ŠTÍTEK: koalice

Petr Ryška (ODS a KDU-ČSL).
Složení koalice v Jihlavě se zdá být jasné. Spolupracovat budou ODS a KDU-ČSL s hnutím ANO. Otázkou je, jestli s Janou Nagyovou obžalovanou v kauze Čapí hnízdo, nebo bez ní. „Pro členy ODS a KDU-ČSL v Jihlavě je nepřekročitelnou překážkou pro tvorbu koalice spolupráce s trestně stíhanými osobami,“ uvedl ve čtvrtek lídr uskupení ODS a KDU-ČSL Petr Ryška.
37 fotografií

Sňatek z rozumu: koalici v Jihlavě může utvořit ODS, KDU-ČSL a ANO. Bez Nagyové?

Komunální volby 2022
Ustavující zastupitelstvo města Rakovník v Domě osvěty.
/FOTOGALERIE/ Za poměrně napjaté atmosféry se v Domě osvěty uskutečnilo ustavující zastupitelstvo města Rakovník. Zástupci Změny pro Rakovník chtěli prosadit přes návrhy koalice své kandidáty na posty starosty i místostarosty, avšak neuspěli. Do čela města byl zvolen Luděk Štíbr (ODS) a neuvolněným místostarostou se stal Pavel Jenšovský (ČSSD). Stejně tak nakonec neprošlo ani opozicí navrhované snížení odměn.
18 fotografií

Protinávrhy opozice neprošly. Starostou se stal Štíbr, místostarostou Jenšovský

Rakovnicko
Nová starostka Jirkova Dana Havlátková Jurštaková.
Volební výsledky nedopadly pro jirkovskou ODS nejlépe. Přesto se může považovat za jednoznačného vítěze. Hnutí ANO, které spolu se Svobodnými získalo největší podporu, požádalo lídryni občanských demokratů Danu Havlátkovou Jurštakovou, aby se stala novou starostkou Jirkova. Přijala a po deseti letech ve funkci místostarostky zamířila ještě výše.

Chci pokračovat v rozjetých projektech, říká nová starostka Jirkova

Chomutovsko
První zasedání nového zastupitelstva Jičína 19. října 2022.
Na středečním ustavujícím jednání nového zastupitelstva města Jičína bylo odhlasováno nové vedení města. Tajnou volbou byl na další čtyři roky určen starostou Jan Malý za hnutí ANO. Získal nutnou většinu jedenácti hlasů, opozicí navržený protikandidát Jan Zachoval (Patrioti a sportovci) získal deset hlasů. V křesle prvního místostarosty zůstává Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín), druhou místostarostkou se stala Alena Stillerová (ANO).

Jičín má staronového starostu. Zastupitelstvo zvolilo novou radu města

Komunální volby 2022
Novou starostkou Jirkova je Dana Havlátková Jurštaková, která byla posledních deset let místostarostkou města.
Novou starostku má po středečním ustavujícím zasedání zastupitelstva Jirkov. Zvolena byla Dana Havlátková Jurštaková – dosavadní místostarostka, která do voleb vedla místní buňku ODS. Historicky poprvé má Jirkov dva místostarosty. Prvním je Josef Šebek (Svobodní), který bude pracovat jako uvolněný, druhým je Jiří Šruma (ANO 2011). Pracovat má jako neuvolněný na částečný úvazek, ovšem s platem na hranici maximální měsíční sazby podle vládních tabulek - více než 42 tisíc korun.
22 fotografií

Novou starostkou Jirkova je Dana Jurštaková, místostarostové jsou dva

Komunální volby 2022
Dosavadní starosta Kojetína Leoš Ptáček (Kojetín 2022)
Kojetínští zastupitelé se sešli v úterý odpoledne na své první ustavující schůzi, aby zvolili nového starostu, jeho zástupce a radní. Po bouřlivých povolebních debatách uvnitř opozičních stran, které se přenesly i na sociální sítě, už emoce trochu vychladly

Starostou Kojetína se stal Leoš Ptáček, emoce už opadly

Přerovsko
Rudolf Seifert.
Třetí volební období bude stát v čele Holešova Rudolf Seifert (Koalice pro Holešov). Rozhodli o tom noví zastupitelé na pondělním ustavujícím zasedání. Druhému největšímu městu na Kroměřížsku povládne Koalice pro Holešov, uskupení Za Holešov, SPD a ČSSD. V třiadvacetičlenném zastupitelstvu má nová koalice třináct křesel. Do opozice míří vítězné hnutí ANO 2011, KDU-ČSL a Nezávislí.

Starostou Holešova zůstane Seifert. Lidovce v koalici nahradilo SPD a ČSSD

Kroměřížsko
Marek Lahoda, Piráti.
Úterní policejní zásah na několika místech v Brně včetně magistrátu změnil podobu budoucí brněnské koalice. Ze spolupráce sedmi stran se rozhodli vycouvat Piráti v čele s jejich lídrem Markem Lahodou. Stalo se tak těsně před podpisem koaliční smlouvy, který je naplánovaný na středeční odpoledne. I přes neúčast Pirátů však koalice bude mít pohodlnou většinu, z pětapadesáti zastupitelů jich získají dvaačtyřicet.
55 fotografií

Piráti kvůli policejní razii odmítají koalici v Brně: došla jim trpělivost

Brněnsko
Primátorka Markéta Vaňková se vyjadřuje médiím k policejní razii
Úterní policejní zásah na několika místech v Brně včetně magistrátu změnil podobu budoucí brněnské koalice. Ze spolupráce sedmi stran se rozhodli vycouvat Piráti v čele s jejich lídrem Markem Lahodou. Stalo se tak těsně před podpisem koaliční smlouvy, který je naplánovaný na středeční odpoledne. I přes neúčast Pirátů však koalice bude mít pohodlnou většinu, z pětapadesáti zastupitelů jich získají dvaačtyřicet.
55 fotografií

Piráti míří v Brně do opozice. Z široké koalice vycouvali kvůli raziím

Komunální volby 2022
Primátorem Liberce byl zvolen Jaroslav Zámečník za SLK.
Třicet devět nových zastupitelů města Liberce v úterý 18. října složilo svůj slib na ustavujícím zastupitelstvu. Kromě toho byla na programu jednání také volba primátora, členů rady a náměstků, kterých bude nově šest uvolněných a dva neuvolnění. Rada města bude stejně jako nyní jedenáctičlenná. Pět zástupců v ní budou mít starostové, čtyři ANO a po jednom ODS a Piráti.

Liberec má nové zastupitele, primátorem je opět Jaroslav Zámečník

Komunální volby 2022
Z ustavujícího zasedání zastupitelstva města Příbram 17. října 2022. .
/FOTOGALERIE/ V pondělí 17. října se konalo ustavující zasedání zastupitelstva města. Na následující volební období příbramskou radnici povede dvoučlenná koalice ANO s ODS z celkově sedmi politických uskupení. V zastupitelstvu tak mají s třinácti mandáty těsnou většinu. Starostou zůstává Jan Konvalinka, novými místostarosty jsou Vladimír Karpíšek a Miroslav Peterka.
7 fotografií

V čele Příbrami zůstává Jan Konvalinka. Město má nové místostarosty

Komunální volby 2022
Brněnská koalice, rok 2018 - zleva Oliver Pospíšil z ČSSD, Petr Hladík z KDU-ČSL, Markéta Vaňková z ODS a Tomáš Koláčný z Pirátů.
Nejširší koalice minimálně od začátku nového tisíciletí čeká Brno v následujících čtyřech letech. Zatímco v předchozích volebních obdobích tvořila politická uskupení zpravidla koalice čtyřčlenné, oznámila v pondělí stávající primátorka Markéta Vaňková vznik sedmičlenné. Současně potvrdila své setrvání v primátorské funkci. Vládnout nad Brnem tak budou ODS s TOP 09, ANO, Lidovci + Starostové, Piráti a ČSSD. V opozici skončí pouze SPD a Zelení s hnutím Žít Brno. V historii brněnských komunálních voleb lze nicméně nalézt i případy, kdy povolební koalici sestavily například pouze dvě strany.
55 fotografií

Brno má nejširší vedení města: připomeňte si historii skládání brněnských koalic

Komunální volby 2022
Michal Rosa byl v pondělí 17. října 2022 zvolen v tajné volbě zastupitelů starostou Trutnova.
Michala Rosu z ODS zvolili starostou Trutnova v pondělí večer zastupitelé města na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva. V tajné volbě pro něj hlasovalo 26 z 32 přítomných zastupitelů. Radniční koalici tvoří ODS, Volba pro město, Piráti a Sdružení pro Trutnov s podporou STAN, kteří mají dohromady 19 mandátů ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu. Rosa tak dostal hlasy i od některých opozičních zastupitelů.
34 fotografií

Zastupitelé zvolili starostou Trutnova Michala Rosu. Chce lepší vztahy s opozicí

Volby 2022 na Trutnovsku
Lídr hnutí ANO Radek Popelka.
Nám nikdo nedal vědět, je to na hnutí ANO a ODS s KDU-ČSL. Tak komentuje týden před ustavujícím zastupitelstvem povolební vyjednávání v Jihlavě stále ještě primátorka Karolína Koubová. Zatímco před čtyřmi lety sestavovala koalici, nyní je v diametrálně odlišné situaci. Čeká, jak se domluví ostatní.

V Jihlavě vše spěje ke koalici ANO a ODS s KDU-ČSL

Komunální volby 2022
Lídr Spolu a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda, 3. října 2022, Praha.
Představitelé koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se s Prahou Sobě domluvili na vzniku programových týmů, které prodiskutují jednotlivé body programu. Poté se obě strany domluví na tom, jak budou jednání pokračovat dál. Novinářům to dnes řekli zástupci obou subjektů. Zároveň diskutovali možné složení městské rady a zastoupení jednotlivých stran v ní, uvedli. Ve volbách v Praze Spolu vyhrála před ANO a Piráty.

Zástupci Spolu a Praha Sobě se domluvili na vzniku programových týmů

Komunální volby 2022
Martin Veselý (Beroun sobě)
Povolební vyjednávání nedopadla podle plánu vítězného hnutí Beroun sobě, které od voličů získalo šest mandátů. K sestavení koalice potřebovali sehnat minimálně pět křesel. Povolební matematika byla ale částečně proti a výsledkem je, že hnutí bude v opozici. Ve čtvrtek večer tento krok oznámil lídr hnutí Martin Veselý prostřednictvím facebookového profilu.
21 fotografií

Vítěz voleb Beroun sobě míří do opozice. Nedali dohromady dostatek mandátů

Komunální volby 2022
Zleva: René Živný (Společně pro Pardubice), Jan Nadrchal (ANO) a Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice) v pátek 14. října podepsali koaliční smlouvu.
Pardubickou radnici povede trojblok hnutí ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice. Lídři tří stran v pátek 14. října podepsali koaliční dohodu. Trojblok má dohromady nadpoloviční většinu 20 hlasů v zastupitelstvu, což jim dává těsnou většinu. Je to ovšem většina dosti křehká, pouze o jediný hlas. S koalicí Spolu, které se nelíbily podmínky vítěze voleb, další jednání zkrachovala. Prioritou nového vedení radnice má být nákup energií a městský rozpočet na příští rok.

Většina jen o jeden hlas. Radnici v Pardubicích povede ANO, Spolu jde do opozice

Komunální volby 2022
Náměstí v Kaplici vévodí budova radnice.
Nově vytvořená koalice v Kaplici patrně již brzy podepíše koaliční smlouvu. Bude to zřejmě koalice vedená vítěznými Dětmi Kaplice. Nicméně povolební jednání ztěžuje fakt, že je ve hře velký počet uskupení, která se dostala do zastupitelstva. A tak i když Děti Kaplice v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu získaly šest mandátů, povolební vytváření koalice se různě přelévá na tu či onu stranu.

Podepsání koaliční smlouvy v Kaplici už je na spadnutí

Komunální volby 2022
Bohuslav Svoboda (ODS).
Další setkání zastupitelských klubů Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutí ANO průlom ve vzniku nové magistrátní koalice nepřineslo. „Stále preferujeme variantu koalice na vládním půdorysu, ale chceme vládnout ve prospěch Prahy a Pražanů a tudíž je třeba si předem vyjasnit i roli případné opozice,“ prohlásil lídr Spolu Bohuslav Svoboda (ODS).

Nová pražská koalice je stále v nedohlednu

Komunální volby 2022
Starosta Ratíškovic Josef Uhlík.
Nejlidnatější vesnice Jihomoravského kraje zřejmě promění vedení radnice. Voliči ve čtyřtisícových Ratíškovicích totiž rozdali karty pro novou koalici. Tu tvoří trojice uskupení, které při hlasování s více než třiapadesáti procentní účastí získaly nejsilnější podporu. O novém vedení mají rozhodnout zastupitelé na svém ustavujícím jednání, které dosavadní starosta Josef Uhlík svolává na čtyřiadvacátého října.
7 fotografií

Hotovo: Jedenáct zastupitelů v Ratíškovicích podepsalo koaliční smlouvu

Komunální volby 2022
Brněnská primátorka Markéta Vaňková.
/VIDEO/ Vítězná ODS s TOP 09 chce v Brně vytvořit širokou koalici s ANO, Lidovců se Starosty, Piráty i ČSSD. Dosavadní brněnská primátorka Markéta Vaňková ve čtvrtek odpoledne oznámila, že plánuje ve vedení města spolupráci se všemi uskupeními, která budou v novém zastupitelstvu kromě koalice okolo SPD a Zelených se Žít Brno. „V této nelehké a netypické době je nejlepší pro rozvoj, aby brněnská koalice byla co možná nejširší. Proto jsem nabídla účast koalici všem subjektům, se kterými jsme až do nynějška jednali," řekla.
55 fotografií

VIDEO: Posun v jednání o vládě nad Brnem, Vaňková chce širokou pětikoalici

Komunální volby 2022
Moravská Třebová
/VOLBY 2022/ Téměř po třech týdnech od komunálních voleb je v Moravské Třebové konečně jasno o koalici na radnici na další čtyři roky. Vítěz voleb, Prosperující MT s podporou ČSSD a 3PK, skončil v opozici. Post starosty připadne Pavlu Charvátovi z ODS, ačkoliv tato strana získala jen dva mandáty. „Výsměch občanům,“ komentují výsledek povolebního vyjednávání lidé ve městě.

Podraz na voliče, nadávají lidé v Moravské Třebové. Vítěz skončil v opozici

Komunální volby 2022
Český premiér Petr Fiala.
Ve čtvrteční debatě Deníku se premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil i k povolebnímu vyjednávání na pražské radnici, kde momentálně panuje patová situace. Vítězná koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se není sto domluvit s Piráty. Zastupitel a člen vyjednávacího týmu, občanský demokrat Zdeněk Zajíček to komentoval takto: „Proč bychom měli hýbat s našimi kandidáty, kteří přestože byli obžalováni v nějaké věci, prošli veřejným testem a mandát dostali od voličů? K tomu nevidíme jediný důvod.“
16 fotografií

Babišovo trestní stíhání není stejné jako Svobodovo, řekl premiér Fiala

Česko
Karin Šulcová vykonávala minulé období funkci 1. místostarostky, nyní zamíří do čela vyškovské radnice.
Jako vůbec první žena v historii Vyškova se ve starostovském křesle usadí Karin Šulcová z ANO. Dosavadní místostarostka vystřídá Karla Jurku z ODS. Její pozici musí ještě stvrdit zastupitelstvo, jež zasedne ve středu. Staronová koalice v něm drží pohodlnou většinu. V rozhovoru pro Deník Šulcová připouští, že město čekají v následujícím období značné výzvy. „Mezi nejzásadnější problémy patří nedostatek parkovacích míst,“ říká Šulcová.
6 fotografií

První žena v čele Vyškova: Šulcová chce více míst pro auta i školčata

Komunální volby 2022