ŠTÍTEK: koalice

Vítězná Patnáctka pro Ždánice.
/FOTO/ Zámecký park a jeho okolí otevřené pro veřejnost, zatraktivnění koupaliště, energeticky zodpovědné město nebo nová naučná stezka do okolí hradu Palánek. To jsou jen některé body z programu Patnáctky pro Ždánice. Pro některé překvapiví vítězové komunálních voleb v nejmenším městě na Hodonínsku ale zatím zažívají hodně trpké rozčarování.
3 fotografie

Se čtyřiceti procenty do opozice? Patnáctce pro Ždánice to hrozí

Komunální volby 2022
Martin Mrkos, ŽĎÁR - ŽIVÉ MĚSTO
Povolební debaty ve Žďáře nad Sázavou už dostávají jasné kontury. Překvapením je odchod Společně - ODS a TOP 09 z koalice. Dvě minulá volební období jim to přitom dohromady dobře klapalo. „V jednáních tedy budeme pokračovat ve složení Žďár - živé město, KDU-ČSL, SOS Žďár - Spojení odpovědných sil ČSSD a nezávislých a ANO 2011 a nezávislí,“ sdělil lídr vítězného uskupení Žďár - živé město Martin Mrkos.

Povolební jednání ve Žďáře: Politici ze Spolu opouští koalici

Komunální volby 2022
Ve svých funkcích mají zůstat i dosavadní nejvyšší představitelé města primátor Marek Hrabáč (ANO) a náměstci primátora David Dinda a Milan Märc z Nového severu.
V obdobném složení jako dosud bude pokračovat koalice v Chomutově. Město povede ANO v tandemu s Novým severem, odpadá jen jejich dosavadní koaliční partner, kterým bylo KSČM. Ve svých funkcích tak mají zůstat i současní nejvyšší představitelé města primátor Marek Hrabáč (ANO) a náměstci primátora David Dinda a Milan Märc z Nového severu.

Rozhodnuto! Chomutov má dvojkoalici složenou z ANO a Nového severu

Komunální volby 2022
Blanenský starosta Jiří Crha.
Před volbami to spojení vypadalo jako neprůchozí. Nyní už je naopak jisté. Podle dobře informovaného zdroje Deníku Rovnost dostala po nedávném jednání na radnici nová koalice v Blansku tyto obrysy. Dohromady se dávají právě ODS a ANO. Ze současné koalice je pak doplní Volba pro Blansko. A s největší pravděpodobností také sociální demokraté, kteří získali stejně jako Volba jedno zastupitelské křeslo.

Koalice v Blansku: ODS jde s ANO, šokovaní lidovci přes palubu

Komunální volby 2022
Zástupci politických subjektů ANO 2011 a Žijeme Pardubice podepsali dohodli s třetím subjektem, a to Společně pro Pardubice.
Pardubickou radnici nejspíše povede trojblok hnutí ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice. S koalicí Spolu, které se nelíbí podmínky vítěze voleb, další jednání zkrachovala. Hnutí ANO tak prozatím vyjednalo křehkou většinu bez politiků z ODS, TOP09 a KDU-ČSL. Rozhodnuto ale ještě není. Spolu, které skončilo ve volbách na druhém místě, odmítlo totiž být v pozici juniorního partnera. Chtělo čtyři členy rady, z toho dva náměstky. S tím ale vítězné ANO nesouhlasí.
39 fotografií

Turbulentní vyjednávání o složení pardubické radnice: Spolu míří do opozice

Komunální volby 2022
Pavel Nevrkla, lídr znojemských Pirátů.
Jen pár setin procent dělilo v komunálních volbách znojemské Piráty od překročení pětiprocentní hranice a získání jednoho postu v zastupitelstvu. K soudu nyní podali návrh na přepočítání hlasů. Pokud uspějí, vedlo by to podle nich k výrazné změně v povolebním vyjednávání ve Znojmě. „Vítězné ANO by ztratilo jeden mandát a jeho dohodnutá koalice s SPD a Znojmáky by přišla ve znojemském zastupitelstvu o většinu,“ uvedl Pavel Nevrkla, lídr pirátské kandidátky do komunálních voleb.

Znojemští Piráti dali k soudu podnět k přepočítání hlasů. Mohou zamíchat koalicí

Komunální volby 2022
Jan Kůrka
Povolební domluva ANO se STAN a Piráty v Plzni, kterou měli podpořit dva zastupitelé zvolení za SPD, vzala už den po skončení komunálních voleb za své. Koaliční strany neustály tlak od celostátních šéfů STAN Víta Rakušana a Pirátů Ivana Bartoše a oznámily, že se podpory SPD nakonec vzdávají. Namísto toho do nové plzeňské koalice přizvaly hnutí Pro Plzeň.

Odradit se nenechám, říká lídr SPD v Plzni Jan Kůrka

Komunální volby 2022
Luděk Štíbr, ODS
Hotovo. Po více než týdnu je povolební vyjednávání v Rakovníku u konce. Vítěz uplynulých komunálních voleb, tedy společná kandidátka ČSSD a hnutí ANO s podporou nezávislých, se nakonec dohodl na spolupráci s ODS a také hnutím Město pro vás. Společně budou disponovat v rakovnickém zastupitelstvu dvanácti hlasy z jednadvaceti možných. Radnici by podle koaliční smlouvy měl dále vést Luděk Štíbr (ODS), krýt záda mu bude Pavel Jenšovský (ČSSD). Nově zvolení zastupitelé by se na ustanovujícím zasedání měli sejít 19. října od 17 hodin v Domu osvěty.
21 fotografií

Radnici v Rakovníku povede tandem Luděk Štíbr a Pavel Jenšovský

Komunální volby 2022
Starosta Velkého Meziříčí Alexandros Kaminaras.
Povolební vyjednávání ve Velkém Meziříčí se protahuje. Ve městě, kde uskupení Společně VM převálcovalo své soupeře, stále neznají složení rady. „Čekal jsem, že to půjde snáze,“ přiznal lídr uskupení Alexandros Kaminaras. Na druhou stranu je přesvědčený, že stále mají čas. „I kdyby se nám nepodařilo domluvit s nikým, tak pořád máme nadpoloviční většinu. A z toho vyplývá i lehký tlak, který vytváříme na koaliční partnery,“ podotkl.
29 fotografií

Starostou Meziříčí by opět měl být Kaminaras, složení rady je s otazníkem

Komunální volby 2022
Pavlína Springerová, HDK a TOP 09, prorektorka pro strategii a rozvoj UHK, 45 let.
Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu (HDK) jako primátorka, Miroslav Hloušek za ODS jako první náměstek. Budoucí vedení Hradce Králové získává konkrétní obrysy. Podle posledního jednání pětikoalice má mít město pět náměstků a 11 radních. Posty si podle výsledků voleb rozdělí HDK s TOP09, ODS, Piráti, Rozvíjíme Hradec a Změna pro Hradec a Zelení. Dohromady mají 21 křesel v 37členném zastupitelstvu.
37 fotografií

Primátorkou Hradce se zřejmě stane Springerová, vítězné ANO míří do opozice

Komunální volby 2022
Jan Čižinský - Volební štáb Praha Sobě. 24. září 2022.
V sídle pražské ODS v Praze 1 se v úterý sešli zástupci koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Prahou Sobě (PS). Předmětem jednání byl zejména volební program. Praha Sobě zároveň přednesla Spolu požadavek, aby se uskutečnilo setkání Spolu, Pirátů, STAN a PS. To Spolu prozatím odmítlo, neboť preferuje koalici na půdorysu té vládní, tedy Spolu, Piráti a STAN.

Povolební jednání Spolu a Prahy sobě: Strany se neshodují v dopravě či výstavbě

Komunální volby 2022
Rektor Martin Balej.
Obrysy koalice v Ústí nad Labem ještě nejsou jasné. Zatím to sice vypadá, že prim bude hrát vítězné hnutí ANO 2011, které ve volbách získalo celkem třináct mandátů. Přesto se ale objevila na veřejnosti informace o možnosti do funkce primátora zvolit současného rektora Univerzity J. E. Purkyně Martina Baleje, který neuspěl v senátorských volbách. Ačkoli kandidoval za ODS, mělo mu tuto funkci nabídnout hnutí PRO!Ústí v případě, že by se tomuto hnutí podařilo vyjednat širokou koalici bez ANO a SPD.

Bude primátorem Ústí rektor Martin Balej? Koalice bez ANO prý ale nemá šanci

Komunální volby 2022
Dosavadní starosta Kojetína Leoš Ptáček (Kojetín 2022) by měl ve funkci pokračovat.
Povolební vyjednávání o nové koalici v Kojetíně, kterou uzavřely strana Kojetín 2022 se sdružením Energický Kojetín s podporou hnutí ANO, ODS  a jež se opírá i o hlasy dvou „přeběhlíků“ z KDU-ČSL a ČSSD, měla dohru. Lidovci vyzvali v otevřeném dopise svého zastupitele Jaroslava Bělku, který za KDU-ČSL kandidoval a radniční koalici podpořil, aby složil mandát. 

KDU-ČSL v Kojetíně vyzvala otevřeným dopisem zastupitele, aby složil mandát

Přerovsko
Jičín
Už je to déle než týden, co si voliči vybrali složení zastupitelstva na příští čtyři roky. Vyjednávání o vládnoucí koalici, která obsadí radnici, se ale zjevně komplikují. Podle dosavadního starosty a lídra vítězné kandidátky hnutí ANO 2011 Jana Malého stále není hotovo a dalších závěrů se vedení města dobere nejdříve ve čtvrtek. „Nezlobte se, ale v tuto chvíli by byl podraz na ostatní zúčastněné cokoliv prozrazovat,“ uvedl v pondělí Malý.

V Jičíně stále není upečeno. Povolební vyjednávání o obsazení radnice se táhnou

Komunální volby 2022
Čelní představitelé koalice Spolu odpovídali na otázky zástupců českých médií. Předseda ODS Petr Fiala vyjádřil svůj postoj k prezidentským kandidátům.
Koalice Spolu do blížících se prezidentských voleb vlastního kandidáta nevyšle. Nepodpoří ani jednoho konkrétního kandidáta, oznámil na úterní tiskové konferenci premiér Petr Fiala. Zdůraznil ale, že mezi voliči bloku mají největší podporu Pavel Fischer, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Koalice chce prosazovat hodnoty jako demokracie a stabilita a upozorňovat na to, kteří kandidáti na prezidenta těmto hodnotám odpovídají.
5 fotografií

Fischer, Nerudová, Pavel. Prezidentem volte jednoho z nich, radí koalice Spolu

Česko
Jaroslava Pokorná Jermanová na momentce z jednání benešovského zastupitelstva.
I když voliči rozdali karty při komunálních volbách v Benešově poměrně jasně, cesta k novému zastupitelstvu se zadrhla. Podobně jako na podzim roku 2018. Tehdy se ustavující schůze konala až na sklonku listopadu, po téměř padesáti dnech prodlevy způsobené čekáním na rozhodnutí krajského soudu o platnosti voleb. Bez definitivního stvrzení nových členů zastupitelstva přitom nelze například volit starostu ani radní.
51 fotografií

V Benešově se čeká na soud, jednání o koalici přesto pokračují

Komunální volby 2022
Lídr Spolu a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda, 3. října 2022, Praha
Zástupci pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutí ANO se na pondělním večerním jednání shodli na většině programových otázek, rozpory nastaly v sociální problematice. Novinářům to po jednání řekli zástupci vyjednávacích týmů. Personálie politici neřešili. Podle lídra Spolu Bohuslava Svobdy (ODS) byla diskuse věcná a odborná. Další schůzka by měla být do týdne. Tým Spolu se v pondělí sešel také s Piráty.
160 fotografií

Večerní jednání. Spolu a ANO se v Praze shodly na většině programových otázek

Komunální volby 2022