ŠTÍTEK: koalice

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek
Funkce odborných náměstků na ministerstvech od ledna zaniknou a zruší se také omezení v počtu náměstků členů vlády. Koaliční novelu služebního zákona stvrdila Sněmovna, když vládní většinou přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Opoziční poslanci opět mluvili v souvislosti s předlohou o vzniku „trafik“ pro zástupce stran koalice. Obdobný argument vznesl také Zeman. Předseda klubu ODS Marek Benda za předkladatele ale řekl, že se po lednu nakonec ukáže, že počet náměstků bude nižší než za předchozích vlád.
12 fotografií

Konec odborných náměstků na ministerstvech. Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto

Česko
Vedení Děčína zleva Ivana Poschová (SPD), Jaroslav Foldyna (SPD), Jiří Anděl, Jan Skalický a Jitka Flachsová (všichni ANO).
Zvýšit bezpečnost ve městě, pomáhat živnostníkům, prosazovat výstavbu plavebního stupně nebo investice do úsporných technologií. Nové vedení děčínské radnice složené z vítězného ANO a druhé SPD představilo v pondělí 28. listopadu své programové prohlášení. Investovat chce také do parkovacích domů nebo zařízení pro seniory a zdravotně postižené. Výši takových investic ale město nechce nyní s odkazem na nejistou ekonomickou budoucnost specifikovat.
4 fotografie

Zastavíme zdražování, kasala se SPD v Děčíně. Už s novou koalicí zdražuje

Děčínsko
Elektronická evidence tržeb. Ilustrační snímek
Elektronická evidence zřejmě definitivě skončí k závěru letošního roku. Její konec bez náhrady schválila Sněmovna. Vládní návrh musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Evidence byla od jara 2020 kvůli pandemii covidu přerušena do konce letošního roku a stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zákon nepodařilo schválit, začala by od příštího roku opět fungovat a rozšířila by se navíc na další obory podnikání. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který evidenci prosazoval, řekl již dříve, že EET narovnala podnikatelské prostředí a vynesla více než 35 miliard korun.
4 fotografie

Sněmovna schválila zrušení EET. Návrh ANO na dobrovolnou evidenci neprošel

Ekonomika
Bývalý premiér a lídr strany Likud Benjamin Netanjahu hovoří ke svým příznivcům během vyhlašování průběžných výsledků parlamentních voleb v Izraeli, 2. listopadu 2022
Vítěz izraelských voleb strana Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua se dnes ráno dohodla na podmínkách vládní koalice s krajně pravicovou stranou Ocma Jehudit. Strany dojednaly také rozdělení klíčových ministerstev, což dosud vzniku koalice bránilo, uvedl server The Times od Israel.

Netanjahu se dohodl s krajní pravicí. Vytvoří vládní koalici

Svět
Břetislav Štefan
V čele radnice městské části Brno-Líšeň už počtvrté stane Břetislav Štefan. Dosavadní i budoucí starosta Líšně do zářijových komunálních voleb kandidoval jako lídr uskupení Váš starosta a občané pro Líšeň, které ve volbách obdrželo nejlepší výsledek v historii Líšně s počtem 36,2 procenta hlasů a dvanáct mandátů. Štefan byl zvolen na dnešní pokračujícím ustavujícím zastupitelstvu. První se konalo už na začátku listopadu, kvůli nezdarům v sestavování koalice však muselo být přerušeno.

Starostou Líšně se už počtvrté stane Štefan, do koalice jde s SPD a částí ANO

Komunální volby 2022
Český premiér Petr Fiala.
Premiér Petr Fiala (ODS) má jako vnější pozorovatel pocit, že jednání o novém vedení Prahy by už nemělo trvat dlouho. Fiala preferuje, aby v Praze vládla stejná koalice jako na vládní úrovni, pražská koalice Spolu podle něj jinou variantu nezvažuje. Jenže zatím se zastupitelé města nedokázali dohodnout ani na ustavení všech výborů a už vůbec ne na tom, kdo jim bude předsedat.

Místo ustavení výborů pražští zastupitelé do oběda řešili, kdo "fňuká"

Komunální volby 2022
Podpis memoranda k přijetí standardů týkajících se přístupu k obětem domácího násilí.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zlepšovat systém pomoci obětem domácího násilí se budou snažit neziskové organizace společně se Středočeským krajem nejen ve středních Čechách, ale v celé republice. Slibuje to ředitel krajského úřadu Jan Louška, který už oslovil tajemníky radnic z velkých středočeských měst – a jednat bude i s kolegy řediteli z ostatních krajů.
28 fotografií

Pomoc obětem domácího násilí se má zlepšit, síly spojí neziskovky i úřady

Z okolí
Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman v pátek vetoval koaliční novelu, podle níž mají od ledna zaniknout na ministerstvech funkce odborných náměstků a která také ruší omezení v počtu náměstků členů vlády. Zeman vyjádřil podle zdůvodnění, které ČTK poskytl Hrad, pochyby o tom, nakolik je předloha v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace státní správy. Opět také kritizuje úpravu politických náměstků. Podle prezidenta nepatří do zákona o státní službě, když „v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku“.

Konec odborných náměstků? Zeman vetoval novelu o změnách na ministerstvech

Česko
Tři sestry  / Sudová přitažlivost - dvojkoncert Trautenberk a Tři sestry / 16. 11. 2022
/FOTOGALERIE/ Kladenský „kulturák“ našlápnul po delší době opět pořádný koncert, respektive dvojkoncert. Kultovní kapela Tři sestry již hodně let na podzim na Kladno pravidelně zajede a přiveze s sebou další spřátelenou kapelu. Letos to v rámci šňůry „Sudová přitažlivost Tour 2022“, kdy se vystřídají u "sester" kapely Alkehol, Trautenberk a Harlej, byla v případě Kladna tanz metalovka Trautenberk. A bylo to výborné!
145 fotografií

Sudová přitažlivost koalice Trautenberk a Tři sestry na Kladně fungovala skvěle

Volný čas
David Bodeček, Piráti
Nejen členové Pirátské strany řeší kolizi, k níž došlo kvůli situaci v Praze 1, kde tři ze čtyř nově zvolených pirátských zastupitelů podpořili koaliční dohodu s ODS, TOP 09, ANO a uskupením Rezidenti 1. Proti se postavila zastupitelka Nikol Švecová, která se tím dostala do opozice, a 277 Pirátů ve vnitrostranickém hlasování na tři dny trvajícím celostátním fóru. Tam účast v koalici naopak podpořilo 167 straníků.

Rozkol u Pirátů: trio proti většině. Celostátní fórum koalici v Praze 1 odmítlo

Praha
Z říjnové schůzky pražských Pirátů, STAN a Prahy Sobě ohledně možné povolební spolupráce.
Zástupci pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Aliance stability (Piráti a Praha Sobě) a STAN nepředpokládají, že by v příštím týdnu na pokračujícím ustavujícím zasedání zastupitelstva byla zvolena nová městská rada a primátor. Zároveň se domluvili na tom, že zastupitelé na zasedání 15. prosince schválí rozpočet metropole na příští rok.

Straničtí vyjednavači v Praze nepředpokládají zvolení nové rady příští týden

Komunální volby 2022
Jiří Pospíšil. Archivní foto.
Více než šest týdnů po komunálních volbách je Praha posledním velkým městem bez funkční koalice a perspektiva rychlého řešení nadále chybí. Na jedné straně se uskupení Spolu pro Prahu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) obává oslabení vlastního vlivu, pokud by připustilo do nové vlády nad metropolí kromě Pirátů také hnutí Praha sobě. Na straně druhé se zase ani jedna ze stran po volbách vytvořené Aliance pro stabilitu (Piráti, Praha sobě) v případné koalici nechce „nechat válcovat“ drtivou převahou Spolu.

Koalice v Praze: Aliance nabízí rovný poměr sil v městské radě

Komunální volby 2022
Z ustavujícího zastupitelstva v Krupce. Nově zvolený starosta Krupky Jan Kuzma.
Lidé v Krupce v nedávných komunálních volbách rozhodli o změně. Zdeňka Matouše na radnici vystřídají jeho dlouholetí odpůrci. Starostou se stal Jan Kuzma, jeho zástupci Miloslava Bačová a Rostislav Kadlec. Politickou rošádu potvrdilo ustavující jednání zastupitelstva, které se konalo ve čtvrtek 10. listopadu. Na Krupku to byl po dlouhé době až nezvykle hladký průběh zasedání. Bez emocí, zbytečných připomínek a vzájemného napadání se mezi vedením města a opozicí.
21 fotografií

Až ve chvíli, kdy měl na krku zlatý řetěz, si nový starosta Krupky oddechl

Komunální volby 2022
Karolína Koubová, dnes už bývalá primátorka Jihlavy.
/ROZHOVOR/ Výraznou osobností na jihlavské politické scéně je Karolína Koubová. Ještě před svými třicátými narozeninami se v roce 2014 stala radní města, její následná rezignace položila koalici. „Byla to určitá nezkušenost,“ říká dnes. Nejen o shrnutí čtyř let v primátorském křesle, odchodu z krajského zastupitelstva a poměrech na jihlavské politické scéně hovoří v rozhovoru pro Deník. Poodhalila také své plány do budoucna.
6 fotografií

Teď potřebuji prázdniny, říká bývalá primátorka Jihlavy Karolína Koubová

Jihlavsko
Poslanec ODS Marek Benda
Pokud se dá o někom směle tvrdit, že je matadorem polistopadové politické scény, je to Marek Benda (ODS). Poslancem České národní rady a poté Poslanecké sněmovny je s jednou přestávkou 30 let. I když nefiguroval na předních místech kandidátky, voliči ho vždy preferenčními hlasy poslali do sněmovny. Nyní je předsedou poslaneckého klubu ODS a ve straně má velký vliv.
12 fotografií

Babiš v boji o Hrad nevyhraje. I kvůli špatné češtině, říká poslanec Marek Benda

Česko
František Padělek
Na ustavujícím zasedání Zastupitelstva města Roudnice nad Labem došlo k naplnění koaliční smlouvy. Zastupitelé Akce R, Společně pro Roudnici n. L. a ANO 2011 podpořili vznik široké koalice. Na postu starosty města pokračuje Ing. František Padělek, do funkcí místostarostů byli zvoleni Ing. Richard Červený a Mgr. Jiří Řezníček.

Po třech soudech má Roudnice nového starostu, zastupitelstvo i koalici

Litoměřicko
Jmenování zastupitele Davida Bodečka (Piráti).
Ani první zasedání nového pražského zastupitelstva povolební pat neprolomilo. Vůbec poprvé tak v novodobé demokratické éře neskončilo ustavující zasedání zastupitelů zvolením nových radní a primátora. Vzhledem k zablokovaným povolebním rozhovorům to byl očekávaný scénář. Členové městského sněmu se na návrh ve volbách vítězné koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU) shodli na přerušení schůze do 24. listopadu, kdy by už mohlo k volbě nového politického vedení dojít.
21 fotografií

Podívejte se: Nové pražské zastupitelstvo povolební pat neprolomilo

Komunální volby 2022
Pražský primátor Zdeněk Hřib na jednání pražského zastupitelstva 16. června 2022.
Zastupitelstvo Prahy má nové složení, když zvolení zastupitelé v úvodu dnešního ustavujícího jednání složili své sliby. Následně předsedající primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyhlásil hodinovou pauzu, na které předsedové klubů projednají další průběh schůze. Podle dosavadních informací dnes ještě zastupitelé primátora a další členy vedení metropole nezvolí, protože strany stále nedosáhly dohody o koalici. Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) proto navrhuje poté přerušit jednání do 24. listopadu.

Zastupitelstvo hlavního města má nové složení, jeho členové dnes složili slib

Komunální volby 2022
Zástupci stran podepsali koaliční smlouvu.
Povolební rozhovory v Jindřichově Hradci dospěly do zdárného konce. Zástupci stran ANO 2011, Nezávislí pro Hradec, ODS a SNK ED ve středu vpodvečer doladili detaily spolupráce a podepsali koaliční smlouvu. Stalo se tak více než pět týdnů od termínu komunálních voleb. Vyjednávání totiž zmrazila stížnost hnutí SPD na platnost voleb ve městě. Krajský soud v Českých Budějovicích ji nakonec zamítl.
6 fotografií

Domluveno, podepsáno. Jindřichův Hradec má pět týdnů od voleb nové vedení

Jindřichohradecko
Zástupci Pirátů Zdeněk Hřib a Jana Komrsková hovořili s novináři po povolebním vyjednáváním mezi koalicí Spolu a Piráty.
Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude na čtvrtečním ustavujícím jednání zastupitelů navrhovat, aby bylo jednání přerušeno do 24. listopadu a strany tak získaly čas na vyjednání koalice, která město povede. Zastupitelé by podle Spolu měli schválit jen několik neodkladných materiálů a zvolit předsedy magistrátních výborů, které musí město ze zákona ustanovit. Sdělila to ve středu mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Předsedové klubů se zřejmě ještě setkají ráno před jednáním. 

Spolu na prvním jednání zastupitelů Prahy navrhne přerušení do 24. listopadu

Komunální volby 2022
Nová starostka Znojma Ivana Solařová
V úterý poprvé usedla do křesla starosty Znojma. Jednapadesátiletá Ivana Solařová z hnutí ANO se tak stala první ženou na radnici v historii města, poté co pro ni v pondělí hlasovalo sedmnáct z jednatřiceti zastupitelů. Jejímu zvolení předcházelo nejen nadšení příznivců vítězného hnutí ANO, ale také výtky, mířící především na smluvenou spolupráci s tamní SPD.

Solařová: Změna ve vedení města bude razantní. Věřím, že ji lidé brzy poznají

Komunální volby 2022
Ivana Solařová z hnutí ANO 2011 (na snímku) je novou starostkou Znojma. Ustavující zasedání zastupitelů se uskutečnilo 31. října 2022.
Více než po měsíci od komunálních voleb si noví zastupitelé Znojma vybrali nové vedení města. Přesně podle očekávání se na další čtyři roky stala novou starostkou Ivana Solařová z hnutí ANO 2011, které volby vyhrálo. Střídá tak dosavadního starostu Jakuba Malačku, který se svým uskupením Naše Znojmo skončil ve volbách na druhém místě.
15 fotografií

Starostkou Znojma je Solařová. Vedení zvolili zastupitelé rozdílem jednoho hlasu

Komunální volby 2022
Petr Hlaváček na jednání zastupitelstva Prahy 13. prosince 2018.
Pražské hnutí STAN nabídlo vznik magistrátní koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátům s Prahou Sobě. STAN navrhl dvě varianty, kdy při první by obsadilo post primátora Spolu, v druhé by pak byl primátorem člen STAN a Spolu by mělo většinu v 11členné radě. Cílem STAN je zabránit vzniku menšinové vlády Spolu s podporou ANO. V pondělí to sdělil lídr STAN a dosavadní náměstek primátora Petr Hlaváček. Volby v Praze vyhrálo Spolu před druhým hnutím ANO a třetími Piráty. STAN má v 65členném zastupitelstvu pět mandátů.

STAN v Praze nabídl vznik městské koalice Spolu a Pirátům s Prahou Sobě

Komunální volby 2022
Ustavující zastupitelstva Karlových Varů
Ostré protesty adresuje vedení města karlovarská opozice (KOA, Piráti, STAN) kvůli redukci a obsazení poradních orgánů zastupitelstva, tedy výborů a komisí. Redukce počtů členů z devíti na sedm byl podle opozice popřen tradiční a logický princip zastoupení politických subjektů, které jsou součástí městského zastupitelstva.

Rozhodujete mocensky, napadla opozice ve Varech koalici. Ta to odmítá

Karlovarsko