ŠTÍTEK: koalice

Šárka Zdeňková, lídryně vítězného Hnutí pro Prahu 11.
/ROZHOVOR/ Na Praze 11 opět zvítězilo Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11), které vede lídryně a kandidátka na starostku Šárka Zdeňková. Těsné vítězství a komplikované rozložení sil na Jižním Městě ovlivňuje povolební vyjednávání a utváření koalice. Při loňských volbách trvalo uzavření koaliční dohody čtyři měsíce a městská část se tak stala poslední, kde nebyla zvolená nová rada.

Šárka Zdeňková, lídryně vítězného Hnutí pro Prahu 11: Klíčovou roli hrají Piráti

Komunální volby 2022
Jiří Kukla, majitel realitní kanceláře, 64 let.
Dohoda o povolební koalici pro Kutnou Horu by se mohla začít rodit koncem tohoto týdne – a konkrétně rýsovat koncem toho příštího. Po setkání se zástupci ODS a TOP 09, druhého nejsilnějšího z desítky subjektů, které získaly mandáty v 27členném zastupitelstvu, to Deníku ve středu 28. září vpodvečer řekl zástupce vítězného ANO: předseda místního sdružení Jiří Kukla.

ANO, ODS plus někdo další. Tak se nyní rýsuje kutnohorská koalice

Komunální volby 2022
Radnice ve Frýdlantu. Archivní foto Deníku.
Ve Frýdlantu jednají o společné koalici ODS, Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, Nezávislí pro Frýdlant a Starostové pro Liberecký kraj. Pokud vše půjde podle plánu, o víkendu projednají program a společnou koaliční smlouvu. ANO 2011, SOS a nezávislí, kteří ve městě zvítězili s výsledkem 27,08 procent a 11 908 hlasy, nejspíš ve vedení města nebudou.

Ve Frýdlantu vítězné ANO a nezávislí vypadnou ze hry. Vzniká tam jiná koalice

Komunální volby 2022
Markéta Vaňková.
Rozhodnutí o budoucí koalici na brněnském magistrátu dosud nepadlo. Lídryně vítězného hnutí ODS a TOP 09 a současná primátorka města Brna za ODS Markéta Vaňková trvá na tom, že nyní nechce být konkrétní. Alespoň dokud se nesejde se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly. „Já bych v tuto chvíli zůstala obecná a dokud nebudu mít za sebou všechna jednání se všemi politickými subjekty, nerada bych se vyjadřovala o tom, jaká koalice se rýsuje. Chci všechna ta jednání vyhodnotit a závěry následně předložit stranickým orgánům. Potom budeme postupovat dále,“ uvedla Vaňková.

Koalice v Brně: lidovce si Vaňková pozvala i na příští týden. A co řešili nyní?

Volby 2022 na Brněnsku
Jiří Bouška (ANO + VpM)
Takové rozuzlení dlouhých jednání o nové vládě města automobilů asi nikdo nečekal. Po třech dnech a několika nočních jednáních se čtyři hlavní uskupení dohodla na tom, že v příštích čtyřech letech bude post primátora putovní. První rok a půl si jej ponechává stávající první muž magistrátu Raduan Nwelati (ODS) a na jaře 2024 jej vystřídá Jiří Bouška, lídr vítězného hnutí ANO + Volba pro MB. Ten tak stráví v pozici primátora dva a půl roku, tedy až do dalších voleb na podzim 2026. Alespoň takové jsou plány staronové koalice. Co se týče stran a hnutí, koalice zůstala ve stejném složení.

Překvapivé rozuzlení: Nwelati primátorem na rok a půl, pak jej vystřídá Bouška

Komunální volby 2022
Karlovy Vary uzavřely memorandum pro koalici
Zástupci tří politických stran, vítězného hnutí ANO (14 mandátů), Karlovaráků (pět mandátů) a hnutí SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09 se čtyřmi mandáty) zastoupených v novém městském zastupitelstvu uzavřely dnes odpoledne Memorandum o společném postupu při sestavení koalice ve Statutárním městě Karlovy Vary ve volebním období 2022.

Karlovy Vary uzavřely memorandum pro koalici

Komunální volby 2022
Petra Quittová, Lidovci a Starostové (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí)
Necelých třicet procent hlasů a sedm mandátů získal ve víkendových komunálních volbách v brněnské městské části Černovice spolek Společně pro Černovice. Přesto jako vítěz voleb začne nové volební období v opozici. Koalici totiž dalo dohromady pět uskupení v čele s Černovickými patrioty s dosavadní starostkou Petrou Quittovou, kteří skončili na druhém místě a mají čtyři mandáty.

V Černovicích složili většinovou koalici. Obešli vítěze voleb

Volby 2022 na Brněnsku
Alexandra Udženija (ODS).
Na radnici Prahy 2 bude v následujícím volebním období vládnout koalice ODS, TOP 09 a ANO. V čele radnice by měla opět stanout dosavadní starostka Alexandra Udženija (ODS). Strany podepsaly koaliční smlouvu a v 35členném zastupitelstvu budou mít těsnou většinu 18 hlasů. Vznikla koalice na půdorysu té dosavadní, řekla ČTK Udženija. Komunální volby v Praze 2 vyhrála koalice Společně - ODS a TOP 09 a druhá skončila Praha 2 Sobě.

V Praze 2 je rozhodnuto. ODS a TOP 09 jdou do koalice s ANO

Komunální volby 2022
Starostka Zdeňka Hamousová.
Jasným vítězstvím ANO a překvapivým úspěchem SPD skončily komunální volby v Žatci. Na Volbu pro město, v čele se současnou starostkou Zdeňkou Hamousovou, zbylo třetí místo. Jen tři křesla v zastupitelstvu s 21 členy nedávají Volbě pro město nijak zásadní pozici při vyjednání a Zdeňka Hamousová je přesvědčena, že na pozici starostky končí.

Zdeňka Hamousová: Nepochybuji, že ve funkci starostky Žatce končím

Komunální volby 2022
Milan Školník, politolog Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity.
Slušné šance na sestavení koalice má ANO 2011 i široká koalice vedená HDK. „ANO ale může uspět tím, že se vzdá primátora, nebo nabídkou dalších postů vedení královéhradeckého magistrátu,“ myslí si politolog Milan Školník z Provozně-ekonomické fakulty České zemědělské univerzity, který se zabývá lokální politikou a volby v našem kraji pravidelně komentuje.

Šanci má v Hradci širší koalice i ANO, myslí si politolog Milan Školník

Komunální volby 2022
Novoměstský starosta Michal Šmarda.
/ROZHOVOR/ V domovském městě obhájil vítězství, byť oproti minulým komunálním volbám přišla jím vedená kandidátka Lepší Nové Město o osm procent hlasů. Spolustraníci v jiných městech ale dopadli až na výjimky mnohem hůře, o třicetiprocentním zisku hlasů si můžou nechat jen zdát. Předseda ČSSD Michal Šmarda má i proto v Novém Městě na Moravě nakročeno k obhajobě starostovského mandátu. Fatální porážky sociálních demokratů v jiných městech na Vysočině ho ale mrzí.
7 fotografií

Pokračuji, říká po volebních fackách šéf ČSSD Michal Šmarda. Doma vyhrál

Žďársko