ŠTÍTEK: Mendelova univerzita v Brně

Bioklimatolog Zdeněk Žalud.
/ROZHOVOR/ Nebývale brzy se v letošním roce začalo na jihu Moravy ozývat jaro. Mandloňový sad v kraji dokonce vykvetl již začátkem března. Mnozí hovoří o posunu sezóny až o měsíc dopředu. „Další roky budeme mít velmi teplé, možná ještě teplejší než extrémní loňský rok, který byl vůbec nejteplejším od doby, kdy měříme teploměrem,“ říká v rozhovoru pro Deník bioklimatolog Zdeněk Žalud.
2 fotografie

Ohrožovat nás na jihu Moravy bude sucho, říká bioklimatolog Zdeněk Žalud

Vyškovsko
Úderem jedenácté hodiny dopolední odstartovali studenti Vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty brněnské Mendelovy univerzity a Střední vinařské školy z Valtic blokádu přechodu před kruháčem u mikulovské Billy.
Úderem jedenácté hodiny dopolední odstartovali studenti Vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty brněnské Mendelovy univerzity a Střední vinařské školy z Valtic blokádu přechodu u kruhového objezdu u mikulovské Billy. Svojí manifestací protestovali proti diskutovanému zavedení spotřební daně na tichá vína. Akce skončila zhruba po půl dvanácté, kdy se mladí lidé pokojně rozešli.
53 fotografií

Studenti blokovali přechod v Mikulově. Nesouhlasí s daní na tichá vína

Břeclavsko
Mladý zemědělec - semifinále Hořice
Závěrečné semifinálové klání soutěže žáků sedmých a osmých ročníků základních škol Mladý zemědělec se v Hořicích v Podkrkonoší neslo ve znamení přesunů, protože úvodní teoretická část, následná praktická i vyhlášení se konaly na místech od sebe dost vzdálených. To ale vůbec neubralo na příjemném dni, který prožilo 33 soutěžících z jedenácti základních škol v regionu.
87 fotografií

Mladý zemědělec: posledními finalisty jsou Miroslav Tolar a Diana Fejfarová

Podnikání
Ve Velkých Pavlovicích koštovali víno
Ve Velkých Pavlovicích proběhl v sobotu 13. dubna první ročník obnovené vinařské akce. Velkopavlovický košt vín přilákal k registraci 132 vinařů, kteří nabídli celkem 404 vzorků. Akci uspořádal spolek VOC vinice Velké Pavlovice, za zmínku určitě stojí, že třetina vzorků pocházela od tamních vinařů. Jak dopadly jednotlivé kategorie, se můžete podívat dále ve článku.
24 fotografií

FOTO: Velkopavlovický košt vín přilákal stovky vzorků

Břeclavsko
Vlci. Ilustrační snímek
Vlk, který se plíží kolem dětského hřiště za bílého dne, útok v zoologické zahradě, napadení myslivce nebo roztrhání domácího mazlíčka přímo před zraky dětí. Vlci se v posledních měsících měli v řadě evropských států dostat velmi blízko k lidem, jejich obydlím a páchat tam škody. Na nestandardní situace, kdy vlk překonává svoji přirozenou plachost, se připravují i odborníci v Česku a sestavují zásahový tým.

V Česku vznikne vlčí zásahovka. V krajních případech bude střílet

Česko
Soutěž Mladý zemědělec v Chrudimi.
Až v šestém semifinále soutěže Mladý zemědělec se našel školák, který správně zodpověděl všechny otázky v písemném testu – Tobiáš Nečas z Radiměře na Svitavsku. Získal tak plný počet bodů v teorii, a protože v praktické části ztratil pouhé čtyři body, zaslouženě vyhrál. Společně s druhým v pořadí Ondřejem Štantejským postoupili do celostátního finále, které proběhne 12. června v Brně.
38 fotografií

Tobiáš Nečas vyhrál semifinále v Chrudimi, test zvládl na plný počet bodů

Podnikání
Soutěž Mladý zemědělec byla plná zdravého napětí, informací, ale též dobré zábavy.
Semifinále soutěže Mladý zemědělec se letos účastnilo zatím nejvíc žáků základních škol. O postup do celostátního finále bojovalo devětapadesát žáků z dvaceti základních škol Moravskoslezského kraje a pořádající Masarykova střední škola zemědělská a přírodovědná v Opavě byla takříkajíc plná až po střechu. Červnové finále se uskuteční na půdě brněnské Mendelovy univerzity.
11 fotografií

Vítězství v žákovské zemědělské soutěži zůstalo na Opavsku

Opavsko
Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.
Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.
5 fotografií

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Zdraví
Snímky zvířat z fotopastí
Pandemie covidu ovlivnila nejen životy lidí, ale také divokých zvířat. Po lockdownech v roce 2020 se totiž podařilo zjistit, že se aktivita zvířat globálně změnila kvůli omezení pohybu lidí. Výsledky mezinárodního výzkumu, do kterého se zapojili i vědci v Česku a který pracoval s daty z 5000 fotopastí z 21 zemí, ukazují, že savci v blízkosti lidských sídel byli v průběhu lockdownu aktivnější a také vykazovali větší noční aktivitu v době, kdy i aktivita lidí byla vysoká.
4 fotografie

Aktivita zvířat se při covidovém lockdownu změnila. Odhalily to fotopasti

Zvířecí deník a chovatelství
Kuřecí maso. Ilustrační foto.
Rychlejší nárůst svalové hmoty není žádoucí jen u milovníků posiloven. Větší přibývání masa vítají také chovatelé hospodářských zvířat. A podobně jako u kulturistů je toho u zvířat možné dosáhnout podáváním anabolik – steroidů. V Evropě jde o zakázanou praxi kvůli ochraně zdraví, kterou hlídají veterinární kontroly. Přesto vědci mají podezření, že důmyslnější koktejly stimulantů mohou testy projít. V Brně proto vyvíjejí novou metodu, která je odhalí.

Napíchané maso? Vědci hledají bič na koktejly steroidů, které unikají kontrolám

Česko
Vlk. Ilustrační foto
Některé jedince chráněného vlka obecného, kteří ztratili svou plachost, způsobují chovatelům hospodářského zvířectva škody a nebojí se přiblížit i na pár desítek metrů k člověku, bude možné odstřelit i na dalších místech v Královéhradeckém kraji. Od loňské poloviny srpna to bylo 17 honiteb na Trutnovsku. Nyní kraj vydal dokument, který rozšíří území, kde bude za konkrétních podmínek odstřel problémového vlka povolený.

Odstřel problémového vlka bude možný v celém kraji. Až na výjimky

Náchodsko
Praktická část soutěže slibuje žákům pobavení a nezapomenutelné zážitky.
Celorepubliková soutěž Mladý zemědělec, do které se zapojily tisíce žáků ze sedmých a osmých tříd základních škol, už má své semifinalisty. Na tři nejlepší žáky z každé přihlášené základní školy čeká regionální semifinále, které zábavnou formou prověří jejich teoretické i praktické znalosti.  

Soutěž Mladý zemědělec roku 2024 jde do dalšího kola

Podnikání
Pivní hrdina Ječman
Víte, kolik obsahuje jeden půllitr piva zrn sladovnického ječmene? V poctivém českém ležáku je to od 2 do 2,5 tisíce zrn. Pro lepší představu je to zhruba 120 klasů a z jednoho metru čtverečního pole se vyrobí asi osm piv. Problém však je, že jednu z nejzásadnějších surovin pro výrobu zlatavého moku v posledních letech negativně ovlivňují klimatické změny a výkyvy počasí. Za posledních 30 let se plocha sladovnického ječmene snížila téměř o polovinu. Aby tento trend zvrátil, spojil se Plzeňský Prazdroj s vědci a vytvořil projekt Pro ječmen. Jeho součástí jsou nejenom nové technologie a jiný pohled na zemědělství, ale i maskot Ječman.

Pivovar se spojil s vědci. Chce zlepšit produkci sladovnického ječmene

Ekonomika
Žabí hlídka staví v Moravském krasu bariéry. Chrání obojživelníky při jarním tahu.
/FOTO, VIDEO/ Rýče, hrábě, krumpáče. Do vyhloubené rýhy poblíž rušné silnice natlouct dřevěné kolíky, mezi ně napnout fólii. Zahrnout hlínou a hotovo. Jde se na další úsek! V sobotu dopoledne se poblíž Býčí skály mezi Adamovem a Křtinami na Blanensku pohybuje skupinka dobrovolníků v oranžových reflexních vestách. Dospělí i děti. V lokalitě, která já známá nejsilnějším jarním tahem obojživelníků v Moravském krasu, stavějí bariéry. Ty žáby ochrání před koly projíždějících aut.
24 fotografií

Dobrovolníci staví v Moravském krasu bariéry. Chrání žáby při jarním tahu

Blanensko
Vědci varují před kolapsem systému oceánských proudů.
Vědci z nizozemské Utrechtské univerzity se obávají, že se v následujících letech zvýší hladiny moří a změní globální počasí. V Evropě hrozí postupné snižování teplot, na jižní polokouli se zase budou zvyšovat. Může za to systém oceánských proudů, jenž se podle odborníků blíží ke kolapsu. Bod zlomu, po kterém změny nastanou v rámci desetiletí, může přijít už příští rok.

Atlantik může přijít o Golfský proud. Pro Evropu to bude mít vážné následky

Věda
Dvojnásobný olympionik Viktor Teplý ukončil svou vrcholovou jachtingovou kariéru.
Dvakrát se probojoval až na olympijské hry. A těsně před finální fází olympijské kvalifikace do Paříže ukončil svou dlouholetou kariéru. Brněnský rodák Viktor Teplý se ve třiatřiceti letech loučí s vrcholovým jachtingem, další světové úspěchy už dvojnásobný mistr Evropy a vicemistr světa nepřidá. „Bylo to těžké rozhodování, ale s postupem času se životní priority mění. Došel jsem k závěru, že už bych nebyl schopen dát přípravě maximální nasazení,“ říká.
12 fotografií

Dvojnásobný olympionik Teplý ukončil kariéru. Uteklo to neskutečně rychle, říká

Ostatní sporty
Na vlakovém nádraží v Blansku chybí bezbariérový přístup na nástupiště.
/FOTO, VIDEO/ Žijeme v jednadvacátém století, tohle snad nemůže být pravda. Ostuda, hanba! Deník se zaměřil na několik míst v regionu, která místní dlouhodobě kritizují. Ve dvacetitisícovém Blansku je pod velkou palbou kritiky tamní vlakové nádraží. Konkrétně cesta na nástupiště, kde chybí bezbariérový přístup a jsou jen podchody s příkrým schodištěm. Lidé si tam proto ve velké zkracují cestu přes služební přechod, část z nich pak míří k zatopenému lomu a riskují život.
27 fotografií

Ostudy na Blanensku: kritizované nádraží v Blansku, rozpadlé divadlo a léčebna

Blanensko
Detekční rám. Ilustrační foto
Školení pedagogů, výstražné SMS zprávy blízkým nebo vstup jen s kartou. Tak by mohly vypadat kroky brněnských univerzit, které mají pracovníkům i studujícím zaručit větší bezpečí. Zástupci vysokých škol aktuálně jednají s policisty o doporučených postupech a bezpečnostních opatřeních. Reagují tak na střelecký útok na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy z minulého měsíce, při kterém zemřelo čtrnáct lidí.

Dopady střelby v Praze. Brněnské vysoké školy vymýšlí nová bezpečnostní opatření

Brněnsko
Dva dny s Českou lesnickou akademií v Trutnově - jubilejní 20. ředitelská naháňka na prasata.
/FOTO/ Často jsem potkával auta s polepem a nápisem: Máš rád přírodu? Tak začni studovat lesárnu. Když jsem, jakožto i bývalý student zdejší lesárny, obdržel pozvání na jubilejní 20. ředitelskou naháňku na prasata, rozhodl jsem se, že zjistím jak to stávající ředitel Miloš Pochobradský dělá, že trutnovská lesárna se stává opět nejoblíbenější školou.
17 fotografií

Dva dny s Českou lesnickou akademií v Trutnově a ředitelská naháňka na prasata

Čtenář reportér