 hodin na Masarykově náměstí, kde byly oslavy zahájeny koncertem dechové hudby Dvořačka. Průvod účastníků zamířil na pietní místa, kde starosta a další osobnosti položili květiny a květinové věnce.
57 fotografií

Ve Slaném oslavili Den vítězství. Zahájili výstavu věnovanou Felixi A. Hellerovi

Kladensko
Při Aviatické pouti budou k vidění dva stroje značky Messerschmitt.
Letošní ročník Aviatické pouti, který se uskuteční o víkendu 1. a 2. června v Pardubicích, přinese také jednu velkou premiéru. Poprvé od konce druhé světové války se na českém nebi objeví legendární německý stíhací letoun Messerschmitt Bf 109 s originálním motorem Daimler Benz a aby toho nebylo málo, v programu vystoupí i proudový Messerschmitt Me 262 Schwalbe.
6 fotografií

Ozdobou pardubické Aviatické pouti budou dva legendární letouny Messerschmitt

Pardubicko
Předseda Pošumavského aeroklubu Pavel Kratochvíl.
Milovníci letadel a všeho s nimi spojeného si přijdou na své v Klatovech, kde se bude konat Den letiště Josefa Hubáčka. Ten nabídne velmi pestrý program, k vidění budou historická letadla, vybavení pilotů RAF a mnohé další. Příchozí se nemusejí jen dívat ze země, v nabídce jsou i vyhlídkové lety či tandemové seskoky padákem. Nudit se nebudou ani děti.
6 fotografií

Historická letadla i vzpomínka na hrdiny. Letiště v Klatovech nabídne pestrý den

Klatovsko
Josef Laufer při vystoupení ve Vrchlabí na Krkonošských pivních slavnostech v roce 2017.
/FOTOGALERIE Z KONCERTU VE VRCHLABÍ/ V sobotu zemřel ve věku 84 let Josef Laufer. Zpěvák a herec prožil v mládí část života ve Vrchlabí. Ve městě strávil tři roky, vyučil se tam v Tesle. „Do Vrchlabí jsem přišel do učení v roce 1955, když mi bylo patnáct. Měl jsem tady první holku, na to jsou hezké vzpomínky,“ vyprávěl v rozhovoru pro Deník v roce 2017, kdy vystupoval na Krkonošských pivních slavnostech ve Vrchlabí.
11 fotografií

Josef Laufer se vyučil ve Vrchlabí, za holkama chodil s gramofonem

Krkonoše
Originální výstava Zlínský podchod nabízí přehlídku osmadvaceti velkoformátových ženských portrétů.
Jedno z nejfrekventovanějších míst ve Zlíně zdobí nyní velkoformátové černobílé portréty. Výstava šestnácti uměleckých fotografů z Česka a Slovenska zde bude k vidění až do 13. května. Spojnicí mezi bývalým továrním areálem a náměstím Práce projdou denně tisíce lidí. Většinou se sklopenou hlavou, protože kritizovaný podchod nenabízí obvykle nic hezkého ke zhlédnutí. Teď se na pár týdnů promění v otevřenou galerii.
21 fotografií

Podchod v centru Zlína se proměnil v galerii. Zlepší to jeho image?

Zlínsko
Tři Lancastery B Mark III z 619. perutě RAF. Letoun v popředí byl zničen při nouzovém přistání po návratu z nešťastného norimberského náletu z 30. na 31. března 1944. Posádka havárii přežila, ale později byli všichni zabiti v akci
Byla noc z 30. na 31. března 1944. Bombardér Handley Page Halifax, vedený teprve 22letým kapitánem Cyrilem Bartonem, se prodíral k Norimberku a byl asi 110 kilometrů od cíle, když se na něj vrhly dvě německé stíhačky. Prostřílely palivové nádrže, zničily spojení a jeden motor. Letoun nebyl jediným postiženým. Noční nálet na Norimberk před 80 lety se stal nejtragičtější operací RAF ze celou válku. 
8 fotografií

Nejhorší noc RAF: Nálet na Norimberk znamenal katastrofu pro stovku bombardérů

Historie
Konvoj svobody s více než 250 historickými vojenskými vozidly projel v roce 2022 centrem města a zakončil Slavnosti svobody. Přehlídky si zúčastnili i tři američtí a dva belgičtí účastníci osvobození v roce 1945, kterým mávaly tisíce lidí.
Plzeň a všechny milovníky historie čeká opět výjimečná atmosféra oslav konce druhé války. Od pátku 3. května do pondělí 6. května obsadí centrum města historická vojenská technika, autentické vojenské kempy, nemocnice, polní pošta nebo kuchyně, aby připomněly osvobození města americkou armádou. Chybět nebude ani Convoy of Liberty nebo přelety historických i současných vojenských letadel.
233 fotografií

Slavnosti svobody budou letos 3. - 6. května. Už víme, na co se můžete těšit

Plzeňsko
Ilustrační foto
O víkendu 1. a 2. června se na pardubickém letišti uskuteční již dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Po celý víkend bude pro všechny příchozí připravený pestrý letecký i pozemní program s celou řadou zajímavých aktivit pro děti i dospělé. Příznivci historie jistě ocení dobový polní tábor britské RAF z období druhé světové války.

Aviatická pouť nabídne pohled do historie. Vyroste zde tábor letců z RAF

Volný čas
Čtyřmotorový bombardér RAF Avro Lancaster před startem na noční akci.
V době II. světové války se strategické spojenecké bombardování nevyhnulo ani území dnešní České republiky, zejména kvůli průmyslovým podnikům a železničním uzlům. Ve dne probíhaly nálety amerických bombardérů, v noci pak britských. Mezi hlavní výzbroj britského bombardovacího letectva patřily letouny Avro Lancaster, které se zúčastnily několika akcí nad našim územím. Například v noci 16. ledna 1945 vyřadily zcela z provozu chemický závod v Záluží u Mostu.
17 fotografií

Lancastery byly páteří RAF. U nás bombardovaly Plzeň, Záluží u Mostu i Chomutov

Věda a technika
Bombardování Berlína v roce 1944
Byl čtvrtek 25. listopadu 1943. Hlavní město nacistického Německa Berlín čelilo už tři dny vlně ničivých britských náletů, jejichž cílem bylo přimět německé civilní obyvatelstvo, aby samo svrhlo nacistický režim. A velitel bombardovacího letectva RAF Arthur Harris vystoupil v onen čtvrtek se zásadním prohlášením: „Berlín bude bombardován, dokud srdce nacistického Německa nepřestane bít.“
18 fotografií

Musíme věřit Hitlerovi, ochrání nás, znělo v Berlíně. Pak přišlo bombardování

Historie
Na 1. základní škole v Rakovníku uspořádali sbírku ke Dni válečných veteránů.
Opět po roce uspořádala v pátek 10. listopadu učitelka Eva Janotová Klementovičová se svým historickým kroužkem sbírku ke Dni válečných veteránů. Žáci společně s ní, zástupcem Praporu nasaditelných sil a Jiřím Svobodou, předsedou Klubu vojenské historie v Rakovníku chodili po třídách a vybírali peníze na válečné veterány, přičemž přispívatelé obdrželi vlčí mák. Před jedenáctou hodinou pak položili květiny k pamětní desce letců RAF na Husově náměstí.
94 fotografií

Podívejte se: Žáci 1. základní školy uctili památku válečných veteránů

Rakovnicko
Bytové domy Velehradská v Kroměříži.
Novou ulici Gen. Šišky mají v Kroměříži. Jedná se o ulici v nové zástavbě nedaleko Hanáckého náměstí z jedné strany a parkovacího domu z druhé strany. „Nese jméno válečného hrdiny druhé světové války, příslušníka britského královského letectva, pilota slavné 311. československé bombardovací perutě a rodáka z nedalekých Lutopecen,“ komentoval starosta Tomáš Opatrný.
11 fotografií

Z Lutopecen až do RAF. Teď se jméno gen. Šišky usídlí v názvu ulice v Kroměříži

Kroměřížsko
Pamětní deska věnovaná Oldřichu Doležalovi.
Prezident Petr Pavel včera, 28. října, na Pražském hradě rozdával vyznamenání. Polovinu oceněných medailí Za hrdinství tvoří vojenští letci. Mezi vyznamenanými piloty 311. perutě RAF in memoriam za hrdinství v boji byl i rodák z Moravské Ostravy Oldřich Doležal. Spolu s dalšími bývalými příslušníky RAF v padesátých letech naplánovali a úspěšně uskutečnili synchronizovaný úlet tří civilních letadel na vnitrostátních linkách mířících z Bratislavy, Ostravy a z Brna do Prahy. Znáte jeho příběh?
6 fotografií

Znáte jeho příběh? Medaili za hrdinství dostal i pilot RAF z Ostravy

Ostravsko