ŠTÍTEK: koalice

Jan Birke
Starostou v devatenáctitisícovém Náchodě se dnes opět stal sociální demokrat Jan Birke, který byl v komunálních volbách lídrem jasně vítězného uskupení nazvaného Jan Birke pro Náchod. Birke je starostou od roku 2010. Ve funkci prvního místostarosty bude pokračovat sociální demokrat Jan Čtvrtečka (Jan Birke pro Náchod) a druhým místostarostou byl opět zvolen také František Majer (ODS, STAN, Východočeši).
27 fotografií

Starostou Náchoda je počtvrté Jan Birke, koalice má 17 z 27 hlasů

Náchodsko
Po rozhodnutí soudu se povolební vyjednávání ve městě opět rozběhla.
Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl, že volby v Jindřichově Hradci platí. Stížnost na průběh letošních komunálních voleb podalo hnutí SPD. Podle jeho tvrzení mohlo dojít k chybnému sčítání hlasů ve dvou okrscích a také k nedovolené propagaci v den voleb. Zamítavý verdikt soudu ohledně platnosti voleb odblokoval jednání o budoucím vedení radnice.

Koaliční jednání v Hradci opět běží. Jasno bude už na začátku příštího týdne

Komunální volby 2022
Černovická pískovna v Brně.
Převedení Pískovny Černovice do majetku města Brna rozvířilo na pondělním ustavujícím zastupitelstvu brněnských Černovic bujnou debatu. Důležitý bod zařadila tamní pokračující starostka Petra Quittová hned na první zasedání, možnost takzvaného odsvěření pískovny již potvrdila také primátorka Markéta Vaňková. Firma je v současnosti ze sta procent vlastněná městskou částí, ročně vykazuje zisky v řádech milionů korun.
9 fotografií

Další osud Pískovny Černovice: městská část zvažuje převod do majetku Brna

Brněnsko
Ustavující zasedání zastupitelstva v Moravské Třebové.
/FOTO, VIDEO/ Napjatá atmosféra, dlouhá povolební vyjednávání a ostré diskuze. Volbě starosty v Moravské Třebové předcházela větší výměna názorů. Ustavující zasedání zastupitelstva se uskutečnilo poslední možný den, tedy v pondělí 24. října. Opoziční strany ještě zkusily na jednání navrhnout svého kandidáta na starostu. Jejich tah ale nevyšel. Novým starostou Moravské Třebové se stal Pavel Charvát z ODS.
36 fotografií

Poslední tah vítěze nevyšel. Starostou Moravské Třebové je Pavel Charvát

Svitavsko
Ustavující zastupitelstvo v Českém Těšíně, 24. října 2022.
/ROZHOVOR/ Město má nové vedení, které tvoří zástupci koalice KDU-ČSL, NEZÁVISLÍ PRO TĚŠÍN a ODS. Má však jen lehce nadpoloviční většinu, 14 mandátů ze sedmadvaceti. Tato „křehká“ koalice je podle nového starosty Víta Slováčka (KDU-ČSL) výsledkem domluvy politických subjektů napříč politickým spektrem, není v politickém světě až tak výjimečná.
9 fotografií

ROZHOVOR: Starosta Českého Těšína Slováček: první důležitý úkol, rozpočet

Karvinsko
Petra Quittová, starostka městské části Brno-Černovice.
/VIDEO/ Post starostky brněnských Černovic obhájila v pondělí večer na ustavujícím zasedání zastupitelstva poslankyně za Starosty a nezávislé Petra Quittová. Ta se vedení městské části chopila poté, co loni v květnu vystřídala v pozici někdejšího starostu Ladislava Kotíka. Ten letos v Černovicích se ziskem sedmi mandátů volby vyhrál, v koaličním vyjednávání jej však Quittová se svým uskupením Černovičtí patrioti obešla a spolupráci dohodla s ANO 2011, ODS, ČSSD a KDU-ČSL.
3 fotografie

Ustavující zastupitelstvo v Černovicích: Quittová obhájila post starostky

Komunální volby 2022
Jakub Hostek, nezávislý kandidát.
Jinak, než si mnozí vůbec uměli představit, skončila povolební vyjednávání v Benešově. Očekávání, že se vítěz, Volba pro město Benešov (7 mandátů) spojí s uskupeními Spolu (3), Spolu pro Benešov a STAN (3) a Piráty (2) a vytvoří tak koalici s 15 zastupiteli, podobně jako v minulém zastupitelstvu, se nenaplnila.

Povolební jednání v Benešově mají překvapivé rozuzlení

Komunální volby 2022
Primátorem Mostu byl opět zvolen Jan Paparega
Jan Paparega z místního politického hnutí ProMOST podle očekávání obhájil v pondělí 24. října post primátora Mostu pro volební období 2022 až 2026. Většinou hlasů o tom rozhodlo ustavující zasedání mosteckého zastupitelstva. Náměstky primátora se opět stali Marek Hrvol, který má na starosti rozvoj, majetek, městské služby a ekonomické záležitosti, a Markéta Stará, jež má v gesci školství, kulturu, sociální věci, zdravotnictví a informatiku.
19 fotografií

Mostu začala vládnout nová koalice ProMOST a ANO, primátorem je opět Paparega

Komunální volby 2022
Jan Čižinský - Volební štáb Praha Sobě. 24. září 2022.
Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) v Praze přeruší povolební vyjednávání s hnutím Praha Sobě. Důvodem je, že Spolu dala v sobotu Pirátům a STAN návrh vytvoření většinové koalice v hlavním městě. S Prahou Sobě nebude Spolu jednat do doby, než skončí jednání s Piráty a STAN. Sdělila to mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Ve volbách v Praze vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) před druhým hnutím ANO a třetími Piráty.

Koalice Spolu přeruší povolební vyjednávání s hnutím Praha Sobě

Komunální volby 2022
Markéta Vaňková
O čtyři roky zkušenější je primátorka Brna Markéta Vaňková. Ve funkci bude pokračovat i v tomto volebním období. Složení rady města se ale proměnilo. Například v ní bude více žen. „Brala jsem jako výhodu, že jsem jedinou ženou. Teď uvidíme. Předpokládám, že nebude problém vést radu i za přítomnosti dalších,“ říká Vaňková v rozhovoru pro Deník.
8 fotografií

Primátorka Brna Markéta Vaňková: S privatizací bytů končíme

Komunální volby 2022
Brněnská primátorka Markéta Vaňková.
/ROZHOVOR/ O čtyři roky zkušenější je primátorka Brna Markéta Vaňková. Ve funkci bude pokračovat i v tomto volebním období. Složení rady města se ale proměnilo. Například v ní bude více žen. „Brala jsem jako výhodu, že jsem jedinou ženou. Teď uvidíme. Předpokládám, že nebude problém vést radu i za přítomnosti dalších," říká Vaňková v rozhovoru pro Deník.
6 fotografií

Primátorka Brna Vaňková k policejní razii: S privatizací bytů končíme

Brněnsko
Vítězné DĚTI KAPLICE.
Partneři nové koalice v Kaplici jsou stvrzeni černé na bílém. Vítězné DĚTI KAPLICE zastoupené Radkem Ježkem, Tomášem Ježkem, Josefem Svitákem, Janem Cinádrem, Andreou Vanišovou a Michalem Mládkem podepsaly koaliční smlouvu s SPD s lídrem Václavem Mikešem, s uskupením Kaplice společně v čele s Pavlem Svobodou a s formací PRO NAŠI KAPLICI vedenou Václavem Mockem.

Písemná smlouva stvrzuje novou koalici v Kaplici. Rozdělení funkcí ale neřekne

Českokrumlovsko
Petra Quittová, starostka městské části Brno-Černovice.
Zamíchat kartami v již domluvené koalici v brněnských Černovicích nyní může kauza týkající se tamní pískovny. Černovická starostka a poslankyně Petra Quittová vyzvala oba její jednatele a současně zastupitele ke složení mandátu. Situace může zkomplikovat skládání povolební koalice, bez chybějících zastupitelů totiž domluvené strany nemají potřebnou většinu. O dalším osudu má rozhodnout pondělní ustavující zasedání, starostka Quittová je přesvědčená, že aféra vyjednanou koalici neohrozí. Z opozice ale zní odhodlání k dosažení nových voleb.
9 fotografií

Kauza Pískovna v brněnských Černovicích: zastupitelé se vzdali mandátu

Brněnsko
Společné foto zastupitelů Rožnova pod Radhoštěm pro volební období 2022 - 2026
Ani vítězství v komunálních volbách nestačilo a hnutí ANO v Rožnově pod Radhoštěm po osmi letech vládnutí končí v opozici. Na koalici se totiž nakonec domluvili zástupci politických uskupení Nezávislí Rožnováci, KDU-ČSL a ODS. V jedenadvacetičlenném rožnovském zastupitelstvu budou mít většinu dvanácti hlasů. Hnutí ANO vzniklou situaci označilo za obcházení vítěze voleb a podraz na voliče.
3 fotografie

Rožnov má nové vedení města. ANO přes vítězství ve volbách končí v opozici

Valašsko