ŠTÍTEK: koalice

Ilustrační foto
Když se necelé dva týdny před komunálními volbami rozpoutalo na jednání jičínského zastupitelstva politikum, které vedlo k vyostřenému konfliktu mezi vládnoucí koalicí a opozicí, mohlo se to zdát jako součást předvolebních půtek, o kterých za pár dní nebude nikdo vědět. Místo toho se ale z tématu převodu pozemků a změny územního plánu rozpoutala mezi znepřátelenými stranami hotová italská domácnost.

KOMENTÁŘ: Jičínské zastupitele čeká slepování rozbitých talířů

Komunální volby 2022
Miroslav Žbánek. Štáb ANO v hotelu Flora v Olomouci, 24.9. 2022
Vítěz komunálních voleb v Olomouci, dosavadní primátor Miroslav Žbánek z ANO, už má za sebou povolební rozhovory a jednání s většinou stran, které se dostaly do nového zastupitelstva. Jaká koalice se aktuálně rýsuje, nechtěl v neděli večer blíže komentovat s tím, že jednání budou pokračovat i v dalších dnech.
100 fotografií

Žbánek: Mrzí mě napadání nás jako vítězné strany

Olomoucko
Starosta Jemnice Miloň Slabý
Volby v Jemnici se nesly v duchu referenda. To ovlivnilo nejen nadprůměrnou jednašedesátiprocentní účast, ale také finální složení zastupitelů. Šest zastupitelů bude z hnutí Za dobrý život na Jemnicku. Hnutí usilovalo o zabránění výstavbě masokombinátu v Jemnici. A voliči se rozhodli, že právě jatka ani odběr podzemních vod ve městě nechtějí.
3 fotografie

Lidi řekli ne jatkám. Referendum tak v Jemnici zamíchá povolením vyjednáváním

Komunální volby 2022
Volební štáb hnutí ANO v Plzni.
Vyjednávání o tom, kdo bude v Plzni po následující čtyři roky vládnout, bylo až překvapivě rychlé. I přes to, že v krajské metropoli těsně zvítězila koalice SPOLU, na spolupráci se ještě v noci po vyhlášení výsledků dohodli zástupci ANO, Pirátů a STAN, a aby měli potřebnou většinu ve 47členném zastupitelstvu, ANO zlanařilo dva nezávislé zastupitele zvolené za SPD. To se tak bude na dění v Plzni podílet vůbec poprvé.
21 fotografií

Povolební tahanice v Plzni pokračují. Kartami začal míchat i šéf Pirátů Bartoš

Komunální volby 2022
Barbora Daňhová (ANO  2011)
V Příbrami hnutí ANO 2011 v čele se současným starostou Janem Konvalinkou vyhrálo letošní komunální volby o několik délek. Situace, co do rozležení sil v novém zastupitelstvu, je tak více méně daná. Vítězná strana má v podstatě jednoduchou úlohu. A sice rozhodnout se, koho přibere do koalice za situace, kdy druhé nejsilnější hnutí Spojenci nepochybně odejde do opozice.
25 fotografií

Hnutí ANO v Příbrami potvrdilo pevnou pozici. Vládnout chtějí vícebarevně

Komunální volby 2022
Jiří Svoboda, ANO 2011.
V Českých Budějovicích získalo hnutí ANO 2011 o jeden mandát více (13) než v minulých komunálkách, přesto neobhájilo vítězství. "Vždy jsme v komunálních volbách přidávali zhruba dvě procenta. Teď jsme získali 24%, přesto to nestačilo na vítězství, ani takto vysoký výsledek," konstatoval současný budějovický primátor Jiří Svoboda v reakci pro Deník na výsledek voleb.
45 fotografií

ANO v Budějovicích posílilo, přesto vítězství neuhájilo. Obcházet ODS nemíní

Co rozhodne volby u vás
Jablonec nad Nisou.
Druhé největší město v Libereckém kraji ovládlo hnutí ANO 2011. Lídr kandidátky David Mánek je připraven usednout do křesla primátora. S největší pravděpodobností tak nahradí Jiřího Čeřovského (ODS), který v letošních volbách nekandidoval. „Samozřejmě záleží na dohodě v budoucí koalici, jako lídr vítězného uskupení jsem připraven vést město,“ sdělil David Mánek. ANO 2011 si V Jablonci polepšilo ze šesti na devět zastupitelů.

V Jablonci vyhrálo ANO následované ODS. O koalici by mohlo být jasno v pondělí

Komunální volby 2022
Ilustrační foto.
Několik překvapení přinesly volby ve městech a obcích Středočeského kraje. A to jak volby komunální, tak senátní. Zároveň je dobré připomenout, že pořadí stran ve volbách je jen první krok k ustavení rady a faktickými vítězi voleb nejsou strany podle volebního zisku, ale až podle toho, zda zasednou v radách měst a v jakém počtu. Nezřídka se domluví třeba druhá s třetím a čtvrtým a strana s nejvyšším počtem hlasů končí v opozici.
48 fotografií

Co přinesly volby v kraji? Prohru primátora i oblíbeného senátora

Volby 2022 na Boleslavsku
Českolipská radnice.
Výsledek komunálních voleb v České Lípě překvapil samotného vítěze. Tím se stalo hnutí ANO 2011 se ziskem 40,8 % hlasů. Obhájilo tak své loňské vítězství, ale zároveň si připsalo šest nových mandátů a získalo nadpoloviční převahu v zastupitelstvu. Obsadilo třináct křesel z pětadvaceti. Navzdory jasné převaze ale už proběhlo úvodní jednání.

V Lípě začala povolební vyjednávání. Už nyní má ANO nadpoloviční většinu

Komunální volby 2022
Josef Viktora (ANO) a Silvia Doušová (STAN – Šance pro Kutnou Horu).
Vcelku zapeklitě rozdali občané karty pro povolební vyjednávání v Kutné Hoře, kde se do 27členného městského zastupitelstva dostali zástupci rovné desítky kandidujících subjektů. Voliči, jichž se k urnám dostavilo bezmála 6,4 tisíce, což představuje 40,72 procenta, rozhodli o tom, že zcela neuspěli pouze komunisté. Ze všech ostatních kandidátních listin se do zastupitelstva města dostal přinejmenším jeden kandidát.
27 fotografií

Dokážou se v Kutné Hoře dohodnout ANO s ODS? Jsou nejsilnější

Komunální volby 2022
Liberecká radnice. Ilustrační foto.
Povolební vyjednávání v Liberci běží na plné obrátky. Zatím jednají všichni se všemi a nikdo ještě nebyl vyhozen z kola ven. I když svým způsobem možná byl. Hejtman Martin Půta (SLK) se totiž nechal slyšet, že by liberečtí Starostové neměli jít do koalice s ANO 2011 a hodil takříkajíc do celé situace vidle. Někteří to považují za jasné sdělení, liberečtí Starostové ale situaci mírní.

V Liberci se vyjednává o budoucí koalici. Jednání se protáhnou, hledá se shoda

Komunální volby 2022
Karel Marek, lídr hnutí Lysá nás spojuje a zřejmě budoucí starosta Lysé nad Labem.
/ROZHOVOR/ Asi největší rozruch v celém regionu vyvolaly výsledky voleb v Lysé nad Labem. Místní opoziční uskupení Lysá nás spojuje tušilo kromě jiného i podle výsledků dřívějšího referenda o prodeji bytů, že má ve městě velkou podporu. Že však komunální volby z radnice vyženou současnou vládní koalici tak razantním způsobem, to neočekával ani lídr opozice a budoucí starosta města Karel Marek. V budoucím patnáctičlenném zastupitelstvo obsadí jeho kolegové z hnutí Lysá nás spojuje dvanáct křesel.

Je to splněný sen. Ale také obrovský závazek, říká budoucí starosta Lysé

Komunální volby 2022
Rakovnická radnice.
V rakovnickém zastupitelstvu bude slyšet hlas mladší generace. A to pořádně. Změna pro Rakovník totiž dokázala v komunálních volbách to, o co se některé strany a hnutí snaží delší dobu. Mobilizovat mladé voliče. Nakonec získali pět křesel z jednadvacetičlenného zastupitelstva. O pouhý jeden více měla vítězná společná kandidátka hnutí ANO a ČSSD. „Je to pro nás veliké překvapení. Za obrovskou důvěru všem voličům strašně moc děkujeme,“ říká lídr Změny pro Rakovník Jan Mudra.
21 fotografií

Změna pro Rakovník je skokanem voleb. Nejprve chce zkusit přestavbu koalice

Komunální volby 2022
Jan Mudra, Změna pro Rakovník.
Dost možná začal odpočet posledních týdnů Luďka Štíbra (ODS) v křesle starosty města Rakovník. Občanští demokraté stejně jako jejich spojenec Společně pro Rakovník totiž nedokázali obhájit pozice v zastupitelstvu z předchozích voleb. Naopak díky úspěchu koalice hnutí ANO a ČSSD by se po čtyřleté přestávce mohl do čela radnice vrátit exstarosta Pavel Jenšovský.
21 fotografií

Změny v Rakovníku: o křeslo starosty má zájem Pavel Jenšovský i Jan Mudra

Komunální volby 2022