ŠTÍTEK: Mendelova univerzita v Brně

Badatelka Martina Vršanská se podílela na návrhu nového systému shromažďování potravinového odpadu, který by měl eliminovat zápach zkaženého jídla.
Noční můra mnohých Brňanů v podobě vynášení smetí by se díky vědcům z Mendelovy univerzity mohla brzy stát snesitelnější. Nově totiž chystají speciální systém shromažďování potravinového odpadu, který se úspěšně popere s nepříjemným zápachem. Na základě dat, jež mají vědci z dřívějška, eliminuje navržená popelnice také případné infekce nebo výskyt hmyzu a hlodavců.

Vědci z Mendelu chystají popelnici bez zápachu. S nepořádkem v Brně může pomoci

Brněnsko
V závěru března přednášel na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity vědecký pracovník Hirošimské univerzity Jaroslav Krásný.
V závěru března přednášel na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity vědecký pracovník Hirošimské univerzity Jaroslav Krásný. Přednášejícího pozval spolek Helianthus - Institut pro kulturu a vzdělávání, který společně s MČ Brno-sever a FRRMS Mendelu pomáhá při naplňování třetí úlohy univerzity v obci. Děkujeme panu Michalu Ševčíkovi za příspěvek.
8 fotografií

Vědec z Hirošimské univerzity přiblížil v Brně válečné právo

Čtenář reportér
Ukrajince učí v Brně základní obraty i českou abecedu. Na kolejích i v centru.
Zlepšit orientaci v novém prostředí a k začlenění do české společnosti mají pomoci kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky. V pátek začaly na kolejích Mendelovy univerzity. V areálu školy v Brně i v Lednici na Břeclavsku je nyní ubytovaných 160 lidí. „Kapacita na kolejích je vyčerpaná. Jakmile se další pokoje uvolní, opět budeme přijímat," popsal v pátek odpoledne mluvčí univerzity Filip Vrána.

Ukrajince učí v Brně základní obraty i českou abecedu. Na kolejích i v centru

Brněnsko
Děti se mohou v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku svézt na toboganu s profesionálním superhrdinou (vlevo).
Mr. Slider neboli toboganový mistr či profesionální skluzavkový superhrdina je označení pro nové adrenalinové povolání v Aquaparku Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Neobvyklé role se zhostil dvacetiletý Matyáš Moravec, který studuje Lesnickou a dřevařskou fakultu Mendelovy univerzity v Brně. Lidé superhrdinovi platí za to, že v červenomodrých kraťasových plavkách a tričku brázdí s dětmi koryta tamních tobogánů.
43 fotografií

Zastupuju rodiče, kteří se bojí jezdit, říká tobogánový superhrdina z Aqualandu

Brněnsko
Do Brna dorazil 27. února 2022 autobus s uprchlíky z Ukrajiny.
Už dohromady 7 134 uprchlíků z Ukrajiny odbavili úředníci k úterní páté hodině odpoledne v krajském asistenčním centru na brněnském výstavišti. Ve srovnání s předchozími dny pracovníci Jihomoravského kraje vnímají vyšší zájem o zajištění ubytování. Od počátku fungování asistenčního centra do středečního odpoledne dosud zajistili ubytování téměř 1400 lidem z Ukrajiny.
20 fotografií

Ubytování pro uprchlíky v Brně? Ráno bylo plno, ale situace se mění

Brněnsko
Škody napáchané tornádem v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. 25. června 2021
Brzy po řádění jihomoravského tornáda dorazil do jedné z poškozených obcí také arborista Pavel Colledani z Břeclavska alias Stromodoktor. Zachraňoval rozlámané stromy a ořezával je kvůli bezpečnosti. Jako první odlehčil vyvrácený dub visící nad bytovkou. V Moravské Nové Vsi stále řeší stav poškozených dřevin, včetně stoletých lip. Městys za přispění regionálních nadací připravuje komplexní obnovu zeleně. I sousední obce postupně znovuvysazují parky, aleje, sady či stromořadí.
15 fotografií

Stromodoktor po tornádu léčí i stoleté lípy. Stále není vyhráno, říká Colledani

Regiony
Vojtěch Adam.
Vojtěch Adam v pondělí oznámil, že rezignuje na post rektora Mendelovy univerzity v Brně. Akademický senát zvolil Adama rektorem loni v říjnu. Poté, co ho jmenoval prezident Miloš Zeman, se měl ujmout funkce už v úterý prvního února. Výzvám k rezignaci čelil kvůli pochybením v článcích, ve kterých byl spoluautorem.

Mendelova univerzita je bez rektora. Vojtěch Adam na svůj post rezignoval

Regiony