ŠTÍTEK: koalice

Účastníci konference.
Hnutí ANO kritizovalo výdaje na pohoštění při nedávné jednodenní konferenci reVIZE a označilo ji za volební propagaci. "Tak máme na čtyři sta účastníků a skvělých odborníků z celé republiky, kteří k nám přijeli pomoci řešit naše problémy, pohostit párkem a gothajem?" odmítlo kritiku vedení kraje. Podle hejtmana Kulhánka šlo o velmi prestižní akci, na níž byla diskutovaná silná témata.  
5 fotografií

Fontánka s Becherovkou či nápojový lístek s Prosecem za 100 tisíc víří vášně

Karlovarsko
Volby do Evropského parlamentu 2019. Ilustrační snímek
Koalice Spolu, kterou tvoří vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09, bude v letošních volbách do Evropského parlamentu kandidovat s číslem 17. Pirátům Státní volební komise vylosovala číslo 23, koalici Starostů číslo 21. Opoziční hnutí ANO obdrželo číslo 14, SPD s Trikolorou mají trojku a koalice Stačilo! v čele s komunisty dostala číslo 26. Ani jedno z těchto uskupení tak nedostalo volební číslo z minulých eurovoleb před pěti lety.
7 fotografií

Komise vylosovala čísla pro eurovolby: ANO má číslo 14, koalice Spolu 17

Česko a EU
Liberecká radnice. Ilustrační foto.
Starostové pro Liberecký kraj společně s TOP 09 a KDU-ČSL, ANO 2011 a Českou pirátskou stranou v pondělí 15. dubna pozdě večer ve vzájemné shodě vypověděli ODS společně se Sportovci koaliční smlouvu. Tomuto kroku předcházel minulý týden zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Mezi osmi obviněnými je i bývalý náměstek primátora Petr Židek (dříve ODS).

Korupční kauza v Liberci pozměnila koalici, ODS v ní skončila

Liberecko
Český premiér Petr Fiala.
Petr Fiala bude na víkendovém kongresu ODS obhajovat post předsedy. V pravidelné debatě Deníku odpověděl na otázku, zda delegáti plánují přijetí závazku nebo usnesení, jímž se zakáže vládní spolupráce ODS s hnutím ANO, ať už bude povolební konstelace jakákoli. „Takový závazek nemusíme formulovat. Pro nás je to samozřejmost, kterou jsme prokázali v minulosti. Už v roce 2017 jsme měli dostatečnou většinu v případě koalice s ANO. Neudělali jsme to, i když nás z toho dopředu mnozí komentátoři podezřívali. My nemáme důvod dělat koalici s populisty, kteří prosazují neodpovědné kroky a ohrožují bezpečnost naší země. Uděláme všechno proto, abychom ve volbách byli dostatečně silní a mohli jsme pokračovat v naší odpovědné politice.“

S populisty ne. Vládní koalice s ANO je vyloučena, řekl Petr Fiala v debatě

Česko
Volby do Evropského parlamentu 2019. Ilustrační snímek
Budou to zřejmě zase jiné volby než všechny ostatní. Evropské volby nebudou zřejmě ani tentokrát, popáté, co se v Česku konají, kopírovat vnitrostátní hlasování ani výsledky obvyklých průzkumů. Ale budou zcela specifické. Může za to několik různých věcí. Spíše zajímavostí než rozhodujícím faktorem je to, že na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny, kdy se Česko rozděluje na volební kraje, je v tomto případě Česká republika jedním volebním obvodem.
24 fotografií

Kandidátky do eurovoleb jsou odevzdány. Má ji také strana koček

Česko a EU
Volby - Ilustrační foto
Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, sdělila v tiskové zprávě agentura.

Eurovolby by vyhrálo ANO. Hranici by překročila i koalice s komunisty

Česko
Tajemnice úřadu Jana Punčochářová, Lumír Pála a David Hanakovič na ustavujícím zastupitelstvu.
Velmi rychlý obrat nastal na politické scéně v Ostrově. Řadoví občané i politici, co volali po odvolání místostarostky Kateřiny Domalípové (kandidovala za ANO jako nezávislá) pro její nevhodné chování, se už nemusí snažit. Koalice, kterou tvořili původní zástupci ANO, Místní hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (MHHRM), Unie pro sport a zdraví a SPD, se totiž na Velký pátek rozpadla a vládnoucí otěže zřejmě převezme dosavadní opozice.
30 fotografií

Ostrov bude mít nové vedení. Starosta Hanakovič odchází, vládnoucí koalice končí

Karlovarsko
Slovenský premiér Robert Fico
Slovenská sněmovna ve čtvrtek večer schválila značné změny v trestním právu včetně zrušení elitního útvaru prokuratury (ÚSP). Poslanci vládní koalice kromě jiného prosadili až na výjimky snížení trestních sazeb za korupci či hospodářskou kriminalitu i zkrácení promlčecích lhůt některých trestných činů. Vládní předlohu novely trestního zákoníku a dalších zákonů už dříve kritizovaly například slovenské opoziční strany a evropské instituce, proti změnám opakovaně protestovaly ve slovenských městech tisíce lidí. Sněmovna vládní materiál mírně upravila.
17 fotografií

Slovensko schválilo kritizované změny v trestním právu. Elitní prokuratura končí

Státy EU
Volby do Poslanecké sněmovny - ilustrační foto.
Sněmovna dnes v úvodním kole projednávání podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Vládnímu táboru se to zdařilo až šestý jednací den kvůli tomu, že schvalování novely blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Jejich návrhy na zamítnutí novely nebo vrácení předkladatelům k přepracování dolní komora vládní většinou odmítla. Úvodní sněmovní debata o návrhu trvala zhruba 63,5 hodiny čistého času, koalice kvůli obstrukcím opozice stanovila pro hlasování pevný termín.

Sněmovna podpořila novelu o korespondenční volbě. Debata trvala přes 60 hodin

Česko
Debata o korespondenční volbě ve Sněmovně. Ilustrační snímek
Sněmovna od středečního rána v úvodní debatě řešila sporný koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se protáhla do půlnoci, poté byla schůze přerušena. Opozičnímu hnutí ANO, které ji odmítá, se ve večerních hodinách nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny, aby Sněmovna tento procedurální návrh zamítla. 
5 fotografií

Středa ve Sněmovně: Z debaty o korespondenční volbě se stala slovní přestřelka

Česko
Spolupráce v novoměstské koalici prý drhla. Proto byla na začátku týdne rozpuštěna a čeká se na zrod nové.
Jedenáctičlenná trojkoalice, která měla v 21členném novoměstském zastupitelstvu těsnou většinu, se v pondělí 15. ledna rozpadla. Před zasedáním městské rady vypověděla šesti mandátová ODS koaliční smlouvu, na základě které se po volbách v roce 2022 členové koalice zavázali prosazovat společný program. Podle slov starosty města Milana Slavíka to v koalici, ve které mělo ještě dva mandáty Město pro život s podporou Zelených a tři hlasy uskupení Za Nové Město, neklapalo a bylo zbytečné ji držet při životě.

Koalice se rozpadla! Prý to neklapalo. Nová by mohla být sestavena do dvou dnů

Náchodsko
Pietní setkání politiků z Prahy 11 k uctění obětí útoku střelce v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.
Hroty napětí, které je delší dobu cítit mezi místními politiky na Jižním Městě (přesněji v městské části Praha 11, zahrnující Chodov a Háje), nezlomily ani neotupily ani adventní čas s blížícím se Štědrým dnem, ani stín tragédie spojené se střelbou ve čtvrtek 21. prosince, kdy po zuby ozbrojený útočník z řad studentů v jedné z budov Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pálil kolem sebe s cílem zabít co nejvíce lidí. Naznačuje to alespoň informace radnice ze soboty 23. prosince, kdy se místní politici sešli na pietním shromáždění. A také následné ohlasy.
4 fotografie

Situace v Praze 11: Na Jižním Městě rozhádala lidi i pieta za oběti střelby

Praha
Praha 11.
Na prosincovém zastupitelstvu Prahy 11 došlo k odvolání starostky Šárky Zdeňkové (HPP11) a současně k rozpadu koalice. Následně rezignovali na své funkce i tři radní z Hnutí pro Prahu 11 (HPP11). Jako důvod uvedli postup Pirátů a jejich setrvání ve funkci. O nové koalici se bude rozhodovat v lednu. Jednou z variant je vytvoření dvoukoalice s ANO, kterou ale HPP11 dříve výrazně odmítalo.
4 fotografie

Radní z HPP11 rezignovali. Debata o nové koalici na Praze 11 se točí kolem ANO

Praha
Miroslav Kalousek
Bývalý šéf strany a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek nebude za TOP 09 na kandidátce koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) ve volbách do Evropského parlamentu. Uvedl to na sociální síti X. Výkonný výbor TOP 09 ho navzdory řadě nominací z regionálních organizací na listinu nezvolil. Širší vedení podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové vyzvalo Kalouska, aby se věnoval domácí politice a za stranu kandidoval do Senátu.
27 fotografií

TOP 09 odmítla Kalouskovu kandidaturu v eurovolbách. Chce ho v domácí politice

Česko a EU
Polský prezident Andrzej Duda a nový premiér Donald Tusk
Nový polský premiér Donald Tusk i nově jmenovaní ministři jeho vlády dopoledne složili u prezidenta Andrzeje Dudy přísahu. O den dříve kabinet získal důvěru poslanců Sejmu, tedy dolní komory polského parlamentu. Prezident Duda, který patří ke spojencům dřívější vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) podle agentury PAP prohlásil, že je připraven spolupracovat s novým kabinetem i přes různé politické názory.
7 fotografií

Polsko má novou vládu. Tusk a jeho ministři složili u prezidenta přísahu

Státy EU
Donald Tusk se stal novým polským premiérem
Nová polská vláda vedená Donaldem Tuskem získala důvěru poslanců Sejmu, dolní komory polského parlamentu. Podpořilo ji 248 zákonodárců, 201 bylo proti. Tusk dříve během dne v Sejmu řekl, že Polsko se pod vedením nové vládní koalice vrátí na místo, které mu v Evropě náleží. Slíbil také, že jeho vláda bude usilovat o mobilizaci Západu na pomoc Ukrajině čelící ruské agresi.
7 fotografií

Donald Tusk slaví. Nová polská vláda získala důvěru poslanců Sejmu

Státy EU
Michala Záchu nahradil v zastupitelstvu Petr Caletka.
Přerovská radniční koalice se po aféře Michal Záchy, který byl obviněný z korupce a ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji, ocitla pod palbou opozice. Zastupitelé ze strany Společně pro Přerov navrhli odvolání všech zástupců ODS z Rady města, ale také kontrolního a finančního výboru. Přerovský primátor za hnutí ANO Petr Vrána nastínil řešení - stávající koalici hnutí ANO, Pomáháme městu a ODS a KDU-ČSL posílí nový subjekt - do této doby opoziční strana Za prosperitu Přerova a jeho místních částí.
17 fotografií

Přerovské „Palermo?“ ODS se ocitla pod palbou opozice. Zácha nahrazen

Přerovsko
Šárka Zdeňková, lídryně vítězného Hnutí pro Prahu 11.
Vládnoucí koalici na Praze 11 provází od samého počátku vzniku vážné problémy. Od voleb uplynul teprve necelý rok a už ustála svůj rozpad a znovuobnovení. Nyní se jeden z koaličních partnerů, Piráti Praha 11, snaží odvolat místní starostku Šárku Zdeňkovou (HPP11). Důvodem má být poškozování ekonomických zájmů úřadu a nevhodné chování k zaměstnancům.
4 fotografie

V koalici na Jižním Městě to opět vře. Piráti chtějí odvolat místní starostku

Praha
Starosta Žatce Radim Laibl.
/ROZHOVOR/ Dlouhá a komplikovaná jednání vedla před rokem v Žatci ke vzniku široké koalice ANO, ODS a Volby pro město s podporou dalších subjektů, kterým podzimní komunální volby zajistily místa v zastupitelstvu. Ve městě, kde dlouhá léta proti sobě stály dva politické bloky, byla jasná čára mezi vládou a opozicí a zásadní věci se prosazovaly většinou jednoho hlasu, to je novinka.

Široká koalice má své výhody i nevýhody, ale funguje, tvrdí starosta Žatce

Žatecko a Lounsko