ŠTÍTEK: koalice

Magistrát v Ústí nad Labem.
V pondělí 26. září si po celý den vítězné hnutí ANO zvalo na schůzky vyjednávací týmy ostatních stran a hnutí. Zde projednávali možné programové shody, případně požadavky na funkce v městské radě, či výborech, pokud by byla ochotna vstoupit s ANO 2011 do ústecké městské koalice. Sešli se například s Vaše Ústí, ale i někdejšími partnery UFO a dalšími.

ANO vyjednávalo o koalici. Oslovilo všechny strany v zastupitelstvu

Komunální volby 2022
Ilustrační foto
Tři z devětadvaceti brněnských městských částí měly o skládání budoucí koalice jasno poměrně záhy po skončení komunálních voleb. S drtivou převahou se většinu potřebných hlasů povedlo získat politickým uskupením v Medlánkách, Ořešíně a Žebětíně. Ačkoliv jim výsledek nabízí sestavení vlastního vedení městské části, některé z vítězných stran se i přes to rozhodly spolupracovat se subjekty, které získaly pouze jeden či dva mandáty.

Koalici nepotřebují. V Ořešíně, Medlánkách a Žebětíně získali vítězové většinu

Komunální volby 2022
Brífing ke koaličnímu vyjednávání nového vedení města vzešlého z voleb, 26. září 2022, Přerov. Zleva Michal Zácha (ODS), Petr Vrána (ANO), Tomáš Dostal (KDU-ČSL) a Ivo Lausch (TOP 09)
Koalice po víkendových obecních volbách vznikly už například v Havířově, Přerově, Trutnově nebo Rychnově nad Kněžnou. Brzy zřejmě bude nové složení vedení města známo také ve Zlíně, Sokolově či Strakonicích. V největších městech zatím vyjednávání nekončí. Výjimkou je Plzeň, kde se strany dohodly na spolupráci v neděli. Státní volební komise dnes výsledky letošních obecních voleb schválila. Oficiální podobu výsledky získají v úterý vyhlášením ve Sbírce zákonů.

V Havířově či Přerově už vznikly koalice. Brzy jasno bude zřejmě i ve Zlíně

Komunální volby 2022
Jan Skořepa, starosta, 66 let (BPP).
Dá se předpokládat, že na postu rychnovského starosty žádná změna nenastane. Jan Skořepa získal v komunálních volbách vůbec nejvyšší počet hlasů a uskupení Nezávislí za Rychnov, které vedl, odchází z volebního boje s devíti mandáty do 21členného zastupitelstva. Koaliční tajenka tady ještě rozluštěna není, její výsledek by měl být znám během tohoto týdne. Do zastupitelstva se dostali ještě zástupci ODS, SPD, koalice KDU-ČSL, Nestraníci a TOP 09 a také uskupení Volba pro město.
19 fotografií

Jednání o možné spolupráci v Rychnově začínají. Jasno bude za pár dnů

Komunální volby 2022
Markéta Vaňková.
Brno stále nemá svoji vedoucí koalici. Podle harmonogramu, který stanovila lídryně vítězné kandidátky ODS a TOP 09 a současná primátorka za ODS Markéta Vaňková, o ní v pondělí jednali zástupci vítězné koalice s hnutím ANO 2011, které ve volbách skončilo na druhém místě. Brněnský deník Rovnost se zároveň ohlédl do minulosti, kdy už ostatní strany vítěze voleb obešly a sestavily koalici nakonec bez něj.
44 fotografií

Jednání o koalici v Brně: první taneček Vaňkové s Černým. Víme, co zaznělo

Brněnsko
Kamila Bláhová ANO, Ivana Turková SPD
Kdo s kým bude vládnout v Litvínově další čtyři roky, ještě není jasné. ANO sice vyhrálo volby s lepším výsledkem než v roce 2018, ale nezískalo nadpoloviční většinu mandátů. V novém zastupitelstvu má 10 z 23 křesel. Vítězné hnutí proto hledá koaliční partnery. Ve volbách uspělo celkem osm stran. Nováček SPD/Trikolora jako druhé nejsilnější uskupení míří do opozice, kde zřejmě skončí i v pořadí třetí Litvínov Do toho!

Vítězné ANO jedná v Litvínově o vládě. Druhé SPD nevytvoří protikoalici

Komunální volby 2022
Petra Svedíková Vávrová, SPD Znojmo.
Za úspěch by považovali i jedno místo v zastupitelstvu, od voličů získali nakonec dvě. Byť s málem se nyní nováčci v zastupitelstvu z uskupení Znojmáci stanou pravděpodobně součástí nejvyššího vedení radnice ve Znojmě. Stejně jako SPD se čtyřmi mandáty totiž disponují cennými hlasy pro rozhodovací většinu velkých hráčů tamní politiky.
3 fotografie

Utajená vyjednávání ve Znojmě. Radnici převezme nejspíš levice s nováčky

Komunální volby 2022
Ilustrační foto
Voliči rozdali karty a povolební vyjednávání v Hradci Králové začíná. A zdánlivě nejvíc trumfů drží hnutí ANO. Jenže otázka je, kdo je s ním ochotný jít do koalice pro získání většiny v zastupitelstvu.

KOMENTÁŘ: Bude opravdu líp?

Komunální volby 2022
Politolog Lukáš Novotný.
/ROZHOVOR/ Politik, polarizující společnost, už nemusí být jediným esem v rukávu komunálních zástupců ANO 2011. „Už ho tolik nepotřebují mít za zády. Babiše pro kampaň využijí, ale ne tak, aby jim to mohlo uškodit,“ říká k úspěchu politiků hnutí v regionu Lukáš Novotný z katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Za úspěchem ANO není jen Babiš, říká politolog z ústecké univerzity

Komunální volby 2022
Volby, ilustrační foto, září 2022.
Všechno je jinak. Ještě v neděli večer se zdálo být jasno o podobě budoucí koalice, která bude po následující čtyři roky vládnout na plzeňské radnici. Blesková domluva ANO se STAN a Piráty, kterou měli podpořit dva zastupitelé zvolení za SPD, ale vzala za své. Koaliční strany neustály tlak od celostátních šéfů STAN Víta Rakušana a Pirátů Ivana Bartoše a v neděli kolem 22. hodiny oznámily, že se kontroverzní podpory SPD vzdávají.
54 fotografií

Do nové plzeňské koalice vstoupilo hnutí Pro Plzeň

Komunální volby 2022
Martin Veselý.
Výsledek komunálních voleb v Berouně by mohl nahrávat změně v personálním obsazení radnice. Vítězné hnutí Beroun sobě to ale rozhodně nebude mít jednoduché. Současná dosluhující koalice by totiž teoreticky mohla pokračovat. Podle lídra hnutí Martina Veselého by měl být v první řadě respektován vítěz voleb. V následujících dnech se tak povedou poměrně náročná vyjednávání.
5 fotografií

V Berouně volby vyhráli Beroun sobě. Postaví koalici?

Komunální volby 2022
Jaroslav Hlavnička v sobotu 24. září 2022 při setkání volební strany VPM Benešov před vyhlášením výsledků hlasování.
/ROZHOVOR/ Co všechno by se muselo stát, aby se Jaroslav Hlavnička znovu, už počtvrté nestal benešovským starostou? Byl jím pokaždé od voleb v roce 2010. Funkci ale nezastával od ledna 2016 po „palácovém“ převratu. Při volbách v roce 2018 si ji ale vzal zpět. Nyní má k obhajobě nakročeno znovu. Jeho Volba pro město Benešov zvítězila v komunálních volbách. 

Jaroslav Hlavnička: Starostou bych zůstal, bude-li k tomu obecná vůle

Komunální volby 2022
ODS + TOP 09 + NK vybojovali pět mandátů. O jeden více než v minulém volebním období. Přípitek nesměl chybět.
Po sečtení volebních hlasů začala v Prachaticích vyjednávání o možné budoucí koalici téměř okamžitě. Pokračovala během celé neděle, když se jednotlivé vyjednávací týmy postupně scházely a hledaly shody ve svých programech. Posun přišel v neděli 25. září krátce před jedenáctou hodinou večer. Jan Bauer oznámil, že zástupci politických stran a volebních subjektů ODS + TOP 09 + NK, Živé Prachatice, Prachatice společně, Pro Prachatice a KDU-ČSL našly shodu. "Zahajujeme vyjednávání o možném vytvoření koalice v rámci budoucího vedení města Prachatice," uvedl Jan Bauer, který je kandidátem na starostu.
11 fotografií

Nová koalice v Prachaticích se začíná rýsovat. Starosta může skončit v opozici

Co rozhodne volby u vás