ŠTÍTEK: sýr

Kdo by odolal: šťavnatý holandský řízek plný chutí a vůně dobrého sýra. Nejlepší je s bramborovou kaší.
Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?
6 fotografií

Šťavnatý a voňavý holandský řízek. Jen jeden je ten pravý, koření budí emoce

Za jídlem
Za Kozí farmou Borotín stojí od roku 2015 manželé Adam a Pavlína Burzikovi. Mléčné produkty i práci se zvířaty považují za smysl svého života. Tvrdí, že když se něco dělá s láskou, je to znát.
/STORY/ Manželé Pavlína a Adam Burzikovi se před lety přestěhovali z Tábora do Jistebnické vrchoviny. Nejdříve si koupili jednu kozu, kvůli zájmu o výrobky chov rozšiřovali a nyní se na farmě v Borotíně pohybuje asi stovka mečících šibalských zvířat. Aktuálně z kozího mléka vyrábí krásná sýrová srdíčka, která prý jsou doslova magická.
41 fotografií

Na kozí farmě v Borotíně míchají tajné ingredience. Sýrová srdce prý sbližují

Příběhy a rozhovory
Olomoucké tvarůžky se vyznačují jedinečnou vůní a chutí i velmi nízkou energetickou hodnotou. .
Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí. 

Jsou poněkud smradlavé, ale mají hodně bílkovin i vápníku. A pomáhají s hubnutím

Zdraví
Smažák je oblíbená klasika. Ilustrační foto.
Jedna z největších klasik české gastronomie, kterou si dá čas od času snad každý. To je smažený sýr, který jde podávat na spoustu způsobů. Kromě tradičního eidamu se obaluje také hermelín, gouda nebo niva, přílohou bývají hranolky či vařený brambor a nesmí chybět tatarka, ideálně domácí. Alternativou v rychlém občerstvení může být také smažený sýr v housce.
6 fotografií

Smažák je klasika, která nezklame. Kde chutná nejlépe a kolik kde stojí?

Písecko
Smažený sýr. Ilustrační foto.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
6 fotografií

Fenomén smažák. V Blansku se dá pořídit do sto padesáti korun. Víme kde

Blanensko
V Lokále u Caipla podávají smažený řemeslný bio sýr z farmy.
/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
8 fotografií

Smažený sýr v Brně: ceny poledních menu i kde si ho dát kilovku jako romantiku

Brněnsko