/FOTO/ Inspektoři jihomoravské Státní veterinární správy (SVS) odhalili na Vyškovsku nelegální výrobnu sýrů, masných výrobků a sádla. Potraviny vyrobené v nevyhovujících podmínkách zlikvidovali. Provozovateli hrozí pokuta až padesát milionů korun za vážná porušení legislativy.
3 fotografie
Vyškovsko/FOTO, VIDEO/ Vodní dílo ve Stráži pod Ralskem se stává oblíbeným cílem pro milovníky vodních sportů a rekreace. Nabízí nejen vodní lyžování, ale i další aktivity za příznivé ceny. Vstup na pláž je zdarma. Město plánuje další inovace, včetně zlepšení kvality vody a rozšíření klidové zóny.
65 fotografií
ČeskolipskoStatek Jezerka v Kadani, který vyrábí domácí sýry a tvarohy, získal prestižní ocenění Potravina z kraje Přemysla Oráče v kategorii Sýry včetně tvarohu za sýrové špalky. Místní i přespolní si oblíbili tyto čerstvé produkty, které statek nabízí ve svém samoobslužném automatu.
5 fotografií
Chomutovsko/FOTOGALERIE/ Třetí letošní farmářské trhy hostilo v sobotu kralupské Palackého náměstí. A jako tradičně byly nejdelší fronty u stánku se sýry a klobásami ze Slovenska. Další trhy v Kralupech nad Vltavou budou až za čtvrt roku.
8 fotografií
MělnickoZávody Cheese-Rolling v anglickém hrabství Gloucestershire jsou každoročně honem za kutálejícím se kolem sýra zn. Double Gloucester o váze 3 až 4 kg z kopce dlouhého 200 yardů.
Z okolíChřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
Za jídlemTvaroh, čerstvý sýr Frišberg, jogurt, zákys a další výrobky z Podbrdské minimlékárny znají lidé po celém Rokycansku. V rodinném domku v Hůrkách je tradičním způsobem vyrábějí manželé Ivasienkovi. K výrobě mléčných produktů se dostali přes svou zálibu v italské kuchyni v době, kdy vedli v Rokycanech jazykovou školu.
9 fotografií
PříběhyFiguruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?
6 fotografií
Za jídlem/FOTO, VIDEO/ Druhý farmářský trh letošní sezony se konal v sobotním dopoledni na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou. Největší fronty stály u stánku s klobásami a kozími nebo ovčími sýry.
16 fotografií
MělnickoHned dva druhy sýrů, které neměly v prodejně co dělat, odhalila inspekce v Kyjově. Informovali o tom prostřednictvím webu Potraviny na pranýři pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorky odebrali v březnu, o výsledku kontroly dali vědět v polovině května.
6 fotografií
Hodonínsko/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.
41 fotografií
Příběhy a rozhovory/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.
41 fotografií
TáborskoVýrazné personální změny má za sebou výrobce Olomouckých tvarůžků, loštická společnost A.W. Generálního ředitele Michala Pavelku v managementu doplnil vedoucí kvality Rastislav Mikuška a Leoš Kalandra jako vedoucí obchodu a marketingu. Trojice má za sebou první čtvrtletí spolupráce.
5 fotografií
ŠumperskoVýrazné personální změny má za sebou výrobce Olomouckých tvarůžků, loštická společnost A.W. Generálního ředitele Michala Pavelku v managementu doplnil vedoucí kvality Rastislav Mikuška a Leoš Kalandra jako vedoucí obchodu a marketingu.
5 fotografií
PodnikáníVyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí.
ZdravíSmažený sýr: nezdravá pochoutka, nebo neodolatelná klasika? Restaurace a hosty dělí názory, ale jeho popularita neklesá. Zatímco některé podniky ho nabízejí jen občas, jinde je stálou položkou menu.
11 fotografií
BoleslavskoSmažený sýr se objevuje na většině jídelníčků v českých hospodách. V Praze se jeho cena pohybuje od 170 do 300 korun. Rozdíl je v přípravě, ale i druhu sýra.
8 fotografií
Praha/FOTO/ Sýry, které mohly být pro zdraví nakupujících nebezpečné, prodával brněnský Albert v Cornovově ulici. Informovali o tom kontroloři ze Státní potravinářské inspekce na svém webu Potraviny na pranýři.
13 fotografií
BrněnskoSmažený sýr: nezdravá pochoutka, nebo neodolatelná klasika? Restaurace a hosty dělí názory, ale jeho popularita neklesá. Zatímco některé podniky ho nabízejí jen občas, jinde je stálou položkou menu.
11 fotografií
Nymbursko/ROZHOVOR/ Sýrárna v Poděbradech sídlící na rohu Riegrova náměstí nedávno oslavila osm let své existence. Tedy oslavili to její provozovatelé Martin Lerch a Tomáš Hasalík se svými zákazníky. Prvně jmenovaný od Poděbrad pochází, druhý se přistěhoval z Kladna.
25 fotografií
PodnikáníSmažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá v restauraci snad každý. Smažený sýr proto zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny podniků na Teplicku. Frčí především běžný eidam, restaurace podle naší sondy ale nabízejí ve stejné úpravě třeba také verzi uzenou, goudu nebo hermelín.
TeplickoDrobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
5 fotografií
Za jídlemSmažený sýr s hranolkami a tatarkou je podle restauratérů i konzumentů napříč Českem stále ve velké oblibě. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Kladensku stojí, ale kde lidem nejvíce chutná a proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
4 fotografie
KladenskoSmažený sýr zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny českých podniků. Frčí především běžný eidam, restaurace na Příbramsku ale nabízejí ve stejné úpravě třeba i goudu nebo hermelín. Cena pohybuje většinou kolem dvou stovek.
11 fotografií
PříbramskoSmažený sýr je typickým českým jídlem, které se připravuje smažením obaleného sýru typu eidam, gouda, ale i ementál. Můžeme si na něm pochutnat v řadě restaurací a hospod. Deník zjišťoval, kde mají ten nejlepší smažák podle Rakovničanů.
11 fotografií
RakovnickoSmažený sýr s brambory nebo hranolkami a tatarkou patří podle restauratérů k nejoblíbenějším pokrmům Čechů. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Berounsku stojí, ale třeba také na to, proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
9 fotografií
BerounskoCeny jídel v restauracích se neustále zvyšují, vejít se s obědem do stovky už je takřka nemožné. Přesto si lidé své oblíbené pochoutky nenechají ujít.
KlatovskoJedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.
6 fotografií
PíseckoSmažený sýr neboli smažák je už řadu let stálicí českých restaurací. Jde totiž o dobré jídlo za dostupnou cenu. Restaurace na Jindřichohradecku nabízejí nejčastěji obalovaný eidam, camembert nebo hermelín. Cena oblíbené pochoutky se v okrese pohybuje v širokém rozmezí od 130 do 175 korun.
JindřichohradeckoDlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.
6 fotografií
ČeskobudějovickoŘíká se mu jídlo nerozhodných. Ve většině českých hospod a jídelen patří stále mezi nejoblíbenější jídla a ty plzeňské nejsou výjimkou. Smažený sýr s přílohou najdete prakticky v každé z nich. Liší se jen použitým druhem sýru a případně jeho gramáží. Jak to s tímto oblíbeným pokrmem mají v restauracích a jídelnách v Plzni?
8 fotografií
PlzeňskoTáborský deník prostřednictvím svého facebooku hledal nejlepších Top 5 restaurací na Táborsku, kde umí výborný, křupavý a levný smažený sýr. Z online ankety však překvapivě vzešel jediný vítěz. Gratulujeme, Jídelna Dusík v Tomkově ulici v Táboře prostě nemá konkurenci.
32 fotografií
TáborskoSmažený sýr. Fenomén, který je stále nedílnou součástí jídelníčku v tuzemských restauracích a který nadále plní žaludky gurmánů. Bez ohledu na kalorie nebo cenové relace!
9 fotografií
RokycanskoKlasika české gastronomie, kterou ochutnal snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje hermelín, gouda nebo niva.
PrachatickoZnáme to všichni. Sedíme v restauraci, sjíždíme jídelní lístek odshora dolů a naopak a stále se nemůžeme rozhodnout. A pak to přijde. „A víte co, já si dám smažák. S hranolkama a tatarkou.“ Proč je tento pokrm tak populární a jaké jsou triky kuchařů na ten nejlepší?
7 fotografií
StrakonickoOblíbený smažený sýr si vychutnáte i dnes, ale ceny jsou daleko od těch totalitních. Deník prozkoumal, kde na Tachovsku najdete tu nejlepší porci a kolik vás přijde.
1 fotografie
Tachovsko/FOTO/ Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá snad každý. V Kolíně ho také nabízí také řada restaurací, ceny se však v řadě z nich hodně liší. Důležité je také si dát pozor, zda podnik pokrm nabízí i s přílohou či bez ní, jelikož ve druhém případě to znamená další 50 korun navíc.
14 fotografií
KolínskoV Čechách je to klasika nejklasičtější. Smažený sýr s bramborem a tatarkou. Najdete ho v nabídce snad všech restaurací a výjimkou nejsou ani ty na Benešovsku.
BenešovskoSmažený sýr zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny českých podniků. Frčí především běžný eidam, restaurace v Kutné Hoře ale nabízejí ve stejné úpravě třeba i sýr uzený, goudu nebo hermelín. Za socialismu býval smažák za pár korun, dnes se jeho cena pohybuje většinou kolem dvou stovek.
KutnohorskoSmažený sýr zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny českých podniků. Frčí především běžný eidam, restaurace na Děčínsku ale nabízejí ve stejné úpravě třeba i sýr uzený, goudu nebo hermelín. Za socialismu býval smažák za pár korun, dnes se jeho cena pohybuje většinou kolem dvou stovek.
DěčínskoK českým hospodám a restauracím patří stejně neodmyslitelně jako pivo. Přesto i smažák podražil a už běžně stojí v hostincích přes sto padesát korun. Jenže stále ve Žďáře nad Sázavou existují místa, kde toto oblíbené jídlo stojí i méně než stovku. Ceny smažáků ze Žďárska najdete na konci článku.
13 fotografií
ŽďárskoSmažený sýr je stálicí v nabídce většiny hospod i restaurací. Díky jeho oblibě mezi strávníky ho restauratéři pravidelně zařazují do poledních meníček. I když jejich cena časem roste, v Pelhřimově lidé takzvaný smažák stále seženou poměrně levně. Deník zmapoval, kde v okrese tento pokrm nabízejí a za kolik.
8 fotografií
PelhřimovskoSmažený sýr s hranolkami a tatarkou je podle restauratérů i konzumentů zapsaný v análech české gastronomie. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Břeclavsku stojí, ale třeba také na to, proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
5 fotografií
Břeclavsko/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
6 fotografií
Blanensko/VIDEO, FOTO/ Mezi nejoblíbenější jídla nabízená na polední menu v hodonínských restauracích dlouhodobě patří smažený sýr. Právě na to, kolik takzvaný smažák stojí, se Deník zaměřil napříč podniky v největším městě regionu.
8 fotografií
Hodonínsko/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
8 fotografií
Brněnsko/VELKÝ PŘEHLED/ Co si dát v restauraci, když člověk nechce maso? Nebo se obává různých gastro experimentů? Či má prostě rád sýr? Odpověď je stejná. Vyhrává smažený sýr s přílohou. Kolik za něj dáte restauracích na Jihlavsku?
4 fotografie
Jihlavsko/VIDEO/ Levný smažený sýr s hranolky pod stovku je minulost. Lidová klasika podražila. V restauraci si za smažák dnes řeknou i víc než dvě stovky. Nejlevněji se dá smažený sýr pořídit v restauraci za necelých 150 korun, ovšem zákazník musí pátrat. Ceny smažáků na Havlíčkobrodsku najdete ke konci článku.
10 fotografií
Havlíčkobrodsko/FOTO/ Smažený sýr, hranolky a tatarka je klasika, která v jídelním menu restaurací funguje už desítky let. Redakce Deníku se zaměřila na to, jak se k tomuto lákadlu stavějí restaurace na Vyškovsku a za kolik si na něm lidé pochutnají v rámci obědové nabídky.
4 fotografie
VyškovskoVelké oblibě se těší v restauracích smažený sýr. Znojemské podniky nejsou výjimkou. U některých strávníků je to první volba při výběru jídla.
4 fotografie