ŠTÍTEK: Pavel Novák

Komponenty pro cementárnu, které údajně cestují až do Dubaje, budou ve Sloupu stát zřejmě celý měsíc. Než přepravní společnost vyřídí nová povolení. Jedná se o dvě soupravy o délce 24 metrů a hmotnosti 137 tun.
Blanensko /FOTOGALERIE/ – Z Ivanovic na Hané přes Blanensko do Mělníka. Více než tři sta kilometrů měly urazit dvě soupravy s nadměrným nákladem za pět dní. Od tohoto pondělí do pátku. Jenže transport se zasekl už první den. Po padesáti kilometrech ve Sloupu. Místo aby dělníci nakládali obří kovové části mlýna na loď v Mělníku, prší na ně v Moravském krasu.
7 fotografií

Konečná v Dubaji? Nadměrný náklad uvízl už ve Sloupu. Na měsíc

Blanensko
Floria Vánoce. Ilustrační foto.
Kroměříž – Tradiční prodejní vánoční výstava se od čtvrtka do neděle koná v areálu kroměřížského výstaviště Floria. Návštěvníci se mohou už teď těšit na velkou expozici betlémů, dozvědí se také leccos o tradicích a nových trendech ve vánoční výzdobě interiérů. Pořadatelé navíc připravují doprovodný program pro celou rodinu.

Floria Vánoce nabídne inspiraci na advent i volný vstup do Dětského světa

Kroměřížsko
David Horejš své svěřence za podzimní část II. ligy chválil.
České Budějovice /ROZHOVOR/ – Jako úspěšnou mohou v Českých Budějovicích hodnotit právě skončenou podzimní část druhé fotbalové ligy. Dynamu patří po patnácti odehraných kolech 4. místo se ztrátou dvou bodů na postupovou příčku. "Kluci hráli tak, jak jsme si před sezonou řekli," těší kouče Davida Horejše.

Trenér Budějovic Horejš: Kluci na podzim vraceli Dynamu tvář

Fotbal
Původní plocha pro zeměloď v Kutné Hoře.
Kutná Hora - Diskutovaný projekt energeticky soběstačného domu (postaveného mimo jiné i z pneumatik), takzvané zemělodi, v lokalitě na Zelené Hoře na Žižkově v Kutné Hoře je definitivně pohřben. Alespoň tak to stojí v oficiálním vyjádření občanského sdružení Denemark, které na pozemku pod gymnáziema chtělo zeměloď, později zemědům, vybudovat.

Konec sváru? Zemědům na kutnohorské Zelené Hoře určitě nebude

Regiony
Původní plocha pro Zeměloď na konci dubna 2016
Kutná Hora - Diskutovaný projekt energeticky soběstačného domu (postaveného mimo jiné i z pneumatik), tzv. zemělodi, v lokalitě na Zelené Hoře na Žižkově je definitivně pohřben. Alespoň tak to stojí v oficiálním vyjádření občanského sdružení Denemark, které na pozemku pod gymnáziema chtělo zeměloď, později zemědům, vybudovat.

Konec sváru? Zemědům na Zelené Hoře určitě nebude

Kutnohorsko
Kuželky - Ilustrační snímek.
Jičín - Deváté kolo nejvyšší kuželkářské soutěže žen svedlo k východočeskému derby družstva SKK Jičín a SKK Náchod. Domácí hráčky chtěly navázat na kvalitní výkony z posledních týdnů a vítězstvím potvrdit další postup tabulkou. A od samého úvodu se jim to poměrně dobře dařilo naplňovat.

Kuželkářky dlouho vedly, nakonec ale o body přišly

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Prostějovsko – Vánoce bez vánočního stromku si u nás dokáže představit jen velmi málo lidí. A konkrétně jeho první rozsvícení vyvolává v duši snad každé osoby cosi kouzelného. Ti, kteří nechtějí čekat s rozsvícením vánočního stromečku až na Štědrý den, si mohou tuto tradici připomenout už o pěknou řádku dní dříve, a to ve městech a obcích na Prostějovsku.

Kde a kdy se budou na Prostějovsku rozsvěcovat vánoční stromy? Podívejte se

Prostějovsko
Brněnský vytrvalec Daniel Orálek.
Brno – Trénoval pořád stejně, ne-li víc. Jenže výkony šly neustále dolů. Proto se brněnský ultramaratonec Daniel Orálek rozhodl k razantní změně. Po víc než dvaceti letech má znovu trenéra. Už měsíc se připravuje pod dohledem kouče a výborného maratonce Pavla Nováka. „Najednou mám o dost víc času," usmívá se šestačtyřicetiletý nezmar.

Ultramaratonec Orálek má po 21 letech trenéra. Zvyká si na víc odpočinku

Ostatní sporty
Do Městského domu v Přerově se už podruhé vrátily tradiční čaje - i když je dnem konání místo neděle sobota. Návštěvníkům, kteří si přišli v sobotu večer zavzpomínat, hrála k tanci legendární Synkopa.
Přerov – Vstupenka stála šest korun, dvě deci vína v baru v předsálí dvě padesát. Nedělní čaje v Městském domě byly vždycky natřískané mladými lidmi a tančilo se i na balkoně, kde se stálo dokonce ve třech řadách za sebou.
22 fotografií

Tenkrát jsme trsali, dnes paříme

Přerovsko
Hřbitov v Novém Strašecí
Rakovnicko – Osmdesát pět až sto pět korun za metr čtvereční platí obyvatelé Nového Strašecí roční nájem za hrobové místo. 
Je to hodně, nebo je částka přiměřená? Podle některých zastupitelů je to dost, zvláště pro lidi v seniorském věku.

Poplatky za hroby byly zvláště pro seniory vysoké

Rakovnicko
Městský dům v Přerově.
Přerov – Znovu oprášit tradici, která je dodnes živá ve vzpomínkách mnoha Přerovanů, chtějí Kulturní a informační služby města. Nedělní čaje v Městském domě, na kterých začínal v šedesátých letech minulého století svou hudební kariéru i zpěvák Pavel Novák, se znovu vrátí – i když v trochu jiné podobě.

Tradiční čaje se vrátí do Přerova, ale nebudou o páté

Přerovsko
Plánovaná podoba Janáčkova kulturního centra.
Brno – Do základů budoucího Janáčkova kulturního centra v Brně s koncertním sálem mezi Veselou a Besední ulicí zazdí dělníci schránku s památečním předmětem. Vyberou jej zástupci projektu Sál pro Brno z návrhu lidí. Možnost přidat svůj tip na poselství příštím generacím má každý. Ale už jen do pátku.

Poselství z centra: mezi návrhy je Janáčkovo dílo i kulička

Brněnsko
Ilustrační foto.
Vyškov – Nejde o elitářský spolek. Navštěvují ho také patnáctileté děti, kterým rodiče na aktivity trochu přispějí, ale jinak jim dávají možnost vydělat si i na brigádách. I na to chce vyškovský aeroklub po dvou letech znovu upozornit prostřednictvím dalšího ročníku dne otevřených dveří. Ten se uskuteční v sobotu od deseti hodin v areálu letiště v Marchanicích.

Aeroklub znovu otevírá své dveře. I s vyhlídkovými lety a ukázkou akrobacie

Vyškovsko
Ilustrační foto
Praha - Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku loni vzrostla o zhruba šest procent. Každý Čech tak vypil v průměru 212 litrů různých nápojů, předloni to bylo 200 litrů. Za růstem spotřeby stálo především horké loňské počasí. Uvedla to dnes Unie evropských asociací nealkoholických nápojů (UNESDA).

Spotřeba nealkoholických nápojů loni vzrostla o 6 procent

Ekonomika
Punkeři po roce znovu obsadili vyškovské letiště.
Vyškov – Alespoň se něco děje. Takový je postoj většiny diskutujících, které redakce na Facebooku Vyškovského deníku Rovnost vyzvala, aby sdělili svůj názor na čtyřdenní punkový festival Pod Parou. Ten se na vyškovském marchanickém letišti konal podruhé. Lidé si stěžovali hlavně na to, že nemůžou spát. Jinak se obešel bez větších komplikací. Organizátoři tak plánují, že se do Vyškova vrátí příští rok znovu.

Vadil jim punker s bagetou, návštěvníci řídili opilí. Festival se přesto vrátí

Vyškovsko