ŠTÍTEK: Strmilov

Ilustrační foto: větrná elektrárna
Téma výstavby větrných elektráren hýbe Strmilovem na Jindřichohradecku. Radnici se přihlásila další firma, která by u města chtěla postavit několik stožárů. Někteří obyvatelé ale záměr kritizují, argumentují možným zničením rázu krajiny, obávají se i hluku, vlivu na zdraví nebo snížení cen nemovitostí. Plusem jsou naopak nemalé finanční příspěvky provozovatele elektrárny do městské kasy nebo sekundární zdroj elektřiny pro občany.
8 fotografií

Větrníky rozdělují Strmilov. Kolem města by jich mohlo v budoucnu vyrůst až osm

Jindřichohradecko
Fotbalisté Strmilova obhajují prvenství v Zimním poháru OFS. Vedoucí celek přeboru je favoritem i letos.
Na hřišti s umělým povrchem ve Staré Hlíně startuje další ročník fotbalového turnaje mužů s názvem Zimní pohár, který pro týmy působící v soutěžích na Jindřichohradecku pořádá okresní fotbalový svaz. Do něho se letos přihlásilo šest týmů.

Šest fotbalových týmů z okresu se utká o pohárovou trofej

Okresy
Cyklistický závod Okolo jižních Čech 2023
Cyklistická sezona v Jihočeském kraji slibuje napínavé závody a mezinárodní účast. Jan Hájek a jeho tým připravují pro fanoušky silniční cyklistiky dva významné etapové závody, které přilákají špičkové týmy z celé Evropy. Závodníci se mohou těšit na náročné trasy v malebném prostředí Jindřichohradecka a jižních Čech, zatímco rodiny s dětmi na doprovodné akce.
7 fotografií

To bude sezona! RBB Tour v dubnu, Okolo jižních Čech v září. Mrkněte na video

Ostatní sporty
Nejúspěšnější u přijímaček z matematiky jsou v okrese Jindřichův Hradec žáci ze základní školy Třeboň Na Sadech.
Deník získal zajímavá data, která prozrazují, z jakých základních škol na Jindřichohradecku zvládají žáci nejlépe přijímací testy na střední školy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia. V průzkumu bodovaly jak velké základní školy v okresním městě, tak i ty menší. Ptali jsme se ředitelů, jaký mají recept na úspěšnou přípravu adeptů na středoškolská studia.
7 fotografií

Tohle je TOP 5 základních škol na Hradecku, kde žáci nejlépe zvládají přijímačky

Jindřichohradecko
Rozsvícení vánočního stromu v Jindřichově Hradci málem ohrozila sněhová kalamita.
V Jindřichově Hradci se v sobotu v podvečer rozsvítil vánoční strom. Nazdobená vánoční dominanta náměstí Míru se předvedla v plné parádě stovkám lidí, kteří si tento slavnostní okamžik nenechaly ujít. Stačilo přitom málo a tradiční rozsvícení stromu neproběhlo. Na vině byla sněhová kalamita, která město zasypala téměř půlmetrovou bílou peřinou.
32 fotografií

Plné náměstí v Hradci sledovalo rozsvícení stromu. Akci zkomplikovala kalamita

Jindřichohradecko
V 8. kole okresního přeboru si fotbalisté společného týmu Číměře a Nové Bystřice poradili s dačickým béčkem po výsledku 3:1.
/FOTOGALERIE/ Na Jindřichohradecku pokračovaly dalším kolem okresní fotbalové soutěže mužů. V přeboru se největší překvapení zrodilo ve Staré Hlíně, kde domácí favorit ve druhé půli totálně zkolaboval a od Kunžaku, který se stále krčí na chvostu tabulky inkasoval osm gólů. Tabulku vede Strmilov, který si podle očekávání poradil s posledními Novosedly.
19 fotografií

Fotbal v okrese: Šok ve Staré Hlíně, Kunžak ji potupil osmi góly

Okresy
Netradiční propagaci fotbalového utkání strmilovského Kraftu s pražskou Amforou zvolil známý fotograf Martin Kozák. Podle něj to bude něco jako "bílej balet" a kdo má fotbal i dobrou zábavu rád, neměl by v sobotu dopoledne ve Strmilově chybět.
Nevšední zážitek čeká příznivce fotbalu a dobré zábavy v sobotu 17. června ve Strmilově. Místní a velmi aktivní spolek Kraft si totiž k 25. výročí své existence pozval věhlasný fotbalový klub Amfora, v jehož středu se to jen hemží známými jmény ze světa šoubyznysu i sportu. Slavnostní výkop je v 10.30 hodin na hřišti Jiskry a diváci se kromě exhibičního utkání mohou těšit i na bohatý doprovodný program.

Kraft vs. Amfora. Do Strmilova míří hvězdy sportu i šoubyznysu

Fotbal
Fotbalisté Kunžaku zdolali v okresním přeboru společný tým Číměře a bystřického béčka 5:4.
/FOTOGALERIE/ Fotbalové soutěže mužů na Jindřichohradecku pokračovaly dalšími zápasy. V přeboru byl největší pozornost upřena do Stráže, kde lídr hostil druhou Starou Hlínu, která měla zřejmě poslední možnost stáhnout ztrátu. Žádné drama se však nekonalo. Domácí tým nedal soupeři šanci, nadělil mu pět gólů a tři kola před koncem má luxusní náskok osmi bodů, takže má nakročeno za titulem přeborníka okresu a postupem do krajské I. B třídy.
12 fotografií

Fotbalisté Stráže ve šlágru deklasovali Starou Hlínu a míří za postupem

Okresy
V městském lese na Šajbě u Jindřichova Hradce se  ve středu konalo oblastní kolo branné soutěže pro žáky druhých stupňů základních škol.
Projít se po laně, vystřelit, ale i ošetřit zranění, to byly jen některé úkoly, které čekaly na školáky z Jindřichohradecka. V městském lese na Šajbě u Jindřichova Hradce se ve středu konalo oblastní kolo branné soutěže pro žáky druhých stupňů základních škol. Akci organizoval místní vojenský útvar ve spolupráci s radnicí. Soutěž je součástí projektu ministerstva obrany POKOS (Příprava občanů k obraně státu). Regionálního kola se zúčastnili žáci ze šesti základních škol z Jindřichova Hradce a také školáci z Deštné, Strmilova, Kardašovy Řečice a Stráže nad Nežárkou.
39 fotografií

Školáci z Hradecka si zasoutěžili s armádou. Klikovali i stříleli ze vzduchovky

Jindřichohradecko
Fotbalisté Číměře zdolali v 20. kole OP Peč 3:2.
Fotbalové soutěže mužů na Jindřichohradecku pokračovaly dalším kolem. V přeboru podruhé v řadě zaváhala Stráž a po remíze s Chlumem se na ni bodově dotáhla Stará Hlína. V nejnižší okresní soutěži zaujala dvanáctigólová kanonáda do sítě béčka Černíče. Ve druhé skupině neohroženě kráčí za postupem Rapšach, který i po derby s Klikovem zůstává jako jediný bez porážky. Přinášíme souhrn výsledků.
17 fotografií

Stráž podruhé za sebou klopýtla a z náskoku nemá nic

Okresy