ŠTÍTEK: Mendelova univerzita v Brně

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová odevzdala podpisové archy na ministerstvu vnitra, 2.listopadu 2022, Praha
Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová dnes na ministerstvu vnitra odevzdala přihlášku do prezidentské volby. Podpisů její tým nasbíral přes 100 tisíc, po kontrole jich odevzdala více než 82 tisíc, řekla novinářům. Podle Hany Malé z odboru tisku ministerstva úřad v úterý evidoval deset přihlášek do lednových prezidentských voleb. Ministerstvo bude teď kontrolovat náležitosti kandidátních listin.
18 fotografií

Nerudová podala přihlášku k prezidentské volbě. Odevzdala přes 80 tisíc podpisů

Česko
Památník Stromů v Řícmanicích se po skoro pětaosmdesáti letech dočkal odborného zrestaurování.
Monumentální stavba Památník Stromů v Řícmanicích na Brněnsku je po téměř pětaosmdesáti letech od svého vzniku poprvé důkladně zrestaurovaná. „Velkým plusem současného procesu restaurování je, že jsme památník odborně zajistili, aby do něj nepronikala vlhkost,“ zmínila restaurátorka Eliška Trávníková.

Památník Stromů v Řícmanicích se dočkal zrestaurování. Po 84 letech

Brněnsko
Zámek Kinských zve na výstavu ovoce.
Přes 200 vzorků tradičních i novošlechtěných odrůd ovoce, v čele s opravdovými skvosty pěstovanými v první polovině minulého století, bude k vidění v rámci čtyřdenní výstavy, která proběhne od čtvrtku 27. do neděle 30. října v Muzeu regionu Valašsko na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Součástí je i přednáška předního tuzemského odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.
2 fotografie

Zámek Kinských zve na výstavu ovoce. Uvidíte přes 200 vzorků

Čtenář reportér
Výuka studentů školy, kteří získávají vědomosti mimo jiné i ve speciálním Centru odborného vzdělávání.
Střední zdravotnická škola Brno, Jaselská v tomto školním roce slaví 75. výročí svého založení. Jedná se o jednu z nejstarších škol svého druhu v České republice. Nyní se může pochlubit například sbírkou replik historických uniforem ošetřovatelek nebo simulační místností vybavenou nejmodernějšími elektronickými pomůckami k nácviku ošetřovatelství. Při příležitosti výročí škola připravila řadu akcí, které se budou vztahovat k její minulosti, současnosti i budoucnosti.
47 fotografií

Zdravotnická škola na Jaselské patří mezi nejstarší v Česku. Slaví 75 let

Čtenář reportér
Veterina – Škola jako žádná jiná.
Bylo 1. října 2022, sobota, kdy se otevřely brány Tauferovy SOŠ veterinární Kroměříž. Laskavá náruč kroměřížské Veteriny vítala své absolventy, přátele a příznivce školy. Nechce se vůbec věřit, že je tomu už 70 let, když se v roce 1952 začala psát historie této malé, ale významem velké školy. Všichni, kteří se setkali s Veterinou, nezapomínají, vracejí se, vracejí se často a rádi.
6 fotografií

Veterina v Kroměříži - škola jako žádná jiná. Letos oslavila už 70 let

Čtenář reportér
Vypálená planina u Pravčické brány.
V celém Česku panovalo úmorné vedro a sucho a hasiči měli napilno. Proto byla zpráva o požáru v Českém Švýcarsku zpočátku jen další z řady podobných. V neděli 24. července, když první hasičské jednotky vyrazily ráno do oblasti Malinového dolu, nikoho nenapadlo, že se zdejší pohádková krajina se skalními věžemi a hlubokými roklemi na několik dní změní v ohnivé inferno a že budeme svědky největšího lesního požáru v novodobé české historii. A to doslova, zápach kouře cítili lidé dokonce až na Moravě.
22 fotografií

Jak to bude s lesy ve Hřensku? Po ohnivém infernu zůstal obraz zmaru

Doma
Tisková konference Petra Pavla k oficiálnímu oznámení kandidatury na prezidenta a zahájení volební kampaně. 6. září 2022
V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), ale jeho podpora od minulého průzkumu mírně klesla. Druhý by skončil generál Petr Pavel a třetí ekonomka Danuše Nerudová, jejíž podpora meziměsíčně výrazně vzrostla. V druhém kole by zvítězil Pavel. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median.
10 fotografií

V prezidentské volbě vede Babiš. Druhé kolo by ale vyhrál Pavel

Česko
Restaurace, jídlo - Ilustrační foto
Po zdražování cen za ubytování na kolejích brněnských vysokých škol provětrá studentské peněženky od začátku nového semestru také navýšení částek za jídlo v menzách. Hlouběji do kapsy si sáhnou lidé na Masarykově i Mendelově univerzitě a na Vysokém učení technickém v Brně. Důvodem jsou především rostoucí ceny za energie a zohlednění inflace.
7 fotografií

Zdražování ubytování na kolejích? Studentům v Brně provětrají kapsy také menzy

Brněnsko
Zemřel přední architekt zahrad a parků Ivar Otruba (na snímku z 10. června 2019).
Jeden z nejuznávanějších českých krajinářských architektů Ivar Otruba ve středu zemřel, bylo mu 89 let. Vtisknul podobu brněnským botanickým zahradám, navrhoval a upravoval parky, lázeňské areály, ale také hřbitovy a rodinné zahrady. O úmrtí Otruby informoval Ústav zahradní a krajinářské architektury Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Poslední rozloučení se uskuteční 9. září v brněnském krematoriu.

Zemřel uznávaný architekt Ivar Otruba, autor návrhů mnoha zahrad a parků

Brněnsko
Rezidentní parkování.
Brněnskou Lesnickou ulicí prochází denně řada lidí. Peripetie chodci dříve prožívali v úseku nedaleko Mendelovy univerzity, kde kolmě zaparkovaná auta mnohdy částečně zasahovala až do chodníku a matky s kočárky tak měly ztížený průchod. Radnice Brna-severu se proto nedávno rozhodla zavést v místě parkování podélné. Ani tento způsob však problém nevyřešil, ubylo totiž parkovacích míst, a tak vedení městské části řeší, jak postupovat dál.
9 fotografií

Spor kvůli parkování v Brně-severu: řidiči chtějí kolmé, chodci naopak podélné

Brněnsko
Studentské bydlení - Ilustrační foto
Za studiem vyráží v době semestru pravidelně každý týden. K bydlení využívá mladá studentka brněnské Mendelovy univerzity Kristýna Novosádová zejména vysokoškolské koleje. „Hlavním důvodem je cena. Měsíční výdaje za bydlení jsou pořád nižší, než kdybych si platila samostatný pokoj poblíž centra města. Zároveň jsou koleje přizpůsobivé v tom, že můžu v létě cestovat a netrápím se s nájmem,“ svěřila se studentka.

Dražší koleje pro studenty v Brně: vysoké školy zdražují až o třetinu

Brněnsko
Cílem tohoto snažení je zlepšit výnosy zeleniny u pěstitelů v obou zemích
Pěstitelé zeleniny se často potýkají s řadou škůdců, kteří značně poškozují porosty na jejich polích. Jde jak o živočišné a virové škůdce, tak i bakteriální patogeny, fytoparazity a plísně. Jejich včasným odhalením a eliminací lze ztrátám úrody předem zamezit. Na přístrojové vybavení laboratoře pro odhalení škodlivých živočichů a vypracování metodiky na jejich odstranění se zaměřil projekt přeshraniční spolupráce podpořený Evropskou unií. Propojuje zkušenosti šlechtitelské firmy se specializovanými univerzitními týmy z Česka a Slovenska. Cílem tohoto snažení je zlepšit výnosy zeleniny u pěstitelů v obou zemích.
19 fotografií

VIDEO: Projekt EU spojil odborníky z ČR a Slovenska. Bojují se škůdci zeleniny

Česko a EU
Několik zdechlých ryb plavalo v neděli odpoledne u jezu v Bulharech na Břeclavsku.
Zdechliny desítek ryb plavaly v neděli odpoledne na řece Dyji u jezu v Bulharech na Břeclavsku. Stalo se tak jen krátce poté, co Břeclavany zaskočil nepříjemný zápach ze čtyřiceti tun mrtvých ryb, jejichž úhyn měl na svědomí nejspíše nedostatek kyslíku. Zdechlé ryby se v Bulharech objevily jak u horního, tak u dolního jezu.
10 fotografií

Další úhyn ryb na Dyji: u jezu v Bulharech plavaly zdechliny

Nehody
Spáleniště v Českém Švýcarsku.
Pahýly, torza stromů i roky odumírající ožehlé kusy. Po dohašování požáru v Českém Švýcarsku správce národního parku čeká zjišťování zdravotního stavu poškozených stromů, které žár nespálil. Podle odborníků je takové dřevo prakticky nepoužitelné pro klasické zpracování v dřevozpracujícím průmyslu. Navíc jde o bezzásahové území. Většina tak může zůstat nevytěžena a ponechána svému osudu, k zetlení.
37 fotografií

České Švýcarsko: Ožehlé stromy mohou umírat léta, dřevo je téměř bez využití

Požáry
docent Tomáš Vrška ze Školního lesního podniku Mendelovy univerzity v Brně.
ROZHOVOR/ Jak provozovat hospodářský les v souladu s přírodou? A jak budou vypadat lesy budoucnosti? O stavu krajiny Jihomoravského kraje hovoří docent Tomáš Vrška ze Školního lesního podniku Mendelovy univerzity v Brně.
4 fotografie

Lesnictví se musí změnit

Zprávy z Česka
lesník Radek Pokorný z Mendelovy univerzity v Brně.
ROZHOVOR/ Proč je v lese ten nejpříjemnější stín? A jak našemu klimatu prospěje dřevěný trám v krovu? O stavu krajiny Královéhradeckého kraje hovoří lesník doc. Ing. Radek Pokorný, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně.

Les je ta nejlepší klimatizace

Zprávy z Česka
Michal Guba, předseda České speleologické společnosti Hranický kras
Že je Hranická propast nejhlubší zatopenou jeskyní na světě a trumfne i známou propast Pozzo del Merro v Itálii, už speleologové zjistili během výzkumu před šesti lety. Světový rekord z roku 2016, kdy byla naměřena hloubka 404 metrů, se tento týden podařilo pokořit a speciální robot se ponořil až do neuvěřitelných 450 metrů. „Předpokládáme, že je propast ještě hlubší. Výzkum také ukázal, že je obrovskou zásobárnou vody,“ shrnul Michal Guba, předseda České speleologické společnosti Hranický kras.
30 fotografií

Hranická propast je obrovskou zásobárnou vody, ukázal výzkum. Co překvapilo?

Hranicko
Michal Guba, předseda České speleologické společnosti Hranický kras
Že je Hranická propast nejhlubší zatopenou jeskyní na světě a trumfne i známou propast Pozzo del Merro v Itálii, už speleologové zjistili během výzkumu před šesti lety. Světový rekord z roku 2016, kdy byla naměřena hloubka 404 metrů, se tento týden podařilo pokořit a speciální robot se ponořil až do neuvěřitelných 450 metrů. „Předpokládáme, že je propast ještě hlubší. Výzkum také ukázal, že je obrovskou zásobárnou vody,“ shrnul Michal Guba, předseda České speleologické společnosti Hranický kras.
30 fotografií

Hranická propast je obrovskou zásobárnou vody, ukázal výzkum. Co překvapilo?

Novojičínsko
Lesní požár a hasiči ve Hřensku. Úterý 26. července
/ROZHOVOR/ Přírodní katastrofa nastala i přes upozornění odborníků. Rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná. „Než lidé ve spálené oblasti uvidí znovu vzrostlý les, potrvá to roky," říká v rozhovoru pro Deník.
174 fotografií

Expert: Kůrovec i suché borovice. České Švýcarsko je plné hořlavého materiálu

Česko
Choroby kmínků révy vinné se rozvíjí skrytě uvnitř dřeva. Nejničivější je ESCA, na niž nepůsobí žádné současné přípravky.
Je černou noční můrou vinařů nejen na jižní Moravě, ale i v celém světě. Neléčitelná choroba kmínků zvaná ESCA už za poslední roky zdecimovala zhruba pětinu vinic a škody se šplhají přes sto milionů korun. Naděje nyní svitla z laboratoří vědců Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. K jejich objevu na léčivý přípravek posloužily bakterie z Afriky.
14 fotografií

Spása pro víno z jihu Moravy: vědci objevili lék na smrtící chorobu révy

Znojemsko
Choroby kmínků révy vinné se rozvíjí skrytě uvnitř dřeva. Nejničivější je ESCA, na niž nepůsobí žádné současné přípravky.
Je černou noční můrou vinařů nejen na jižní Moravě, ale i v celém světě. Neléčitelná choroba kmínků zvaná ESCA už za poslední roky zdecimovala zhruba pětinu vinic a škody se šplhají přes sto milionů korun. Naděje nyní svitla z laboratoří vědců Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. K jejich objevu na léčivý přípravek posloužily bakterie z Afriky.
14 fotografií

Spása pro víno z jihu Moravy: Vědci z Brna objevili lék na smrtící chorobu révy

Věda