ŠTÍTEK: Mendelova univerzita v Brně

Pomazánky jsou geniální: vejde se do nich spousta zbylých uzenin, sýrů i zeleniny, krásně vypadají a poslouží jako snídaně, svačina i studená večeře.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
5 fotografií

Co se zbytky v kuchyni? Do pomazánek s nimi. Zkuste tyto skvělé tipy a recepty

Za jídlem
Nové parkoviště v adamovské Ptačině? Části místních se nelíbí kácení, sepsali petici. Na snímku lokalita mezi ulicemi Petra Jilemnického a Údolní, kde má vzniknout.
/FOTO, VIDEO/ Zaparkovat v adamovském sídlišti Ptačina, konkrétně v ulici Petra Jilemnického, je peklo. Stejně jako v nejbližším okolí, kam řidiči právě z této části pětitisícového města na Blanensku v nouzi odstavují auta. Kdo je bez garáže, nemá často už v odpoledních hodinách jinou možnost. To se samozřejmě nelíbí dalším místním, kteří pak mají před domy plno. Je to začarovaný kruh.
21 fotografií

Nové parkoviště v adamovské Ptačině? Místním se nelíbí kácení, sepsali petici

Blanensko
Šampion Flora koštu 2023, slivovice od Miroslava Vaculíka z Vřesovic.
/FOTO, VIDEO/ Pěstitelé z hodonínského okresu zářili na prestižním Flora koštu ovocných destilátů v Olomouci. Vítězství v jednotlivých kategorií putují do Rohatce, Velké nad Veličkou a dvojnásobný triumf mohou slavit ve Svatobořicích-Mistříně. Hned kvarteto prvních míst patří Vřesovicím. A hlavně, celkovým vítězem jubilejního dvacátého ročníku je loňská slivovice od Miroslava Vaculíka, právě z Vřesovic.
12 fotografií

Flora košt v Olomouci ovládly slivovice, hruškovice i meruňkovice z Hodonínska

Hodonínsko
Shromáždění na podporu Izraele. Ilustrační foto
Sobotní šok, který vyvolal teroristický útok hnutí Hamás na Izrael, nyní doléhá i na brněnské vysoké školy. Poté, co útok odsoudily, řeší situaci čtyřiašedesáti studentů z Izraele. Nabízí jim psychologickou pomoc a chystají podmínky pro případ, že by některý ze studentů dostal povolávací rozkaz do války. K situaci se vyjádřila i Česká konference rektorů.

Brněnské vysoké školy řeší pomoc studentům z Izraele. Zajišťují jim psychology

Brněnsko
Část dřevěné zoo v Klepačově ustoupí pomníčku. Proč, diví se návštěvníci
Dřevěná zoo v blanenském Klepačově se postupně stala oblíbenou atrakcí rodin s dětmi. Většinu figurek zvířat a pohádkových postav vyrobil důchodce Vladimír Vaněk, který je rozmístil na palouk u okraje lesa.  Nyní musel část figur přesunout o kus dál. Na původním místě chce totiž Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny letos na podzim odhalit pomníček významnému lesníkovi Jiřímu Truhlářovi. 
4 fotografie

Část dřevěné zoo na Blanensku ustoupí pomníčku. Proč, diví se návštěvníci

Regiony
Část dřevěné zoo v Klepačově ustoupí pomníčku. Proč, diví se návštěvníci.
/FOTO/ Postupně se stala oblíbenou atrakcí pro rodiny s dětmi. Dřevěná zoo Klepačov. Většinu figurek zvířat a pohádkových postav vyrobil důchodce Vladimír Vaněk z blanenské místní části. Plastiky rozmístil na palouk u okraje lesa a poblíž lesní cesty Klepačovská. Jak už Deník Rovnost v minulosti informoval, poblíž pro děti vznikla podobným způsobem také zábavná stezka s úkoly pro děti.
4 fotografie

Část dřevěné zoo v Klepačově ustoupí pomníčku. Proč, diví se návštěvníci

Blanensko
V krajním případě bude možné odstřelit na určených územích zákonem chráněného vlka
Na začátku srpna přišlo královéhradecké hejtmanství s přelomovým a do té doby na území Česka nevídaným rozhodnutím. V krajním případě umožňuje odstřelit na určených územích zákonem chráněného vlka. Zatímco farmáři, kteří se na východě Čech dlouhodobě potýkají s útoky šelmy, rozhodnutí vítají, tak někteří ochránci přírody jsou proti.

Rozhodnutí umožnilo odstřel zákonem chráněného vlka. Lidé se bouří

Česko
Obce v Moravském krasu vybírají od turistů parkovné. Z části pokryje svoz odpadu. Na snímku placené stání v Rudici.
/VIDEO/ Lom Seč u Rudice v Moravském krasu na Blanensku se nedávno stal přírodní památkou. V sezoně k němu míří řada turistů. Na okraji zmíněné obce a také poblíž tamního fotbalového hřiště platí letos za odstavené auto nebo motorku padesát korun za den. Na prvním parkovišti stála v pondělí před polednem asi dvacítka aut. Poplatek se vybírá celoročně.
14 fotografií

V Rudici i Holštejně vybírají od turistů parkovné. Z části pokryje svoz odpadu

Blanensko
Krajský koordinátor Besipu Pavel Čížek.
Desítky minut v kolonách tráví od minulého týdne jihomoravští řidiči na silnicích v Brně. Kromě výstavby Velkého městského okruhu pracují dělníci na rozšíření dálnice D1. Právě začátek souvisejících omezení způsobil ve městě dopravní peklo. Situaci nepomáhají ani opravy silnic na Zvonařce a v Opuštěné ulici. „Nejlepší je vzpomenout si na vtip, že se na Brno stojí kolony ze všech směrů. S humorem lze všechno přečkat lépe,“ usmívá se v rozhovoru pro Deník krajský koordinátor Besipu Pavel Čížek.

Brno sevřely kolony. Odborník na dopravu Čížek radí, jak se s nimi vypořádat

Brněnsko
Bobr evropský
Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
6 fotografií

Klobásy i konzervy z bobřího masa. Sci-fi? Kdepak, vyrobili je brněnští vědci

Regiony
Bobr evropský
Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
6 fotografií

Specialita vědců z Brna: klobásy z chráněného bobra. Absurdní, říkají ochránci

Brněnsko
Ateliér Krejčiříkovi – Zahradní umění
Pro filmaře je nejvyšší metou získání sošky Oscara. Pro odborníky, kteří pečují o historické dědictví, má podobnou cenu nejvyšší památkářské ocenění Grand Prix Europa Nostra. Za obnovu zahrady hospitálu v Kuksu ho dostali krajinářští architekti Kamila a Přemysl Krejčiříkovi. Manželé, kteří už čtvrt století vdechují život známým i zapomenutým zahradám a zámeckým parkům po celém Česku.
22 fotografií

Získali „Oscara“ pro památkáře. Manželé v přírodě hledají bezpečí a řád

Architektura
Ilustrační foto
Pobytové stopy vlka obecného správci Krkonošského národního parku (KRNAP) nacházejí nyní nejčastěji ve středních a západních Krkonoších, a to i na hřebenech hor, kam vlky láká potrava v podobě divoké zvěře. Pozorování vlků s menší mírou plachosti proti jaru výrazně ubylo, řekla ČTK zooložka Správy KRNAP Karolína Mikslová.

Stopy po vlcích v Krkonoších jsou i z hřebenů hor. Láká je divoká zvěř

Krkonoše
Nový bakalářský obor Pivovarství a sladařství otevřou od podzimu na Mendelově univerzitě v Brně. Studenti získají znalosti a praktické dovednosti z oblasti pivovarské výroby.
Karamelová třináctka nebo mnichovský jedenáctistupňový ležák vzniká v pivovaru Johann na půdě brněnské Mendelovy univerzity. „Děláme tady úplně všechno. Hlavně kvůli výzkumu. Studenti musí být při diplomové práci inovativní. Piva dělají z různých typů sladů, z kukuřice, z rýže, z prosa. Jde o nápoje, které si lidé normálně nekoupí, protože se do sítě nedostanou," říká Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin.
27 fotografií

VIDEO: Pivní studium. Nový unikátní obor v Brně naučí vařit pivo, podívejte se

Brněnsko
Bobr evropský
Zatím zůstává v Česku chráněným druhem, který je možné lovit po udělení úřední výjimky, ale populace bobrů evropských stále rostou. Pokud jednou dojde k tomu, že se tento vodní hlodavec stane běžnou lovnou zvěří, vědci z brněnské Mendelovy univerzity mají náskok v přípravě zpracování jeho masa. Vytvořili takzvané užitné vzory na dva výrobky z něj. 
7 fotografií

Bobrů stále přibývá. Vědci z Brna vyladili recepty na jejich maso

Zvířecí deník a chovatelství
Neoveský vinař a odborník Lubomír Glos oslaví na podzim devadesátku. Před pár dny ho za přínos vědě ocenil jihomoravský hejtman Jan Grolich.
/ROZHOVOR/ Sám sebe označuje za nezmara a pedanta. Nerad slyší o tom, že v listopadu oslaví devadesátku. Při zmínce o věku se jen zamyšleně pousměje. Ve vinohradech, kterých společně s potomky obhospodařuje rovných šest hektarů, bývá denně. A nezřídka až do setmění. Aby toho nebylo málo, stále více se věnuje šlechtění stolních odrůd révy vinné. „To abychom už nemuseli jíst ty chemií obalované bobule ze supermarketů,“ zdůvodňuje Lubomír Glos, vinařská kapacita z Moravské Nové Vsi, kterou před pár dny za přínos v oblasti vědy ocenil jihomoravský hejtman Jan Grolich.
5 fotografií

S rostlinami si povídám. I réva má duši, míní vinař Glos z Moravské Nové Vsi

Břeclavsko
V Moravském krasu na Blanensku monitorují ochránci přírody v těchto dnech na dvou hnízdech celkem sedm mláďat.
/FOTO, VIDEO/ Na tuto chvíli čekali ochránci přírody celý rok. V hledáčcích fotoaparátů a dalekohledů se jim v uplynulých dnech konečně objevila mláďata vzácného dravce, sokola stěhovavého. Ve dvou hnízdech v Moravském krasu na Blanensku jich napočítali celkem sedm. Přibližně za tři týdny by se mohla pozvolna začít pokoušet létat. „Samec nyní do hnízda nosí potravu. Zhruba po třech hodinách a zároveń odhání jiné dravce. Nejčastějším úlovkem a potravou sokolů jsou drobní ptáci,“ řekl René Bedan, který sokoly v této lokalitě sleduje už několik let. Deníku poskytuje unikátní fotografie a videa.
20 fotografií

V Moravském krasu pozorují sedm sokolích juniorů. Jedno hnízdění nevyšlo

Blanensko