ŠTÍTEK: koalice

Volby. Ilustrační foto.
Deset dní po sečtení všech hlasů v komunálních volbách začíná být jasno, kdo bude řídit menší města na Šluknovsku v příštích čtyřech letech. Blízko uzavření koaliční smlouvy jsou ve Varnsdorfu, jednání probíhají také ve Šluknově nebo v Rumburku. V některých městech získal vítěz nadpoloviční většinu. To platí pro Krásnou Lípu, Jiříkov nebo Dolní Poustevnu.

Nejblíže novému vedení mají ve Varnsdorfu, Šluknov pravděpodobně čeká změna

Komunální volby 2022
Tomáš Třetina, TOP 09
V bolestech se rodí nová koalice ve Znojmě. Na svůj post nyní rezignoval další zvolený zastupitel Bruno Kotrnetz z uskupení Znojmáci. Důvodem je vznikající koalice vítězného hnutí ANO 2011 a Znojmáků s podporou SPD a také jimi zmiňovaný tlak na jednotlivce z jiných stran. Do dění ve Znojmě vstupuje také senátor Tomáš Třetina. Vyzval lídry silných stran, včetně současné koalice, stojící za dosluhujícím starostou Jakubem Malačkou, k společnému jednání.

Znojmo v křeči. Rezignoval další zastupitel, senátor svolává lídry k jednání

Komunální volby 2022
Na povolební spolupráci se ve Zlíně dohodlo vítězné hnutí ANO s trojblokem ODS, Pirátů a lidovců.
Zlínu v příštích čtyřech letech povládne vítězné hnutí ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů. V pondělí to uvedl lídr hnutí ANO Jiří Korec, který by tak měl i nadále pokračovat jako primátor krajské metropole. Budoucí koalice bude mít v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu 27 mandátů. Koaliční smlouva vznikne v příštích dnech. Starostové a nezávislí míří po letech do opozice.
3 fotografie

VIDEO: Překvapení se nekoná. Zlínu povládne ANO s ODS, lidovci a Piráty

Zlínsko
Lídr uskupení STRÁŽ SPOLU a pro všechny Lukáš Beneš. Pravděpodobný starosta Stráže nad Nisou.
Tři politické subjekty, které získaly ve Stráži nad Nisou podporu voličů a jejichž lidé se dostali do zastupitelstva obce, podepsaly společné memorandum o spolupráci. Ve vedení Stráže tak budou v nadcházejícím volebním období působit zástupci hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) – Stráž nad Nisou, STRÁŽ SPOLU a pro všechny a Občanská demokratická strana.

Stráž nad Nisou povede nejspíš nové uskupení více stran. Vítěze voleb obešli

Komunální volby 2022
Prachatická radnice, ilustrační foto.
Jednání o vzniku nové koalice v Prachaticích pokračovala také v sobotu 1. října. Novinářům to řekl kandidát na nového starostu Jan Bauer z ODS. To, že budou zástupci ODS + TOP 09 + NK, Živých Prachatic, Prachatic společně, Pro Prachatic a KDU - ČSL v sobotu jednat a probírat možnosti obsazení postů ve vedení města, Jan Bauer avizoval už v polovině končícího týdne.

Nová koalice v Prachaticích může už v neděli podepsat dohodu, bez Martina Malého

Komunální volby 2022
Vítěz voleb do Senátu za jihlavský obvod Miloš Vystrčil a protikandidátka Jana Nagyová. Vystrčil od voličů získal 60,03 procenta hlasů, Nagyová necelých 40.
Podle předsedy ANO Andreje Babiše nejsou výsledky druhého kola voleb do Senátu pro hnutí úspěchem. „Senátní volby vyhrála koalice SPOLU. Nic to ale nemění na tom, že v komunálních volbách jsme zvítězili my. Získali jsme šestnáct procent,“ řekl na sobotní tiskové konferenci uspořádané v Karlových Varech po boku tamní úspěšné kandidátky, záchranářky a bývalé poslankyně Věry Procházkové.
24 fotografií

Duel na Jihlavsku? Vystrčil zmobilizoval celý polistopadový kartel, hřímá Babiš

Senátní volby 2022
Český premiér Petr Fiala.
Skončilo druhé kolo letošních senátních voleb. Na rozdíl od voleb komunálních šlo o jednoznačné vítězství kandidátů současné koalice Spolu. Po sečtení všech okrsků souboj o Senát vyhrála ODS se ziskem osmi mandátů z 27. Hnutí ANO, které z voleb chtělo udělat referendum o vládě, je drtivě prohrálo. Ze 17 kandidátů ve druhém kole uspěli jen dva, Věra Procházková v Karlových Varech a Zdeněk Matušek (v koalici s ČSSD) za Frýdek-Místek. ANO prohrálo i v jinak tradičních baštách.
27 fotografií

Boj o Senát skončil pro ANO fiaskem. Vyhrálo demokratické Česko, řekl Fiala

Senátní volby 2022
Petr Hájek, Nestran., 55 let, starosta
Přesně před týdnem rozdali voliči hlasy komunálním politikům. Od té doby probíhá v Ústí nad Orlicí intenzivní vyjednávání o podobě radnice, kde nejvyšší trumfy drží hnutí Oušťáci v čele se starostou Petrem Hájkem. Ten podle všeho post ve vedení města obhájí. Druhé ANO však nejspíše poputuje do opozice. O síle koalice nakonec rozhodne tak trochu třaskavé téma - Janderova vila.
26 fotografií

Povolební jednání v Ústí: Bez ANO, i SPD. O síle koalice rozhodne Janderova vila

Komunální volby 2022
Jan Kotrba, 29 let, Prachatice společně.
Jednání o podobě budoucí prachatické koalice nabírají na obrátkách. Informace od lídra vítězného sdružení Nezávislí Martina Malého říkají, že šance, že vítěz voleb zůstane na prachatické radnici, jsou celkem veliké. Nezávislí jsou si vědomi toho, že k vytvoření nadpoloviční většiny potřebují dva hlasy, a ty nejsou schopni získat jinak než od nového sdružení nezávislých kandidátů Prachatice společně.
21 fotografií

Nezávislí nabídli křeslo starosty Prachatic sdružení Prachatice společně

Co rozhodne volby u vás
Volební štáb SPOLU v Plzni.
Jakkoli zástupci SPOLU před volbami deklarovali, že jejich koalice bude i po nich vystupovat jednotně, všechno je nakonec jinak. V centrálním plzeňském obvodě se od SPOLU odtrhla TOP 09, na Doubravce pak ODS. Na Lochotíně jde sice SPOLU do opozice, někteří její zástupci se tu ale dohadují o tom, komu připadne post šéfa kontrolního výboru.

Jednotná SPOLU? Na komunální úrovni tato myšlenka trochu drhne

Komunální volby 2022
Robert Šlachta.
Pohořelická radnice letos poprvé v komunálních volbách po několika letech čelila výzvě v podobě nové strany. Až do minulých voleb tam vládl Josef Svoboda, před čtyřmi lety ho nahradil jeho místostarosta Miroslav Novák. Jednapadesátiletý Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha získal v Pohořelicích čtyřicet procent hlasů, které mu přinesly devět mandátů.
9 fotografií

Nechci se měnit a zaprodávat, říká Šlachta, který jde v Pohořelicích do opozice

Komunální volby 2022
Lídr ANO Miroslav Žbánek (uprostřed), lídr spOLečně Otakar Štěpán Bačák (vlevo) a lídr ProOlomouc a Pirátů Tomáš Pejpek (vpravo)
V Olomouci je dohodnuta nová vláda. Město by měla další čtyři roky vést koalice složená z ANO, hnutí spOLečně a dosud opozičního seskupení ProOlomouc s Piráty. Rozhodnutí o této variantě spolupráce přišlo po jednání zastupitelského klubu ANO v pátek večer. V zastupitelstvu by trojkoalice měla většinu 28 z celkem 45 křesel. ODS a lidovci, kteří byli léta součástí olomouckých vlád, včetně té poslední, míří v rámci koalice SPOLU do opozice.
11 fotografií

Olomouc povede ANO, ProOlomouc+Piráti a spOLečně. ODS a lidovci jdou do opozice

Olomoucko
Podpis koaliční smlouvy v Opavě. 30. září 2022.
Méně než týden trvalo vítězi komunálních voleb v Opavě, hnutí ANO, domluvit se s dalšími politickými stranami na nové koalici. I když lépe by se v tomto případě hodil pojem téměř staronová. Vedení města totiž bude mít pod palcem většina ze subjektů, jako uplynulé čtyři roky. Konkrétně se jedná o již zmíněné vítězné ANO 2011, dále jsou to Občané městských částí Opavy (OMČO) a Zelená pro Opavu.
18 fotografií

Je vymalováno! Na Hlásce se podepsala opavská koalice. Kdo povládne s ANO?

Opavsko
Zleva Petr Lichtenberg, František Pilný a Aleš Nunvář.
Žádné velké stěhování kanceláří se nekoná. Volebně velmi úspěšná kandidátka ANO 2011 získala v zastupitelstvu deset křesel ze sedmadvaceti, tudíž jí k vytvoření koalice stačily tři mandáty Chrudimáků a dva mandáty České pirátské strany. Zástupci těchto tří politických subjektů podepsali v pátek dopoledne memorandum o vzájemné spolupráci. V tuto chvíli je jisté, že starostou města bude i nadále František Pilný. Do dalšího volebního období s ním opakovaně vkročí stejní lidé v roli místostarostů – Petr Lichtenberg (Chrudimáci) a Aleš Nunvář (Piráti).
6 fotografií

Hnutí ANO volby posílily, přesto v radě nemá nad Chrudimáky a Piráty většinu

Komunální volby 2022
Starosta Kojetína Leoš Ptáček
Zdlouhavá povolební vyjednávání a na jejich konci trochu rozpačitý výsledek. Radnici v Kojetíně povede v příštích čtyřech letech opět strana stávajícího starosty Leoše Ptáčka Kojetín 2022, kterou doplní další koaliční partneři - sdružení Energický Kojetín s podporou hnutí ANO a ODS. Vítěz voleb bude vládnout i s pomocí „přeběhlíků“ z KDU-ČSL a ČSSD. Uvnitř stran, které končí v opozici, kvůli tomu nastalo pnutí a někteří to vnímají jako zradu voličů.

V Kojetíně zůstane starostou Leoš Ptáček. Pomohli "přeběhlíci"

Přerovsko