ŠTÍTEK: Mendelova univerzita v Brně

Krušnohorský vlk Bubla se nakonec vrátil do přírody
/Proč navrátili vlka do přírody? Má vlk šanci přežít? Odpovědi uvnitř článku/ Zpočátku tomu nevěřili, ale nakonec se to stalo skutkem. Díky záchranářům v Bublavě, Vlašimi a lidem, kteří s nimi projevili neskutečnou součinnost, se vlk, který byl v září nalezen sražený v silničním příkopu poblíž Horní Blatné v Krušných horách, vrátil do přírody.
33 fotografií

Krušnohorský vlk Bubla se nakonec vrátil do přírody

Sokolovsko
Kandidát na prezidenta Petr Pavel a profesorka Danuše Nerudová vystoupili na tiskové konferenci ke spolupráci před druhým kolem prezidentské volby, 17. ledna 2023, Praha.
Společné akce, půjčené billboardy, úzká spolupráce týmů. Finalista prezidentské volby Petr Pavel a jeho protikandidátka z prvního kola Danuše Nerudová v úterý oznámili, že budou před druhým kolem aktivně spolupracovat na Pavlově kampani. Učinili tak na společné tiskové konferenci v Radlické kulturní sportovně v Praze. Pavel v reakci na kampaň svého konkurenta Andreje Babiše také zdůraznil, že je ten poslední, kdo by chtěl Česko zatáhnout do války.
19 fotografií

Strašení válkou je zneužíváním strachu, upozornil Pavel. Má podporu Nerudové

Volební zpravodajství
Michal Šupálek
Čtyři okresy pro Andreje Babiše, jediný pro Petra Pavla. Jednoduchá matematika, proč v prvním kole prezidentských voleb na Vysočině zvítězil předseda hnutí ANO, a to poměrně přesvědčivě, o více než čtyři procenta hlasů. Generál ve výslužbě dokázal Babiše porazit jen na Jihlavsku, ovšem velmi těsně, rozdíl činil pouhé tři stovky hlasů. Naproti tomu například na Třebíčsku vyhrál lídr nejsilnější opoziční strany s obřím náskokem téměř devíti a půl procent.

Čtyři ku jedné pro Babiše, vítězi jsou ale hlavně voliči

Názory z regionu
Z volebního štábu Danuše Nerudové v pražském Mánesu. Tisková konference k předběžným výsledkům prezidentských voleb.
Bylo v sobotu něco po půl páté, když se na televizních obrazovkách v pražském Mánesu poprvé objevilo, že generál Petr Pavel vede. Mezi mnoha desítkami členů volebního štábu Danuše Nerudové to vyvolalo skoro stejné nadšení, jako kdyby bývalá rektorka Mendelovy univerzity sama porazila Andreje Babiše nebo postoupila alespoň do finále prezidentské volby. 
51 fotografií

Vítězství Pavla slavili u Nerudové skoro stejně, jako by vyhrála jejich Danuše

Volební zpravodajství
Petr Pavel (vlevo) a Andrej Babiš.
S úderem 14. hodiny se v sobotu 14. ledna zavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů odevzdaných během prvního kola prezidentských voleb. V libereckém okrese zvítězil bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel (36,54 %), druhé místo obsadil expremiér Andrej Babiš (34,42 %) a třetí, tedy před branami druhého kola, skončila profesorka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová (13,73 %). Volební účast se vyšplhala na necelých 68 %.

Na Liberecku u voličů uspěli Pavel a Babiš, generál vyhrál v krajském městě

Liberecko
Ilustrační foto
Stavaři, dřevaři, miliardář, ajťák nebo gynekologická ordinace. Východočeští podnikatelé, firmy i soukromníci podpořili finančními dary kampaně prezidentských kandidátů. Nejvíce peněz z východních Čech putovalo na transparentní účet Danuše Nerudové, podnikatelé z regionu ale podpořili i Petra Pavla nebo Pavla Fischera. Andrej Babiš, Marek Hilšer, Jaroslav Bašta ani Karel Diviš z regionu podle zjištění Deníku významnější částky neobdrželi.

„Babiše tu nechceme.“ Východočeští podnikatelé nejvíc podpořili Nerudovou

Jičínsko
Danuše Nerudová na 155. výročí založení gymnázia třídy Kapitána Jaroše v Brně
/FOTO/ Někteří si užívají přestávku, jiní se už shromažďují ve skupinkách na oběd. Žáci základní školy na náměstí Svornosti v brněnských Žabovřeskách se v úterý krátce před polednem shlukují na chodbě. V osmdesátých letech minulého století byla v jejich roli i nynější kandidátka na funkci českého prezidenta Danuše Nerudová.
33 fotografií

Kandidátka na prezidenta Nerudová? Byla vynikající studentkou, říká ředitel

Kandidáti na prezidenta 2023
Danuše Nerudová. Prezidentská kandidátka na Valašsku besedovala s voliči v Horní Lidči. Zaplnila nové kulturní centrum Trezor přírody, zahrála jí cimbálka.
Prezidentská kampaň Danuše Nerudové finišuje. Už den po Novém roce vyrazila na Valašsko. Ve východomoravské vsi Horní Lideč ji přivítala cimbálka. Na mítink se sjeli lidé z celého regionu. V dalším dílu seriálu Kandidáti v podhradí se dočtete, co Nerudovou a její tým v kampani nejvíc prověřilo. Vyjádřila se i ke kauze s doktoráty na Mendelově univerzitě či stejnopohlavním sňatkům. „Nekandidují proti někomu, ale pro lidi. Povedu dál stejnou kampaň i přes útoky a hnůj, kteří někteří kydají," povídá pro Deník.
60 fotografií

Ústava není trhací kalendář, říká Nerudová. S vytaženými kostlivci počítala

Volební zpravodajství
Josef Středula
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula oznámil, že se vzdává kandidatury na prezidenta, do volby tak půjde osm kandidátů. Rozhodnutí zveřejnil v nedělním diskusním pořadu České televize, pět dní před prvním kolem voleb hlavy státu. Podpořil kandidaturu bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové. Poděkoval svým sympatizantům a slíbil, že bude dál hájit důstojnost pracujících lidí. 
15 fotografií

Odborář Středula odstoupil z prezidentských voleb. Podpořil kandidaturu Nerudové

Volební zpravodajství
Vizualizace, které ukazují, jak by mohly vypadat skleníky vědeckého pracoviště Eden, která má vyrůst v Karviné.
/ROZHOVOR/ Jeden ze strategických projektů Moravskoslezského kraje, které mají pomoci Karvinsku v době, kdy skončí těžba uhlí, získává definitivní podobu. Oproti původním záměrům však bude vědecké pracoviště Eden stát jinde, blíže Karviné. Více projekt Eden Silesia, jehož nositelem je Slezská univerzita v Opavě, pro Deník přibližuje budoucí rektor Slezské univerzity Tomáš Gongol.
6 fotografií

Eden v Karviné nebude jen pro studenty a vědce. Otevře se i veřejnosti

Karvinsko
Ilustrační foto.
Ještě horší, než jsme čekali. Tak vědci z Mendelovy univerzity v Brně komentovali dopady sucha na semena rostlin. Zjistili, že negativně ovlivňuje všechny fáze vývoje, a že rostliny tvoří méně životaschopná semena s nižším obsahem olejnatých látek. Kvůli suchu rovněž v krajině chybí voda, kolabuje více lidí nebo vzniká více požárů. Kraj Vysočina proto vytvořil Plán pro zvládání sucha a stavu nedostatku vody.
2 fotografie

Vysočina brojí proti suchu. Plánu musejí dát zelenou ministerstva

Pelhřimovsko
Botanická zahrada u brněnské Mendelovy univerzity. Ilustrační foto
S obnovou půdy po požárech mohou podle odborníků z Mendelovy univerzity pomoct vybrané druhy rostlin. Na bádání spáleného povrchu se zaměřili kvůli čím dál častějším požárům i v mírném klimatickém pásmu, které dosud byly spíše neobvyklé. Tým výzkumníků z tamní agronomické fakulty nyní zajímá, jak podpořit obnovu spálené půdy pomocí travin a kompostu.

Rostliny jako lék pro spálenou půdu po požáru. Zkoumají je vědci z Brna

Brněnsko
Ve vysočinských lesích porostou sekvojovce a zeravy.
Lesy na Vysočině budou pestřejší. Současné listnáče a jehličnany ve hvozdech doplní nepůvodní dřeviny. V blízkosti obcí Otín a Sokolíčko na Jihlavsku porostou stovky stromů typických pro Blízký východ a Ameriku. Cílem je zjistit, jak budou stromy odolné proti suchu a jak se snesou s domácími zástupci.

Lesy na Vysočině budou pestřejší, porostou v nich sekvojovce a zeravy

Jihlavsko
Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity, Brno
Více než tisíc podpisů se podařilo získat autorům petice s názvem Zachraňme Mendelu, ne Danuši. Skupině složené z bývalých i současných studentů vadí (ne)řešení situace okolo zrychleného získávání doktorských titulů. Kritizují rovněž neprůhledné smlouvy se zahraničními agenturami, které takové studium za úplatu nabízely. Stejně jako to, že se škola nedostatečně zabývá opsanými dizertačními pracemi.
11 fotografií

Ať vyvodí odpovědnost, žádají kritici Nerudové

Brněnsko
Danuše Nerudová
Více než tisíc podpisů se podařilo získat autorům petice s názvem Zachraňme Mendelu, ne Danuši. Skupině složené z bývalých i současných studentů vadí (ne)řešení situace okolo zrychleného získávání doktorských titulů. Kritizují rovněž neprůhledné smlouvy se zahraničními agenturami, které takové studium za úplatu nabízely. Stejně jako to, že se škola nedostatečně zabývá opsanými dizertačními pracemi.
11 fotografií

Ať vyvodí odpovědnost, žádají kritici Nerudové. Deník získal její reakci

Regiony
Antonín Bajaja
Ve věku 80 let zemřel po těžké nemoci v pátek 16. prosince zlínský spisovatel Antonín Bajaja. Za svůj román Zvlčení získal v roce 2004 ocenění Magnesia Litera, v roce 2010 pak za knihu Na krásné modré Dřevnici obdržel Státní cenu za literaturu.
4 fotografie

Zemřel zlínský spisovatel Antonín Bajaja

Zlínsko
Vojtěch Čech (uprostřed u míče) je nejlepší střelec Moravské Slavie Brno.
V únoru tomu bude rok, co Vojtěch Čech přestoupil z rodného Hodonína do Moravské Slavie Brno. Talentovaný fotbalista patří i přes nízký věk ke klíčovým hráčům pátého celku krajského přeboru. "Gólově se mi angažmá ve Slavii daří, chtělo by to přidat ještě víc asistencí," řekl jedenadvacetiletý Čech.

Čech střelecky táhne Morendu: Návrat do Hodonína si dokážu představit

Kraje
Takzvané chytré popelnice vyvíjí vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Nádoby mají mít GPS lokátor a upozornit, když budou plné.
/FOTO/ Popelnice, které samy upozorní na vzplanutí vyhozeného odpadu a jejichž polohu lze sledovat pomocí GPS lokátoru. Ačkoliv se tato představa může mnohým zdát jako scéna ze sci-fi filmu, v Brně se stává realitou. Na vývoji speciálních chytrých popelnic se totiž podílí odborníci z brněnské Mendelovy univerzity, v laboratoři nyní zkoumají první variantu. Ta umí upozornit, že už je plná a potřebuje vyvézt, slouží i k testování nových přístupů a senzorů.
3 fotografie

Haló, jsem plná. V Brně vědci vyvíjí chytré popelnice, podívejte se

Brněnsko
Hana Zagorová
Letošní rok byl opravdu bohatý na události. Válka na Ukrajině, úmrtí britské panovnice, ale také štědrá houbařská sezóna nebo premiéra velkofilmu Jan Žižka. To všechno se následně  také reflektovalo ve vyhledávání Čechů na internetu. Google je nejpoužívanější světový, ale také český vyhledávač a u nás ho využívá okolo ¾ všech obyvatel. Co bylo nejvyhledávanějšími tématy na Googlu za rok 2022?

Češi na Googlu: Nejvíce hledali válku či houby. Vzpomínalo se na Zagorovou

Počítače a mobily
Studenti brněnského gymnázia na Slovanském náměstí v Brně volí prezidenta "nanečisto".
/FOTO, VIDEO/ Nerudová, nebo Pavel. To jsou nejčastější favorité oslovených studentů brněnského gymnázia na Slovanském náměstí, kteří si v pondělí vyzkoušeli prezidentské volby „nanečisto“. „Nerudová je mi sympatická zejména proto, že je žena. Myslím si, že coby muž by takovou oblibu se svým volebním programem neměla,“ míní předsedkyně studentského senátu brněnské školy Barbora Halmová.
10 fotografií

Studenti v Brně volí prezidenta nanečisto: přečtěte si jejich názor na kandidáty

Brněnsko
Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval
Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval. Důvodem jsou pochybnosti kolem doktorských studijních programů na fakultě, informoval Deník N. ČTK to potvrdila mluvčí školy Tereza Pospíchalová. Žufan dnes svou rezignaci oznámil nejprve vedení fakulty, poté o plánech informoval fakultní akademický senát.

Kvůli pochybnostem o doktorském studiu na MENDELU rezignoval děkan

Brněnsko
Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval
Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval. Důvodem jsou pochybnosti kolem doktorských studijních programů na fakultě, informoval Deník N. ČTK to potvrdila mluvčí školy Tereza Pospíchalová. Žufan svou rezignaci oznámil nejprve vedení fakulty, poté o plánech informoval fakultní akademický senát.

Děkan Mendelovy univerzity rezignoval. Důvodem je aféra s rychlotituly

Regiony
Prořezávka stromů. Ilustrační snímek.
Již od poloviny 16. století je neodmyslitelnou součástí areálu zámku ve Vrchlabí i přilehlý zámecký park. Přírodně krajinářskou podobu, kterou známe ze současnosti, si zachovává více než 150 let. V dnešní době však musí parková zeleň odolávat extrémním klimatickým výkyvům, tlaku hmyzích škůdců, houbových chorob, psí moči či vandalismu návštěvníků. Správa Krkonošského národního parku coby správce vrchlabského zámeckého parku tak po dvaceti letech od poslední velké rekonstrukce zeleně dokázala získat potřebné finanční prostředky na zajištění odpovídající odborné péče o stromy.

Stromům ve vrchlabském zámeckém parku se dostává odborné péče

Čtenář reportér
Z široké nabídky mohou letos vybírat milovníci přírodních vánočních stromků. Prodejci nabízí smrky, jedle i borovice.
Malé smrky stříbrné, košaté borovice nebo majestátní normandské jedle. Jihomoravané vybírají v těchto dnech vánoční stromy do svých obýváků. Ceny za stromeček zůstávají v kraji podobné jako před rokem, největší nápor zájemců očekávají prodejci třetí prosincový víkend. Při koupi živého stromku však apelují na správnou péči, aby lidem neopadal ještě před Štědrým dnem.
16 fotografií

Smrky, borovice i normandské jedle: Brňané koupí stromečky téměř bez zdražení

Brněnsko
Nový bytový komplex Nad Arboretem na pomezí Brna-severu a Králova Pole nabídne za několik let přes dvě stovky bytů.
/VIZUALIZACE, VIDEO/ Přes dvě stě třicet zbrusu nových bytů nabídne Brňanům v budoucnu výstavba bytového komplexu Nad Arboretem. Několik obytných domů vznikne na pomezí městských částí Brno-sever a Královo Pole. Už v minulosti však někteří lidé vystupovali proti jeho realizaci, důvodem je především výšková budova o šestnácti patrech, jež má být součástí komplexu. Část Brňanů žijící ve stejné lokalitě se proto obává, že by stavba omezila malebný výhled z brněnských Černých Polí nebo Lesné.
4 fotografie

Nová výstavba u arboreta v Brně: Šestnáctipatrová budova omezí výhled, zaznívá

Brněnsko
V sobotu před druhou hodinou odpoledne se u Myslivny Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou loučily desítky lidí s vánočním stromem pro Brno.
Bílovice nad Svitavou – /FOTO, VIDEO/ To je, panečku, pořádný smrk! Z lesa ho veze nákladní auto s návěsem. Na náměstí Svobody přímo do centra Brna. Jen ještě týden vydržet, až se příští pátek rozzáří a vydrží do Tří králů. V sobotu před druhou hodinou odpoledne se jdou k Myslivně Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou s vánočním stromem pro krajské město rozloučit desítky lidí.
35 fotografií

Vánoční smrk pro Brno: z Bílovic vyrazil na náklaďáku. Lidé se s ním loučili

Brněnsko
V sobotu před druhou hodinou odpoledne se u Myslivny Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou loučily desítky lidí s vánočním stromem pro Brno.
/FOTO, VIDEO/ To je, panečku, pořádný smrk! Z lesa ho veze nákladní auto s návěsem. Na náměstí Svobody přímo do centra Brna. Jen ještě týden vydržet, až se příští pátek rozzáří a vydrží do Tří králů. V sobotu před druhou hodinou odpoledne se jdou k Myslivně Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou s vánočním stromem pro krajské město rozloučit desítky lidí.
35 fotografií

Vánoční smrk pro Brno: Z Bílovic vyrazil na kamionu, lidé se s ním loučili

Regiony