ŠTÍTEK: Mendelova univerzita v Brně

V Moravském krasu na Blanensku monitorují ochránci přírody v těchto dnech na dvou hnízdech celkem sedm mláďat.
/FOTO, VIDEO/ Na tuto chvíli čekali ochránci přírody celý rok. V hledáčcích fotoaparátů a dalekohledů se jim v uplynulých dnech konečně objevila mláďata vzácného dravce, sokola stěhovavého. Ve dvou hnízdech v Moravském krasu na Blanensku jich napočítali celkem sedm. Přibližně za tři týdny by se mohla pozvolna začít pokoušet létat. „Samec nyní do hnízda nosí potravu. Zhruba po třech hodinách a zároveń odhání jiné dravce. Nejčastějším úlovkem a potravou sokolů jsou drobní ptáci,“ řekl René Bedan, který sokoly v této lokalitě sleduje už několik let. Deníku poskytuje unikátní fotografie a videa.
20 fotografií

V Moravském krasu pozorují sedm sokolích juniorů. Jedno hnízdění nevyšlo

Blanensko
Profesorka a česká ekonomka Danuše Nerudová
Mezi lidmi v celé zemi stále rezonují dozvuky letošních prezidentských voleb. A přitom nechybělo zase tak mnoho a v čele našeho státu mohla stanout místo Petra Pavla poprvé v historii žena. Vysokoškolská profesorka a česká ekonomka Danuše Nerudová zůstala těsně před branami finálového kola. Jak se nyní s odstupem času dívá na celou volební mašinérii? Jak se vypořádávala s tím, že její starší syn musel čelit množství nenávistních a vyhrožujících hejtů? Proč si myslí, že ve volbách nakonec jako žena neuspěla? A proč jí vadilo, že jednomu z kandidátů se v debatách říkalo pane generále a jí paní Nerudová? Odpovědi nejen na tyto otázky, ale i na jiná ožehavá témata související s politikou, jejím pohledem na svět i osobním životem se od ní dozvíte v exkluzivním rozhovoru Ilony Smejkalové.
17 fotografií

Danuše Nerudová: Neúspěch je cestou k dalšímu poznání

Společnost
Ilustrační foto
Královéhradecký kraj upozornil obce na Trutnovsku a Rychnovsku na výskyt vlků s menší mírou plachosti. Ve středu 12. dubna kraj obdržel informaci o pohybu atypicky se chovajícího vlka v katastru obce Arnultovice a v dalších nedalekých obcích v okolí. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) uvedla, že v Podkrkonoší v posledních týdnech dochází během dne k opakovaným pozorováním jednoho či dvou vlků, kteří se přiblíží do vzdálenosti 30 až 40 metrů od člověka.

V Podkrkonoší se objevili vlci. Kraj i ochránci přírody vyzývají k obezřetnosti

Krkonoše
Vlci v okolí Janských Lázní
Před měsícem správa KRNAP informovala, že se Krkonoše opět stávají domovem vlka obecného. Díky médiím a sociálním sítím se jí za uplynulé čtyři týdny podařilo získat celou řadu pozorování jednotlivců nebo menších skupin vlků. Nejčetnější pozorování jsou v oblasti mezi Mladými Buky, Janskými Lázněmi a Rudníkem. Zoologové Správy Krkonošského národního parku všechna pozorování prověřují, evidují a jsou ve spojení se specialisty z Mendelovy univerzity v Brně.

Vlci v Krkonoších opravdu jsou. Při setkání s nimi buďte obezřetní

Krkonoše
Jana Zwyrtek Hamplová (NEZ)
Romské organizace, romští studenti i vládní zmocněnkyně pro romské menšiny se ohradili proti výrokům senátorky Jany Zwyrtek Hamplové (za Nezávislé) o tom, že by školy mohly vytvářet pro romské děti v jejich zájmu samostatné třídy. Podle nich jsou vyjádření senátorky projevem rasismu a segregace. Zwyrtek Hamplovou kritizovali také zástupci vládních stran.

Čirý rasismus a snaha o segregaci. Romské organizace kritizují výroky Hamplové

Česko
Vlk. Ilustrační foto
Na Českomoravské vrchovině se pohybuje vlk opatřený telemetrickým obojkem. V posledních měsících se na Vysočině objevil podruhé. Vyplývá to z výsledků telemetrického sledování a pozorování v terénu. Přestože vlk byl i v poměrně obydlených místech, lidé ho zahlédli jen vzácně. Škody na hospodářských zvířatech nejsou hlášené. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vysočinou se znovu potuluje vlk, hledá družku a nové teritorium

Žďársko
Vlci v Javořích horách - únor 2023.
/FOTO, VIDEO/ V Broumovské vrchovině a okolí se v polovině února zjišťovalo, kolik vlků obecných se zde pohybuje. Vlčí hlídky, ochránci přírody, myslivci i zemědělci mapovali trasy od západní části Krkonoš (Rýchor) přes Broumovskou vrchovinu až po národní park Góry Stolowe a Novoměstsko. Vlky odhalili podle stop, trusu, našli i jednu ulovenou kořist. Šelmy zachytily také fotopasti.
6 fotografií

V Broumovské vrchovině a na Novoměstsku pobývá nejméně 18 vlků. Jeden je třínohý

Náchodsko
Vlci v Javořích horách - únor 2023.
/FOTO, VIDEO/ V Broumovské vrchovině a okolí se v polovině února zjišťovalo, kolik vlků obecných se zde pohybuje. Vlčí hlídky, ochránci přírody, myslivci i zemědělci mapovali trasy od západní části Krkonoš (Rýchor) přes Broumovskou vrchovinu až po národní park Góry Stolowe a Novoměstsko. Vlky odhalili podle stop, trusu, našli i jednu ulovenou kořist. Šelmy zachytily také fotopasti.
6 fotografií

V Broumovské vrchovině a na Novoměstsku pobývá nejméně 18 vlků. Jeden je třínohý

Z okolí
Cyklisté, běžci, maminky s kočárky, turisté pozor! Až do 1. dubna je uzavřená část lesní cesty kolem řeky Svitavy od splavu v Adamově až po Kateřinský most.
Cyklisté, běžci, ženy s kočárky i turisté, pozor! Až do 1. dubna je uzavřená část lesní cesty kolem řeky Svitavy od splavu v Adamově na Blanensku až po Kateřinský most. Déle než rok blokovala cyklotrasu těžká technika, která pracovala na opravě blízkého železničního koridoru. Už tak dost zničená cesta dostala pořádně zabrat. Nyní se zhruba na tříkilometrovém úseku dočká nového povrchu.
8 fotografií

VIDEO: Cyklisté i výletníci mají smůlu. Oblíbená cesta u Adamova je uzavřená

Blanensko
Milan Hloušek.
Mezi nezapomenutelné rázovité postavy historie brněnské Vysoké školy zemědělské (dnešní Mendelova univerzita Brno) zajisté patří i jeden z jeho dlouholetých zaměstnanců - Milan Hloušek (1938-2016). Jeho velkým koníčkem byl estrádní humor. Byl vlastně takový druhý brněnský Ruda Stolař. Vtipy si zapisoval do svého deníčku, který mi nedávno poslala jeho dcera Katka.
3 fotografie

Vzpomínka na Milana Hlouška. Brněnského humoristy a akademického pedela

Čtenář reportér
Rehabilitovaný vlk v teritoriu své domovské smečky
Vlk Bubla, kterého vloni srazilo auto a následně podstoupil sérii náročných operací, se aktuálně pohybuje především v okolí Karlových Varů, ale jeho rádius sahá až k Bublavě. Potvrzují to snímky z fotopastí, které mají k dispozici myslivci. Zatímco členové Hnutí Duha hovoří o tom, že Bubla je v dobré zdravotní kondici, myslivci mají strach o jeho přežití. Podle nich totiž živoří.
9 fotografií

Vlk Bubla přišel k Varům a živoří, tvrdí myslivci. DUHA oponuje, že se má dobře

Zvířecí deník a chovatelství
Workshop Evropské vesmírné agentury, jehož se studentský spolek YSpace z Vysokého učení technického v Brně zúčastnil.
/FOTO/ Posunout lidstvo o krok dál na cestě za kolonizací Měsíce a Marsu se snaží studenti Vysokého učení technického spolu s Mendelovou univerzitou v Brně. Pomoci jim k tomu má experiment, jehož cílem je vyslat na oběžnou dráhu Země první český studentský satelit s buňkami sinic schopných vytvářet kyslík nezbytný pro existenci živých organismů. Satelit by mohli vědci vyslat už v roce 2025.
7 fotografií

Příprava na kolonizaci Měsíce a Marsu: pomoci má satelit z Brna s buňkami sinic

Brněnsko
Mendelova univerzita.
Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu, který jí kvůli chybám odebral akreditace pro některé obory. Rektor Jan Mareš informoval že hlavní snahou je zajistit stávajícím studentům dotčených programů dostudovat a také zajistit možnost podat návrhy nových studijních programů. Pochybnosti vznikly kolem zahraničních studentů, kteří údajně neobvykle rychle absolvovali doktorské programy na provozně ekonomické fakultě. Univerzita po kontrole odebrala dva doktorské tituly.

Dva studijní programy mají stopku. Mendelova univerzita se odvolala

Brněnsko
Společná schůze obou komor Parlamentu, na které nově zvolený prezident Petr Pavel složil slib, 9. března 2023, Vladislavský sál, Pražský hrad. Zleva poslankyně ANO Alena Schillerová a poslanec a předseda ANO Andrej Babiš.
Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová ocenila, že inaugurace nového prezidenta Petra Pavla byla důstojná a na rozdíl od roku 2018 se jí zúčastnili rektoři. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nechtěl Pavlův projev příliš komentovat. Babiš s Pavlem prohrál v druhém kole prezidentské volby, Nerudová skončila v prvním kole třetí.
49 fotografií

Pavlova inaugurace: Nerudová ocenila důstojnost, Babiš nechtěl projev komentovat

Česko
V Moravském krasu na Blanensku nedávno našli mrtvého sokola. Byl nemocný, domnívají se ochránci. Se souhlasem Správy CHKO Moravský kras
/FOTO/ Vzácní sokoli stěhovaví v Moravském krasu na Blanensku pravidelně hnízdí už několik let. Loni ochránci přírody zaznamenali rekordní tři páry, kterým se vylíhlo celkem pět mláďat. Čtvrtý pár pak sledovali na Brněnsku, kde ovšem nezahnízdil. Sokolí letka teď ale v krasových rezervacích prořídla. Nedávno totiž horolezci našli v hnízdě na Býčí skále uhynulého sokola.

V krasu našli mrtvého sokola. Byl nemocný, domnívají se ochránci

Blanensko
Brněnská primátorka Markéta Vaňková.
Memorandum o porozumění a spolupráci mezi Brnem a tchajwanským městem Tchao-jüan ve středu schválili brněnští radní. Smlouvu vedení města plánuje podepsat na konci března, kdy se primátorka Markéta Vaňková připojí k delegaci předsedkyně poslanecké sněmovny Markéty Adamové Pekarové. Tu mají na Tchaj-wan kromě skupiny podnikatelů a zástupců vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací doprovodit také zástupci měst.

Potvrzeno. Brněnští radní ve středu schválili spolupráci s Tchaj-wanem

Brněnsko
Generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík
Před dvěma měsíci usedl do ředitelského křesla státního podniku Lesy ČR ekonom a vystudovaný lesnický inženýr Dalibor Šafařík. Deníku se v exkluzivním rozhovoru svěřil nejenom se svými plány do budoucna, stavbou nového sídla a úkolem zastavit kůrovcovou kalamitu, ale osvětlil také první kroky ve funkci, kdy navázal na svého předchůdce Jiřího Grodu a započal s restrukturalizací honiteb. Ta má lesy více otevřít mladé generaci lesníků. 

Nový šéf Lesů ČR Šafařík: Cíl? Snížit stavy přemnožené zvěře, otevřít les mladým

Ekonomika
Blansko má na investice v rozpočtu zatím 122 miliony.
V uplynulých letech uvolňovali Blanenští z rozpočtu na investice zhruba třetinu. Tentokrát je to méně. Přibližně pětina, bezmála 122 milionů korun. Podle blanenského starosty Jiřího Crhy se ale může podíl investic v průběhu roku ještě zvýšit. Pokud na některé z připravených projektů město získá dotace například ze státního rozpočtu nebo z kraje. „Řada dotačních titulů už je vypsaná a šance uspět jsou u některých velké,“ uvedl Jiří Crha.
14 fotografií

VIDEO: Blansko investuje 122 milionů. Podpoří děti, sportovce i řidiče

Blanensko
Vlk přezdívaný Bubla, byl po rekonvalescenci vypuštěn zpět do přírody.
Vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, byl po rekonvalescenci vypuštěn do přírody.  Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu.  Před vypuštěním zvířete byl informován uživatel honitby a orgán státní správy myslivosti.  Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. (Lidé mu začali říkat Bubla, pozn. red.) 
19 fotografií

Sražený byl nalezen v příkopě. Teď odborníci vlka Bublu vypustili do přírody

Čtenář reportér
Vlk přezdívaný Bubla, byl po rekonvalescenci vypuštěn zpět do přírody.
Vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, byl po rekonvalescenci vypuštěn do přírody.  Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu.  Před vypuštěním zvířete byl informován uživatel honitby a orgán státní správy myslivosti.  Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. (Lidé mu začali říkat Bubla, pozn. red.) 
19 fotografií

Sražený byl nalezen v příkopě. Teď odborníci vlka Bublu vypustili do přírody

Čtenář reportér
Vlk přezdívaný Bubla, byl po rekonvalescenci vypuštěn zpět do přírody.
Vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, byl po rekonvalescenci vypuštěn do přírody.  Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu.  Před vypuštěním zvířete byl informován uživatel honitby a orgán státní správy myslivosti.  Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. (Lidé mu začali říkat Bubla, pozn. red.) 
19 fotografií

Sražený byl nalezen v příkopě. Teď odborníci vlka Bublu vypustili do přírody

Čtenář reportér
Vlk přezdívaný Bubla, byl po rekonvalescenci vypuštěn zpět do přírody.
Vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, byl po rekonvalescenci vypuštěn do přírody.  Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu.  Před vypuštěním zvířete byl informován uživatel honitby a orgán státní správy myslivosti.  Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. (Lidé mu začali říkat Bubla, pozn. red.) 
19 fotografií

Sražený byl nalezen v příkopě. Teď odborníci vlka Bublu vypustili do přírody

Čtenář reportér
Vlk přezdívaný Bubla, byl po rekonvalescenci vypuštěn zpět do přírody.
Vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, byl po rekonvalescenci vypuštěn do přírody.  Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu.  Před vypuštěním zvířete byl informován uživatel honitby a orgán státní správy myslivosti.  Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. (Lidé mu začali říkat Bubla, pozn. red.) 
19 fotografií

Sražený byl nalezen v příkopě. Teď odborníci vlka Bublu vypustili do přírody

Čtenář reportér
Vlk přezdívaný Bubla, byl po rekonvalescenci vypuštěn zpět do přírody.
Vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, byl po rekonvalescenci vypuštěn do přírody.  Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu.  Před vypuštěním zvířete byl informován uživatel honitby a orgán státní správy myslivosti.  Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. (Lidé mu začali říkat Bubla, pozn. red.) 
19 fotografií

Sražený byl nalezen v příkopě. Teď odborníci vlka Bublu vypustili do přírody

Čtenář reportér
Danuše Nerudová.
/ROZHOVOR/ Nejlepšího historického výsledku mezi ženami usilujícími o post české prezidentky dosáhla před týdnem Danuše Nerudová. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně získala přes třináct procent hlasů. Na velké finále to ale nestačilo, v něm podporuje Petra Pavla. „Podařilo se mi nadchnout mladé lidi k tomu být aktivní v politice a nesedět v koutě,“ nelituje své kandidatury v rozhovoru pro Deník čtyřiačtyřicetiletá rodačka z Brna.
13 fotografií

Opětovná kandidatura na prezidenta? Nevylučuji nic, říká Nerudová

Volební zpravodajství
Danuše Nerudová.
/ROZHOVOR/ Nejlepšího historického výsledku mezi ženami usilujícími o post české prezidentky dosáhla před týdnem Danuše Nerudová. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně získala přes třináct procent hlasů. Na velké finále to ale nestačilo, v něm podporuje Petra Pavla. „Podařilo se mi nadchnout mladé lidi k tomu být aktivní v politice a nesedět v koutě,“ nelituje své kandidatury v rozhovoru pro Deník čtyřiačtyřicetiletá rodačka z Brna.
13 fotografií

Opětovná kandidatura na prezidenta? Nevylučuji nic, říká Nerudová

Brněnsko
Vlk přezdívaný Bubla, byl po rekonvalescenci vypuštěn zpět do přírody.
Vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, byl po rekonvalescenci vypuštěn do přírody.  Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu.  Před vypuštěním zvířete byl informován uživatel honitby a orgán státní správy myslivosti.  Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. (Lidé mu začali říkat Bubla, pozn. red.) 
19 fotografií

Sražený byl nalezen v příkopě. Teď odborníci vlka Bublu vypustili do přírody

Čtenář reportér
Vlk přezdívaný Bubla, byl po rekonvalescenci vypuštěn zpět do přírody.
Vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, byl po rekonvalescenci vypuštěn do přírody.  Tomuto rozhodnutí předcházelo detailní zhodnocení zdravotního stavu veterináři, konzultace jeho chování s experty na obdobné případy ze zahraničí a analýza DNA k určení příslušnosti ke konkrétní krušnohorské smečce. Vlkovi byl nasazen telemetrický obojek, který umožňuje sledování jeho pohybu.  Před vypuštěním zvířete byl informován uživatel honitby a orgán státní správy myslivosti.  Celá akce proběhla v úzké součinnosti Národní sítě záchranných stanic, Mendelovy univerzity v Brně a státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která koordinuje Program péče o vlka obecného v ČR. (Lidé mu začali říkat Bubla, pozn. red.) 
19 fotografií

Sražený byl nalezen v příkopě. Teď odborníci vlka Bublu vypustili do přírody

Čtenář reportér